Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Revisionspligt

Revisionspligt er en vigtig del af virksomheders økonomiske kontrol og sikrer, at større virksomheder opretholder en gennemsigtig og retvisende økonomisk rapportering. Dette juridiske krav er afgørende for at skabe tillid blandt investorer, bestyrelsesmedlemmer og andre interessenter. Her kan du finde ud af, om din virksomhed er underlagt revisionspligt og hvad det indebærer.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

Hvad er revisionspligt?

Revisionspligt refererer til den lovmæssige forpligtelse, som bestemte typer af virksomheder har til at få deres årsregnskab revideret af en godkendt revisor. Dette omfatter både statsautoriserede revisorer og registrerede revisorer. Formålet med revisionen er at sikre, at virksomhedens årsregnskab præsenterer et retvisende og pålideligt billede af dens økonomiske situation.

Alle virksomheder, bortset fra personligt ejede mindre virksomheder (PMV’er), skal årligt indberette et årsregnskab til Erhvervsstyrelsen. For større virksomheder er det afgørende, at årsregnskabet giver et retvisende billede af virksomhedens økonomiske situation. Derfor er mange af disse virksomheder pålagt revisionspligten, som forpligter dem til at lade en revisor gennemgå deres årsregnskab. Revisorens opgave er at sikre, at indholdet i årsregnskabet stemmer overens med de aktiver, passiver, indtægter og udgifter, som virksomheden har.

Hvilke virksomheder er underlagt revisionspligt?

Ikke alle virksomheder er underlagt revisionspligt. For eksempel kan nystartede selskaber i visse tilfælde fravælge revision af årsrapporten efter det første regnskabsår, hvis de ikke overskrider bestemte størrelsesgrænser på balancedagen. Virksomheder, der ønsker at fravælge revisionspligt, kan kun gøre dette på selskabets ordinære generalforsamling i forbindelse med godkendelsen af årsrapporten.

Selskaber, der typisk er underlagt revisionspligt, omfatter:

Hvad er formålet med revisionspligt?

Et af hovedformålene med revisionspligt er at skabe sikkerhed for investorer, bestyrelsesmedlemmer og andre parter, der har økonomiske interesser i virksomheden. Revisoren fungerer som en upartisk offentlig tillidsmand, der vurderer virksomhedens økonomiske situation udefra. Dette bidrager til at opbygge tillid og sikkerhed omkring virksomhedens økonomi.

Hvad kan være konsekvensen af manglende revision?

Hvis et selskab, der er underlagt revisionspligt, ikke har en registreret revisor, kan dette medføre alvorlige konsekvenser, herunder tvangsopløsning af virksomheden. Det er derfor afgørende, at virksomheder, der er omfattet af revisionspligten, overholder kravene og samarbejder med en godkendt revisor for at sikre overholdelse af alle relevante regler og standarder.

Vil du sikre, at din virksomhed lever op til alle krav og kontroller? Hos Stadsrevisionen.dk får du ikke blot en revisor – du får en partner med over 8 års erfaring, der er specialiseret i dine behov. Vi er stolte af at være en af Danmarks bedst bedømte og hurtigst voksende revisionsfirmaer, understøttet af over 1200 tilfredse klienter og samarbejdspartnere, der stoler på vores ekspertise hver dag.

Har du brug for hjælp til din virksomheds revisionspligt?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er betingelserne for at fravælge revision?

Siden 2006 har mindre virksomheder haft mulighed for at undlade revisionspligt, men dette er underlagt specifikke betingelser inden for virksomheden. Virksomheder kategoriseres overordnet i regnskabsklasserne A, B, C og D, hvilket angiver deres størrelse og påvirker kravene til regnskabsføring.

Enkeltmandsvirksomheder tilhører regnskabsklasse A og er ikke underlagt revisionspligt. Nogle virksomheder i regnskabsklasse B, der også kan betragtes som mindre, har mulighed for at undlade revision under visse forudsætninger.

Hvad er beløbsgrænserne for at fravælge revisionspligt?

Mindre virksomheder har mulighed for at fravælge revision under visse betingelser. For at kunne fravælge revisionspligt, skal virksomheden i to på hinanden følgende regnskabsår ikke overskride to ud af følgende tre størrelser på balancedagen:

  1. En balancesum på 4 millioner kroner.

  2. En nettoomsætning på 8 millioner kroner.

  3. Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 12 i løbet af regnskabsåret.

Det er dog vigtigt at bemærke, at virksomheder, der i to på hinanden følgende regnskabsår på balancetidspunktet overskrider en balancesum på 50 millioner kroner, ikke kan fravælge revision. Dette gælder uanset, om virksomheden opfylder de øvrige størrelsesgrænser for fravalg af revision. Disse regler er gældende for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2023 eller senere.

En virksomhed bliver revisionspligtig allerede fra det andet år, hvor den overskrider de fastsatte størrelsesgrænser. Erhvervsdrivende fonde er altid underlagt revisionspligt og kan derfor ikke fravælge revision.

Automatisk pålagt revisionspligt ved overskridelse

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis din virksomhed overskrider de fastsatte krav for fravalg af revisionspligt, vil den automatisk blive pålagt revisionspligt. Dette sikrer, at virksomheder, der vokser og når en vis størrelse, fortsat opretholder en høj standard for økonomisk gennemsigtighed.

Er der særlige regler for holdingvirksomheder og risikobrancher?

For holdingvirksomheder gælder der særlige regler ved opgørelsen af størrelsesgrænserne i forbindelse med fravalg af revisionspligt. Detaljerede oplysninger om disse regler kan findes i afsnittet “Fravalg af revision i holdingvirksomheder”. Derudover gælder der også særlige regler for virksomheder i risikobrancher, som klassificeres efter bestemte kriterier. Disse regler træder i kraft for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2023 eller senere. For mere information, se afsnittet “Fravalg af revision i klassificerede risikobrancher”.

Hvordan fravælger man revision?

Hvis din virksomhed opfylder kravene for at fravælge revisionspligt, kan du starte processen ved at informere Erhvervsstyrelsen. Dokumentation for fravalget skal vedlægges anmeldelsen. For nystiftede virksomheder kan revision fravælges allerede fra stiftelsesdagen, hvilket skal angives i virksomhedens stiftelsesdokumenter.

Hvad er fordelene ved revisionspligt?

Selvom det kan synes som en ekstra byrde, giver revisionspligt en række fordele. Det sikrer ikke kun, at virksomhedens økonomi er gennemsigtig og troværdig, men det skaber også tryghed og tillid blandt investorer, kreditorer og andre interessenter. En revideret årsrapport kan være med til at tiltrække nye investorer og kan forbedre virksomhedens kreditværdighed.

Skal vi hjælpe dig med at udarbejde din virksomhed med jeres revisionsopgaver? I Stadsrevisionen er vi eksperter i at udarbejde årsregnskaber og årsrapporter, hvor alle vores revisorer har mindst 8 års erfaring og er specialiseret lige netop din branche, så de matcher dine behov. 

Er du klar til professionel hjælp til dine revisionsopgaver?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet hjælp med specialiserede og certificerede revisorer.

Undladelser af revisionspligt

Selvom det kan synes som en ekstra byrde, giver revisionspligt en række fordele. Det sikrer ikke kun, at virksomhedens økonomi er gennemsigtig og troværdig, men det skaber også tryghed og tillid blandt investorer, kreditorer og andre interessenter. En revideret årsrapport kan være med til at tiltrække nye investorer og kan forbedre virksomhedens kreditværdighed.

Skal vi hjælpe dig med at udarbejde din virksomhed med jeres revisionsopgaver? I Stadsrevisionen er vi eksperter i at udarbejde årsregnskaber og årsrapporter, hvor alle vores revisorer har mindst 8 års erfaring og er specialiseret lige netop din branche, så de matcher dine behov. 

Skal man opgøre nettoomsætning ved fravalg af revision?

Ved vurderingen af, om en virksomhed kan fravælge revisionspligt, er det afgørende at opgøre nettoomsætningen korrekt. Hvis en virksomhed har finansielle indtægter eller indtægter fra investeringsvirksomhed, der mindst svarer til nettoomsætningen, skal disse indtægter medregnes i opgørelsen. Dette betyder, at virksomhederne skal inkludere både nettoomsætning og relevante finansielle indtægter i deres beregninger for at fastslå, om de overskrider grænsen på 8 millioner kroner.

Ifølge årsregnskabsloven, især bilag 1, C, nr. 13, skal virksomheder medtage finansielle indtægter og indtægter fra investeringsvirksomhed i deres opgørelse, hvis disse beløb mindst svarer til virksomhedens nettoomsætning. Det er vigtigt at bemærke, at disse indtægter ikke skal præsenteres som en del af nettoomsætningen i selve årsregnskabet. I stedet skal de angives separat som finansielle indtægter og indtægter fra investeringsvirksomhed, men sammenlægges med nettoomsætningen ved beregningen af, om virksomhedens nettoomsætning overskrider 8 millioner kroner for at fravælge revisionspligt.

Hvilke typer indtægter skal medregnes?

Følgende typer af finansielle indtægter og indtægter fra investeringsvirksomhed skal medregnes ved opgørelsen:

  • Renteindtægter (renteudgifter må ikke modregnes).

  • Positive resultater fra kapitalandele i dattervirksomheder, associerede virksomheder, kapitalinteresser og joint ventures, målt efter indre værdis metode (negative resultater må ikke modregnes).

  • Udbytter fra kapitalandele i dattervirksomheder, associerede virksomheder, kapitalinteresser og joint ventures, målt til kostpris.

  • Gevinster ved salg af dattervirksomheder og associerede virksomheder.

  • Gevinster ved salg af investeringsejendomme (dette gælder dog ikke domicilejendomme).

  • Positive værdireguleringer af investeringsejendomme (negative værdireguleringer må ikke modregnes).

  • Positive valutakursreguleringer indregnet i resultatopgørelsen, opgjort som forskellen mellem kursen ved regnskabsårets begyndelse og slutning.

  • Kursgevinster på værdipapirer, opgjort pr. værdipapir som forskellen mellem kursen ved regnskabsårets begyndelse og slutning.

  • Andre udbytteindtægter.

  • Gevinster ved salg af værdipapirer (tab ved salg af værdipapirer må ikke modregnes).

Kan man tilvælge revision?

Selvom en virksomhed ikke er underlagt revisionspligt, kan ejere stadig vælge at få virksomhedens årsregnskab gennemgået af en revisor. Dette valg kan træffes på en ekstraordinær generalforsamling, hvor det besluttes, at årsregnskabet skal revideres, og en revisor udpeges. Denne beslutning bliver gyldig ved registrering af beslutningsreferatet hos Erhvervsstyrelsen.

Hvad gælder i den nye lovgivning fra 2023?

Fra og med 2023 er der indført strengere krav til revisionspligt, hvilket betyder øget inddragelse af revisorer ved regnskabsaflæggelse for mindre selskaber. Formålet med denne skærpelse er at styrke regelefterlevelsen og reducere antallet af fejl i indberettede årsrapporter, bogføringsrutiner samt skatte- og momsangivelser.

Opsummering af de nye krav

  • Virksomheder med en balancesum på over 50 millioner kroner kan ikke længere fravælge revision eller udvidet gennemgang.

  • Flere virksomheder i udvalgte risikobrancher med en omsætning på over 5 millioner kroner skal anvende revisor.

Er der forskel på revisorpligt eller revisionspligt?

I henhold til de nye regler opdeles kravene i to hovedgrupper: revisorpligt og revisionspligt. Disse bestemmelser har til formål at sikre nøjagtighed og pålidelighed i selskabers årsregnskaber, især for dem, der opererer inden for risikobrancher eller har en betydelig balancesum.

Der er 11 brancher, der er klassificeret som risikobrancher. Disse brancher er blevet vurderet til at have en større risiko for fejlagtige eller manglende indberetninger til Skattestyrelsen, især hvad angår moms, afgifter og skatter. Hvis et selskab er registreret med en branchekode inden for en af disse risikobrancher og har en nettoomsætning, der overstiger 5 millioner kroner i to på hinanden følgende regnskabsår, er det lovmæssigt pålagt at få en revisorerklæring på sit årsregnskab. Dette kaldes revisorpligt.

Revisorpligten betyder, at selskabet skal have en revisor tilknyttet, og denne revisor skal være godkendt (statsautoriseret eller registreret) og uafhængig af selskabet. Hvilken type revisorerklæring, der skal være på årsregnskabet, er op til selskabet selv at vælge. Det kan være en revisionspåtegning eller en erklæring om udvidet gennemgang, review eller assistance.

Revisionspligt ved høj balancesum

Selskaber, der har en balancesum på mere end 50 millioner kroner, kan også være underlagt revisionspligt. Dette er typisk selskaber, der investerer i ejendomme eller værdipapirer og har en høj balancesum, men ofte en lav omsætning og få ansatte. Målet med disse regler er at imødekomme behovet for relevante, pålidelige og retvisende oplysninger blandt regnskabsbrugere, såsom penge-, kredit- og realkreditinstitutter.

Hvis et selskabs balancesum overstiger 50 millioner kroner i to på hinanden følgende regnskabsår, skal det have enten en udvidet gennemgang eller revision af årsregnskabet udført af en uafhængig, godkendt revisor. Dette krav gælder, selvom nettoomsætningen eller antallet af ansatte ikke overskrider de andre grænser, og selvom selskabet tidligere har fravalgt revisor.

Har mit selskab revisorpligt eller revisionspligt?

Det kan altid anbefales at have en revisor tilknyttet, men det er især vigtigt at være opmærksom på de nye regler. Hvis dit selskab er i en risikobranche, indtræder revisorpligten, når nettoomsætningen overstiger 5 millioner kroner i to regnskabsår i træk. For selskaber med en balancesum på mere end 50 millioner kroner, indtræder revisionspligten også først, når denne grænse overskrides i to på hinanden følgende regnskabsår.

Hvis dit selskab ikke er en del af de nye regler for risikobrancher eller har en balancesum over 50 millioner kroner, kan det stadig fravælge revisor/revision efter de tidligere gældende regler og sædvanlige betingelser.

Det kan være udfordrende at afgøre, om dit selskab er omfattet af revisor- eller revisionspligt, samt hvornår disse pligter træder i kraft eller ophører. Der er specifikke regler for, om selskabet skal registrere sin revisor hos Erhvervsstyrelsen, om revisor skal vælges eller fravælges på en generalforsamling, og hvilke oplysninger årsregnskabet skal indeholde i forskellige situationer. Det er derfor altid en god idé at søge rådgivning hos din revisor for at få klarhed over, om dit selskab omfattes af de nye regler, og hvordan du bedst kan overholde dem.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om revisionspligt

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Revisionspligt opstår, når en virksomhed opfylder bestemte kriterier, der er fastsat ved lov. Generelt har større virksomheder revisionspligt, hvilket betyder, at de skal få deres årsregnskab revideret af en godkendt revisor. Dette er typisk tilfældet, hvis virksomheden har en balancesum på over 50 millioner kroner eller opererer inden for specifikke risikobrancher. Det sikrer, at årsregnskabet præsenterer et retvisende billede af virksomhedens økonomiske situation, og bidrager til gennemsigtighed og tillid.

Revisionspligt gælder for flere typer virksomheder, herunder aktieselskaber (A/S), anpartsselskaber (ApS), statsdrevne selskaber, børsnoterede selskaber og erhvervsdrivende fonde. Desuden er virksomheder inden for visse risikobrancher og dem med en høj balancesum underlagt revisionspligt. Det betyder, at de skal have en revisor til at gennemgå og godkende deres årsregnskab, hvilket hjælper med at sikre nøjagtige og pålidelige økonomiske oplysninger.

Revisorpligt refererer til kravet om, at visse virksomheder skal have en revisor tilknyttet, som udarbejder en revisorerklæring på årsregnskabet. Dette krav gælder især for virksomheder i risikobrancher, hvor der er større risiko for fejlagtige eller manglende indberetninger til Skattestyrelsen. Revisorpligt kan omfatte både en revisionspåtegning og en erklæring om udvidet gennemgang, review eller assistance. En godkendt, uafhængig revisor skal udføre denne opgave for at sikre nøjagtighed og troværdighed i regnskabet.

En virksomhed kan undlade revision, hvis den i to på hinanden følgende regnskabsår ikke overskrider to ud af følgende tre størrelser: en balancesum på 4 millioner kroner, en nettoomsætning på 8 millioner kroner, og et gennemsnitligt antal fuldtidsbeskæftigede på 12 i løbet af regnskabsåret. Dog kan virksomheder med en balancesum på over 50 millioner kroner ikke undlade revision, uanset om de opfylder andre betingelser for fravalg af revision. Undladelse af revision skal meddeles Erhvervsstyrelsen og kræver korrekt dokumentation.

Selskaber, der skal have revision, omfatter dem med en balancesum på mere end 50 millioner kroner, aktieselskaber, anpartsselskaber, statsdrevne selskaber, børsnoterede selskaber, og erhvervsdrivende fonde. Desuden skal virksomheder i risikobrancher, som har en nettoomsætning over 5 millioner kroner i to på hinanden følgende regnskabsår, have en revisorerklæring på deres årsregnskab. Dette krav sikrer, at årsregnskabet er præcist og pålideligt, hvilket er essentielt for virksomhedens troværdighed og økonomiske stabilitet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: