4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Momsregistrering
Når du driver en virksomhed, der sælger momspligtige varer og ydelser, er momsregistrering en nødvendighed. Det indebærer, at du skal indberette moms til skattemyndighederne. Kravet om momsregistrering afhænger af din virksomheds omsætning samt hvilke specifikke varer og ydelser, du sælger. Her får du et overblik over, hvornår og hvorfor du skal momsregistreres.
Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder
Hvad er moms?
For at forstå momsregistrering er det værd at vide, hvad moms egentligt er.
Moms, også kendt som merværdiafgift, er en afgift, der tilføjes til prisen på varer og ydelser. I Danmark er momssatsen typisk 25%, hvilket betyder, at virksomheder skal lægge 25% oveni salgsprisen på deres produkter. Når du køber varer til din momsregistrerede virksomhed, kan du trække momsen fra. Dette gør moms til en central del af virksomhedens økonomistyring.
Salgsmoms er den moms, du opkræver fra dine kunder, når de køber varer eller ydelser fra dig.
Købsmoms er den moms, du betaler, når du køber varer eller ydelser fra andre virksomheder. Hvis du er momsregistreret, kan du få fradrag for købsmomsen, hvilket betyder, at du kan trække denne fra i dit regnskab. Det er et krav at lade sig momsregistrere, hvis du forventer at sælge for over 50.000 kr. inden for en periode på 12 måneder.
Hvorfor har man moms?
Moms blev indført i Danmark i 1967 som en måde at finansiere offentlige tjenester som hospitaler og skoler. Det er en merværdiafgift, der pålægges varer og ydelser gennem hele deres købs- og salgsproces. Moms betragtes som en indirekte skat, fordi det er forbrugerne, der ender med at betale den, selvom den opkræves af virksomhederne.
Moms fungerer ved, at hver virksomhed i forsyningskæden opkræver moms af deres salg og kan trække momsen fra deres køb fra. Det er det endelige led i købskæden, typisk forbrugeren, der bærer den endelige momsbyrde.
Hvornår skal man lave en momsregistrering?
Du skal momsregistrere din virksomhed, når du forventer en årlig omsætning på over 50.000 kr. i løbet af en 12-måneders periode. Dette krav gælder uanset om din virksomhed er nystartet eller eksisterende. Din omsætning, ikke dit overskud, er det afgørende parameter for, hvornår du skal momsregistreres. Det er også muligt at lade sig momsregistrere med det samme ved virksomhedens oprettelse, hvis du forventer at nå denne omsætning.
Hvornår skal man ikke lave en momsregistrering?
Hvis din forventede omsætning er under 50.000 kr. årligt, kan du overveje at starte en PMV (personligt ejet mindre virksomhed). En PMV kræver ikke momsregistrering, hvilket sparer dig for tid og administration i forbindelse med momsindberetning.
Hvis din virksomhed sælger momsfri ydelser, som eksempelvis fysioterapeut- eller kiropraktorydelser, skal du muligvis i stedet registreres for lønsumsafgift. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle virksomheder skal registreres for både moms og lønsumsafgift. Dette gælder for eksempel, hvis en fysioterapeut både behandler patienter og sælger træningsudstyr.
Er omsætningsgrænsen på 50.000 kr ved momsregistrering vigtig?
Når du driver virksomhed, er det vigtigt at forstå reglerne for momsregistrering. En central del af disse regler er omsætningsgrænsen på 50.000 kr. Dette betyder, at du skal momsregistrere din virksomhed, så snart du forventer at sælge for mere end 50.000 kr. ekskl. moms inden for et år. Det er vigtigt at bemærke, at det er din omsætning, der bestemmer behovet for momsregistrering – ikke din fortjeneste.
Der er en væsentlig pointe med denne grænse på 50.000 kr. Det er ikke en bundgrænse, hvor du først behøver at momsregistrere dig, når du rammer præcis 50.000 kr. Grænsen betyder, at du skal registrere dig for moms, så snart du har en realistisk forventning om, at din omsætning vil overstige 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode.
Hvad er en tidsperiode?
Det er afgørende at forstå, hvad der menes med en periode på 12 måneder. Dette refererer ikke til et kalenderår, men til en hvilken som helst rullende 12-måneders periode. Hvis du for eksempel startede din virksomhed den 1. september 2023, må din omsætning ikke overstige 50.000 kr. fra den 1. september 2023 til den 31. august 2024. Hvis du ved, at din omsætning vil overstige denne grænse inden for denne periode, skal du sørge for at blive momsregistreret så hurtigt som muligt.
Hvilke konsekvenser er der, hvis man omsætter for mere end 50.000 kr og ikke har lavet en momsregistrering?
Hvis din omsætning overstiger 50.000 kr., og du ikke er momsregistreret, kan konsekvenserne være alvorlige. I værste fald kan du blive pålagt at betale moms af hele din omsætning for perioden. Derudover kan du også risikere at få en bøde. Hvis du har solgt for 50.000 kr., kan det betyde, at du skal betale 12.500 kr. i moms, som du ikke kan opkræve fra dine kunder, men som du skal betale af din omsætning. Desuden mister du retten til at trække købsmoms fra på dine køb i perioden.
Vil du gerne undgå bøder eller andre sanktioner ved ikke at have styr på momsregistrering? Det er vi eksperter i hos Stadsrevisionen, hvor vi kan tilbyde vores hjælp. Vi sikrer, at alt indberettes korrekt og til tiden, hvilket hjælper dig med at undgå unødige bøder. Desuden er vi klar med rådgivning omkring momsfradrag, så du kan optimere din økonomi yderligere.
Har du brug for hjælp til din momsregistrering og indberetning?
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Hvilke konsekvenser er der, hvis man omsætter for mindre end 50.000 kr og ikke har lavet en momsregistrering?
Hvis din omsætning ikke når 50.000 kr., har du ingen grund til bekymring. Du skal blot begynde at sælge dine varer eller ydelser med moms fra den dato, hvor du bliver momsregistreret. Fra denne dato kan du også få momsfradrag på dine køb.
Hvordan laver man en momsregistrering?
Din momsregistrering kan afhænge af, hvordan din virksomhed er opbygget. Her er nogle for forskellige virksomheder. Start med at besøge Virk.dk, hvor du skal udfylde og indsende en registreringsblanket med oplysninger om din virksomhed. Dette gøres ved hjælp af dit MitID. Efter indsendelsen er du berettiget til at foretage momsindberetninger til SKAT.
Momsregistrering af enkeltmandsvirksomhed
Når du driver en enkeltmandsvirksomhed, er momsregistrering noget, du kan vælge at gøre frivilligt. Det er dog ikke et krav, før du har en omsætning på 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. Alligevel kan det være en fordel at momsregistrere din virksomhed fra starten, da det kan øge troværdigheden og seriøsiteten omkring din virksomhed.
Når din enkeltmandsvirksomhed er momsregistreret, skal du indrapportere moms til SKAT. Denne indrapportering sker på forskellige intervaller, afhængigt af din virksomheds omsætning:
- Hvis din virksomheds omsætning er mellem 0 og 5 mio. kr., skal du indberette moms halvårligt.
- Hvis omsætningen ligger mellem 5 og 50 mio. kr., skal du indberette moms kvartalsvis.
- Hvis omsætningen overstiger 50 mio. kr., skal du indberette moms månedligt.
Momsregistrering af ApS
Et anpartsselskab (ApS) er forpligtet til at betale moms, hvis det driver momspligtig virksomhed og har en omsætning, der overstiger den momsregistreringsgrænse, som SKAT har fastsat. I Danmark ligger denne grænse på 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. Hvis dit ApS forventer en omsætning, der overstiger denne grænse, skal du sørge for at momsregistrere virksomheden og begynde at opkræve moms på dine salg.
Som momsregistreret virksomhed skal du:
- Opkræve moms (merværdiafgift) på dine salg.
- Indberette og afregne moms regelmæssigt til SKAT.
- Udstede fakturaer med moms.
- Indberette moms i momsangivelsen og betale momsbeløbet til SKAT halvårligt, kvartalsvis eller månedligt afhængigt af virksomhedens omsætning.
Momsregistrering af holdingselskab
Generelt skal holdingselskaber ikke momsregistreres, da de typisk kun ejer kapitalandele i andre selskaber og ikke udfører momspligtig aktivitet. Kun holdingselskaber, der udfører momspligtige aktiviteter, skal momsregistreres.
Momsregistrering og foreninger
Foreninger er fritaget for at betale moms af salg af ydelser og varer, hvis de årligt sælger for under 50.000 kr. Hvis en forening sælger for mere end dette beløb, kan den vælge at være momsfritaget, hvis den er frivillig eller har et velgørende eller almennyttigt formål.
Kravene til momsfritagelse for foreninger inkluderer:
- Foreningen skal have et vedtægtsbestemt formål af velgørende eller almennyttig karakter.
- Salg af varer og ydelser skal ske i forbindelse med aktiviteter, der ligger inden for foreningens formål.
- Overskuddet skal bruges til velgørende eller almennyttige formål og dokumenteres gennem regnskab.
- Momsfritagelsen må ikke skabe konkurrenceforvridning.
Hvilken betydning har momsregistrering?
At lade sig momsregistrere har flere betydninger for din virksomhed. Grundlæggende betyder det, at du nu skal opkræve moms på de varer og ydelser, du sælger. Samtidig kan du trække momsen fra på de varer og ydelser, du køber til din virksomhed.
Salg af varer
Når det kommer til salget, vil du typisk skulle lægge 25% moms oven i din nuværende pris. Hvis du for eksempel sælger en vare eller ydelse for 100 kr. i dag, vil den fremtidige pris være 125 kr. inkl. moms. Hvis du handler med andre virksomheder, betyder dette ikke noget, da de kan trække momsen fra. Handler du derimod med private kunder, vil de opleve en prisstigning på 25%.
Køb af varer
En stor fordel ved momsregistrering er, at du kan få momsfradrag på dine køb. Hvis du før momsregistreringen købte en vare til 100 kr. inkl. moms, var din udgift hele beløbet. Efter momsregistreringen vil din udgift kun være 80 kr., da du kan få refunderet de 20 kr. via din momsafregning.
Særlige registreringer ved momsregistrering
I visse situationer er en simpel momsregistrering ikke tilstrækkelig, og din virksomhed skal gennemgå yderligere registreringer. Dette gælder eksempelvis, hvis din virksomhed handler med varer fra lande uden for EU eller hvis du udlejer ejendomme med moms. Disse særlige registreringer sikrer, at din virksomhed overholder de gældende skatteregler og undgår unødvendige bøder eller sanktioner.
Brugtmoms
For virksomheder, der handler med brugte varer, er brugtmomsordningen en fordelagtig mulighed. Denne ordning betyder, at du kun skal afregne moms af fortjenesten og ikke af hele salgsprisen. Dette kan være særligt nyttigt for virksomheder inden for antikvitets- eller genbrugsbranchen, hvor brugtmoms gør det mere økonomisk attraktivt at handle med brugte varer.
One Stop Moms
Hvis din virksomhed sælger teleydelser, elektronisk leverede ydelser eller radio- og tv-broadcasting, gælder der særlige regler for momsregistrering. Disse regler, kendt som one stop moms, bestemmer hvor og hvordan du skal betale moms, hvilket kan forenkle momsindberetningen for virksomheder, der opererer på tværs af landegrænser.
Indberetning af moms
Når din virksomhed er momsregistreret, er det nødvendigt at indberette moms efter hver momsperiode til Skattestyrelsen. Dette indebærer at du skal udfylde og indsende momsopgørelser rettidigt, hvilket sikrer, at din virksomhed overholder alle gældende momsregler og undgår eventuelle bøder.
Hvad er fordelene og ulemperne ved momsregistrering?
Momsregistrering kan have både fordele og ulemper, afhængig af din virksomheds behov og situation. Her er nogle af de vigtigste aspekter, du bør overveje.
Fordelene ved momsregistrering
Ret til momsfradrag: En af de største fordele ved momsregistrering er retten til at trække moms fra på indkøbte varer og tjenesteydelser. Dette kan reducere dine omkostninger og forbedre din virksomheds lønsomhed.
Professionalisme: At være momsregistreret kan øge din virksomheds troværdighed og professionalisme over for kunder og samarbejdspartnere. Det signalerer, at du driver en etableret og lovlig virksomhed.
Flere forretningsmuligheder: Mange virksomheder foretrækker at samarbejde med momsregistrerede partnere, da det gør det lettere at håndtere deres egne momsforpligtelser. Dette kan åbne for flere forretningsmuligheder.
Ulemperne ved momsregistrering
Ekstra byrder i administration: Momsregistrering medfører en række administrative opgaver – bl.a. indsendelse af momsopgørelser og overholdelse af reglerne. Dette kan være en tids- og ressourcekrævende proces.
Dyrere priser for klienter: Hvis du er momsregistreret, er man forpligtet til at opkræve moms fra kunderne. Det kan potentielt øge prisen på dine varer og tjenesteydelser. Dette kan gøre virksomheden mindre konkurrencedygtig ift. dem, der ikke opkræver moms.
Mulig kontrol: Som momsregistreret virksomhed kan du blive udsat for kontrol og revision af skattemyndighederne for at sikre, at du overholder momsreglerne. Dette kan medføre ekstra tid og omkostninger.
Vil du gerne undgå at bruge tid og sikre dig imod de potentielle kontroller, så din virksomheds regnskab, momsindberetning og andet er efter reglerne? Så lad os i Stadsrevisionen overtage din bogføring.
Hos Stadsrevisionen.dk får du ikke blot en revisor – du får en partner med over 8 års erfaring, der er specialiseret i dine behov. Vi er stolte af at være en af Danmarks bedst bedømte og hurtigst voksende revisionsfirmaer, understøttet af over 1200 tilfredse klienter og samarbejdspartnere, der stoler på vores ekspertise hver dag.
Ønsker du professionel hjælp til din bogføring og momsregistrering?
Kontakt os for certificeret og specialiseret hjælp fra en fast, personlig rådgiver.
Hvad koster en momsregistrering?
Momsregistrering er en proces, der ikke medfører direkte omkostninger, da det er gratis at registrere sin virksomhed for moms. Dog er det ikke alle virksomhedstyper, der kan eller skal momsregistreres.
Hvad er lejlighedsvis momsregistrering?
Små personligt ejede virksomheder og foreninger har mulighed for at ansøge om en lejlighedsvis momsregistrering. Dette er særligt relevant for aktiviteter som koncertarrangementer, markeder og udstillinger, hvor momspligtige aktiviteter foregår over en kort og afgrænset tidsperiode. For at ansøge om lejlighedsvis momsregistrering skal du indsende din ansøgning via Virk.dk med MitID og et gyldigt CVR-nummer. Når din ansøgning er godkendt, skal du sørge for at indberette og betale den relevante moms senest den første dag i den tredje måned efter afslutningen af den momspligtige aktivitet.
Hvordan tjekker man sin momsregistrering?
For at kontrollere, om en virksomhed er momsregistreret, kan du søge i SKATs database for danske momsnumre. Hvis søgningen ikke giver resultater, kan det betyde, at virksomheden enten ikke er momsregistreret eller ikke findes. Dette er en vigtig funktion for at sikre, at dine forretningspartnere overholder momsreglerne.
Hvordan får man et momsnummer til momsregistrering?
For at få tildelt et momsnummer skal du have en virksomhed, der enten allerede er eller skal blive momsregistreret. Et momsnummer kan ikke tildeles uden en virksomhed. Det er Erhvervsstyrelsen, der har bemyndigelse til at tildele momsnumre, enten ved virksomhedens oprettelse eller ved senere registrering. Dette sikrer, at kun legitime virksomheder får tildelt et momsnummer.
Momsregistrering som selvstændig versus løndmotager
Når du driver en virksomhed selvstændigt og bærer de tilhørende risici, klassificeres du som selvstændig erhvervsdrivende. Modsat, hvis du arbejder under en arbejdsgiver med en fast kontrakt, betragtes du som lønmodtager, og i dette tilfælde er momsregistrering ikke relevant. Det er vigtigt at bemærke, at selvom du opfatter din aktivitet som en selvstændig virksomhed, kan SKAT vurdere dig som lønmodtager eller som en person, der driver en hobbyvirksomhed. Dette kan have betydning for, om du skal momsregistreres eller ej.
Momsregnskabet som momsregistreret
Når din virksomhed er momsregistreret, skal du føre et detaljeret regnskab over alle køb og salg af varer og ydelser. Dette regnskab skal vise, hvor meget moms virksomheden skal betale, og indeholde en oversigt over både købsmoms og salgsmoms. Det er vigtigt at inkludere alle fakturaer, der er dateret inden for den momsperiode, som du indberetter for, uanset om fakturaerne er betalt eller ej.
Handel med udlandet
Hvis din virksomhed handler med udlandet, skal momsregnskabet også indeholde en oversigt over:
- Moms af varekøb fra udlandet
- Moms af køb af ydelser fra udlandet med omvendt betalingspligt
- Køb af varer i andre EU-lande
- Køb af ydelser med omvendt betalingspligt i andre EU-lande
- Salg af varer til andre EU-lande
- Salg af ydelser med omvendt betalingspligt i andre EU-lande
- Eksport til lande uden for EU
Omvendt betalingspligt betyder, at sælger udsteder en faktura uden moms, og køberen skal afregne momsen.
Hvad betaler man i moms?
For at beregne, hvad du skal indberette og betale i moms, skal du først finde ud af, hvor meget moms dine kunder har betalt for de momspligtige varer og ydelser, du har solgt (salgsmoms). Denne salgsmoms fratrækkes den moms, du selv har betalt for indkøbte varer og ydelser (købsmoms). Hvis salgsmomsen overstiger købsmomsen, skal du betale differencen. Hvis købsmomsen er højere, vil du få differencen udbetalt.
Hvordan beregner man moms?
Antag, at du i et kvartal har solgt varer for 2.000 kr. inklusive moms. Salgsmomsen er da 400 kr. (2.000 kr. * 0,2). I samme periode har du købt varer for 1000 kr. inklusive moms, hvilket giver en købsmoms på 200 kr. (1000 kr. * 0,2). Dermed skal du betale 200 kr. i moms (400 kr. – 200 kr.) for det pågældende kvartal.
Hvilke momsfradrag er der?
Når du beregner din købsmoms eller momsfradrag, er det vigtigt kun at medregne momsen fra varer og ydelser, der bruges i din momspligtige virksomhed. Du kan kun trække momsen fra, hvis du har modtaget en faktura eller bon med moms.
Du kan få fradrag for:
- Varer købt til videresalg eller udlejning
- Materialer til fremstilling af varer
- Varer til reparationer
- Transport af varer
- Emballage til varer
Du kan ikke få fradrag for:
- Varer brugt privat eller til momsfri virksomhed
Salg af virksomhed, opkøb & fusioner
Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.
FAQ om momsregistrering
Hvornår skal man være momsregistreret?
En virksomhed skal momsregistreres, når dens omsætning forventes at overstige 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. Momsregistrering er påkrævet for alle virksomheder, der sælger momspligtige varer og ydelser. Hvis du forventer, at din virksomhed vil nå denne omsætningsgrænse, er det vigtigt at blive momsregistreret så hurtigt som muligt for at overholde skattemyndighedernes krav.
Er det en fordel at være momsregistreret?
Ja, der er flere fordele ved at være momsregistreret. For det første giver momsregistrering dig ret til at trække moms fra på de varer og ydelser, du køber til din virksomhed, hvilket kan reducere dine samlede omkostninger. Momsregistrering kan også øge din virksomheds troværdighed og professionalitet over for kunder og samarbejdspartnere, da det viser, at din virksomhed er lovligt etableret og overholder gældende skatteregler. Derudover foretrækker mange virksomheder at handle med momsregistrerede partnere, da det forenkler deres egen momsafregning.
Kan man få et CVR-nummer uden at være momsregistreret?
Ja, det er muligt at få et CVR-nummer uden at være momsregistreret. Et CVR-nummer fungerer som virksomhedens unikke identifikationsnummer og er nødvendigt for at drive virksomhed i Danmark. Du kan vælge at oprette en virksomhed med et CVR-nummer uden at momsregistrere den, hvis du forventer, at din omsætning vil være under 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. Skulle din omsætning senere overstige denne grænse, skal du dog momsregistrere din virksomhed for at overholde lovgivningen.
Hvad koster en momsregistrering?
Det er gratis at momsregistrere sin virksomhed. Selvom selve momsregistreringen ikke koster noget, skal du være opmærksom på de administrative opgaver og den løbende indberetning og betaling af moms, som følger med momsregistreringen. Det kan kræve tid og ressourcer at føre et korrekt momsregnskab og indberette moms til Skattestyrelsen, men fordelene ved momsregistrering, såsom momsfradrag og øget troværdighed, kan opveje disse omkostninger.
4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder
Del den her: