Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Overkurs

Overkurs betyder, at værdien af en valuta, aktie eller et værdipapir er højere end den oprindelige eller forventede værdi.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er overkurs?

Overkurs refererer til det beløb, der overstiger en akties pålydende værdi ved tegning. Hvis en aktie med en nominel værdi på 200 kr. tegnes til kurs 300, er overkursen 100 kr. Dette beløb er skattefrit for selskabet. Reglerne er baseret på, at både den pålydende værdi, indbetalingen og overkursen skal behandles som skattefrie kapitalindskud.

Når et selskab opnår overkurs ved udstedelse af aktier, enten i forbindelse med stiftelse eller senere kapitalforhøjelse, er denne overkurs ikke en del af selskabets skattepligtige indkomst. Dette er specificeret i SEL § 13, stk. 1, nr. 1.

Skattefriheden gælder både for en formel overkurs, hvor det beløb, som aktionæren indbetaler udover aktiens pålydende værdi, bogføres som egenkapital, samt for en uofficiel overkurs, hvor den ekstra værdi ikke registreres som egenkapital, men i stedet udgør en skjult reserve.

Selv hvis overkursen ved en kapitalforhøjelse overstiger, hvad en uafhængig tredjepart ville betale for de nye aktier, påvirker det ikke skattefritagelsen ifølge SEL § 13, stk. 1, nr. 1. Et eksempel på dette kan ses i afgørelsen SKM2006.344.LSR, hvor aktier blev tegnet til overkurs som led i en intern transaktion, hvilket førte til et fradragsberettiget tab. Landsskatteretten konkluderede dog, at overkursen stadig var omfattet af skattefritagelsen i SEL § 13, stk. 1, nr. 1.

Hvad betyder kapitalforhøjelse ift. overkurs?

En kapitalforhøjelse til overkurs opstår, når aktier eller anparter udstedes til en pris, der er højere end deres nominelle værdi eller markedsværdi. Et selskabs markedsværdi beregnes som antallet af aktier ganget med markedskursen for disse aktier, hvilket giver en indikation af, hvad selskabet samlet set er værd.

Når et selskab stiftes, fastsættes en nominel værdi for aktier eller anparter i selskabets vedtægter. For eksempel kan anparter i et anpartsselskab have en startværdi på 1 kr. pr. anpart. Hvis selskabets startkapital er 40.000 kr., vil der være 40.000 anparter, hver med en nominel værdi på 1 kr.

Har du brug for strategisk rådgivning til, hvilken virksomhedsform der f.eks. ville være fordelagtig i din nye virksomhed? Det kan vi hjælpe dig med hos Stadsrevisionen! Hos Stadsrevisionen.dk får du ikke blot en revisor – du får en partner med over 8 års erfaring, der er specialiseret i dine behov.

Har du brug for hjælp til de administrative overvejelser ift. at stifte din virksomhed?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Den pris, der betales for nye aktier eller anparter ved stiftelse eller kapitalforhøjelse, kaldes tegningskursen. Når kapitalandele udstedes til en kurs, der overstiger den nominelle værdi, taler man om en kapitalforhøjelse til overkurs. Dette betyder, at investorer betaler mere end den nominelle værdi, som udgør overkursen. Omvendt, hvis kursen er lig den nominelle værdi, betegnes det som kurs pari.

Kapitalforhøjelser kan enten ske til kurs pari eller til overkurs, men ikke til underkurs, da dette ville indebære, at aktier eller anparter sælges til en pris under den nominelle værdi, hvilket ikke er lovligt.

Eksempler:

  • Kurs pari: Hvis 1 kr. i startkapital koster 1 kr., er kursen 100, altså kurs pari (1:1).
  • Overkurs: Hvis 15 kr. betales for 1 kr. startkapital, er kursen 1.500, hvilket er en overkurs (15:1).

Hvad er overkurs, underkurs og parikurs?

Overkurs, underkurs og parikurs er vigtige begreber inden for selskabsret, specielt når det drejer sig om ændringer i et selskabs kapital, såsom ved tegning af aktier eller anparter og kapitalforhøjelser. 

Overkurs: Når aktier eller anparter udstedes til en højere pris end deres nominelle værdi, sker det til overkurs. Dette betyder, at investoren betaler mere end aktiens oprindelige værdi. Overkurs bruges ofte i forbindelse med kapitalforhøjelser, hvor selskaber søger at rejse yderligere kapital ved at sælge nye aktier til en pris over den nominelle værdi. For eksempel, hvis en aktie har en nominel værdi på 1 kr., men sælges til 10 kr., er de 9 kr. forskellen en overkurs.

Parikurs: Når aktier udstedes til præcis deres nominelle værdi, sker det til parikurs. Her er kursen 1:1, hvilket betyder, at investoren betaler nøjagtigt det beløb, som aktien er værd i selskabets vedtægter.

Underkurs: Hvis aktier sælges til under deres nominelle værdi, taler man om underkurs. Det er dog ikke tilladt i de fleste juridiske sammenhænge, da det ville betyde, at investorer køber aktier for mindre end deres reelle værdi.

Hvad er indskudt indbetaling ift. overskud?

Når aktier tegnes til overkurs i aktieselskaber, kræves det, at hele det aftalte beløb indbetales. For eksempel, hvis selskabskapitalen er 500.000 kr., og aktierne udstedes til kurs 300, vil det samlede kapitalindskud være 1,5 millioner kr. Af dette beløb udgør 1 million kr. overkurs, som skal indbetales fuldt ud, mens kun 25 % af det lovpligtige minimum på 500.000 kr., altså 125.000 kr., skal indbetales. Det betyder, at kapitalejerne samlet skal indbetale 1.125.000 kr.

I anpartsselskaber er reglerne lidt anderledes, da der kun kræves indbetaling af 25 % af en eventuel overkurs. Dog er det fortsat et krav, at den minimumskapital på 40.000 kr., som er nødvendig for at stifte et anpartsselskab, indbetales fuldt ud.

Når et selskab tillader kapitalejerne at udskyde en del af kapitalindskuddet, er det vigtigt at fastlægge klare regler for, hvornår den resterende betaling skal finde sted. Ifølge selskabsloven skal betalingen foretages efter anmodning fra selskabets centrale ledelse, og den skal ske inden for en frist på 2-4 uger.

Har du svært ved at holde overblik over dine regninger, indbetalinger og frister? Lad os hjælpe dig med det i Stadsrevisionen! 

Vi overtaget hele processen med bogføring eller årsregnskab fra dig fra A – Z, så du kan fokusere på det, du gør bedst – at drive din virksomhed! Vi er stolte af at være en af Danmarks bedst bedømte og hurtigst voksende revisionsfirmaer, understøttet af over 1200 tilfredse klienter og samarbejdspartnere, der stoler på vores ekspertise hver dag.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet hjælp med specialiseret og certificeret faglighed.

Hvordan er underkurs anderledes overkurs?

Det er ikke tilladt at tegne aktier eller anparter til underkurs ved hverken selskabskapitalens oprettelse eller efterfølgende kapitalforhøjelser, jf. selskabslovens §§ 31 og 153. Det betyder, at den nominelle værdi af selskabskapitalen som minimum skal svare til parikurs.

En undtagelse til denne regel gælder ved kapitalnedsættelser, hvor det er muligt at nedsætte kapitalen til underkurs. For eksempel kan et selskab vælge at reducere sin kapital med 1 million kr., men kun udbetale 500.000 kr. til kapitalejerne. Det resterende beløb vil blive overført til en fri reserve.

Gældskonvertering kan også foretages til underkurs, hvor kreditorgæld omdannes til kapitalandele på én-til-én basis. Underkursen fastsættes her ud fra den markedsværdi, gælden kunne opnå, hvis den blev solgt.

Til sidst er det vigtigt at være opmærksom på markedskursen i forbindelse med kapitalforhøjelser. Beregningen af markedskursen kan opsummeres som:

(Egenkapital / Selskabskapital) * 100

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Overkurs

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En overkurs er den ekstra værdi, som betales for aktier eller anparter udover deres nominelle værdi. Hvis aktier udstedes til en højere pris end deres pålydende værdi, betragtes den ekstra betaling som en overkurs. Overkursen opstår typisk i forbindelse med kapitalforhøjelser, hvor investorer betaler mere end aktiens oprindelige værdi, fordi selskabets markedsværdi er steget.

 

Overkurs kaldes også ofte for tegningskurs over pari eller blot kurs over pari, hvilket henviser til, at aktier eller anparter udstedes til en pris, der overstiger den nominelle værdi. Begrebet “overkurs” bruges især i selskabsret og finansiel terminologi.

 

Ved emission betyder overkurs, at aktier udstedes til en højere pris end deres nominelle værdi. For eksempel, hvis en aktie har en nominel værdi på 100 kr., men sælges til 150 kr., er de 50 kr. en overkurs. Overkursen indgår som en del af det beløb, som selskabet modtager ved kapitaludvidelsen, og bidrager til at øge selskabets egenkapital.

 

Underkurs opstår, når aktier eller anparter udstedes til en pris, der er lavere end deres nominelle værdi. Dog er udstedelse af aktier til underkurs ikke tilladt ifølge selskabsloven, da det ville betyde, at investorer køber aktier til en lavere værdi end deres reelle kapitalværdi.

 

Ja, overkurs kan udgøre en fri reserve. Når aktier udstedes til overkurs, bliver den ekstra værdi typisk bogført som en del af selskabets frie reserver, hvilket betyder, at disse midler kan bruges til formål som udbytteudbetalinger eller andre dispositioner, der gavner aktionærerne. Overkursen bidrager således til selskabets finansielle styrke.

 

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: