
4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Småfornødenheder
Under forretningsrejser, når du er langt hjemmefra, er du berettiget til at trække udgifter til småfornødenheder fra i skat. Dette dækker over diverse mindre køb, lige fra din morgenkaffe i lufthavnen til en hastigt indkøbt tandbørste, hvis behovet opstår. I 2025 er fradragsbeløbet fastsat til 149,25 kroner dagligt.



Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder








Hvad er småfornødenheder?
Småfornødenheder er en vigtig del af de skattefradrag, som medarbejdere på forretningsrejser kan benytte sig af. Begrebet småfornødenheder dækker over de mindre, men ofte nødvendige udgifter, der kan opstå under en arbejdsrelateret rejse. Dette kan være en kop kaffe i lufthavnen, en flaske vand på hotelværelset, en ny tandbørste ved glemsomhed eller transportmidler som en bus- eller metrobillet til arbejdsdestinationen.
For at få fradrag for småfornødenheder er det et krav, at arbejdsgiveren ikke dækker de specifikke udgifter, og at den ansatte ikke modtager en skattefri godtgørelse, hvor småfornødenheder allerede er inkluderet. Fradraget kan enten beregnes ud fra standardsatser eller baseres på dokumenterede udgifter. I 2025 udgør det maksimale fradrag for kost, logi og småfornødenheder samlet set 32.800 kr. (31.600 kr. i 2024).
Hvordan forstås småfornødenheder?
For medarbejdere, der ofte rejser i erhvervsmæssige øjemed, kan omkostninger til måltider typisk dækkes gennem en skattefri rejsegodtgørelse. Men hvad mange ikke ved, er, at der findes et separat fradrag for småfornødenheder, som giver yderligere økonomisk kompensation for de mange små udgifter, der uundgåeligt opstår under en arbejdsrejse.
Fradraget for småfornødenheder giver en økonomisk fordel fra det øjeblik, rejsen påbegyndes. Det betyder, at når en medarbejder tager på en arbejdsrelateret rejse, kan udgifter til eksempelvis en avis, en kop kaffe eller transport til og fra hotellet falde ind under kategorien småfornødenheder. Dog gælder det kun, hvis arbejdsgiveren ikke allerede har refunderet eller dækket udgifterne.
Fradraget for småfornødenheder beregnes som 25 % af den skattefastsatte standardsats for kost. I 2025 er denne standardsats 597 kr. pr. døgn, hvilket betyder, at det daglige fradrag for småfornødenheder er 149,25 kr. (143,50 kr. pr. døgn i 2024). Dette fradrag er en betydelig fordel for den rejsende medarbejder, da det anerkender de mange små, udgifter, der hurtigt kan akkumulere sig på en forretningsrejse.
Hvordan fungerer fradraget for småfornødenheder?
Hvis arbejdsgiveren udbetaler et mindre beløb til dækning af småfornødenheder, har medarbejderen mulighed for at få fradrag for differencen. For eksempel, hvis arbejdsgiveren kun udbetaler 80 kr. pr. døgn til dækning af småfornødenheder, kan medarbejderen få fradrag for det resterende beløb, som i dette tilfælde vil være 69,25 kr. pr. døgn.
Fradraget for småfornødenheder er en del af de overordnede regler for skattefradrag i forbindelse med erhvervsrejser og kan benyttes i de tilfælde, hvor medarbejderen ikke modtager en skattefri godtgørelse for sine udgifter. Da dette fradrag er en procentdel af den standardiserede sats for kost, vil det typisk øges i takt med, at satserne reguleres årligt.
Hvorfor er fradraget for småfornødenheder vigtigt?
For erhvervsrejsende kan mindre udgifter hurtigt løbe op over en længere periode. Selvom en enkelt kop kaffe eller en busbillet til hotellet ikke virker som en stor udgift isoleret set, kan summen af disse små daglige udgifter udgøre en betragtelig omkostning på tværs af mange rejser. Fradraget for småfornødenheder er derfor en vigtig del af de skatteregler, der gør det mere økonomisk overkommeligt at være på farten i arbejdsmæssig sammenhæng.
Med en øget forståelse af fradragsmulighederne kan erhvervsrejsende sikre, at de udnytter alle de tilgængelige skattemæssige fordele, hvilket kan resultere i en lavere skattebyrde. Det er derfor en fordel for virksomheder og medarbejdere at sætte sig grundigt ind i reglerne for småfornødenheder og sikre, at fradragsmulighederne anvendes korrekt og optimalt.
Har du styr på alle de fradrag, din virksomhed kan benytte sig af for at optimere jeres skatteforhold? For virksomheder, der ønsker at optimere deres fremtidige indtjening, tilbyder vi hos Stadsrevisionen Danmark A/S rådgivning, der går ud over det sædvanlige. Vores erfarne team analyserer din skattemæssige situation i detaljer og identificerer muligheder for skatteoptimering og potentielle fradrag, som kan forbedre din virksomheds økonomiske sundhed.
Ønsker du professionel hjælp til at optimere dine skatteforhold?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Hvad er kriterierne for fradraget?
For at kvalificere sig til fradraget for småfornødenheder, er der flere primære betingelser, som skal være opfyldt:
Rejsen skal vare mindst 24 timer, hvilket betyder, at du skal have overnattet uden for hjemmet.
Du skal være nødt til at tilbringe natten et andet sted, fordi afstanden til dit hjem ikke gør det muligt at pendle frem og tilbage samme dag.
Din arbejdsgiver dækker ikke dine udgifter, hverken via skattefri rejsegodtgørelse eller ved refusion af udgifter.
Du har ikke modtaget skattefri rejsegodtgørelse efter standardsatserne.
Du er ikke turistchauffør eller en anden erhvervsgruppe, hvor fradraget ikke er gældende.
For at opnå det maksimale fradrag for småfornødenheder, kan du enten bruge de fastsatte standardsatser eller dokumentere dine faktiske udgifter. Det er vigtigt at indberette fradraget korrekt på din årsopgørelse eller forskudsopgørelse for at sikre, at du får den økonomiske fordel, du er berettiget til.
Behøver du at vise kvitteringer for at opnå fradraget?
Nej, det er ikke nødvendigt at fremvise kvitteringer for småfornødenheder. Fradraget er designet til at dække de mindre udgifter, du møder på din rejse, hvor kvitteringer ikke altid er tilgængelige eller nemt opbevares.
Dette betyder, at du uden bekymring kan købe en kop kaffe i lufthavnen, en snack undervejs eller en avis for at gøre ventetiden mere behagelig – alle disse udgifter falder ind under begrebet småfornødenheder og kan indgå i dit skattefradrag.
Så længe du opfylder kriterierne for fradraget, har du ret til at modtage det fulde beløb uden krav om dokumentation af de enkelte små udgifter. Det gør det lettere for erhvervsrejsende at få den økonomiske fordel uden ekstra administrativ byrde.
Sådan ansøger du om fradrag for småfornødenheder
For at sikre, at du modtager det fradrag for småfornødenheder, som du er berettiget til, skal du indberette det korrekt i din årsopgørelse. Mange overser dette fradrag eller er ikke klar over, at de har mulighed for at benytte det. Indberetningen skal foretages i felt 53 på din årsopgørelse via Skattestyrelsens TastSelv-service.
Det er vigtigt at bemærke, at hvis din arbejdsgiver har afholdt udgifterne, vil disse ikke kunne fradrages som småfornødenheder. I stedet betragtes de som rejsegodtgørelse (diæter), som er en kompensation for dine rejseudgifter. Man kan generelt ikke anvende begge metoder samtidigt – du kan enten opnå fradrag for småfornødenheder eller modtage rejsegodtgørelse.
Trin-for-trin guide til indberetning af småfornødenheder:
Kontroller dine udgifter: Vær sikker på, at din arbejdsgiver ikke allerede har dækket dine småfornødenheder, eller at din rejsegodtgørelse er lavere end standardsatsen.
Vælg beregningsmetode: Du kan enten anvende standardsatserne eller dokumentere dine faktiske udgifter. Hvis rejsegodtgørelsen er mindre end standardsatsen, kan du fradrage differencen.
Log ind på TastSelv: Brug dit MitID til at logge ind på Skattestyrelsens TastSelv-service.
Indtast oplysninger i felt 53: Her skal du angive det beløb, der enten repræsenterer dine faktiske udgifter eller er beregnet efter de fastsatte standardsatser.
Tjek beløbsgrænsen: Husk, at der er en maksimal grænse for, hvor meget du kan fradrage pr. år for småfornødenheder.
Vær opmærksom på undtagelser: Visse erhvervsgrupper, som turistchauffører eller personer med dobbelt husførelse, kan være underlagt særlige regler eller have andre fradragsmuligheder.
Ved at indberette fradraget for småfornødenheder korrekt sikrer du, at du får den skattemæssige fordel, du er berettiget til, og dermed reducerer din samlede skattebyrde i forbindelse med arbejdsrelaterede rejser.
Et praktisk eksempel: Lad os tage en sygeplejerske fra Aarhus, som bliver sendt til en konference i Odense for at deltage i et specialiseret kursus. Hendes arbejdsgiver dækker hotelopholdet og de måltider, der er inkluderet under arrangementet. Selvom hun ikke har omkostninger til kost og logi, vil hun stadig opleve mindre udgifter til småfornødenheder. Dette kan være en kop kaffe i pauserne, en taxatur fra hotellet til konferencestedet eller en notesblok til at tage vigtige noter. Disse mindre udgifter kan sygeplejersken trække fra i skat som småfornødenheder, så længe hun selv indberetter det korrekt.
Småfornødenheder sats
Du kan enten vælge at få fradrag for dine dokumenterede udgifter eller bruge de fastsatte standardsatser.
Det maksimale årlige fradrag for småfornødenheder, kost og logi er 32.800 kr. i 2025 (31.600 kr. i 2024). Hvis rejsen varer mere end et døgn, beregnes fradraget for kost og småfornødenheder pr. time med 1/24 af satserne. Logisatsen kan fratrækkes for hvert fulde døgn, rejsen varer. Hvis din skattefri rejsegodtgørelse er lavere end satserne, kan du få fradrag for forskellen. Dette indberettes i rubrik 53 på din årsopgørelse.
Satser pr. døgn
År | Logi | Kost og småfornødenheder | Kost for turistchauffører (DK) | Kost for turistchauffører (udlandet) |
2025 | 256 kr. | 597 kr. | 75 kr. | 150 kr. |
2024 | 246 kr. | 574 kr. | 75 kr. | 150 kr. |
Hvad er forskellen på småfornødenheder, kost og logi?
Selvom småfornødenheder ofte forveksles med kost og logi, er der en væsentlig forskel. Småfornødenheder dækker de mindre, nødvendige udgifter, som en rejsende kan have under en arbejdsrelateret rejse. Dette inkluderer eksempelvis kaffe, snacks, aviser eller transportomkostninger inden for destinationen.
Kost refererer derimod til udgifter til måltider, der normalt ville være inkluderet i en rejsegodtgørelse. Logi dækker udgifter til overnatning, typisk hotelophold eller anden midlertidig indkvartering.
Ved korrekt anvendelse af disse fradragsregler kan erhvervsrejsende sikre, at de får den optimale skattemæssige fordel ved at udnytte fradraget for småfornødenheder.
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om Småfornødenheder
Hvad er småfornødenheder?
Småfornødenheder dækker over mindre udgifter, som en rejsende medarbejder kan have under en arbejdsrelateret rejse. Småfornødenheder kan være udgifter til kaffe, snacks, transport inden for destinationen, aviser eller andre småindkøb, der ikke hører under kost og logi. Småfornødenheder kan fradrages, hvis arbejdsgiveren ikke dækker dem.
Hvor meget må man få i godtgørelse om året?
Det maksimale fradrag for småfornødenheder, kost og logi er 32.800 kr. i 2025 (31.600 kr. i 2024). Småfornødenheder kan fratrækkes, hvis den skattefri rejsegodtgørelse er lavere end standardsatsen.
Hvad er rubrik 53?
Rubrik 53 på årsopgørelsen er det felt, hvor du skal indberette dit fradrag for småfornødenheder. Hvis din arbejdsgiver ikke dækker dine småfornødenheder, eller din skattefri rejsegodtgørelse er lavere end satserne, kan du selv angive beløbet i rubrik 53 for at få fradrag.
Hvornår er man berettiget diæt?
Diæt er en skattefri rejsegodtgørelse, der gives til medarbejdere, der rejser i forbindelse med arbejde. Man er berettiget til diæt, hvis rejsen varer mere end 24 timer, og man overnatter væk fra sin bopæl. Hvis man ikke får skattefri diæt, kan man i stedet fradrage småfornødenheder på årsopgørelsen.
Hvor meget får man i kost og logi?
Satserne for kost og logi afhænger af året. I 2025 er standardsatsen for kost og småfornødenheder 597 kr. pr. døgn, mens satsen for logi er 256 kr. pr. døgn. I 2024 er satserne henholdsvis 574 kr. for kost og småfornødenheder og 246 kr. for logi.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: