Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Topskat - Hvad indebærer det?

Topskat er en skattekategori, der træder i kraft, når ens årlige indkomst efter AM-bidrag overstiger 552.500 kroner.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Topskat

I Danmark nyder vi godt af et omfattende velfærdssystem, der er finansieret af skatter betalt af både individer og virksomheder. Det er takket være disse skattebidrag, at vi har adgang til gratis uddannelse, sundhedspleje, finansiel støtte og mange andre services.

Skatteordningen i landet er designet således, at de, der tjener mere, også bidrager mere i skat. Dette koncept er kendt som et progressivt skattesystem. Så, når ens indkomst overstiger 552.500 kroner efter fradrag af AM-bidraget, bliver man underlagt topskat.

I lighed med topskat, eksisterer der også en bundskat i det danske skattesystem.

Hvor meget betaler man i topskat?

I 2022 var topskatten fastsat til 15%, men denne procentsats kan variere fra år til år. Dette indebærer, at tjener man over 552.500 kroner, pålægges en yderligere skat på 15% i forhold til dem, der tjener mindre.

Forestil dig, at din årsindkomst er 650.000 kroner. I dette tilfælde vil du være berettiget til at betale topskat, da din indkomst overskrider grænsen for topskat med næsten 100.000 kroner. Men det er vigtigt at bemærke, at du ikke betaler topskat af hele beløbet på 650.000 kroner.

Topskatten beregnes kun af det overskydende beløb ud over 552.500 kroner. Så for dette eksempel vil din almindelige skatteprocent gælde for de første 552.500 kroner, og topskatten vil kun blive anvendt på de resterende 97.500 kroner.

Til trods for at topskatten er sat til 15%, er det sjældent, at individer ender med at betale den fulde procentsats i topskat. Dette skyldes eksistensen af et skatteloft, der sætter en grænse for, hvor meget man maksimalt skal betale i skat. 

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Er der en øvre grænse for skattebetaling?

Absolut, der er en øvre grænse. Ingen er forpligtet til at betale mere end 52,07% i skat, takket være et skatteloft, der er blevet implementeret for at sikre, at skattebetalingen ikke overstiger dette niveau.

For eksempel, selvom din samlede skatteprocent teoretisk set når op på 55%, når din topskat lægges oveni dine øvrige skatter, vil du faktisk kun være forpligtet til at betale 52,07% i skat. De resterende knap 3% bliver således nulstillet.

Hvordan ser topskattegrænsen ud i 2023?

I 2023 justeres beløbsgrænsen for betaling af topskat. Det er ikke længere en indkomst på 552.500 kroner, der markerer startlinjen. Fra dette år skal betaling af topskat påbegyndes, når årsindkomsten overstiger 568.900 kroner (eller 618.370 kroner før AM-bidrag).

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Er det muligt at slippe for topskat?

At undgå topskat kan være en udfordring, især for dem, hvis indkomster ligger markant over topskattegrænsen. En direkte metode til at mindske betalingen af topskat ville være at reducere ens løn, men det ville også medføre et fald i den samlede indkomst, hvilket gør dette til en mindre attraktiv løsning for mange.

For dem, der befinder sig tæt på grænsen for topskat ved årets slutning, kan en strategi være at øge deres pensionsindbetalinger. Ved at gøre dette, kan man opnå et større skattefradrag, hvilket i sidste ende reducerer den skattepligtige indkomst på papiret.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Topskat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Topskat er en specifik skatteklasse rettet mod højtlønnede individer i Danmark. Man pålægges topskat, når ens årlige indkomst, efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag, overskrider et bestemt beløb, kendt som topskattegrænsen.

I 2021 var der 435.000 danskere, der betalte topskat. Dette tal er betydeligt lavere end i 2008, hvor over 1 million danskere var underlagt denne skattekategori. Det er værd at bemærke, at topskattegrænsen kan variere fra år til år.

Ja, det er teknisk set muligt, især hvis man forudser at ens indkomst vil overstige topskattegrænsen.

En måde at undgå det på er ved at reducere arbejdstiden eller acceptere en lavere løn. Men der er alternative strategier, såsom at justere indkomsten for ejere af personligt ejede virksomheder, eller øge bidragene til ens pensionsopsparing.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: