Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Operationel Leasing: En gennemgang af fordele og ulemper

Det er blevet mere og mere populært at lease. Der er flere forskellige typer af leasing, som du bør kende, hvis du overvejer at lease. Læs med her for at høre mere om fordele og ulemper ved operationel leasing.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er operationel leasing?

Ved operationel leasing slipper du for alle de bekymringer, der er ved f.eks. at eje en bil. Ved operationel leasing afholder forhandleren eller leasingselskabet alle driftsomkostningerne undervejs i leasingperioden, da der er tilknyttet en serviceaftale som en del af leasingydelsen. Der betales en engangsydelse ved udlevering, og herefter en fast månedlig ydelse for at lease bilen.

Et typisk eksempel på anvendelse af operationel leasing er biler, hvor udgifterne der dækkes f.eks. er vægtafgift, forsikring og serviceomkostninger.

Operationel leasing kan sammenlignes med leje, da du betaler en månedlig ydelse, og efter endt leasingperiode har du ingen forpligtelser i forhold til bilen. Den skal blot afleveres tilbage.

Operationel leasing kan benyttes både af privatpersoner og i erhvervssammenhæng.

Bogføring af operationel leasing

Operationel leasing indebærer, at man lejer et produkt, hvilket skal registreres som driftsomkostninger i resultatopgørelsen. Dette skyldes, at leasingydelserne ved operationel leasing er fuldt fradragsberettigede, og der pålægges ikke moms på anskaffelsessummen, hvilket gør denne form for leasing til en attraktiv mulighed for virksomheder, der ønsker at minimere kapitalbinding og bevare likviditet.

 

De primære fordele ved operationel leasing

Læs mere nedenfor om de mange fordele ved operationel leasing:

Aflevering af leasinggenstand efter endt leasingperiode

Efter leasingperioden afleverer du bare bilen tilbage uden yderligere forpligtelser, i modsætning til finansiel leasing, hvor der oftest er krav om køb.

Ingen binding af likviditet

Du opnår en større økonomisk tryghed, idet du ikke binder likviditet i leasingaftalen. Dette skyldes, at du undgår de omkostninger, der er forbundet med køb.

Fleksibilitet

Hvis omstændighederne ændrer sig, har du ofte mulighed for at træde ud af leasingaftalen tidligere.

Ingen salgsbesvær

Da du blot kan aflevere f.eks. bilen tilbage efter endt leasingperiode, slipper du for besværet med at skulle finde en køber til den.

Ingen bekymring om restværdi

Efter leasingperioden har bilen en restværdi, som den skal sælges for. Restværdien er den værdi, bilen har efter endt leasingperiode.

Leasingselskab/forhandler står for driftsudgifterne

Med en inkluderet serviceaftale dækker forhandleren eller leasingselskabet driftsomkostningerne.

 

Potentielle ulemper ved operationel leasing

Når du benytter dig af operationel leasing, er der også en række potentielle ulemper, som du skal være opmærksom på.

Ingen ejerskab samt ejerfornemmelse over genstand

Når du ikke ejer genstanden, vil du ikke have fuldt ejerskab, og formentlig heller ikke den samme ejerfornemmelse over genstanden.

Opmærksomhed omkring kontrakt

Du skal sikre dig, at du indgår en fleksibel aftale, så du nemt kan komme ud af den, hvis der skulle opstå problemer.

Oftest dyrere løsning end køb

I visse situationer kan det være økonomisk mere fordelagtigt at købe end at lease.

 

Valg af leasingtype

De to mest anvendte leasingformer ved leasing af biler er operationel leasing og finansiel leasing. Det er vigtigt at undersøge de forskellige typer for at se, hvilken type der passer bedst til dig. Dit valg afhænger bl.a. af, hvad der skal leases, og beløbets størrelse.

 

Hvordan afgør man, om operationel leasing er det rigtige valg?

Virksomhedens kapitalbehov:

Hvis en virksomhed ønsker at bevare sin likviditet og undgå at binde kapital i langsigtede aktiver, kan operationel leasing være en fordel. Det friholder kapital, som virksomheden kan anvende til andre strategiske formål eller investeringer.

Planlagt brugstid for aktivet:

Operationel leasing kan være særligt fordelagtigt, hvis virksomheden kun har brug for aktivet i en begrænset periode. For eksempel, hvis teknologi ændrer sig hurtigt, og virksomheden ønsker at opdatere sit udstyr regelmæssigt, kan operationel leasing tilbyde den fleksibilitet, der er nødvendig.

Ønske om ejerskab:

Hvis en virksomhed ikke har et strategisk behov for at eje aktivet, eller hvis ejerskab medfører uønskede risici eller forpligtelser, kan operationel leasing være en attraktiv mulighed.

 

Eksempler på brancher og aktiver, hvor operationel leasing er populær

Transport:

Inden for transportbranchen er operationel leasing ofte valgt for flåder af køretøjer, herunder lastbiler, biler og endda fly. Dette skyldes ofte behovet for at opdatere flåden regelmæssigt og undgå forældelse samt at mindske risikoen forbundet med aktivets restværdi.

IT:

Teknologi ændrer sig hurtigt, og mange virksomheder vælger operationel leasing for IT-udstyr som computere, servere og andet hardware for at sikre, at de altid har adgang til den nyeste teknologi uden at skulle foretage store kapitalinvesteringer.

Medicinsk udstyr:

Inden for sundhedssektoren kan medicinsk udstyr være meget dyrt og kan hurtigt blive forældet på grund af teknologiske fremskridt. Operationel leasing giver sundhedsinstitutioner mulighed for at have adgang til den nyeste teknologi uden at binde for meget kapital.

 

Operationel leasing vs. finansiel leasing

Operationel leasing tilbyder markant større fleksibilitet end finansiel leasing. Med muligheden for at opsige leasingaftalen undervejs og typisk kortere leasingperioder, tiltrækker operationel leasing virksomheder, der søger midlertidige løsninger eller ønsker at undgå langtidsbindinger. Denne type leasing inkluderer ofte vedligeholdelsesservice, som håndteres af leasingselskabet, hvilket fjerner vedligeholdelsesbyrden fra lejeren. Desuden er der ofte en kilometerbegrænsning ved leasing af køretøjer, hvilket skal overvejes ved valg af leasingtype.

I modsætning til operationel leasing, hvor risiko og vedligeholdelse håndteres af udlejeren, kræver finansiel leasing, at lejeren selv står for vedligeholdelse og andre relaterede omkostninger som forsikringer og afgifter. Denne leasingform er generelt billigere og giver lejeren frihed til at disponere over det leasede aktiv, men indebærer også en forpligtelse til enten at købe eller sælge aktivet ved leasingperiodens udløb, uden mulighed for opsigelse.

 

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Operationel Leasing

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Operationel leasing er en aftale, hvor du lejer en genstand (f.eks. en bil) for en fast månedlig ydelse. I modsætning til at eje en bil, hvor du er ansvarlig for alle driftsomkostninger og besværet med salg, tager forhandleren eller leasingselskabet sig af alle driftsomkostningerne i leasingperioden, takket være en inkluderet serviceaftale. Efter leasingperiodens udløb skal genstanden blot afleveres tilbage, og du har ingen forpligtelser i forhold til genstanden.

De vigtigste fordele ved operationel leasing er:

Ingen forpligtelse efter endt leasingperiode: Du afleverer blot genstanden tilbage uden yderligere forpligtelser.

 Økonomisk tryghed: Du binder ikke likviditet i leasingaftalen og undgår omkostningerne ved et direkte køb.

 Fleksibilitet: Hvis situationen ændrer sig, kan du ofte træde ud af leasingaftalen tidligere.

Ingen salgsbesvær: Du undgår besværet med at skulle finde en køber efter leasingperiodens udløb.

 Ingen bekymring om restværdi: Restværdien er bilens værdi efter leasingperioden, og du behøver ikke at bekymre dig om den.

 Driftsomkostninger dækket af leasingselskab/forhandler: Med en inkluderet serviceaftale håndterer forhandleren eller leasingselskabet driftsomkostningerne.

Ejerskab: Når du bruger operationel leasing, har du ikke fuldt ejerskab eller den samme ejerfornemmelse over den leasede genstand.

Kontrakt: Der er risiko for at blive bundet til en ufleksibel kontrakt, hvilket kan skabe problemer, hvis situationen ændrer sig.

Økonomi: I nogle tilfælde kan det være dyrere at lease end at købe.

Valg af leasingtype: Med forskellige leasingmuligheder som operationel og finansiel leasing, kan det være udfordrende at vælge den mest passende type.

Virksomheder bør overveje:

Kapitalbehov: Er der et ønske om at bevare likviditet og ikke binde for meget kapital i faste aktiver?

Planlagt brugstid: Er der kun behov for aktivet i en begrænset periode eller i tilfælde hvor teknologi hurtigt ændrer sig?

 Ønske om ejerskab: Er der ingen strategisk nødvendighed for virksomheden at eje aktivet, eller medfører ejerskab uønskede risici?

Operationel leasing er populært i:

Transport: For flåder af køretøjer som lastbiler, biler og fly på grund af regelmæssig opdatering og risikoen ved restværdi.

 IT: For hardware som computere og servere, så virksomheder kan have adgang til den nyeste teknologi uden store kapitalinvesteringer.

Medicinsk udstyr: I sundhedssektoren for at sikre adgang til avanceret teknologi uden at binde for meget kapital.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her:

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder