Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Topskat

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er topskat?

I Danmark er indkomstskattesystemet designet til at understøtte det danske velfærdssystem ved at kræve, at alle borgere bidrager gennem skatter. Et nøgleelement i dette system er topskat, som ikke berører alle, men kun dem, hvis indkomster overstiger en bestemt grænse. Specifikt gælder topskat for dem, der tjener mere end 588.900 kroner årligt (2024-sats) efter fradrag af arbejdsmarkedsbidraget. Dette princip sikrer, at de højest lønnede bidrager mere til staten og understøtter en progressiv beskatning.

Hvem skal betale topskat?

Topskat bliver relevant for dig, hvis din årlige indkomst efter arbejdsmarkedsbidrag overgår 588.900 kroner. Hvis dette er tilfældet, vil 15% af indkomsten over denne grænse blive beskattet som topskat. Det er vigtigt at bemærke, at kun det beløb, der overstiger grænsen, er underlagt denne højere skattesats. Desuden er der en maksimal skattegrænse på 52,07% – det såkaldte skrå skatteloft – som sikrer, at ingen betaler en urimeligt høj andel af deres indkomst i skat.

Er det muligt at undgå topskat?

At undgå topskat er en udfordring, især for dem, der tjener markant over grænsen. At reducere ens løn er den mest direkte, men ofte upraktiske løsning. En alternativ metode for dem nær topskattegrænsen er at øge pensionsindbetalinger, som kan reducere skattepligtig indkomst og potentielt bringe en under grænsen for topskat. Dette kan være en fordelagtig strategi for at justere din skattebyrde, samtidig med at du øger din fremtidige økonomiske sikkerhed.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Statistik over topskatteydere

I Danmark er indkomstskat en universel forpligtelse, men ikke alle er underlagt topskat. Over tid har stigninger i topskattegrænsen resulteret i, at færre danskere når dette skatteniveau. Aktuelt betaler omkring 435.000 danskere topskat i 2021, hvilket viser en markant reduktion fra 2008, da antallet lå over en million. Interessant nok viser statistikkerne, at en betydelig del af befolkningen, specielt i aldersgruppen 36-59 år, vil betale topskat på et tidspunkt i deres liv. Dette understreger vigtigheden af at forstå, hvordan topskat påvirker forskellige segmenter af befolkningen.

Nærmere om det skrå skatteloft

Det skrå skatteloft spiller en central rolle i Danmarks topskat-system, introduceret i 1970. Dette loft sikrer, at ingen betaler mere end 52,07% i samlet skat i 2024, trods den nominelle topskattesats på 15%. Dette loft begrænser, hvor meget af din indkomst der kan beskattes, når man kombinerer bundskat, kommuneskat, og topskat. Det betyder, at selvom topskatteprocenten er sat til 15%, vil den effektive sats, du betaler, potentielt være lavere, hvis din samlede skattebyrde overstiger det skrå skatteloft. Denne mekanisme sikrer, at skattetrykket forbliver inden for rimelige rammer.

Indførelsen af top-topskat

Top-topskat er en nyere tilføjelse til det danske skattesystem, rettet mod de højeste indkomstgrupper. Denne skat er relevant for individer, hvis årlige indtjening efter arbejdsmarkedsbidrag overstiger 2,5 millioner kroner. 

Denne sats, også kendt som “millionærskatten”, er fastsat til 20%. Dette nye skattelag blev vedtaget i 2023 og er planlagt til at træde i kraft fra 2026, hvilket introducerer en yderligere skat for de mest velhavende danskere.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Eksempler på top-topskat

Lad os forestille os, at du tjener 4.500.000 kroner årligt efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag. I dette tilfælde skal du betale top-topskat af indkomsten over 2.500.000 kroner. Med en indkomst på 4.500.000 kroner, vil dette betyde, at du skal betale top-topskat af de overskydende 2.000.000 kroner. Beregningen af din top-topskat vil så være: 2.000.000 kroner gange 20%, hvilket resulterer i en top-topskat på 400.000 kroner. Forudsat at din samlede skattebyrde ikke overstiger det fastsatte skatteloft på 52,07%, vil dette være det beløb, du skylder i top-topskat.

Forestil dig nu en anden situation, hvor en person tjener 3.000.000 kroner efter AM-bidraget. For denne indkomst vil top-topskatten blive anvendt på indkomsten over 2,5 millioner kroner, altså 500.000 kroner. Beregningen af top-topskatten for denne person vil være 500.000 kroner gange 20%, hvilket svarer til en top-topskat på 100.000 kroner. Så længe den totale skatteprocent ikke overstiger det øvre loft på 52,07%, vil dette beløb repræsentere den yderligere skat, personen skal betale.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Topskat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Topskat er en del af det danske skattesystem, hvor personer med højere indkomster betaler en ekstra skat ud over deres almindelige indkomstskat. Denne ekstra skat gælder kun for indkomster, der overstiger en bestemt grænse, som for 2024 er sat til 588.900 kroner efter arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra. Topskat er designet til at sikre, at de, der tjener mest, bidrager mere til det offentlige velfærdssystem.

Du skal betale topskat, hvis din årlige indkomst efter arbejdsmarkedsbidrag overstiger 588.900 kroner. Kun det beløb, der overstiger denne grænse, vil blive beskattet med topskat. Det er derfor ikke alle borgere, der betaler topskat, da det afhænger af den individuelle indkomsts størrelse.

At undgå topskat kræver betydelige ændringer i din økonomi, som for eksempel at reducere din løn, hvilket ofte ikke er en ønskelig løsning. En alternativ metode kunne være at øge dine pensionsindbetalinger, da dette kan reducere din skattepligtige indkomst og dermed muligvis placere dig under grænsen for topskat.

Det skrå skatteloft sikrer, at din samlede skatteprocent ikke overstiger 52,07% i 2024. Selv hvis topskattesatsen er 15%, kan det faktiske beløb, du betaler i topskat, blive reduceret, hvis din samlede skattebyrde overstiger dette loft. Det betyder, at du aldrig vil blive beskattet urimeligt højt, selv med topskat.

Top-topskat er en yderligere skattesats for de allerhøjest indtjenende danskere, der tjener mere end 2,5 millioner kroner årligt efter arbejdsmarkedsbidrag. Denne sats er på 20% og er også kendt som “millionærskatten”. Den er indført for at sikre, at de mest velhavende bidrager yderligere til samfundet. Denne skat træder i kraft fra 2026.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: