Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Diæter

Når du er på arbejdsrelaterede rejser, kan du være berettiget til at modtage skattefri rejsegodtgørelse fra din arbejdsplads, kendt som diæter. Ofte vil din arbejdsgiver være opmærksom på reglerne omkring diæter og sørge for, at du får tildelt dem korrekt.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad indebærer diæter?

Når dit arbejde kræver, at du rejser, har du mulighed for at modtage en skattefri rejsegodtgørelse fra din arbejdsgiver, benævnt som diæter. Oftest vil din arbejdsgiver være velinformeret om diæter og sikre, at du modtager dem korrekt. Diæter er en godtgørelse til dækning af udgifter til mad og diverse småting i overensstemmelse med statens satser. Rejsegodtgørelsen gives skattefrit baseret på fastsatte beløb. Derfor er det essentielt, at du kender til reglerne om diæter, inden du lægger et budget for din rejse baseret på dem. Der findes situationer, hvor man ikke er berettiget til diæter. Dette inkluderer tilfælde, hvor man får mad under rejsen eller ens udgifter i forbindelse med opholdet dækkes.

Hvem er berettiget til diæter?

Diæter kan blive tildelt dem, hvis arbejdsgivere yder en rejsegodtgørelse gennem den offentlige sektor. For at kvalificere sig skal rejsen strække sig over mindst 24 timer, og den skal tydeligt være relateret til arbejde. Dog er det værd at bemærke, at diæter ikke er gældende, hvis man ikke har bopæl i Danmark, eller hvis ens arbejde rutinemæssigt sker langt fra ens primære boligadresse, som det kan være tilfældet med arbejde på skibe. I sådanne tilfælde betragtes det ikke som en ‘rejse’, men snarere som den normale arbejdsplads.

Hvad er betingelserne for at modtage diæter?

Flere betingelser skal opfyldes for at være berettiget til diæter. En central faktor er afstanden mellem dit hjem og din arbejdssted. Hvis du har mulighed for at sove hjemme hver aften, kvalificerer du dig ikke til diæter. Her måles den præcise afstand mellem din midlertidige arbejdsplads og dit hjem. Desuden tages der hensyn til andre kriterier, der bestemmer, om et sted betragtes som en midlertidig arbejdsplads.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Særlige betingelser vedrørende logigodtgørelse:

Når det kommer til logigodtgørelse, findes der specifikke krav. Du kan kun modtage skattefri godtgørelse, hvis udgiften (uanset om det er et hotel, campingplads eller privat bolig) ikke går over den fastsatte daglige logigodtgørelse på 219 kr. Hvis udgiften er højere, kan man i stedet få refunderet de dokumenterede logiomkostninger.

Men bemærk: Logigodtgørelse er ikke en mulighed, hvis du har b-indkomst, dagligt står for transport af produkter eller passagerer, eller hvis dit job er på skibe, fiskerbåde eller fly, hvor du normalt er væk hjemmefra i flere dage ad gangen.

Daglige Diæter priser

De daglige Diæter satser for forretningsrejser er som følger i 2022 og 2023: 

Priser pr. dag – 2022:

  • Indkvartering = 231 DKK
  • Mad og småanskaffelser til andre lønmodtagere = 539 DKK

Priser pr. dag – 2023: 

  • Indkvartering = 238 DKK
  • Mad og småanskaffelser til andre lønmodtagere = 555 DKK

Ydermere findes der specifikke diætsatser for fødevarer til turistchauffører. For ture inden for Danmarks grænser er beløbet sat til 75 DKK i 2023, hvilket er det samme som i 2022. For internationale ture ligger satsen på 150 DKK, hvilket også er uforandret fra 2022.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Særlige bemærkninger

Der er specifikke forhold, du bør tage højde for, da de kan påvirke din evne til at modtage diæter:

  1. Som indehaver af en enkeltmandsvirksomhed skal værdien af diæter trækkes fra i virksomhedens økonomiske resultat. Hvis du ejer en sådan virksomhed, er det ikke muligt for dig at få diæter udbetalt.
  2. For både ansatte og ejere inden for virksomheder gælder det, at diæter ​kun​ kan udbetales, hvis der samtidig udbetales en faktisk løn.

Med ‘faktisk løn’ menes der, at en medarbejder modtager en monetær kompensation for udført arbejde. Dette er også relevant for dig, hvis du er virksomhedsejer.

Er det muligt at kombinere diæter med de faktiske omkostninger?

Absolut! Som nævnt er diættaksten for overnatning, såsom hotel, relativ lav. Derfor kan du nemt vælge at afholde overnatningsomkostninger baseret på de faktiske udgifter og samtidig gøre brug af diæter til dækning af “mad og småudgifter”. ​Dette giver dig friheden til at kombinere og optimere økonomisk, så det passer bedst for den pågældende rejsende.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Diæter

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Diæter kan udbetales direkte af firmaet, eller den ansatte kan vælge at benytte det som et fradrag i skat. Aftalen bestemmes i samråd mellem medarbejderen og arbejdsgiveren. 

Diæter er en skattefri rejsegodtgørelse, som arbejdsgivere kan tilbyde, når du rejser i forbindelse med dit arbejde. De dækker udgifter til mad og mindre fornødenheder baseret på statens fastsatte satser. Man skal dog være opmærksom på, at hvis man modtager mad under rejsen eller ens udgifter dækkes, kan man ikke gøre krav på diæter.

Ja, du kan! Selvom diættaksten for overnatning er lav, kan du dække dine faktiske overnatningsudgifter og samtidig bruge diæter til mad og småudgifter. Dette giver en fleksibel økonomisk tilgang til rejsende.

For at modtage skattefri logigodtgørelse må dine udgifter ikke overstige 219 kr. dagligt, uanset overnatningstype. Overstiger udgifterne dette beløb, kan dokumenterede omkostninger refunderes. Dog kan personer med b-indkomst eller de, der arbejder i transportsektoren og ofte er væk i dagevis, ikke modtage denne godtgørelse.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: