Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Aktieselskab (A/S)

I Danmark refererer et aktieselskab (A/S) til en type virksomhedsstruktur, hvor ejerskabet er fordelt blandt flere aktionærer gennem deres investering i aktier. Dette indebærer, at hver aktie ejes som en andel af selskabet. Aktieselskabet karakteriseres ved at have de højeste kapitalkrav og betragtes generelt som en af de mest prestigefyldte virksomhedsformer i landet.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Definition af aktieselskab (A/S)

Et aktieselskab, ofte forkortet som A/S, er en virksomhedsstruktur, hvor ejerskabet er repræsenteret ved aktier. Dette betyder, at ejerne kun er ansvarlige for deres investerede beløb i aktieselskabet. Et karakteristisk træk ved et A/S er, at det kan have én eller flere ejere, kendt som aktionærer, som ejer selskabets aktier. Virksomheden ledes af en direktion og en bestyrelse, eller alternativt et tilsynsråd, hvilket understreger selskabets selvstændige juridiske status, hvor ejerne har begrænset ansvar tilsvarende deres indskud. For at etablere et aktieselskab kræves der en startkapital på mindst 400.000 kr.

Aktieselskabets ejere

I et aktieselskab kan ejerskabet være individuelt eller deles med flere. Aktionærerne, som er ejerne, påtager sig ikke personligt ansvar for virksomhedens forpligtelser ud over deres investering i selskabets aktiekapital. Det er dog muligt for aktionærer at acceptere yderligere ansvar udover dette. Ledelsen i et aktieselskab organiseres ofte gennem en direktion og en bestyrelse, hvor bestyrelsen skal have mindst tre medlemmer og direktionen mindst ét medlem. Aktionærernes indflydelse er proportional med størrelsen af deres aktiebesiddelse. Direktionsmedlemmer kan også være en del af bestyrelsen, men ikke i et flertal, og de kan ikke indtage roller som formand eller næstformand i bestyrelsen.

Bestyrelsen er ansvarlig for at udforme aktieselskabets overordnede strategi, mens direktionen håndterer den daglige drift. Hvis et aktieselskab konsekvent har mere end 35 ansatte over en periode på tre år, har medarbejderne ret til at udpege en tredjedel af bestyrelsens medlemmer, hvilket sikrer medarbejderindflydelse på virksomhedens ledelse.

Krav for stiftelse

Ifølge den gældende selskabslov skal etableringen af et aktieselskab indledes med underskrivelsen af et stiftelsesdokument, hvori aktieselskabets vedtægter skal være inkluderet. Dette stiftelsesdokument skal omfatte nødvendige detaljer som:

  • Navne og bopælsadresser for aktieselskabets stiftere samt eventuelle CVR-numre,
  • Den pris, aktierne udstedes til (tegningskurs),
  • Tidsfrister for tegning og indbetaling af aktiekapital, 
  • Den specifikke dato, hvorfra stiftelsen får retsvirkning, jævnfør § 40, stk. 3-5,
  • Den specifikke dato, fra hvilken stiftelsen vil have regnskabsmæssig effekt, jævnfør § 40, stk. 6,
  • Angivelse af, om aktieselskabet påtager sig omkostningerne ved dets stiftelse, og i så fald et estimat over disse omkostninger.

Disse elementer sikrer, at stiftelsen af aktieselskabet overholder lovens krav og giver en klar struktur for selskabets formelle etablering og operationelle grundlag.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Selskabsloven

I henhold til selskabsloven pålægges aktieselskaber adskillige forpligtelser, herunder kravet om en ledelsesstruktur, der omfatter en bestyrelse (eller alternativt et tilsynsråd) samt en direktion. Desuden tillader selskabsloven, at medarbejdere og lignende aktører opnår en bestemt grad af indflydelse indenfor aktieselskabernes rammer.

Fordele og ulemper ved at vælge aktieselskabsformen (A/S)

Aktieselskabet repræsenterer den selskabsform i Danmark, der kræver mest kapital, og er typisk den foretrukne struktur for større virksomheder. Ligesom et anpartsselskab (ApS) kan aktieselskaber være forpligtet til at fremlægge en revideret årsrapport, hvis de opfylder visse betingelser i årsregnskabsloven. Uanset om årsrapporten er revideret eller ej, skal den godkendes ved generalforsamlingen og indsendes til Erhvervsstyrelsen.

En af de primære fordele ved at etablere et aktieselskab er den begrænsede hæftelse, som beskytter aktionærernes personlige formue, idet de maksimalt kan tabe deres indskud i virksomheden. Startkapitalen på 400.000 kr. signalerer desuden til potentielle samarbejdspartnere, at virksomheden har en solid økonomisk fundament.

På ulempernes side står de strenge krav, som selskabsloven stiller til aktieselskabers ledelsesstruktur og den nødvendige kapitalindsprøjtning på minimum 400.000 kr. Dette kan udgøre en betydelig barriere for nystartede virksomheder og kræver en væsentlig økonomisk forpligtelse fra stifterens side.

Beskatning af aktieselskaber

I aktieselskabsformen er beskatningen delt, således at selskabet betaler skat af sin indkomst uafhængigt, mens ejerne, når de agerer ansatte i selskabet, beskattes som lønmodtagere. Skulle selskabet vælge at udbetale udbytte, vil ejerne også blive beskattet af dette som ejerindkomst.

Aktieselskabet har mulighed for at trække renteudgifter fra, når overskuddet skal opgøres. Yderligere er det muligt for selskabet at fratrække lønudgifter fra skattepligtig indkomst, hvilket også inkluderer løn betalt til ejeren. Dette skattemæssige setup understøtter en effektiv forvaltning af både driftsomkostninger og personlige indtægter inden for rammerne af selskabets økonomi.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hæftelse ved konkurs i et aktieselskab

I et aktieselskab (A/S), hvor der potentielt kan være et ubegrænset antal ejere, er det ikke almindeligt, at en enkelt person bærer hele ansvaret for selskabets gæld. I tilfælde af konkurs er ejernes eller aktionærernes hæftelse begrænset til deres indskud i virksomheden. Hvis der for eksempel er indskudt 400.000 kr. i selskabets kapital, er det dette beløb, de maksimalt kan miste, medmindre de individuelt har påtaget sig yderligere personlige forpligtelser. Dette princip om begrænset hæftelse beskytter ejernes personlige formue og gør aktieselskabsformen til en attraktiv virksomhedsstruktur for mange.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Aktieselskab

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et aktieselskab (A/S) er en virksomhedsform i Danmark, hvor ejerne, kaldet aktionærer, har begrænset hæftelse til deres investering i selskabet. Det betyder, at de kun kan tabe det beløb, de har investeret. Et A/S kræver en startkapital på mindst 400.000 kr. og reguleres af den danske selskabslov.

Aktieselskabet ejes af aktionærerne, som har begrænset ansvar til deres investering og ikke personligt hæfter for virksomhedens gæld. Ledelsen varetages af en direktion og en bestyrelse, hvor aktionærernes indflydelse er baseret på aktieandel.

Aktieselskabet ejes af aktionærerne, som har begrænset ansvar til deres investering og ikke personligt hæfter for virksomhedens gæld. Ledelsen varetages af en direktion og en bestyrelse, hvor aktionærernes indflydelse er baseret på aktieandel.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: