Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Work-life balance - Råd til at forbedre work-life balance

Selvom friheden ved at være selvstændig kan være vidunderlig, kan den også være udfordrende at administrere. Som selvstændig er der ingen chef, der venter på dig om morgenen, men der er heller ingen, der sætter grænser for, hvornår det er tid til at tage pauser.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er work-life balance?

Work-life balance kan defineres som den fordeling af tid, du bruger mellem dit arbejde og fritid, herunder tid brugt sammen med familie, venner og fritidsaktiviteter. Uanset hvem du er, er det afgørende at opretholde en sund balance for at trives som menneske og undgå stress og anden mistrivsel. Derfor er work-life en prioritet for mange arbejdstagere, selvstændige erhvervsdrivende og iværksættere.

Dog kan det være udfordrende for selvstændige at finde den rette balance, da der ikke er en chef til at fastlægge arbejdstiderne. Som selvstændig har du ofte mange hatte på og skal håndtere arbejdsopgaver døgnet rundt. Dette kan føre til overdreven arbejde, som ikke er gavnligt for dit helbred. Selvom der kan være perioder med intens arbejdsbyrde, er det vigtigt at skabe tid til afslapning og tanketid. 

Det kan også være gavnligt at fokusere på at optimere din daglige rutine. Dette vil øge din produktivitet, og du vil undgå at bekymre dig unødigt om opgaver, som tidligere måske føltes overvældende.

Work-life balance - hvorfor er det vigtigt?

Forskning indikerer, at der er en tæt sammenhæng mellem fleksibilitet på arbejdspladsen og trivsel. Jo mere kontrol medarbejdere har over deres arbejdstid, desto mere tilfredse er de normalt med deres work-life balance. 

Som selvstændig har du fuld kontrol over din egen tidsplan, hvilket kan føre til udfordringer med at opretholde en balance. Alligevel er work-life balance fortsat afgørende for dig selv, som selvstændig.  

Selvom du brænder for at drive din virksomhed og være selvstændig, betyder det ikke, at du er uovervindelig. Du kan også blive påvirket af stress og risikere at udbrænde, hvilket kan resultere i tab af motivation til at arbejde. Derfor er det vigtigt at tage pauser og bruge din mentale kapacitet på andre aspekter af livet. 

Det er dog essentielt at understrege, at forbedring af din work-life balance ikke nødvendigvis betyder, at du skal begrænse dig til at arbejde 37 timer om ugen, da hver persons kapacitet varierer. Så længe du kan arbejde mere og stadig opretholde en afbalanceret tilværelse, kan din work-life balance se ud på forskellige måder.

Fem vigtige grunde til at prioritere work-life balance

Der er adskillige grunde til, hvorfor work-life balance er afgørende betydning. Her er blot fem af de mest betydningsfulde: 

  • Stressreduktion – En overdreven arbejdsbyrde kan føre til stress, hvilket i sidste ende kan underminere din evne til at arbejde og tvinge dig til at opgive din drøm om selvstændighed. 
  • Forbedret helbred, både mentalt og fysisk – Hvis arbejdsbyrden bliver for stor, kan det påvirke din søvn og føre til usunde spisevaner. Utilstrækkelig søvn kan også have en negativ indflydelse på dit humør og øge tendensen til irritation.
  • Tid til familie og venner – At reducere arbejdstiden giver dig mulighed for at tilbringe mere tid med din familie og venner, eller dyrke de aktiviteter, der bringer glæde i dit liv.   
 • Øget koncentration og kreativitet – En velafbalanceret dagligdag kan øge din produktivitet, da tilstrækkelig søvn forbedrer din evne til at fokusere, og en mindre arbejdsbyrde giver plads til mere kreativ tænkning.
 • Livsglæde – Alle fordelene ved at opnå en sund work-life balance bidrager til at skabe mere glæde i din hverdag i og livet som helhed. Dette gør det muligt for dig at se tilbage på dit liv med tilfredshed i stedet for at fortryde, at du brugte for meget tid på arbejde. 

Selvom der altid vil være perioder med udfordringer på arbejdet og i livet generelt, er det vigtigt at stræbe efter at opnå en balance mellem arbejde og fritid, så du hver dag kan finde noget at glæde dig over, og når du ser tilbage på dit liv, gør du det med glæde i hjertet i stedet for irritation over overarbejde.

Ingen fast formel

Selvom vi gerne ville kunne give dig en fast opskrift på at opnå den ideelle balance mellem arbejde og fritid, er sandheden desværre, at der ikke findes én fast formel til at finde den perfekte work-life balance, og for de fleste vil det også opleves individuelt. 

Selvom der ikke findes en fast opskrift, er der en række råd og retningslinjer, som kan fungere som nyttige redskaber i din stræben efter at finde den ideelle balance mellem arbejde og fritid, og dermed opnå en sund work-life balance. Det er afgørende at huske, at denne balance ikke opnås øjeblikkeligt. Den vil kræve tid og vil formentlig ændre sig i takt med, at din livssituation udvikler sig.

Regler og råd

Princippet bag 8-8-8 reglen er at opdele de 24 timer i et døgn, hvor du tilbringer 8 timer på arbejde, 8 timer på personlig fritid og 8 timer på søvn. Mens denne opdeling måske ikke er fuldstændig realistisk for alle, kan den stadig tjene som en nyttig retningslinje for at forbedre din work-life balance.

Brug din tid fornuftigt

Det lyder måske simpelt, men det er alligevel et råd, der fortjener opmærksomhed. I løbet af de 24 timer, et døgn indeholder, er det vigtigt at tænke strategisk, især når du skal tage hensyn til søvnbehovet, der typisk udgør 6-8 timer. Dette begrænser den tilgængelige tid til arbejde. 

For at maksimere effektiviteten er det klogt at bruge din tid fornuftigt. En måde at opnå dette på er at føre en timeregistrering af dine opgaver. Det er også vigtigt at have en velorganiseret kalender og planlægge, hvilke opgaver der skal prioriteres i løbet af dagen. 

Det kan være nyttigt at overveje din personlige arbejdsrytme. For eksempel, hvis du er mest produktiv om morgenen, når der er færre forstyrrelser, kan du vælge at stå tidligt op og begynde arbejdet tidligt. På den måde kan du måske give dig selv mulighed for at afslutte tidligere om eftermiddagen, når dit fokus måske er lavere.

Mestre at sige “nej”

Det kan være udfordrende for selvstændige at afslå kunder og opgaver, da et afslag potentielt betyder lavere indtægter. Men når din kalender allerede er fuldt booket, er det nødvendigt at have modet til at sige “nej” i stedet for blot at arbejde mere, da du så vil skabe ubalance.

Skab en ‘normal’ arbejdsdag

Selvom du arbejder selvstændigt og styrer din egen tidsplan, uden faste kollegaer, der venter på kontoret til en bestemt tid, er det stadig vigtigt at etablere en fast rutine for din arbejdsdag. Dette inkluderer et fast tidspunkt for at starte arbejdet og et fast tidspunkt for at afslutte det. På den måde kan du skabe struktur i din dag og sikre, at du også har tid til at slappe af og føle, at du har tid til dig selv.

Undgå at lade arbejdet definere dit liv

Det er afgørende at have en balance i livet, der inkluderer andre meningsfulde aktiviteter. På den måde, hvis din virksomhed oplever perioder med udfordringer, har du stadig andre elementer i dit liv, der kan give dig positiv energi, øge din selvtillid og hjælpe dig med at skifte fokus væk fra arbejdet, når du tager fri. At have andre aktiviteter, som du ser frem til at deltage i, i din dagligdag, som fx at spille paddle tennis med venner, tage en tur i bio eller noget helt andet, der bringer glæde, vil også gøre det lettere for dig at slappe af og nyde din fritid.

Søg råd ved venner og bekendte

Hvis du oplever, at din hverdag mangler balance, kan det være gavnligt at konsultere dine selvstændige venner og bekendte for at få indsigt i, hvad de gør for at styre deres work-life balance. Selvom der ikke findes en fast formel, kan det ofte være værdifuldt at drage inspiration fra andres erfaringer.

Indikationer på en skæv balance mellem arbejde og fritid

Der er flere tegn på, at du arbejder for meget i forhold til den tid, du har til rådighed for din fritid, og disse tegn kan i sidste ende føre til stress, hvilket du absolut bør undgå for enhver pris. Disse tegn inkluderer: 

 • Søvnproblemer
 • Øget irritabilitet
 • Koncentrationsbesvær
 • Fysiske symptomer såsom brystsmerter, maveproblemer og svedeture, blandt andre. 

Hvis du er usikker på, om du udvikler stress, anbefales det stærkt at konsultere din læge og søge professionel hjælp, før situationen forværres.

Work-life balance rådgivning

Hvis du oplever udfordringer med at opretholde en sund balance mellem arbejde og fritid, er der professionel støtte til rådighed. Over hele landet tilbyder rådgivere deres tjenester, som kan hjælpe dig med at navigere gennem denne udfordring.

En rådgiver kan hjælpe dig med at skabe klarhed over de forskellige aspekter af dit liv, som du ønsker at prioritere, og de kan give dig metoder og værktøjer til at håndtere denne balance på egen hånd. 

Sjælland

Fyn 

Jylland

Psyklus i Randers og Auning

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Work life balance

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Work-life balance refererer til den balance, der opnås mellem den tid, man dedikerer til arbejde, og den tid man anvender eller har til fritid, herunder tid med familie, venner og hobbyer.

En sund work-life balance er essentiel, fordi en ubalance kan føre til stress eller udbrændthed. Hvis man konstant prioriterer arbejde over søvn, afslapning og andre aktiviteter, kan det have negative konsekvenser for ens velbefindende.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her:

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder