Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Årsopgørelse

Årsopgørelsen er ikke blot en simpel årlig opgørelse, men et centralt element i din finansielle interaktion med Skattestyrelsen. Den tjener som en redegørelse for, om du har indbetalt den korrekte mængde skat i det forløbne år. Derfor er det essentielt at forstå årsopgørelsens indhold, da det bestemmer, om du får penge tilbage, eller om der venter en ekstra regning. Din årsopgørelse er nemt tilgængelig via Skattestyrelsens officielle hjemmeside.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad indeholder en årsopgørelse?

Årsopgørelsen giver en detaljeret oversigt over din indkomst i det forgangne år samt de skattebeløb, du har betalt. Alle relevante data fra din arbejdsgiver, dit pensionsselskab, din bank og andre relevante parter er inkluderet, hvilket sikrer en nøjagtig opgørelse.

For dem med en personlig ejet virksomhed, som en enkeltmandsvirksomhed, bliver detaljer som overskud og underskud inkluderet i årsopgørelsen. Dette gælder kun, hvis man har sørget for at opdatere sin forskudsopgørelse rettidigt. Det er muligt at tilføje det præcise over- eller underskud, når du får din årsopgørelse.

Hvert år i marts får du en notifikation fra Skattestyrelsen angående din årsopgørelse. Men hvad dækker den over? I bund og grund tjekker årsopgørelsen, om du har indbetalt den korrekte mængde skat i det forgangne år. Resultatet vil vise, om du skylder penge eller får penge tilbage fra Skattestyrelsen.

Hvordan retter du din årsopgørelse?

Ja, du har faktisk muligheden for at justere din årsopgørelse. Når beskeden fra Skattestyrelsen lander i din indbakke i marts, er det din pligt at gennemgå oplysningerne. Er alt som det skal være, er der ingen yderligere handling nødvendig. Men hvis du opdager mangler eller fejl, kan du ændre i din årsopgørelse op til den 1. maj. Efter denne dato kan ændringer ikke foretages.

Tilgå din årsopgørelse online

I vores digitaliserede tidsalder foregår al kommunikation med offentlige myndigheder, inklusive Skattestyrelsen, elektronisk. Dit første skridt bør være at tjekke din årsopgørelse på Skattestyrelsens hjemmeside, hvor du også har muligheden for at foretage ændringer. Har du spørgsmål eller brug for vejledning, er Skattestyrelsen stadig tilgængelig via mail eller telefon.

Ved at forstå og regelmæssigt tjekke din årsopgørelse, kan du sikre dig mod overraskelser og have en bedre forståelse for din skattemæssige situation.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Guide til din årsopgørelse: Hvad du bør holde øje med

Din årsopgørelse er ikke blot en skattemæssig formalitet, men en central del af din økonomiske sundhed. For at få mest ud af den og undgå uforudsete skatteudgifter, er der specifikke områder, du bør kigge nærmere på. Nedenstående guide giver dig et indblik i, hvad du bør tjekke i din årsopgørelse for at sikre, at du ikke overser værdifulde fradrag eller indbetaler for meget.

Ratepension: Undgå at betale skat unødigt

Start med at tjekke dine bidrag til ratepensionen i din årsopgørelse. Overindbetaling kan resultere i manglende fradrag. Med en grænse på 60.900 kr. for 2023, er det vigtigt at sikre, at du ikke har indbetalt over dette beløb, da overskydende beløb vil blive dobbeltbeskattet. Din årsopgørelse vil have et afsnit betegnet “Vær opmærksom på”, hvor du kan verificere disse tal.

Kørselsfradrag: Tjek dine pendlerfordel

Hvis din daglige pendling mellem bopæl og arbejde er mere end 12 km, er du berettiget til kørselsfradrag. Selvom dette er en kendt skattelettelse, er det op til dig at indberette antallet af arbejdsdage og den samlede kørselsdistance. Husk, dette gælder for alle transportformer, så længe du betaler AM-bidrag af din løn.

Investering: Overvågning af gevinster og tab

For dem, der har investeret i løbet af året, er det vigtigt at tage et ekstra kig på årsopgørelsen. Dine investeringsgevinster er skattepligtige, mens tab kan fradrages. Selvom din bank indberetter transaktioner relateret til værdipapirer og aktier, anbefales det altid at validere informationens nøjagtighed.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Deleøkonomi: Er din indkomst korrekt rapporteret?

Deleøkonomi, som f.eks. udlejning af bolig, biludlejning eller mindre tjenester for andre, kan have skattemæssige konsekvenser. Sørg for at tjekke din årsopgørelse for korrekt registrering af indtægter fra disse kilder.

Forståelse af forskudsopgørelsen

Mens din årsopgørelse giver et tilbageblik på det forgangne år, skaber forskudsopgørelsen en forventning til det kommende år. Tænk på den som et budgetoverslag for dine forventede indtægter og skattebetalinger. Den er tilgængelig fra november måned, hvor du har mulighed for at logge ind elektronisk og foretage nødvendige justeringer.

Din forskudsopgørelse danner grundlag for din årsopgørelse. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at opdatere den, især hvis der sker ændringer i dine indtægter. For eksempel, hvis du mister dit job eller oplever en indtægtsnedgang, bør du justere din forskudsopgørelse for at undgå uforudsete skattesmæk.

For nem adgang og opdateringer kan du altid besøge Skattestyrelsens hjemmeside og gennemgå din forskudsopgørelse.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om årsopgørelse

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Når du gennemgår din årsopgørelse, bør du især fokusere på:

  • Dine bidrag til ratepension for at undgå dobbeltbeskatning ved overindbetaling.
  • Korrekthed i dit kørselsfradrag, hvis din pendling er over 12 km.
  • Rapportering af investeringers gevinster og tab.
  • Korrekt angivelse af indtægter fra deleøkonomi som boligudlejning eller biludlejning.

Mens en årsopgørelse giver et overblik over det forgangne år, herunder indtægter, skatter og potentielle tilbagebetalinger eller gæld, ser en forskudsopgørelse fremad og fungerer som et budgetoverslag for det kommende år i forhold til dine forventede indtægter og skattebetalinger.

Hvis der sker væsentlige ændringer i dine indtægter, bør du straks opdatere din forskudsopgørelse for at sikre korrekt skatteberegning. Dette vil hjælpe dig med at undgå uforudsete skattesmæk, når året er omme. For at foretage ændringer kan du logge ind på Skattestyrelsens hjemmeside.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: