Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Skattefradrag

I denne artikel vil vi gennemgå skattefradrag og komme nærmere ind på satserne for 2024. 

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et skattefradrag?

Et skattefradrag giver dig mulighed for at reducere det beløb af din løn, som er skattepligtigt. Dette fradrag varierer i størrelse – det kan være alt fra et par hundrede til flere tusinde kroner. Der findes generelle skattefradrag, som gælder for alle beskæftigede personer, og så er der mere specifikke fradrag, der kun er relevante for visse grupper inden for befolkningen. Skattefradrag kan være en anelse komplekse, da nogle automatisk indregnes før skattebetalingen, mens du selv skal oplyse andre fradrag på din forskudsopgørelse eller årsopgørelse for at drage fordel af dem. Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan skattefradrag fungerer for at optimere din økonomi.

Skattefradragets størrelse kan beregnes baseret på flere faktorer, såsom din indkomst. Yderligere kan det afhænge af udgifter til visse serviceydelser eller antallet af kilometer, du har rejst til og fra arbejde. At forstå og anvende skattefradrag korrekt kan føre til betydelige besparelser, hvilket gør det til et væsentligt område at være opmærksom på i din økonomiske planlægning.

Det er vigtigt at optimere alle aspekter af din virksomhed, herunder skattefradrag. Vores team af eksperter er specialiseret i at hjælpe virksomheder som din med at navigere i skattelovgivningen og sikre, at du udnytter alle skattefordele. 

Vores specialister står klar til at tilbyde skræddersyet rådgivning, der matcher din virksomheds unikke behov.

Kontakt os i dag for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at optimere dine skattefradrag.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Typer af skattefradrag

Der findes forskellige typer skattefradrag, som kan reducere din skattepligtige indkomst. Disse fradrag kan implementeres enten manuelt eller automatisk, afhængigt af fradragets art. 

Nedenfor er en gennemgang af nogle almindelige skattefradrag:

 

Personfradrag

Det, vi ofte refererer til som personfradrag eller bundfradrag, er et beløb, der fratrækkes din månedlige indkomst før skatteberegningen. Dette sikrer, at ikke hele din indkomst er genstand for beskatning.


Satserne for personfradrag

 

I 2024 kan alle over 18 år automatisk nyde godt af et skattefrit fradrag på 49.700 kr. fra deres indkomst. Dette fradrag bliver automatisk trukket fra, og du behøver ikke at angive det på din selvangivelse, da det håndteres efter de aktuelle satser.

 

Personfradrag som ægtefæller

Ægtefæller har mulighed for at overføre ubrugte personfradrag til hinanden. Hvis en ægtefælle ikke har udnyttet sit fulde skattefradrag, enten på grund af lav indkomst eller andre årsager, kan den anden ægtefælle benytte det resterende fradrag. Overførslen af fradraget, helt eller delvist, er dog betinget af, at ægtefællerne lever sammen.

 

Beskæftigelses- og jobfradrag

Alle med AM-bidragspligtig indkomst, det være sig løn eller virksomhedsoverskud, modtager automatisk et beskæftigelsesfradrag. I 2024 er dette fradrag på 10,65 % af indkomsten op til maksimalt 45.100 kr. Jobfradraget gælder også automatisk for den AM-bidragspligtige indkomst og udgør 4,50 % af beløbet over 216.100 kr., med et loft på 2.800 kr.

 

Særligt fradrag for enlige forsørgere

Skiftet til enlig forsørger

Skiftet til status som enlig forsørger registreres automatisk hos Skattestyrelsen via Udbetaling Danmark, efter du har ansøgt om og modtaget ekstra børnetilskud. Udbetaling Danmark informerer Skattestyrelsen kvartalsvis, hvorefter du som enlig forsørger automatisk vil modtage det ekstra beskæftigelsesfradrag og en opdateret forskudsopgørelse.

 

Disse skattefradrag er designet til at tilpasse din skattebyrde til din faktiske økonomiske situation, hvilket fremhæver vigtigheden af at forstå og anvende relevante skattefradrag for optimal økonomisk forvaltning.

 

Kørselsfradrag

Kørselsfradrag, også kendt som befordringsfradrag, er en mulighed for dig, hvis din daglige pendling til arbejde overstiger 24 km tur-retur (12 km hver vej). Dette fradrag er anvendeligt for alle typer af lønmodtagerarbejde, hvor der betales AM-bidrag – dette inkluderer studiejobs, lønnede praktikpladser og jobs med løntilskud. Fradraget gives kun for de dage, hvor du faktisk foretager rejsen til og fra arbejde, hvilket udelukker dage med hjemmearbejde, ferie eller sygedage. Bemærk, at alle transportformer, herunder bil, tog, bus og cykel, er berettigede til fradraget.

Dette fradrag er indført som en økonomisk støtte til dem, der rejser længere for at komme til deres arbejdsplads.

Aktuelle satser for kørselsfradrag

For 2024 og 2023, er fradragssatserne for kørsel mellem hjem og arbejde som følger:

  • 0-24 km: Ingen fradrag.
 
  • 25-120 km: 2,23 kr. pr. km i 2024 og 2,19 kr. pr. km i 2023.
 
  • Over 120 km: 1,12 kr. pr. km (2,23 kr. i yderkommuner for 2024) og 1,10 kr. pr. km (2,19 kr. i yderkommuner for 2023).


Satser for kørsel over bro

For både 2024 og 2023 er fradragene for kørsel over bro som følger:

  • Storebæltsbroen: 110 kr. pr. tur for bil/motorcykel og 15 kr. for tog/offentlig transport.
 
  • Øresundsbroen: 50 kr. pr. tur for bil/motorcykel og 8 kr. for tog/offentlig transport.


Begrænsninger for kørselsfradrag

Det er vigtigt at bemærke, at du ikke er berettiget til kørselsfradrag, hvis:

  • Din arbejdsgiver dækker dine transportomkostninger.
  • Du har en firmabil til rådighed.
  • Din rejse er mellem hjem og studie, da SU ikke betragtes som løn.
  • Du pendler til og fra et ulønnet praktikophold.


Rentefradrag

Rentefradrag er en økonomisk fordel, der gør det muligt for individer at fratrække renteudgifter fra deres skattepligtige indkomst. Dette omfatter udgifter til forskellige typer lån, herunder banklån, realkreditlån, forbrugslån fra finansieringsselskaber og renter relateret til kontokortordninger samt negative renter. Dette fradrag tildeles automatisk, hvilket betyder, at dine renteudgifter bliver fradraget fra din indkomst, før din skat beregnes, hvilket mindsker den samlede skattebyrde.

 

Deling af rentefradrag mellem ægtefæller eller samlevere

Når du deler et lån med din ægtefælle eller samlever, bliver renteudgifterne normalt fordelt ligeligt mellem jer, med 50 % af de samlede renteudgifter allokeret til hver person på årsopgørelsen.

 

For ægtefæller:

Hvis du er gift og I bliver beskattet sammen, men ønsker at fordele renteudgifterne anderledes, er det muligt at overføre renteudgifter mellem jer på årsopgørelsen. Dog er det ikke muligt, hvis en af jer er underlagt særlige skatteordninger som forskerskatteordningen, eller hvis der er tale om udenlandsk indkomst med specifikke skattefradrag. Ændringer kan foretages direkte via TastSelv på SKAT’s hjemmeside.

For ikke-gifte par:

For samlevere, der ikke er gift, og som har et fælles lån, kræver ændring af rentefordelingen direkte kontakt med skattemyndighederne. Dette er kun en mulighed, hvis der er sket ændringer i låneaftalens hæftelse siden oprettelsen.

Rentefradraget tilbyder en væsentlig besparelse for dem med renteudgifter, og korrekt forvaltning og forståelse af dette kan bidrage betydeligt til den personlige økonomi.

 

Servicefradrag

Servicefradraget tilbyder dig mulighed for at trække visse husrelaterede serviceudgifter fra din skattepligtige indkomst, herunder rengøring, børnepasning og havearbejde, udført i dit hjem eller din fritidsbolig. For at gøre krav på fradraget, skal du oplyse disse udgifter via TastSelv på SKAT’s hjemmeside.

For 2023: Du kan begynde at indberette dit servicefradrag til årsopgørelsen fra den 15. januar. Dette gøres ved at logge ind på TastSelv og følge instruktionerne til at oplyse om servicefradraget.

For 2024: Forventede udgifter til serviceydelser for 2024 kan indberettes i felt 461 i din forskudsopgørelse. Hvis du allerede har afholdt udgifter til serviceydelser, kan du ligeledes indberette disse via TastSelv ved at vælge den relevante forskudsopgørelse og detaljere udgifterne.

 

Hvad omfatter servicefradraget?

  • Almindelig rengøring: Inkluderer aktiviteter som støvsugning, gulvvask, og rengøring af badeværelser. Bemærk, at tøjvask, strygning og rensning kun giver fradrag, hvis det udføres i dit hjem.
 
  • Vinduespudsning: Dækker både indvendig og udvendig vinduespudsning.
 
  • Børnepasning: Omfatter pasning inden for hjemmet eller fritidsboligen og kan også inkludere transport af børn til og fra institutioner.
 
  • Havearbejde: Dette inkluderer opgaver som græsslåning, hækkeklipning og lugning, men ikke større anlægsarbejder eller træfældning.

 

Vær opmærksom på, at serviceydelser udført af privatpersoner også kan give ret til fradrag, så længe personen afgiver en korrekt serviceerklæring, er over 18 år og fuldt skattepligtig i landet.

Det er vigtigt at huske, at servicefradraget ikke gælder, hvis din fritidsbolig har været udlejet, eller for ydelser som lektiehjælp eller arbejde udført af en au pair, der bor hos dig. Ved korrekt indberetning og forståelse af servicefradraget kan du opnå væsentlige skattebesparelser på husrelaterede serviceydelser.

 

Ekstra pensionsfradrag

Det ekstra ligningsmæssige pensionsfradrag gives automatisk, når du eller din arbejdsgiver foretager indbetalinger til pensionsordninger, der udmønter sig i løbende udbetalinger eller ratepensioner. Dette fradrag beregnes som en procentdel af de samlede indbetalinger foretaget af dig selv og din arbejdsgiver, men kun op til et maksimalt beløb på 80.600 kr. for 2024 (77.900 kr. for 2023).

Fradraget justeres efter de pensionsudbetalinger, du modtager i løbet af indkomståret, dog med undtagelse af visse typer udbetalinger. Beregningsgrundlaget for dit fradrag varierer afhængigt af, hvor lang tid der er til, du når folkepensionsalderen:

 

  • 15 år eller mindre til folkepensionsalder: Hvis du har 15 år eller mindre til, du når folkepensionsalderen, gives der et ekstra fradrag på 32 % af indbetalingerne op til 80.600 kr. for 2024. Dette betyder, at det maksimale fradrag du kan modtage, er 25.792 kr. i 2024 (24.928 kr. i 2023).
 
  • Mere end 15 år til folkepensionsalder: Hvis der er mere end 15 år til, du når folkepensionsalderen, bliver det ekstra fradrag 12 % af indbetalinger op til 80.600 kr. for 2024. Således kan det højeste fradrag du kan få, være 9.672 kr. i 2024 (9.348 kr. i 2023).
 
 

Dette ekstra pensionsfradrag er designet for at opmuntre til opsparing til pension og for at give en skattemæssig fordel, der reflekterer din personlige pensionsopsparingssituation. Ved at forstå og udnytte dette fradrag kan du forbedre din økonomiske situation i fremtiden.

Vil du vide mere om, hvordan du kan spare penge gennem effektive skattefradrag? Du kan få en gratis indledende konsultation hos Stadsrevisionen.

Book en gratis indledende konsultation med en af vores skatteeksperter.

Vi kan guide dig gennem skattereglerne og finde de mest værdifulde fradrag for din virksomhed.

Beregning og indberetning af skattefradrag

For at sikre korrekt skattebetaling, håndterer Skattestyrelsen de fleste skattefradrag automatisk baseret på de oplysninger, de har om dig. Der er ingen nødvendighed for dig at beregne personlige fradrag som personfradrag, beskæftigelsesfradrag eller jobfradrag, da disse bliver automatisk beregnet af Skattestyrelsen.

Imidlertid kræver visse fradrag, såsom kørselsfradrag, rejsegodtgørelse og rentefradrag, at du selv beregner og indberetter dem. Dette kan gøres gennem TastSelv-funktionen på Skattestyrelsens hjemmeside.

 

Justering af skattefradrag ved ændringer i økonomien

Skulle der ske ændringer i din økonomiske situation, er det vigtigt at justere dine skattefradrag i din forskudsopgørelse. Forskudsopgørelsen fungerer som et skattebudget, der giver Skattestyrelsen et estimat over din forventede indkomst og fradrag for det næste år, hvilket de bruger til at beregne din skattebyrde. Du kan foretage ændringer i din forskudsopgørelse fra november via TastSelv.

 

Hvor kan man se sine skattefradrag?

Dine skattefradrag kan ses på din årsopgørelse, som giver en detaljeret oversigt over din indkomst og fradrag for det forløbne år. Årsopgørelsen hjælper også med at afgøre, om du har betalt for meget eller for lidt i skat. Da Skattestyrelsen indsamler de fleste oplysninger automatisk, for eksempel fra din arbejdsgiver eller bank, er det vigtigt at gennemgå disse for nøjagtighed. Eventuelle korrektioner kan foretages på din årsopgørelse indtil maj. Din årsopgørelse er tilgængelig på TastSelv i marts.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Skattefradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et skattefradrag er et beløb, der kan fratrækkes fra din skattepligtige indkomst, hvilket reducerer den samlede skat, du skal betale. Fradragene varierer i størrelse og kan være relevante for forskellige typer af udgifter eller investeringer, såsom pensionsindbetalinger, transportomkostninger til og fra arbejde, og visse hjemmebaserede serviceydelser.

Du kan få fradrag for udvalgte serviceydelser som f.eks. rengøring, børnepasning og havearbejde, der er udført i hjemmet eller i fritidsboligen. Oplys servicefradrag i TastSelv: For 2024: Fra 15. januar kan du oplyse servicefradrag til Årsopgørelsen 2024.

Et personfradrag er et fradrag, som alle mennesker er berettiget til. Personfradraget er i år 2024 på 49.700 kr. pr. år for personer på 18 år eller ældre.

Fradraget udregnes efter denne formel: Forskudsangivet løn ekskl. AM-bidrag minus (beregnet skat for året ekskl. AM-bidrag x 100/trækprocent før oprunding)

Hvis der sker ændringer i din indkomst eller økonomi, skal du justere dine skattefradrag i din forskudsopgørelse. Dette kan gøres fra november via TastSelv på Skattestyrelsens hjemmeside. Forskudsopgørelsen fungerer som et skattebudget for det kommende år.

Du kan se en oversigt over dine skattefradrag på din årsopgørelse, som også viser din indkomst og om du har betalt for meget eller for lidt i skat. Årsopgørelsen er tilgængelig via TastSelv på Skattestyrelsens hjemmeside fra marts. Det anbefales at tjekke, at alle oplysninger er korrekte, og du kan foretage ændringer indtil maj, hvis nødvendigt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: