Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kreditnota

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en kreditnota?

En kreditnota fungerer effektivt som det direkte modsatte af en faktura, betragtet som en negativ faktura, og illustrerer det beløb, en sælger er i gæld til køberen. Dette skyldige beløb kan enten refunderes direkte til kunden i kontanter, overføres til deres bankkonto, eller omformes til et tilgodebevis. Alternativt kan det anvendes til at justere saldoen på en eksisterende åben konto.

I sin essens repræsenterer en kreditnota en situation, hvor du, som virksomhed, skylder dine kunder penge, modsat den traditionelle faktura, hvor kunden skylder dig penge. Denne situation opstår i tilknytning til og som et resultat af en tidligere udstedt faktura og nødvendiggør udstedelsen af en kreditnota, hvis der opstår et behov for at tilbagebetale kunden af en hvilken som helst årsag. Kreditnotaer er derfor et almindeligt forekommende element i virksomhedsdriften på tværs af brancher.

Formålet med en kreditnota

Udstedelsen af en kreditnota indtræffer som en naturlig del af handelsrelationen mellem sælger og køber, hvor sælgeren oprindeligt fremsender en faktura for det beløb, køberen skylder. Årsagerne til at generere en kreditnota er mangfoldige og kan variere betydeligt.

Disse årsager inkluderer, men er ikke begrænset til:

– Køber har lavet et køb ved en fejl.

– Der opdages fejl i den faktura, som er sendt til kunden.

– Aftalen om købet annulleres.

– Faktureret mængde overstiger den mængde, som faktisk er leveret.

– Varer, der er leveret, lider af defekter eller mangler.

– Den opkrævede pris overskrider den pris, der var aftalt.

– Sælgeren tilbyder et prisnedslag.

Disse situationer kræver en korrektion via en kreditnota for at justere den oprindelige transaktion korrekt og sikre retfærdighed og nøjagtighed i økonomiske mellemværender.

Hvem har ansvaret for kreditnotaen?

Det er sælgerens ansvar at sikre udstedelsen af en kreditnota, når der opstår situationer, der nødvendiggør en ændring af den oprindelige faktura inden for rammerne af en handelsaftale. Dette inkluderer også forpligtelsen til at sikre, at kunden modtager en kopi af kreditnotaen.

Som det er anført, kan refusionen af beløbet ske på flere måder, herunder kontant udbetaling, overførsel til bankkonto, eller som et krediteret beløb, afhængigt af de aftaler, der er truffet mellem køber og sælger. Det er almindeligt, at sælger vælger at anvende den samme betalingsmetode, som køber benyttede ved den oprindelige handel.

Der kan forekomme tilfælde, hvor køberen ikke har foretaget betaling af den udstedte faktura, før ændringen opstår. I disse situationer er der ikke behov for en reel pengeoverførsel tilbage til køberen. Ikke desto mindre er det stadig nødvendigt at udarbejde en kreditnota for at nulstille fakturaens beløb, hvilket effektivt neutraliserer handlen og bringer saldoen tilbage til udgangspunktet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Indholdet af en kreditnota

En kreditnota skal opfylde bestemte krav og indeholde specifikke oplysninger, svarende til dem, man finder på en faktura. Dette inkluderer vigtige detaljer, som sikrer både gennemsigtighed og overholdelse af relevante regler.

Hvis du undrer dig over, hvordan en kreditnota faktisk ser ud, her er en oversigt over de nødvendige elementer, der skal inkluderes i en kreditnota. 

  • Dato for udstedelse: Den dag kreditnotaen er udfærdiget.
  • Sælgers informationer: Dette omfatter navn, adresse, og CVR-nummer blandt andet, for at identificere sælgeren klart.
  • Købers oplysninger: Herunder køberens navn og adresse, hvilket sikrer en klar identifikation af modtageren af kreditnotaen.
  • Detaljer om varen eller tjenesten: Dette inkluderer størrelse, antal, navn, og andre relevante oplysninger om det, der blev solgt.
  • Eventuel moms: Angivelse af moms, hvis dette er relevant for den handel, kreditnotaen refererer til.

At sikre, at alle disse oplysninger er korrekt angivet på en kreditnota, er essentielt for at opretholde korrekt bogføring og overholde lovgivningsmæssige krav.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Bogføring af kreditnotaer

Det er vigtigt at vide, hvordan man korrekt bogfører en kreditnota, uanset om du har modtaget en fra en leverandør eller skal udstede en til en kunde. Processen indebærer altid, at kreditnotaen skal registreres sammen med det oprindelige købsdokument. Dette betyder, at du skal lokalisere den specifikke faktura, som kreditnotaen relaterer til, med formålet at enten delvis eller fuldstændigt neutralisere eller ophæve den oprindelige fakturas virkning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Kreditnota

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En kreditnota fungerer som en omvendt faktura, der angiver et beløb, sælger skylder køber. Den kan bruges til at refundere, overføre penge til købers konto, udstede tilgodebeviser eller justere en åben kontosaldo, typisk som følge af fejl eller returhandler.

Sælgeren har ansvaret for at udstede en kreditnota ved ændringer i den oprindelige faktura, og skal sikre at kunden modtager en kopi. Refusion kan ske via kontant udbetaling, bankoverførsel, eller som krediteret beløb, typisk ved brug af samme betalingsmetode som den oprindelige handel.

En kreditnota skal indeholde udstedelsesdato, sælgers og købers information (navn, adresse, CVR-nummer osv.), detaljer om varen eller tjenesten (størrelse, antal, navn), og eventuel moms, svarende til oplysningerne på en faktura, for at sikre korrekt bogføring og overholde regler.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: