Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pantsætning

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er pantsætning?

Pantsætning betyder, at du bruger en værdigenstand, du ejer, som en sikkerhed for at låne penge. Det fungerer ved, at du giver din bank eller en anden långiver retten til at tage og måske sælge din værdigenstand, hvis du ikke kan betale lånet tilbage eller følge de aftalte regler. For eksempel, hvis du låner penge og bruger din bil som sikkerhed, kan banken tage din bil og sælge den, hvis du ikke betaler lånet tilbage som aftalt.

Hvad kan pantsættes?

Når det kommer til pantsætning, er spektret af aktiver, du kan bruge som sikkerhed, bredt og varieret. Almindeligt pantsættelige værdigenstande omfatter, men er ikke begrænset til fast ejendom såsom huse og grunde. Også køretøjer som biler og motorcykler er populære valg. På finansmarkedet kan værdipapirer som aktier og obligationer ligeledes anvendes. For dem, der ønsker at pantsætte mere personlige genstande, kan smykker eller kunstværker også være acceptable aktiver. Valget af aktiv til pantsætning afhænger stærkt af långiverens kriterier og den pågældende genstands vurderede markedsværdi.

Hånd- og underpant

Der findes flere forskellige metoder til at stille sikkerhed, hvoraf hånd- og underpant er blandt de mest centrale begreber. Disse termer udgør forskellige måder at pantsætte på, og forståelsen af disse kan være nøglen til en velinformerede finansiel beslutning.

Håndpant repræsenterer en traditionel og noget gammeldags metode til pantsætning. Denne proces indebærer, at du som ejer af en værdigenstand – ofte et smykke eller ur – kan gå til en pantelåner for at få en professionel vurdering. Afhængigt af denne vurdering, kan pantelåneren tilbyde dig et lån, der modsvarer værdigenstandens estimerede værdi. En væsentlig del af håndpant er muligheden for at indløse (genkøbe) din værdigenstand indenfor en aftalt periode, forudsat at du kan opfylde de økonomiske krav.

Underpant, derimod, adskiller sig markant fra håndpant ved at du beholder den pantsatte genstand, selvom den er belånt. Et almindeligt eksempel på dette er, når et ‘tinglyst pantebrev’ er involveret, hvilket fungerer som en registreret sikkerhed for lånet mod din ejendom eller andet aktiv. I situationer med variabel gæld benyttes ofte et ‘skadesløsbrev’, som er et specifikt dokument, der sikrer långiver mod tab, ved at tage pant i en ejendom eller lignende.

Hvis du f.eks. vælger at pantsætte din båd som underpant, beholder du brugsretten til båden, selvom den er belånt. Men, dette indebærer også en risiko, da manglende overholdelse af låneaftalens betingelser – såsom afbetalinger – kan føre til, at långiveren realiserer pantet. Dette indebærer typisk, at din båd sættes til tvangsauktion, hvor den sælges til den højeste byder for at dække lånet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pantebreve

Et pantebrev er et afgørende dokument udstedt når et aktiv bliver pantsat. Dette dokument fungerer som en juridisk bekræftelse og detaljerer præcist, hvilket aktiv der er stillet som sikkerhed, samt hvilke betingelser debitor skal opfylde for at få pantet frigivet. Pantebrevet tjener som en bindende kontrakt mellem låntageren (debitor) og långiveren (kreditor), og bekræfter kreditorens ret til sikkerhed i det pantsatte aktiv.

Detaljer inkluderet i pantebrevet kan omfatte den nøjagtige tilbagebetalingstidsplan, rentesatser og betingelser for afvikling af lånet. Hvis låntageren ikke opfylder disse betingelser, såsom at betale lånet tilbage i tide, har kreditoren ret til juridisk at overtage det pantsatte aktiv for at inddrive gælden.

Virksomhedspant

Virksomhedspant refererer til en situation, hvor en virksomhed anvender sine aktiver som sikkerhed for at sikre sig finansiering eller forbedrede lånevilkår. Dette kan involvere en række forskellige aktiver, som virksomheden ejer, såsom:

  • Varelagre
  • Immaterielle rettigheder, herunder domænenavne
  • Driftsinventar og driftsmateriel
  • Goodwill
  • Kundetilgodehavender

Et grundlæggende kriterium er, at virksomheden skal være ejer af de pantsatte aktiver. Interessant nok kan disse aktiver skifte over tid – for eksempel i tilfælde af varelagre – men stadig fungere som sikkerhed for lånet. Det essentielle er, at aktiverne kan konverteres til kontanter, hvilket giver långiveren en større sikkerhed i tilfælde af, at virksomheden ikke er i stand til at tilbagebetale lånet. Derfor vil långivere typisk foretage en omfattende kreditvurdering af virksomheden for at evaluere den overordnede risiko før pantsætning af virksomhedsaktiver.

Fordele og ulemper ved pantsætning for låntageren

Pantsætning kan være en afgørende faktor for låntageren, ikke kun som en nødvendighed for at opnå et lån, men også som et middel til at sikre sig bedre lånevilkår. Når låntager stiller sikkerhed i form af pant, reduceres risikoen for långiver, hvilket kan resultere i mere attraktive betingelser såsom lavere renter eller længere tilbagebetalingsperioder. Dette er fordi sikkerheden reducerer långiverens risiko for tab, hvis låntager misligholder lånet.

Fordele for låntager inkluderer:

  • Potentielt lavere rentesatser på grund af den nedsatte risiko for långiver.
  • Længere tilbagebetalingsperioder, hvilket kan medføre lavere månedlige afdrag.
  • Mulighed for at opnå større lånebeløb baseret på værdien af de pantsatte aktiver.

Dog er der også ulemper forbundet med pantsætning:

  • Hvis låntageren ikke er i stand til at overholde låneaftalen, kan långiveren overtage det pantsatte aktiv, hvilket kan medføre tab af værdifulde eller nødvendige ejendele.
  • Pantsatte aktiver er bundet op, indtil gælden er afviklet, hvilket kan begrænse låntagerens finansielle fleksibilitet.
  • Nogle former for pant kan medføre ekstra omkostninger, såsom vurderingsgebyrer eller forsikringspræmier, som låntageren skal dække.

Et konkret eksempel på indflydelsen af pantsætning på lånevilkårene kan ses i forskellen mellem forbrugslån og realkreditlån. Forbrugslån, uden sikkerhed, har ofte højere renter og kortere tilbagebetalingsperioder og reflekterer den højere risiko for långiver. Modsat giver et huskøb, hvor ejendommen pantsættes, lavere renter og bedre lånevilkår, da banken har sikkerhed i fast ejendom. Skulle låntageren misligholde lånet, har banken mulighed for at sætte ejendommen på tvangsauktion for at dække noget af tabet.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Pantsætning vs. dåsepant

Mange mennesker kan fejlagtigt tro, at pantsætning og dåsepant er ens, men det er vigtigt at forstå de fundamentale forskelle mellem disse to koncepter.

Pantsætning i finansiel sammenhæng indebærer, at en låntager stiller en ejendel som sikkerhed for et lån. Dette er en juridisk aftale, hvor låntageren risikerer at miste ejendelen, hvis lånet ikke tilbagebetales efter aftale. Det er en form for sikkerhedsstillelse, der har direkte konsekvenser for låntagers finansielle situation og ejendomsret.

Dåsepant, derimod, er et system designet til at fremme genbrug og reducere affald. Når forbrugere køber drikkevarer i flasker eller dåser, betaler de et ekstra beløb – panten – som de kan få tilbage, når de returnerer emballagen til genbrug. Her er “panten” ikke en sikkerhed for et lån, men snarere en midlertidig depositumsbetaling, der har til formål at motivere genanvendelse af emballage.

Forbrugeren “låner” således ikke flasken eller dåsen i traditionel forstand; de betaler en pris for at bruge emballagen, som derefter kan refunderes, hvis de vælger at deltage i genbrugsprogrammet. Hvis emballagen ikke returneres, er de ekstra betalte penge, panten, reelt set en omkostning forbundet med købet, snarere end et lån der skal tilbagebetales.

Selvom både pantsætning og dåsepant indebærer en form for betaling, der potentielt kan returneres, er deres formål og virkning væsentligt forskellige. Pantsætning handler om finansiel sikkerhed og lånevilkår, mens dåsepant fokuserer på miljøbevarelse og affaldshåndtering.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om pantsætning

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Pantsætning er en finansiel handling, hvor en låntager stiller en værdigenstand som sikkerhed til långiveren for at opnå et lån. Denne proces indebærer, at låntageren giver långiveren rettigheden til at tage kontrol over det pantsatte aktiv, hvis låntageren ikke kan opfylde låneaftalens betingelser, såsom at tilbagebetale lånet.

Stort set alle typer værdigenstande kan pantsættes, så længe långiveren anerkender deres værdi. Dette inkluderer, men er ikke begrænset til, fast ejendom, køretøjer, værdipapirer som aktier og obligationer, samt personlige ejendele såsom smykker og kunst.

Håndpant er en traditionel form for pantsætning, hvor låntageren fysisk overdrager en værdigenstand til långiveren som sikkerhed for lånet. I modsætning hertil, ved underpant, får låntageren lov til at beholde den pantsatte genstand, men giver långiveren rettigheden til at tage genstanden, hvis lånevilkårene ikke opfyldes.

Et pantebrev er et dokument, der udstedes, når et aktiv bliver pantsat. Det fungerer som en juridisk bekræftelse og detaljerer hvilket aktiv, der er stillet som sikkerhed, og under hvilke betingelser dette pant kan frigives. Pantebrevet tjener som en bindende aftale mellem låntager og långiver, og bekræfter långiverens sikkerhed i det pantsatte aktiv.

Fordele ved pantsætning for låntageren inkluderer muligheden for at opnå et lån, som måske ellers ikke ville være tilgængeligt, samt potentielt lavere rentesatser og bedre lånevilkår på grund af den nedsatte risiko for långiver. Ulemper kan omfatte risikoen for at miste den pantsatte ejendom, hvis lånet ikke kan tilbagebetales, og mulige yderligere omkostninger forbundet med pantsætningen, såsom vurderingsgebyrer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: