Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beskatning af fri telefon

Når din arbejdsgiver tilbyder dig en telefon og det tilhørende abonnement uden ekstra omkostninger, indtræder et vigtigt skattemæssigt aspekt, idet du vil blive beskattet af fordelen ved ikke at skulle afholde disse private udgifter selv. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de specifikke regler for beskatning af fri telefon, så du nemt kan finde rundt i disse regler.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvordan fungerer beskatning af fri telefon?

Hvis din arbejdsgiver dækker omkostningerne til din private telefon eller internetforbindelse, og du anvender disse til privat brug, bliver du skattepligtig af et standardbeløb på 3.200 kr. i 2024. Dette beløb var på 3.100 kr. i 2023. 

Det betyder, at hvis du har både fri telefon og internet stillet til rådighed, forbliver din skattepligtige fordel på 3.200 kr. for året 2024. Det er din arbejdsgivers ansvar at indberette dette og fratrække den relevante A-skat og AM-bidrag direkte fra din løn. Som ansat behøver du ikke selv at foretage yderligere indberetning til Skattestyrelsen vedrørende denne fordel.

Hvad er omfattet af ‘fri telefon’?

Begrebet ‘fri telefon’ omfatter ikke kun den traditionelle fastnettelefon, men strækker sig også til mobiltelefoner, inklusiv smartphones som iPhones og PDA’er, som skattemæssigt betragtes ensartet som telefoner uanset deres internetfunktionalitet. 

Det gælder både omkostningerne til selve telefonen og tilhørende omkostninger såsom oprettelse, abonnement og forbrug, samt standardtelefonserviceydelser som opkaldsidentifikation, telefonsvarer og lignende.

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du nyder godt af en fri telefon gennem dit arbejde, kan du ikke fratrække udgifterne til din egen telefon på din skatteopgørelse.

Der er endnu ikke fastlagt en endelig afgørelse fra skattemyndighedernes side vedrørende klassificeringen af smartwatches. Der er dog en igangværende debat om, hvorvidt et smartwatch skal betragtes som et standard tilbehør til telefonen eller som en selvstændig enhed, der kan sidestilles med en telefon, hvilket kan have betydning for beskatningen af fri telefon.

Du bør holde dig opdateret om disse regler og retningslinjer, så du er sikker på at forstå din skattemæssige situation, når det kommer til fordelene ved en fri telefon. Det hjælper dig med at undgå uventede skattebetalinger og sikrer, at du kan nyde godt af din arbejdsgivers telefonordning på den mest skattemæssigt fordelagtige måde.

Definition og regler for en arbejdstelefon

Skillelinjen mellem en arbejdstelefon og en fri telefon kan undertiden være flydende, men der findes klare skattemæssige retningslinjer, som definerer når en mobiltelefon udelukkende benyttes erhvervsmæssigt, og dermed ikke udløser beskatning af fri telefon. 

For at en telefon skal kategoriseres som en ren arbejdstelefon og undgå beskatning, skal flere kriterier være opfyldt:

  • Der skal være indgået en klar aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder – gerne en tro og love-erklæring – om, at telefonen udelukkende anvendes til arbejdsrelaterede formål.
  • Arbejdsgiveren skal udføre løbende kontrol for at sikre, at denne aftale overholdes.
  • Anvendelsen af telefonen skal være essentiel for medarbejderens arbejdsudførelse.

Det er vigtigt at bemærke, at lejlighedsvise private opkald eller sms’er af mindre betydning ikke nødvendigvis fører til beskatning. Men hvis der opdages signifikante afvigelser fra normalt arbejdsrelateret brug, skal arbejdsgiveren udføre en dybdegående kontrol.

I visse afgørelser har Skatterådet eksempelvis slået fast, at en medarbejder anses for at have en fri telefon, hvis telefonen er tilgængelig for privat brug, selvom medarbejderen selv afholder omkostningerne for privat brug ud over det, arbejdsgiveren stiller til rådighed. Derimod, i en anden sag, konkluderede Skatterådet, at download af private apps ikke automatisk ændrer en arbejdstelefon til en fri telefon.

Desuden har Skattestyrelsen præciseret, at hvis en Microsoft Office-pakke tilbydes som en del af arbejdsmobiltelefonen, anses denne ikke for at være et sædvanligt tilbehør, hvis den kun anvendes erhvervsmæssigt. Privat brug af en sådan Office-pakke vil dog være skattepligtig. Men værdien af Office-pakken kan være undtaget fra beskatningen, hvis den falder under de gældende bagatelgrænser og primært er stillet til rådighed for arbejdet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Ægtefællerabat på beskatning af fri telefon

Hvis begge ægtefæller modtager en fri telefon fra deres arbejdsgivere, findes der en mulighed for at reducere den samlede skattebyrde gennem det, der kaldes ægtefællerabatten. 

Denne rabat muliggør en reduktion på 25 % i beskatningen af fri telefon for begge parter. For at kvalificere sig til denne fordel, skal parret være samboende ved udgangen af det pågældende skatteår, og tilsammen skal de være beskattet af fri telefon for mindst 4.200 kr. årligt i 2024 før anvendelsen af ægtefællerabatten. Denne rabat vil automatisk blive anvendt i skatteberegningen og være synlig på parrets årsopgørelse.

Begrænset adgang til telefon

Hvis du i løbet af året kun har haft adgang til en fri telefon for en del af året, skal beskatningen justeres tilsvarende. I sådanne tilfælde beskattes du kun for den periode, hvor du har haft telefonen til rådighed for personlig brug. Denne beregning er pro rata og kræver ikke handling fra din side; den beregnes baseret på det antal måneder, godet har været til din disposition.

Regler ved flere enheder

Når det kommer til at have flere telefoner eller computere stillet til rådighed, er det skattemæssige grundlag klart: Der skal være en arbejdsmæssig nødvendighed bag. Uden en sådan begrundelse bliver de ekstra enheder betragtet som en privat fordel, hvilket betyder, at de er underlagt beskatning. 

Hvis Skattestyrelsen konkluderer, at der ikke foreligger en arbejdsmæssig begrundelse, skal de ekstra omkostninger oplyses som skattepligtig B-indkomst. Dette gælder også for yderligere tilbehør og internetforbindelser.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Beskatningsregler ved flere arbejdsgivere

Situationen bliver lidt mere kompleks, hvis du er ansat ved flere arbejdsgivere, der hver især stiller dig forskellige goder til rådighed, som for eksempel en telefon fra den ene og en internetforbindelse fra den anden. I dette tilfælde skal den samlede værdi af disse fordele indgå i beregningen af din skattepligtige indkomst. I 2024 betyder det, at du skal betale skat af en samlet sum på 3.200 kr., uafhængigt af antallet af arbejdsgivere eller den kombination af tjenester, de stiller til rådighed. Dette sikrer en ensartet håndtering af beskatningen af fri telefon og tilknyttede goder uanset din arbejdssituation.

Momsregler for fastnettelefon

Når det kommer til fastnettelefoner placeret i medarbejdernes hjem, tillader momsreglerne et fradrag på 50 % af momsen på anskaffelses- og driftsomkostningerne, uafhængigt af telefonens faktiske fordeling mellem privat og erhvervsmæssig brug. Dette fradrag er dog kun gyldigt, hvis omkostningernes regninger er adresseret til og betales af virksomheden. Hvis medarbejderen afholder en del af omkostningerne, begrænses fradragsretten til den del af momsen, som svarer til virksomhedens betaling. Hvis medarbejderens egenbetaling overgår 50 % af de samlede udgifter, reduceres fradragsretten tilsvarende for at afspejle kun virksomhedens faktiske udgifter.

Moms og telefontilskud

Når det gælder telefontilskud, som virksomheden yder til medarbejderne til dækning af omkostninger til deres privatejede telefoner, anses dette ikke for at være momsbart. Dette skyldes, at tilskuddet anses for et udlæg for virksomhedsrelaterede opkald, dvs. en omkostning medarbejderen afholder på virksomhedens vegne. Siden disse betalinger ikke omfatter moms, da regningen ikke er udstedt til virksomheden, kan virksomheden ikke fratrække moms fra disse tilskud.

Momsregler for mobiltelefoner

I modsætning til fastnettelefoner er fradrag for moms ved anskaffelse og drift af mobiltelefoner ikke automatisk sat til 50 %, men afhænger af, hvor meget telefonen bruges til erhvervsmæssige formål. Hvis en mobiltelefon udelukkende anvendes til forretningsmæssige (momspligtige) formål, kan virksomheden opnå fuldt momsfradrag. 

Dette kræver normalt, at medarbejderen afgiver en tro og love-erklæring om den erhvervsmæssige brug, og at virksomheden udfører regelmæssige stikprøver for at validere brugen. Fradragsretten skal baseres på et skøn og revurderes mindst årligt. Ligesom med fastnettelefoner, skal regningerne for mobiltelefonen være udstedt til og betales af virksomheden for at kvalificere sig til momsfradrag.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Beskatning af Fri Telefon

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Beskatning af fri telefon opstår, når en medarbejder får stillet en telefon til rådighed for privat brug af arbejdsgiveren. Denne fordel beskattes som en del af medarbejderens B-indkomst. Fra 2024, hvis en medarbejder modtager en fri telefon, skal de betale skat af 3.200 kr. årligt, hvilket er en standardværdi fastsat af skattemyndighederne, uanset telefonens faktiske pris eller abonnementsomkostninger.

Ægtefællerabatten tillader, at hvis begge ægtefæller får en fri telefon fra deres arbejdsgivere, kan de få en nedsættelse på 25 % af beskatningen for begge telefoner. Forudsætningerne for denne rabat inkluderer, at ægtefællerne skal være samlevende ved årets udgang, og samlet set skal de, før rabatten, blive beskattet for mindst 4.200 kr. årligt (2024) for begge telefoner. Ægtefællerabatten anvendes automatisk ved skatteberegningen og fremgår af årsopgørelsen.

Hvis du kun har privat rådighed over en telefon en del af året, justeres beskatningen forholdsmæssigt efter det antal måneder, du har haft telefonen til rådighed. Du behøver ikke foretage dig noget for at regulere dette, da det bør håndteres automatisk i beregningen af din skat.

Hvis du får stillet flere end én enhed til rådighed, og der ikke er en arbejdsmæssig begrundelse for de ekstra enheder, bliver du nødt til at blive beskattet særskilt for disse. Yderligere telefoner eller enheder anses som skattepligtig B-indkomst, og du skal oplyse omkostningerne, som ikke er omfattet af arbejdsbrug, til skattemyndighederne.

Moms for anskaffelse og drift af telefoner kan fradrages under visse forhold. For fastnettelefoner kan virksomheden fratrække 50 % af momsen, uanset telefonens brug. For mobiltelefoner afhænger fradragsretten af, hvor meget telefonen bruges erhvervsmæssigt. Fuldt fradrag er muligt, hvis telefonen udelukkende bruges til forretningsformål. Betingelserne inkluderer, at regningerne skal være udstedt til og betales af virksomheden for at kvalificere til momsfradrag.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: