Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Eventualforpligtelser

Eventualforpligtelser refererer til økonomiske forpligtelser, hvis eksakte omfang og nødvendighed endnu ikke er fuldt afklaret. Disse forpligtelser afhænger af eksterne faktorer og fremtidige hændelser, hvilket gør det vanskeligt at fastsætte deres præcise økonomiske konsekvenser. I regnskabsmæssig sammenhæng er det derfor afgørende, at eventualforpligtelser håndteres korrekt for at sikre gennemsigtighed og retvisende økonomisk rapportering. Når en virksomhed identificerer en eventualforpligtelse, bør den inkluderes i årsregnskabet via en note, hvor både omfanget, karakteren og de potentielle økonomiske konsekvenser beskrives detaljeret. Alternativt kan en eventualforpligtelse hensættes som et potentielt tab, hvis der er en reel risiko for, at virksomheden vil blive økonomisk påvirket af den.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er eventualforpligtelser?

Eventualforpligtelser dækker over potentielle økonomiske forpligtelser, hvor det endnu ikke kan fastslås med sikkerhed, om virksomheden ender med at afholde en økonomisk udgift. Disse eventualforpligtelser er karakteriseret ved en høj grad af usikkerhed, da deres eksistens og omfang afhænger af fremtidige hændelser, som virksomheden ikke har kontrol over. Eventualforpligtelser kan opstå i flere forskellige situationer, herunder retssager, garantiforpligtelser, miljømæssige forpligtelser eller kontraktlige aftaler, hvor den endelige økonomiske konsekvens afhænger af fremtidige forhold.

For virksomheder er det vigtigt at opdage og vurdere eventualforpligtelser korrekt, da de kan have en betydelig indvirkning på den økonomiske planlægning. Hvis eventualforpligtelser ikke medregnes korrekt i regnskabet, kan det give et fejlagtigt billede af virksomhedens økonomiske situation. Det er derfor en vigtig del af god regnskabspraksis at analysere og redegøre for alle relevante eventualforpligtelser.

Hvordan hænger eventualforpligtelse sammen med årsrapport og regnskab?

Når en virksomhed udarbejder sit årsregnskab, er det en vigtig opgave at håndtere eventualforpligtelser korrekt. Eventualforpligtelser skal præsenteres i regnskabet, enten som en note eller som en hensættelse, afhængigt af sandsynligheden for, at de vil materialisere sig som en reel økonomisk forpligtelse.

For eventualforpligtelser, hvor der er en lav sandsynlighed (under 50 %) for, at de fører til en reel økonomisk udgift, er det tilstrækkeligt at angive dem som en note i regnskabet. Denne note skal indeholde en detaljeret forklaring af eventualforpligtelsens oprindelse, karakter og den potentielle økonomiske konsekvens for virksomheden.

Hvis sandsynligheden for en økonomisk udgift derimod overstiger 50 %, skal eventualforpligtelsen anføres som en hensættelse i regnskabet. Dette indebærer, at virksomheden foretager en regnskabsmæssig afsætning af midler til dækning af den forventede udgift.

En korrekt præsentation af eventualforpligtelser i årsrapporten sikrer, at virksomhedens interessenter, såsom investorer, kreditorer og myndigheder, har et realistisk billede af virksomhedens økonomiske risici og forpligtelser. Det øger gennemsigtigheden og bidrager til en mere retvisende regnskabsrapportering.

Det kan være tids- og ressourcekrævende selv at skulle lave en retvisende regnskabsrapportering. Lad os hjælpe dig med det hos Stadsrevisionen Danmark A/S.  Vi specialiserer os i at assistere enkeltmandsvirksomheder og selskaber med deres årsregnskaber fra A – Z.  Vi er stolte af at være en af Danmarks bedst bedømte og hurtigst voksende regnskabsvirksomheder, understøttet af over 1200 tilfredse klienter og samarbejdspartnere, der stoler på vores ekspertise hver dag.

Har du brug for hjælp til udarbejdelsen af dit årsregnskab - bl.a. ift. eventualforpligtelser?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Eksempler på eventualforpligtelser

Et klassisk eksempel på en eventualforpligtelse er en retssag, som illustrerer den fine balance, der skal håndteres i forbindelse med eventualforpligtelser. Forestil dig, at din virksomhed er involveret i en retssag. Indtil sagen er afgjort, kan det være vanskeligt at bestemme det nøjagtige beløb, som et eventuelt erstatningsansvar kan udgøre. Dog er det muligt at foretage et informeret estimat over den potentielle økonomiske kompensation, som virksomheden måske skal betale. Dette gør det muligt at inkludere en vurdering af eventualforpligtelsens størrelse i årsregnskabet.

For at forstå betydningen af eventualforpligtelser i en virksomhedskontekst kan det være nyttigt at se på endnu flere konkrete eksempler som nedenfor:

Retssager

Som nævnt i ovenstående afsnit, hvis en virksomhed er involveret i en retssag, hvor udfaldet er usikkert, kan der være en eventualforpligtelse, hvis der er en risiko for, at virksomheden skal betale erstatning eller bøder.

Garantiforpligtelser

Når en virksomhed sælger produkter med en garanti, kan der være eventualforpligtelser forbundet med fremtidige garantireparationer eller udskiftninger.

Miljømæssige forpligtelser

Hvis en virksomhed opererer i en industri med miljøpåvirkning, kan den have eventualforpligtelser i form af potentielle krav om oprensning eller bøder i tilfælde af overtrædelse af miljøregler.

Kontraktlige forpligtelser:

Hvis en virksomhed har indgået aftaler, hvor økonomiske konsekvenser afhænger af bestemte fremtidige begivenheder, kan dette medføre eventualforpligtelser.

Hvorfor er det vigtigt at kontrollere eventualforpligtelser?

Virksomheder bør løbende overvåge deres eventualforpligtelser for at sikre, at de bliver korrekt afspejlet i regnskabet og årsrapporten. Ved at foretage regelmæssige vurderinger og risikostyring kan virksomheder minimere negative økonomiske konsekvenser af eventualforpligtelser. Dette kræver en proaktiv tilgang, hvor virksomhedens ledelse og økonomiansvarlige løbende evaluerer potentielle økonomiske risici og opdaterer deres regnskabsmæssige håndtering af eventualforpligtelser i overensstemmelse hermed.

Eventualforpligtelser kan spille en stor rolle i virksomheders økonomistyring, og en grundig forståelse af dem er vigtig for at sikre en retvisende regnskabspraksis. Ved at dokumentere, overvåge og rapportere eventualforpligtelser korrekt kan virksomheder opnå større økonomisk gennemsigtighed og reducere risikoen for uforudsete økonomiske byrder.

Vil du gerne undgå disse uforudsete økonomiske byrder, men har du ikke tid til at holde overblikket over din virksomheds økonomistyring? Det har vi hos Stadsrevisionen Danmark A/S. Du kan trygt overlade din bogføring og dit årsregnskab til os – Hos Stadsrevisionen.dk får du ikke blot en revisor – du får en partner med over 8 års erfaring, der er specialiseret i dine behov. 

Ønsker du at få mere tid til at drive din virksomhed frem for at fokusere på dokumentation i årsregnskab og bogføring?

Kontakt Stadsrevisionen Danmark A/S for specialiseret og certificeret faglighed.

Husk at være realistisk ved beregning af eventualforpligtelse

Det er vigtigt at anvende realistiske estimater, når du beregner en eventualforpligtelse. Selvom den pågældende gæld måske endnu ikke er en realitet, er der en markant risiko for, at den kan blive aktuelt. Når dette sker, skal eventualforpligtelsen korrekt indarbejdes i årsregnskabet. Når du udarbejder noten til årsregnskabet, skal du inkludere et estimat, der reflekterer de potentielle økonomiske konsekvenser af eventualforpligtelsen. Det er altså afgørende, at dine estimater i videst muligt omfang matcher de faktiske tal, der senere kan opstå.

Loven stiller krav om en beløbsangivelse i noten. Beløbet må baseres på et skøn over den mulige økonomiske effekt af eventualforpligtelsen. Derudover skal virksomheder i regnskabsklasse B, C og D også give oplysninger om andre økonomiske forpligtelser, der ikke er indregnet i balancen. Disse kan inkludere leasingforpligtelser, huslejeforpligtelser, hæftelser for selskabsskatter samt pantsætninger og sikkerhedsstillelser.

Hvad er eventualaktiver?

Eventualaktiver refererer til aktiver, hvis værdi ikke kan opgøres pålideligt, eller hvis realisering afhænger af en begivenhed med en sandsynlighed under 50 %. Et typisk eksempel på et eventualaktiv er et skatteaktiv i form af et uudnyttet skattemæssigt underskud, hvor der vurderes at være mindre end 50 % sandsynlighed for, at det kan udnyttes. Hvis det derimod vurderes som overvejende sandsynligt, skal aktivet indregnes som et almindeligt aktiv i balancen.

Virksomheder i regnskabsklasse C (store) og D er forpligtet til at oplyse om eventualaktiver i deres noter, mens mindre virksomheder har mulighed for frivilligt at angive disse oplysninger.

Hvad er forskellen på eventualforpligtelser og hensatte forpligtelser?

En forskel mellem eventualforpligtelser og hensatte forpligtelser er sandsynligheden for, at en økonomisk udgift vil opstå, samt hvordan den behandles i regnskabet:

Eventualforpligtelser er potentielle økonomiske forpligtelser, hvor der er mindre end 50 % sandsynlighed for, at virksomheden ender med at betale. Da usikkerheden er høj, opføres eventualforpligtelser som en note i årsregnskabet og ikke som en regnskabsmæssig post.

Hensatte forpligtelser dækker over forpligtelser, hvor det er mere end 50 % sandsynligt, at virksomheden vil afholde en økonomisk udgift, og hvor beløbet kan estimeres nogenlunde pålideligt. Disse registreres direkte i regnskabet som en hensættelse, hvilket betyder, at virksomheden sætter midler til side for at dække en fremtidig udgift.

For virksomheder er det vigtigt at skelne mellem de to typer forpligtelser, da det påvirker, hvordan de præsenterer deres økonomiske situation overfor investorer, långivere og andre interessenter.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Eventualforpligtelser

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Eventualforpligtelser er potentielle økonomiske forpligtelser, hvor det endnu er usikkert, om virksomheden reelt vil skulle betale. Disse forpligtelser afhænger af fremtidige hændelser, som endnu ikke er afklarede. Eksempler på eventualforpligtelser inkluderer retssager, garantiforpligtelser og økonomiske garantistillelser. Eventualforpligtelser skal angives i regnskabets noter, hvis der er en mindre end 50 % sandsynlighed for, at de bliver en reel udgift.

Hensatte forpligtelser adskiller sig fra eventualforpligtelser ved, at der er mere end 50 % sandsynlighed for, at virksomheden pådrager sig en økonomisk udgift. Hensatte forpligtelser er forpligtelser, der endnu ikke er endeligt afklarede, men hvor en udgift vurderes som sandsynlig, og hvor det skønnede tab kan opgøres med en vis præcision. I modsætning til eventualforpligtelser indregnes hensatte forpligtelser direkte i regnskabet under passiverne.

Eventualaktiver er mulige økonomiske aktiver, som afhænger af en fremtidig begivenhed, der endnu ikke er sikker. Disse aktiver kan ikke medregnes i balancen, da de endnu ikke er realiserede. Et eksempel på eventualaktiver kan være en verserende retssag, hvor virksomheden potentielt kan få en økonomisk gevinst, men hvor udfaldet er usikkert.

Hensatte forpligtelser bogføres som en passivpost i balancen, da de repræsenterer en forventet, men endnu ikke afklaret udgift. Når der foretages en hensættelse, registreres beløbet under “Hensatte forpligtelser” i regnskabet og påvirker dermed virksomhedens resultatopgørelse. I modsætning til eventualforpligtelser, der kun fremgår af noterne, påvirker hensatte forpligtelser direkte virksomhedens økonomiske nøgletal.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: