Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fordelene og begrænsningerne ved at have en personligt ejet mindre virksomhed (PMV)

Når man taler om at starte op som selvstændig i Danmark, kommer begrebet "personligt ejet mindre virksomhed" (PMV) ofte på tale. Det er en af de enkleste virksomhedsformer at stifte herhjemme. Men ligesom alt andet, rummer en PMV både positive og negative sider.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en personligt ejet virksomhed (PMV)?

En personligt ejet virksomhed i Danmark er en virksomhedsstruktur, hvor ejeren personligt står for alle virksomhedens forpligtelser. Dette indebærer, at ejeren hæfter personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser med hele sin formue. 

Denne virksomhedsform er især populær blandt enkeltmandsdrivende, da den er relativt enkel at oprette og håndtere. 

Ejeren er personligt ansvarlig for virksomhedens gæld, og indtægten fra virksomheden beskattes som personlig indkomst for ejeren. Derudover er der ingen formelle krav om en startkapital for at oprette en sådan virksomhed, hvilket ofte fører til mindre bureaukrati og færre regnskabsmæssige krav sammenlignet med andre virksomhedsformer. 

Det skal dog bemærkes, at en “personligt ejet mindre virksomhed” (PMV) er en specifik underkategori inden for personligt ejede virksomheder i Danmark med sine egne regler og begrænsninger, især med hensyn til omsætning. Før man starter en personligt ejet virksomhed, anbefales det at søge rådgivning fra en revisor eller jurist for at forstå alle juridiske og økonomiske konsekvenser.

En typisk anvendelse af en PMV ligger i små projekter eller hobby-baserede virksomheder. Dette skyldes den mindre formelle tilgang, som denne virksomhedsform tilbyder.

Hvorfor vælge en PMV? De klare fordele

En personligt ejet mindre virksomhed kommer med mange fordele, specielt hvis man ønsker en let og ukompliceret opstart. Her er nogle af de væsentligste fordele ved PMV:

 • Hurtig og gratis oprettelse
 • Automatisk tildeling af CVR-nummer
 • Mindre tidsforbrug takket være fraværet af momsregnskab og momsindberetning
 • Mulighed for at sælge til en lavere pris til private, da moms ikke pålægges fakturaer
 • Minimalistiske krav og regelsæt

At drive en personligt ejet mindre virksomhed er næsten lige så ligetil som at have en hobbyvirksomhed, dog med den ekstra fordel af et CVR-nummer. Den simple skattestruktur gør det nemt at administrere i forhold til lignende forretningsmodeller.

Potentielle udfordringer ved PMV

Selvom der er mange fordele ved en PMV, er der også visse begrænsninger, man skal være opmærksom på.

Udfordringer med PMV inkluderer:

 • En omsætningsgrænse på 50.000 kroner indenfor 12 på hinanden følgende måneder
 • Kan kun have én ejer
 • Ansatte er ikke tilladt
 • Personlig hæftelse
 • Kun én PMV pr. person tilladt
 • Begrænsning i forhold til handel uden for EU

En af de mest markante udfordringer ved en PMV er dens omsætningsgrænse på 50.000 kroner over et år. Hvis man antager, at virksomheden vil opleve større vækst, er det vigtigt at overveje en anden virksomhedsform såsom enkeltmandsvirksomhed eller anpartsselskab (ApS) for at imødekomme de kommende behov.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

Overvejer du at oprette en PMV? Vores rådgivere sikrer, at du opretter din PMV korrekt og i overensstemmelse med alle gældende regler og forskrifter. Lad os hjælpe dig med at starte din PMV på den rigtige måde, så du kan fokusere på at drive din virksomhed.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Krav til etablering af en personligt ejet mindre virksomhed (PMV)

Mange vælger at starte op som selvstændige med en personligt ejet mindre virksomhed, fordi det er relativt enkelt. Her er de grundlæggende betingelser, du skal opfylde for at oprette en PMV:

 • Være mindst 18 år gammel.
 • Besidde en dansk bopælsadresse.
 • Have et gyldigt dansk CPR-nummer.
 • Være den officielle ejer af den PMV, du opretter.
 • Der er intet krav om dansk statsborgerskab eller opholdstilladelse for at stifte en PMV.

Dog skal man huske på de specifikke begrænsninger, som tidligere blev nævnt under ulemper ved PMV. Hvis nogen af disse grænser overskrides, vil det være nødvendigt at skifte virksomhedsstruktur, ofte til en enkeltmandsvirksomhed eller ApS. Overvej også, hvis din virksomheds mål ikke er profitdrevet, kan en hobbyvirksomhed være det rette valg for dig.

Er du klar til professionel hjælp?

Står du med en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) og føler dig overvældet af regnskabsregler og skatteforpligtelser? Stadsrevisionen er her for at guide dig igennem. Med vores skræddersyede rådgivning kan du fokusere på det, du elsker, mens vi håndterer det komplekse.

Skal jeg vælge PMV eller enkeltmandsvirksomhed?

At vælge mellem en personligt ejet mindre virksomhed og en enkeltmandsvirksomhed kan være forvirrende. For at hjælpe dig med at træffe en beslutning, har vi her et sammenligningsskema:

Sådan starter du din personligt ejet mindre virksomhed

At oprette en PMV er både nemt og gratis. Hvis du møder de tidligere nævnte kriterier, kan du gå til virk.dk og komme i gang med det samme. 

Er en PMV den rette beslutning for dig? Vent ikke længere! Arm dig med dit NemID og begynd din virksomhedsrejse.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om personligt ejet mindre virksomhed

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En personligt ejet mindre virksomhed, ofte forkortet som PMV, er en af de enkleste virksomhedsformer at stifte i Danmark. Den er typisk valgt for små projekter eller hobby-baserede virksomheder. En PMV har færre formelle krav, hvilket gør den let og ukompliceret at opstarte. Dog er der en indtjeningsgrænse, og når man nærmer sig denne, bør man overveje at skifte virksomhedsform.

Ja, en PMV har en omsætningsgrænse på 50.000 kroner indenfor 12 på hinanden følgende måneder. Hvis denne grænse overskrides, skal virksomheden overveje at skifte til en anden form som en enkeltmandsvirksomhed eller ApS, afhængigt af behov og situation.

Nej, en af de specifikke begrænsninger ved PMV er, at du ikke kan have ansatte. Hvis der er behov for at ansætte medarbejdere, vil det igen være nødvendigt at overveje at skifte virksomhedsstruktur til en form, der tillader ansættelser, såsom en enkeltmandsvirksomhed.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her:

Inden du forlader os

Vidste du, at din PMV skal følge bogføringsregler og udarbejde regnskab på lige fod med andre virksomhedstyper? Du kan lige nu vinde 10.000 kr. til rådgivning og sparring. Lad Stadsrevisionen hjælpe dig med at navigere gennem regnskabs- og skattemæssige udfordringer, så du kan fokusere på din passion.