Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Rentefradrag

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er rentefradrag?

I Danmark har låntagere mulighed for at få fradrag for renteudgifter, hvilket betyder, at de kan reducere deres skattepligtige indkomst og dermed betale mindre i skat. Dette skattefradrag gælder for en bred vifte af låntyper, herunder boliglån, forbrugslån, billån og SU-lån.

Når du betaler renter af et lån, har du mulighed for at indberette disse renteudgifter til Skattestyrelsen. Dette sikrer, at du får det fulde udbytte af rentefradraget, hvilket kan bidrage til en lavere samlet skattebetaling. Rentefradraget beregnes på baggrund af de samlede renteudgifter, du har haft i løbet af året, og det registreres automatisk for visse typer af lån.

Hvordan beregnes rentefradraget?

Rentefradraget beregnes som en procentdel af dine renteudgifter og fratrækkes din skattepligtige indkomst. Dette betyder, at jo højere dine renteudgifter er, desto større et fradrag kan du opnå. Det er dog vigtigt at bemærke, at rentefradraget ikke nødvendigvis dækker hele renteudgiften, men en del af den.

For at sikre, at du får dit rentefradrag, kan du vælge at indberette dine forventede renteudgifter på din forskudsopgørelse. På denne måde kan du få glæde af fradraget løbende gennem året i stedet for at skulle vente til årsopgørelsen.

Hvad er fradragssatserne?

Fradragsværdien af rentefradraget afhænger af, hvor meget du har betalt i renteudgifter.

Hvis dine renteudgifter er under 50.000 kr. som enlig eller 100.000 kr. som gift, er fradragssatsen 33,6 %.

Hvis dine renteudgifter overstiger disse grænser, vil fradraget blive reduceret ifølge 2025-planen, hvor fradragsværdien er på 20,6 % i 2025.

Rentefradrag 2020-2024

ÅrFradrag jf. 2025-planen
202024,6 pct.
202123,6 pct.
202222,6 pct.
202321,6 pct.
202420,6 pct.
202520,6 pct.

 

Eksempel på beregning af rentefradrag

Lad os sige, at du har lånt 200.000 kr. med en rente på 5 % om året.

Årlige renteudgifter: 200.000 kr. × 5 % = 10.000 kr.

Rentefradrag: 10.000 kr. × 33,1 % = 3.310 kr.

Det betyder, at du betaler 3.310 kr. mindre i skat på grund af rentefradraget.

Det kan hurtigt blive svært at danne overblik over sin økonomi og rentefradrag. Ønsker du at skabe de bedste forudsætninger for din virksomheds økonomi? Hos Stadsrevisionen kender vi bl.a. til alle fradrag, og vores mål er, at du og din virksomhed får de bedste forudsætninger. 

Har du brug for hjælp til at optimere din virksomheds økonomi?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvilke renter er fradragsberettigede?

Du kan få fradrag for dine renter, hvis du for eksempel har et boliglån, realkreditlån, banklån, samlelån eller andre typer af forbrugslån. Det gælder udelukkende, hvis du har renteudgifter på et lån.

Fradragsberettigede lån

Rentefradraget gælder for en række forskellige typer af renteudgifter. Her er de mest almindelige former for renter, som automatisk bliver registreret til din årsopgørelse:

  • Renter på banklån
  • Renter og bidrag på realkreditlån
  • Renter på forbrugslån hos finansieringsselskaber
  • Renter på kontokortordninger
  • Negative renter

 

Hvis du har lån i en bank eller et realkreditinstitut, bliver dine renteudgifter som regel automatisk indberettet til Skattestyrelsen. Du kan altid kontrollere dette ved at gennemgå din årsopgørelse.

Hvilke renteudgifter giver ikke ret til fradrag?

Der er visse typer af renter, som ikke berettiger til rentefradrag. Dette gælder blandt andet følgende:

  • Renter på skatter, arbejdsmarkedsbidrag og særlige pensionsopsparinger
  • Renter på gæld, der er opstået som følge af arveforskud eller gaver til nærtstående familiemedlemmer
  • Renter på lån til betaling af ejendomsskatter
  • Renter på boligydelseslån for pensionister
  • Renter, som er dækket af skattefri tilskud, fx byfornyelseslån
  • Renter, som påhviler en andelsboligforening frem for den enkelte andelshaver

Siden 2020 har det desuden ikke været muligt at få rentefradrag på offentlig gæld. Dette betyder, at hvis du har gæld til det offentlige, kan du ikke trække renteudgifterne fra i din skattepligtige indkomst.

Hvad er reglerne for rentefradrag på SU lån?

Man får ikke længere fradrag på renter på offentlig gæld efter 2020, men SU-lån er en undtagelse. Du kan stadig få fradrag på renteudgifter af dit SU-lån, når du begynder at betale af på det. Disse renteudgifter får du automatisk fradrag for, som du kan tjekke på din årsopgørelse. Men hvis du ønsker at få fradragene året rundt, er det nødvendigt at rette det på din forskudsopgørelse.

Renter, du selv skal indberette på din årsopgørelse

Der er nogle renteudgifter, som ikke automatisk registreres af Skattestyrelsen, og som du selv skal tilføje på din årsopgørelse. Disse renteudgifter skal angives i rubrik 44 for at sikre, at du får det korrekte rentefradrag.

Her er de renteudgifter, du selv skal indberette:

Renter fra private låneforhold, hvis de ikke allerede er registreret på din årsopgørelse. Dette gælder eksempelvis lån mellem privatpersoner, såsom familie- eller vennelån.

Renteudgifter fra refusionsopgørelsen i forbindelse med køb eller salg af fast ejendom. Når du køber eller sælger en bolig, kan der være renteudgifter knyttet til refusionsopgørelsen, som ikke automatisk fremgår af din årsopgørelse.

Renteudgifter på lån med flere end to låntagere. Hvis du deler et lån med mere end én person udover dig selv, skal du selv angive din andel af renterne.

Renter vedrørende fælleslån i en ejerlejlighedsforening. Hvis du betaler afdrag og renter gennem månedlige bidrag til en ejerforening, og renterne ikke automatisk er registreret, skal du selv tilføje dem til din årsopgørelse.

Renteudgifter - udlandet

Hvis du har gæld i udlandet eller har optaget et lån i Danmark, som vedrører udenlandske forhold, kan du stadig få rentefradrag. For at sikre dig, at dine renteudgifter bliver registreret korrekt, skal du indberette disse i de relevante rubrikker på din årsopgørelse:

  • Renter af gæld i udlandet (rubrik 432)
  • Renter af lån i Danmark, der vedrører udenlandske forhold (rubrik 493)

Hvis du har lån hos et dansk realkreditinstitut, som vedrører en udenlandsk ejendom, vil renteudgifterne fremgå af dit servicebrev under rubrik 41.

Hvad er reglerne for rentefradrag, hvis jeg har et lån med en anden?

Når du har et lån sammen med en anden person, fx en ægtefælle eller samlever, påvirker det fordelingen af dit rentefradrag. Rentefradraget fordeles automatisk med 50 % til hver låntager, medmindre der foretages en ændring.

Fælles lån med din ægtefælle

Hvis du er gift og sambeskattet, kan du og din ægtefælle frit vælge, hvordan I vil fordele rentefradraget mellem jer. Som udgangspunkt vil renteudgifterne automatisk blive fordelt ligeligt (50/50), men hvis det er mere fordelagtigt for jer at ændre fordelingen, har I mulighed for at justere den på jeres årsopgørelse.

Hvis du og din ægtefælle ønsker en anden fordeling af rentefradraget, kan I gøre følgende:

  1. Log på TastSelv via Skattestyrelsens hjemmeside.
  2. Gå til jeres årsopgørelse og find posten for renteudgifter.
  3. Indtast den ønskede fordeling, fx at den ene part trækker en større del af renterne fra.
  4. Gem ændringerne, og sørg for, at I begge har samme samlede fradrag.


Selvom ægtefæller frit kan fordele rentefradraget, er der enkelte situationer, hvor det ikke er muligt:

  • Hvis du eller din ægtefælle beskattes efter forskerskatteordningen (kildeskattelovens § 48E og § 48F).
  • Hvis en af jer har udenlandsk indkomst, hvor der gives nedslag i skatten efter ligningslovens § 33 eller § 33A.


Hvis ingen af ovenstående regler gælder for jer, kan I frit justere fordelingen på jeres forskudsopgørelse for at sikre, at fradraget løbende bliver tilpasset jeres økonomiske situation.

Fælles lån med en samlever (ugifte)

Hvis du deler et lån med en person, du ikke er gift med, fx en samlever, er reglerne lidt anderledes. Rentefradraget bliver automatisk fordelt med 50 % til hver låntager, men denne fordeling kan ikke ændres frit, som det er tilfældet for ægtefæller.

Hvis du og din samlever ønsker at ændre rentefradragets fordeling, skal I kontakte Skattestyrelsen direkte. Det er dog kun muligt at ændre rentefradraget, hvis hæftelsen på lånet ændres – dvs. hvis I ændrer, hvem der juridisk set er ansvarlig for lånet.

For at ændre fordelingen skal I:

  1. Tage kontakt til banken eller kreditinstituttet, hvor lånet er optaget, og ændre hæftelsesforholdet på lånet.
  2. Få dokumentation for ændringen, som kan bruges til at opdatere jeres skattemæssige oplysninger.
  3. Indberette ændringen til Skattestyrelsen, så den nye fordeling kan træde i kraft på jeres årsopgørelser.

 

Hvis hæftelsen ikke ændres, vil rentefradraget fortsat være 50/50, uanset hvem der faktisk betaler af på lånet.

Rentefradrag ved negative renter

I visse tilfælde kan du opleve negative renter, hvilket betyder, at enten:

  1. Du betaler penge for at have en opsparing stående i banken – en situation, hvor banken opkræver en rente af dine indestående midler.

  2. Du får penge for at låne – hvis du optager et lån med negativ rente, vil du modtage en rentebetaling frem for at skulle betale renter.


Selvom negative renter kan virke forvirrende, kan de stadig påvirke dit rentefradrag, da de betragtes som en form for renteudgift eller renteindtægt, afhængigt af om du har en opsparing eller et lån.

Har du brug for hjælp til din virksomheds skattefradrag?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Indestående/opsparing

Når du har en opsparing i en bank, en sparekasse eller et andet pengeinstitut, kan du i visse tilfælde blive opkrævet negative renter af dine indestående midler. Dette sker typisk, hvis renteniveauet generelt er lavt, og bankerne opkræver en rente for at opbevare dine penge.

Fradragsberettiget beløb: Hvis du betaler negative renter på en opsparingskonto, kan du få fradrag for disse renteudgifter.

Automatisk registrering: Beløbet bliver automatisk indberettet til din årsopgørelse som et minusbeløb under “Renteindtægter af indestående i bank m.m.” i rubrik 31.

Forskel mellem årsopgørelse og forskudsopgørelse: På din forskudsopgørelse vil disse negative renter være registreret i felt 233.

Eksempel:
Hvis du har 500.000 kr. stående i banken, og din bank opkræver -0,5 % i negativ rente, vil din årlige renteudgift være 2.500 kr.. Dette beløb vil blive indberettet som en renteudgift, og du kan trække en del af det fra i skat via rentefradraget.

Negative renter og rentefradrag kan være komplekse at håndtere – men det behøver de ikke være en udfordring for dig! Hos Stadsrevisionen tilbyder vi skræddersyede løsninger, der sikrer, at du udnytter alle dine muligheder for skattefradrag, reducerer unødvendige omkostninger og optimerer din økonomiske rapportering.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Rentefradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

I 2024 er rentefradraget på 20,6% for renteudgifter under 50.000 kr. for enlige og 100.000 kr. for ægtepar. Hvis dine samlede renteudgifter overstiger disse beløb, reduceres fradraget gradvist i henhold til regeringens 2025-plan.

Størrelsen på dit rentefradrag afhænger af, hvor meget du betaler i renter på dine lån. Hvis dine renteudgifter er under 50.000 kr. (for enlige) eller 100.000 kr. (for ægtepar), kan du trække 33,1 % af dine renteudgifter fra i skat. Hvis dine renteudgifter overstiger disse grænser, vil fradragsværdien falde i de kommende år som en del af den politiske 2025-plan.

I 2025 ændres rentefradraget for renteudgifter over 50.000 kr. (for enlige) og 100.000 kr. (for ægtepar). For disse renteudgifter vil fradraget være 20,6 % i 2025, hvilket betyder, at personer med høje renteudgifter vil opleve en lavere skattefordel.

Du kan som udgangspunkt trække op til 33,1 % af dine renteudgifter fra i skat, hvis dine samlede renteudgifter er under 50.000 kr. (for enlige) eller 100.000 kr. (for ægtepar). Hvis dine renteudgifter er højere, vil en del af dit rentefradrag følge den lavere sats på 20,6 % i 2025. Det er derfor vigtigt at holde sig opdateret på ændringer i skattereglerne for at sikre, at du udnytter rentefradraget bedst muligt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: