Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Udbytteskat

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er udbytteskat?

Når du investerer i aktier eller andre værdipapirer, kan du opnå en fortjeneste i form af udbytte fra virksomhedens overskud. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at udbytte ikke er skattefrit. Udbytteskat er den skat, som skal betales af det udbytte, du modtager. Størrelsen på udbytteskatten afhænger af udbyttets størrelse. I Danmark, for eksempel, varierer udbytteskattesatserne mellem 27% og 42% i 2024. Hvis dit udbytte er under 61.000 kr., pålægges det en lavere sats på 27%. Overskrider dit udbytte denne grænse, stiger skattesatsen til 42%. Disse satser kan ændre sig år for år.

Betaling af udbytteskat

Betalingen af udbytteskat sker automatisk, når du modtager udbytte fra investeringer som aktier. Udbyttet bliver typisk annonceret på virksomhedens generalforsamling, hvorefter det udbetales til aktionærerne. Det er dog ikke garanteret at modtage udbytte hvert år, da dette afhænger af virksomhedens finansielle situation og beslutninger om profitfordeling. Forståelsen af en virksomheds vedtægter og økonomiske helbred er afgørende, før man investerer, for at vurdere risikoen for ikke at modtage udbytte.

Indberetning af udbytteskat

Når det kommer til indberetning af udbytteskat, er processen forskellig alt efter hvor dine værdipapirer er placeret. Hvis dine værdipapirer befinder sig i et dansk depot, vil udbytteinformationerne automatisk blive indberettet til Skattestyrelsen. Du skal blot sikre, at de indberettede oplysninger er korrekte. Hvis dine værdipapirer er placeret uden for Danmark, er det dit ansvar at indberette udbyttet manuelt til Skattestyrelsen. Dette kan gøres direkte på Skattestyrelsens hjemmeside, hvor du også kan finde yderligere vejledning eller søge rådgivning fra en revisor, hvis det er nødvendigt.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Tidspunkt for udbytteudbetaling

Normalt udbetales udbytte årligt i forbindelse med offentliggørelsen af virksomhedens årsregnskab under den ordinære generalforsamling. Her besluttes det, hvor stor en del af årets overskud der skal fordeles som udbytte, også kendt som ordinært udbytte. Derudover har virksomheder mulighed for at udlodde ekstraordinært udbytte ud over det ordinære, hvilket også afgøres under generalforsamlingen. Udlodningspolitikken og beslutninger om udbytte er fastsat i virksomhedens vedtægter.

Refundering af udbytteskat

Hvis du har betalt for meget i udbytteskat eller fejlagtigt har betalt udbytteskat i et år, hvor du ikke har modtaget udbytte, kan du være berettiget til en fuld eller delvis refusion. Det anbefales at tage direkte kontakt til Skattestyrelsen for at undersøge dine muligheder for refundering af den betalte udbytteskat.

Udlodning af udbytte - ikke en garanti

Det er ikke en selvfølge, at der bliver udloddet udbytte hvert år. Virksomhedens ledelse beslutter, baseret på virksomhedens økonomi og politikken, angivet i vedtægterne, om der skal udloddes udbytte. Denne beslutning er afhængig af, hvordan overskuddet bedst kan anvendes, herunder om det skal fordeles mellem investorer og aktionærer, eller om det skal geninvesteres i virksomheden. Kun hvis virksomheden har et økonomisk overskud, er det muligt at udlodde udbytte. Er der derimod tale om et underskud, kan det begrænse virksomhedens mulighed for at udlodde udbytte.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Beskatning af udenlandsk udbytte og dobbeltbeskatning

Når du modtager udbytte fra både danske og udenlandske selskaber, er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige beskatningsregler. Udbytte fra danske virksomheder beskattes normalt efter de danske skattesatser for aktieindkomst, mens udbytte fra udenlandske virksomheder generelt beskattes efter reglerne i det land, de kommer fra. Dette kan føre til risiko for dobbeltbeskatning, hvor både dit hjemland og kildelandet for udbyttet kræver skat. For at undgå dobbeltbeskatning, kan en dobbeltbeskatningsaftale mellem de involverede lande give løsninger. Hvis der ikke findes en sådan aftale, er det op til den enkelte investor at ansøge om refusion for den betalte skat.

Udbytteskat for udenlandske investorer

Internationale investorer, herunder visse typer af pensionsfonde fra eksempelvis USA, kan være undtaget fra at betale udbytteskat i Danmark. Dette skyldes eksisterende dobbeltbeskatningsaftaler, som Danmark har indgået med lande som USA. Disse aftaler tillader visse udenlandske investorer at anmode om tilbagebetaling af udbytteskat betalt i Danmark, forudsat at de opfylder specifikke krav, såsom at have været ejer af de danske aktier på tidspunktet for udbytteudbetalingen. Formålet med disse aftaler er at fremme udenlandske investeringer i danske aktier ved at fjerne finansielle barrierer som dobbeltbeskatning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Udbytteskat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Udbytteskat er en skat, der pålægges det udbytte, du modtager fra dine investeringer i aktier eller andre værdipapirer. Størrelsen på udbytteskatten kan variere afhængigt af, hvor meget udbytte du modtager, og den specifikke lovgivning i det land, hvor virksomheden er baseret. I Danmark er udbytteskattesatserne typisk 27% eller 42%, baseret på udbyttets størrelse.

Udbytte udbetales normalt en gang om året efter en virksomheds ordinære generalforsamling, hvor det besluttes, hvor stor en del af årets overskud der skal fordeles som udbytte. Udover det ordinære udbytte kan virksomheder også vælge at udlodde ekstraordinært udbytte afhængigt af deres økonomiske situation.

Hvis dine værdipapirer er placeret i et dansk depot, bliver udbytte og den tilhørende skat automatisk indberettet til Skattestyrelsen. For værdipapirer placeret uden for Danmark, skal du selv sørge for at indberette udbyttet og betale den tilhørende skat. Dette kan gøres gennem Skattestyrelsens hjemmeside eller med hjælp fra en revisor.

Dobbeltbeskatning kan opstå, når både kildelandet og bopælslandet beskatter det samme udbytte. For at undgå dette kan man udnytte dobbeltbeskatningsaftaler mellem de relevante lande. Hvis der ikke findes en sådan aftale, kan du ansøge om refusion eller fradrag for den skat, der er betalt i udlandet.

Visse udenlandske investorer, som f.eks. bestemte typer amerikanske pensionsfonde, er undtaget fra at betale udbytteskat i Danmark på grund af dobbeltbeskatningsaftaler. Disse investorer kan anmode om tilbagebetaling af udbytteskat, såfremt de opfylder de nødvendige krav, herunder at have ejet de pågældende aktier, da udbyttet blev udbetalt.

Udbyttefrikort giver visse modtagere ret til at blive fritaget for udbytteskat. Det kræver en ansøgning til Skattestyrelsen og gælder i op til 10 år.

Selskaber kan ansøge om tilladelse til nettoindeholdelse for begrænset skattepligtige aktionærer, hvilket kan reducere udbytteskat til en lavere sats i henhold til en dobbeltbeskatningsoverenskomst.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: