Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Startkapital

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelsen af startkapital

Startkapital refererer til den finansielle sum, der er nødvendig for at etablere en virksomhed ved dens grundlæggelse. Den nødvendige startkapital varierer baseret på virksomhedstypen, med specifikke krav til det mindste indskud. Startkapitalen er det fundamentale beløb, som kræves for at lancere et selskab, hvorved midlerne kan tilføjes enten i kontanter eller gennem andre aktiver såsom aktier og obligationer. Afhængig af virksomhedens struktur kan kravene til startkapital variere, hvilket du kan læse mere om i de efterfølgende afsnit, der udforsker kapitalkravene for forskellige typer af virksomheder.

Det er værd at bemærke, at det ikke altid er et krav at indskyde startkapitalen i form af kontanter; ofte kan kravene også blive mødt gennem det, der kaldes apportindskud.

Hvad er apportindskud?

Når startkapitalkravet opfyldes gennem indskud af aktiver i stedet for kontante midler, benævnes dette som apportindskud. Dette kan også refereres til som værdistiftelse, hvor fysiske aktiver som industrimaskiner, værktøjer, varebiler osv., indskydes i virksomheden. Værdien af disse aktiver udgør herefter virksomhedens startkapital. Det er muligt at indskyde enhver form for aktiv med økonomisk værdi, dog ikke tjenesteydelser eller immaterielle aktiver.

Hvad er en vurderingsberetning?

For at møde kravene til startkapital via apportindskud, er det et krav, at en revisor udarbejder en vurderingsberetning. Denne beretning, som skal vedlægges virksomhedens stiftelsesdokumenter, indeholder en detaljeret beskrivelse og vurdering af de indskudte aktiver. Det er vigtigt at forstå, at en simpel vurdering fra en ikke-kvalificeret person ikke er tilstrækkelig.

Der er mange ting at have in mente, når man opretter en vurderingsberetning – det vil vi rigtig gerne hjælpe dig med. I Stadsrevisionen har vi +1200 tilfredse samarbejdspartnere og altid tilfredshedsgaranti.

Ønsker du hjælp til f.eks. en vurderingsberetning ifm. startkapital?

Kontakt os for skræddersyet, professionel hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Oprindelsen af ordet "kapital"

Ordet “kapital” har sine rødder i det latinske ord “capitalis”, som er afledt af “caput”, der betyder hoved. Kapital henviser således til en hovedsum – en betydelig mængde penge, der anvendes til investering eller finansiering af diverse formål.

Krav til startkapital efter virksomhedstype

Når det kommer til etablering af en virksomhed, er mængden af nødvendig startkapital dikteret af virksomhedens juridiske struktur. Dette betyder også, at ejernes personlige økonomiske ansvar varierer baseret på virksomhedstypen. Ved registrering af virksomheden gennem Erhvervsstyrelsen skelnes der mellem flere virksomhedsformer, herunder enkeltmandsvirksomheder, personligt ejede mindre virksomheder (PMV), interessentskaber (I/S), anpartsselskaber (ApS), og aktieselskaber (A/S), hver med sine specifikke krav til startkapital.

Krav til startkapital for enkeltmandsvirksomhed

For dem, der ønsker at starte en enkeltmandsvirksomhed, er der ingen formelle krav til startkapital, hvilket åbner muligheden for at starte virksomheden uden økonomisk indskud. Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed, hæfter du dog personligt og med hele din formue for virksomhedens forpligtelser.

Krav til startkapital for personligt ejet mindre virksomhed (PMV)

Ligesom med en enkeltmandsvirksomhed, er der ingen krav til startkapital ved oprettelse af en PMV. Dette gør det muligt at etablere en sådan virksomhed uden økonomisk indskud. Ejerne hæfter personligt for virksomhedens gæld.

Krav til startkapital for Interessentskab (I/S)

Ved etablering af et interessentskab sammen med en eller flere partnere, er der ikke fastsatte krav til et specifikt startkapitalbeløb. Ejere hæfter personligt, solidarisk og ubegrænset for virksomhedens gæld.

Det er værd at bemærke, at det tidligere var muligt at etablere et iværksætterselskab (IVS) for kun én krone i startkapital. Dette format er dog blevet udfaset, og reglerne for startkapital i andre selskabsformer er justeret derefter.

Krav til startkapital for anpartsselskab (ApS)

For at stifte et anpartsselskab kræves en minimum startkapital på 40.000 kr. Dette krav har tidligere været højere, men er justeret over tid. Som ejer af et ApS, er din økonomiske risiko begrænset til det indskudte beløb, da selskabet er en selvstændig juridisk enhed.

Krav til startkapital for aktieselskab (A/S)

Aktieselskaber stiller det højeste krav til startkapital, med et minimum på 400.000 kr. ved stiftelsen. På samme måde som med et ApS, er ejerens økonomiske ansvar begrænset til det indskudte beløb, idet et A/S også er en selvstændig juridisk person.

Finansieringsveje for startkapital

At indsamle startkapital kan være en kompleks proces, især for iværksættere, som ofte er på jagt efter risikovillig kapital. Der findes dog flere veje til finansiering af din virksomheds begyndelse.

Skaffe startkapital gennem banken

At søge startkapital via banken kan forekomme som en logisk løsning. Mange nye virksomheder henvender sig til banken for finansiel støtte, selvom bankerne generelt er kendt for deres forsigtighed med risiko. Et godt tip er at sprede sine låneansøgninger over flere banker, da forskellige banker kan have varierende risikovillighed. Især de mindre banker kan være mere åbne over for nye virksomheder. En nøglefaktor for at sikre sig bankfinansiering er et grundigt forarbejde, herunder et realistisk budget og en overbevisende forretningsplan, der tydeligt beskriver din forretningside, det produkt eller den service du tilbyder, og din forståelse af markedskonkurrencen.

Startkapital via Crowdlending eller Crowdfunding

Crowdlending og crowdfunding repræsenterer moderne tilgange til at skaffe kapital, hvor midlerne rejses direkte fra forbrugerne gennem små lån eller investeringer. Dette sker via online platforme, hvor virksomheder fremlægger deres forretningsplaner, og forbrugerne vælger, hvilke projekter de vil støtte finansielt.

Startkapital fra fonde

At søge startkapital fra fonde kræver grundig research for at finde de fonde, der matcher din virksomheds behov og målsætninger. Fonde yder ofte støtte til specifikke områder som iværksætteri, små virksomheder eller innovation. Finansieringen kan være både i form af donationer og lån. Vækstfonden er et godt udgangspunkt for iværksættere. Selvom låneomkostningerne kan være høje, kan fondsmidler være afgørende for virksomhedens opstart.

Startkapital fra venturekapitalfonde

Venturekapitalfonde, som er partnerskaber med flere investorer, udviser ofte en høj grad af risikovillighed. Disse investorer tilbyder kapital i bytte for ejerskab i virksomheden og en andel i eventuelle fremtidige overskud.

Startkapital fra Business Angels

Business Angels er erfarne erhvervspersoner, der investerer i nye virksomheder imod en andel af ejerskabet og en del af fremtidige indtjening. De repræsenterer en værdifuld kilde til kapital samt erfaring og netværk.

Startkapital fra familie og venner

Man må ikke glemme, at familie og venner kan hjælpe med at bidrage med nødvendig startkapital. De kan enten låne penge direkte eller stille sikkerhed for et banklån.

Udfordringer ved at skaffe startkapital

En af de mest betydelige barrierer for iværksættere er at sikre den nødvendige startkapital til at få deres virksomhed fra tegnebordet til virkelighed. Denne proces indebærer ofte at overvinde en række udfordringer, herunder etablering af kreditværdighed, fremskaffelse af tilstrækkelig sikkerhed, og effektiv præsentation af forretningsplanen for potentielle investorer. Disse elementer er afgørende for at låse op for de finansielle ressourcer, der er nødvendige for at starte og vækste en ny virksomhed.

Startkapitalens udfordringer for iværksættere

For iværksættere kan vejen til finansiel støtte have en masse udfordringer. Blandt disse står økonomiske barrierer som nogle af de sværeste at overkomme, hvad enten det handler om at skaffe initial kapital til at starte op, eller midler til at udvide en allerede eksisterende virksomhed.

Kernen i enhver virksomhedsoperation er dens økonomiske grundlag, hvilket gør adgangen til kapital essentiel. Dette bliver en kilde til frustration for mange danske iværksættere, især når bankernes forsigtighed med at låne ud står i vejen for deres ambitioner. Mange iværksættere ser sig selv og deres virksomhedsidéer som både levedygtige og innovative, men støder på vanskeligheder, når de skal overbevise finansielle institutioner om det samme.

For at overvinde disse udfordringer, er det vigtigt for iværksættere at fokusere på at bygge en stærk kreditværdighed og sikkerhedsgrundlag, samt at udvikle og præsentere deres forretningsidéer på en måde, der overbeviser investorer om deres potentiale. At forstå og navigere i finansieringslandskabet kræver dybdegående kendskab til de forskellige tilgængelige finansieringskilder og en klar strategi for, hvordan man bedst appellerer til hver type investor.

Der kan være mange overvejelser, når man overvejer at oprette en ny virksomhed – det vil vi rigtig gerne hjælpe dig med. I Stadsrevisionen har vi +8 års erfaring hos ALLE revisorer, som står klar til at hjælpe med dine behov.

Har du spørgsmål til f.eks. startkapital i din virksomhed?

Kontakt os for certificeret og specialiseret faglighed!

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om startkapital

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Startkapital er den indledende finansiering, der er nødvendig for at starte en ny virksomhed eller projekt. Det dækker de første udgifter og investeringer, så virksomheden kan begynde sin drift.

Startkapital kan komme fra forskellige kilder, herunder personlige besparelser, banklån, investorer (såsom venturekapitalfonde og business angels), crowdlending, crowdfunding, venner og familie, eller offentlige tilskud og støtteprogrammer.

At starte en bank kræver betydelig startkapital, typisk flere millioner kroner, afhængigt af landets specifikke regulatoriske krav og den ønskede størrelse og tjenester af banken. Det nøjagtige beløb varierer baseret på licenskrav, teknologisk infrastruktur og operationelle udgifter.

Det nødvendige beløb for at starte et firma varierer stærkt afhængigt af virksomhedstypen, branchen, og skalaen af operationer. Nogle virksomheder kan startes med få tusinde kroner, mens andre, såsom fremstillingsvirksomheder eller tech-startups, kan kræve betydeligt højere beløb. Det er afgørende at udarbejde en detaljeret forretningsplan for at vurdere de specifikke finansielle behov.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: