Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

SU

SU, som står for Statens Uddannelsesstøtte, repræsenterer den økonomiske støtte, som studerende i Danmark kan modtage hver måned fra staten under deres uddannelsesperiode. Denne finansielle bistand er designet til at hjælpe studerende med at dække leveomkostninger, mens de fokuserer på deres studier. SU bliver tildelt månedligt, og en studerende har ret til at benytte op til 70 klip i løbet af sin uddannelse, hvilket direkte oversættes til 70 måneders støtte.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er SU?

SU, eller Statens Uddannelsesstøtte, er en finansiel støtteordning til studerende, der udbetales månedligt af staten. For at være berettiget til SU, skal man være tilmeldt en uddannelse og have nået 18-års alderen. Det er tilladt at have et arbejde ved siden af studierne uden at miste retten til SU, som er skattepligtig indkomst. Skatten fratrækkes automatisk før udbetalingen til din NemKonto.

Størrelsen på den SU, du kan modtage hver måned, varierer afhængigt af flere faktorer, herunder din alder, den uddannelse du følger, og din boligsituation – det vil sige, om du bor hos dine forældre eller for dig selv. Det tages også hensyn til, hvornår du startede din uddannelse og din øvrige indkomst ved siden af SU. Ved indtægter fra fritidsjob eller andre kilder er det essentielt at anvende de korrekte skattekort, typisk ved at benytte hovedkortet hvor indkomsten er højest.

Ansøgning om SU – Vejledning trin for trin

At ansøge om Statens Uddannelsesstøtte (SU) er en proces, der foregår digitalt.

For at indgive en ansøgning om SU, er det nødvendigt at logge ind på minSU-platformen ved brug af NemID. Det er vigtigt at være opmærksom på, at man skal opfylde visse krav for at være berettiget til SU. Desuden er det værd at bemærke, at SU kan tildeltes fra og med den måned, ansøgningen indsendes – det er ikke muligt at modtage SU retroaktivt.

Tidspunkt for ansøgning om SU

Du kan påbegynde din ansøgning om SU, så snart du har modtaget bekræftelse på, at du er optaget på en uddannelse. Men, du kan faktisk først indsende din ansøgning en måned før uddannelsesstart, hvilket betyder, at du ikke kan ansøge flere måneder i forvejen.

Årlig ansøgning om SU?

Det er ikke nødvendigt at genansøge om SU årligt, så længe du fortsætter på samme uddannelse. Skifter du derimod uddannelse, skal der indsendes en ny ansøgning om SU. Dette gælder ligeledes, hvis du færdiggør en uddannelse, som for eksempel en bachelor, og efterfølgende ønsker at påbegynde en ny, som en kandidatuddannelse. Hvis du vælger at sætte din SU på pause i mere end otte måneder, er det også nødvendigt at ansøge om SU igen, for at kunne modtage støtten på ny.

Framelding af SU

Ønsker du at sætte din SU på pause eller helt framelde dig SU-støtten, er dette også en proces, der håndteres digitalt via minSU.

Når du træffer beslutningen om at framelde dig SU, er det vigtigt at skelne mellem at afmelde din SU og at udmelde dig fra din uddannelsesinstitution. At framelde sig SU påvirker ikke din studieplads; det ændrer kun din modtagelse af økonomisk støtte. Skulle du derimod ønske at stoppe din uddannelse, er det et krav, at du indgiver en skriftlig udmeldelse til din uddannelsesinstitution.

SU og egen virksomhed – Er det en mulighed?

Absolut, det er det.

Ligesom det er acceptabelt at have et bijob under dine studier, er det også tilladt at eje og drive en virksomhed, mens du nyder godt af SU. Det kritiske punkt her er ikke indkomstens art, men derimod dens størrelse.

Vigtigt er det, at holde et vågent øje med, hvor meget du tjener igennem din virksomhed, når du er selvstændig og samtidig modtager SU. Overskrider du indkomstgrænsen, risikerer du nemlig at skulle tilbagebetale en del af din modtagne SU.

SU-beløb: Hvad kan du forvente?

SU-satsen er ikke ens for alle studerende, da den varierer afhængigt af flere faktorer.

Det beløb, du er berettiget til at modtage, afhænger af din uddannelsestype, din studietid, og om du bor hjemme eller er udeboende.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Oversigt over de forskellige SU-regler

Hvad passer på dig? 

Hvilke betingelser gælder så? 

SU for hjemmeboende

Når du er hjemmeboende, afhænger satsen af din alder, hvornår du er startet på din uddannelse samt dine forældres indkomst.

SU for udeboende

Er du flyttet hjemmefra, går du under kategorien “udeboende”. Alle udeboende, der går på en videregående uddannelse, får som udgangspunkt den samme sats. 

Er du under 20 år, gælder der dog en særregel.

SU under barsel

Det udløser ekstra SU-klip, hvis du får et barn, mens du studerer. 

SU som enlig forsørger

Du er berettiget til et tillæg, hvis du er enlig forsørger til et eller flere børn, mens du er under uddannelse.

SU med handicaptillæg

Kan du ikke varetage et studiejob ved siden af dit studie på grund af et fysisk eller psykisk handicap, kan du få et handicaptillæg.

SU og skat

Du skal betale skat af din uddannelsesstøtte. Skatten bliver automatisk trukket fra, inden dine penge ryger til udbetaling.

I det følgende afsnit vil vi dykke ned i de enkelte regler.

SU for hjemmeboende studerende

Bor du stadig hjemme hos dine forældre, er du stadig berettiget til at modtage uddannelsesstøtte hver måned under kategorien for hjemmeboende. De specifikke takster for hjemmeboende studerende kan findes direkte via SU-systemet.

SU og skilte forældre

For hjemmeboende studerende afhænger SU-satsen af forældrenes indkomst. Hvis dine forældre er skilt, og de bor hver for sig, tages der kun hensyn til indkomsten fra den forælder, hos hvem du er registreret på folkeregisteradressen.

SU for udeboende studerende

Når du er flyttet hjemmefra og bor for dig selv, falder du under kategorien for udeboende. For disse studerende er der en fast grundsats. For eksempel var den månedlige sats for udeboende i 2022 på 6.397 kr. før skat. Denne sats kan variere fra år til år, og det anbefales at tjekke den seneste sats via minSU.

SU for studerende under 20 og udeboende

Hvis du er under 20 år, flyttet hjemmefra, og går på en ungdomsuddannelse, gælder en særlig regel. Normalt modtager du kun SU svarende til satsen for hjemmeboende, men der kan være mulighed for at modtage et tillæg, hvis du er flyttet hjemmefra tidligt.

SU under barsel

Er du gravid eller skal på barsel, mens du studerer på en videregående uddannelse, har du mulighed for at få tildelt ekstra SU-klip. Disse ekstra klip er beregnet til at støtte din fortsættelse på den nuværende uddannelse og kan ikke overføres til en anden uddannelse senere.

SU for enlige forsørgere: Dine muligheder

Som enlig forsørger med SU-status har du ret til at ansøge om et særligt forsørgertillæg. Desuden er der mulighed for at optage et supplerende SU-lån rettet specifikt mod enlige forsørgere. Dette er designet til at lette den økonomiske byrde under din uddannelse.

SU og handicaptillæg: Muligheder for dig

For at være berettiget til et handicaptillæg oveni din SU, skal du opfylde de almindelige kriterier for at modtage SU. Derudover er det et krav, at dit handicap – enten psykisk eller fysisk – forhindrer dig i at have et studiejob. Handicaptillægget tilbyder yderligere økonomisk støtte under disse omstændigheder.

Skatteforhold og SU

Det er vigtigt at bemærke, at SU er skattepligtig indkomst. Den oplyste SU-sats er før skat, hvilket betyder, at skatten trækkes, før udbetalingen indsættes på din konto. Din endelige SU efter skat vil afhænge af dine individuelle skatteforhold, herunder din trækprocent. Der betales dog ikke arbejdsmarkedsbidrag eller ATP af SU, og du behøver ikke at indsende dit skattekort til SU-kontoret – dette håndteres automatisk.

Forskudsopgørelse og SU

Din forskudsopgørelse vil automatisk vise, at du modtager SU, specifikt i felt 306. Skattestyrelsen informeres automatisk om din SU, så du behøver ikke at foretage dig yderligere her. Hvis du får et studiejob, eller hvis du stopper med at modtage SU, er det dog vigtigt, at du opdaterer denne information selv via TastSelvBorger.

Trækprocenten på SU

Den mængde skat, du skal betale af din SU, afhænger direkte af dit personlige fradrag og trækprocent. Disse faktorer bestemmer, hvor meget af din SU der ender på din konto efter skat. Din aktuelle trækprocent kan findes ved at logge ind på din forskudsopgørelse via borger.dk.

Kørselsfradrag og SU: Hvad skal du vide?

Som studerende modtager du SU, men denne støtte betragtes ikke som lønindkomst, hvilket betyder, at du ikke er berettiget til kørselsfradrag for dine ture til og fra uddannelsesinstitutionen. Hvis du derimod er i arbejde ved siden af dit studie, kan du muligvis ansøge om kørselsfradrag for din pendling til og fra dette arbejde. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de specifikke kriterier, der skal opfyldes for at kvalificere sig til kørselsfradrag.

SU: A-indkomst eller B-indkomst?

Din SU kategoriseres som A-indkomst. I modsætning til B-indkomst, hvor der hverken er betalt skat eller arbejdsmarkedsbidrag af de indsatte penge, bliver din SU beskattet inden udbetaling. Det betyder, at de nødvendige skattefradrag er foretaget, når din støtte indsættes på din NemKonto.

Brug af skattekort på SU

For din SU skal du som standard anvende dit hovedkort. Dette skattekort er tilknyttet din primære indtægtskilde, som for de fleste studerende vil være deres SU. Dette gælder også, selv hvis du har et studiejob ved siden af. Medmindre du foretager ændringer, vil skatten af din SU automatisk blive beregnet ud fra dit hovedkort.

Hvis du er usikker på, om du bør anvende dit hovedkort eller bikort for din SU, eller hvis du har spørgsmål om hvordan de forskellige skattekort fungerer, findes der yderligere oplysninger om reglerne for skattekort.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Antallet af år du kan modtage SU

Når det kommer til uddannelsesstøtte gennem SU, har du ret til at benytte op til 70 måneders støtte, hvilket svarer til 70 SU-klip. Dette giver dig mulighed for at modtage finansiel støtte i op til fem år og ti måneder under din uddannelse. Hvis din uddannelse varer kortere, vil din SU naturligvis også blive tilsvarende kortere. For eksempel, hvis du er indskrevet på en treårig bacheloruddannelse, vil din støtteperiode være tre år. For længerevarende uddannelser, som varer fem år, er der ligeledes nok klip til at dække hele perioden.

Hvis du når et punkt, hvor du har brugt alle dine tilgængelige SU-klip og stadig ikke er færdig med din uddannelse, har du mulighed for at ansøge om et slutlån. Dette SU-lån er designet som en hjælp til studerende, der har opbrugt deres normerede SU-klip, men som har brug for yderligere økonomisk støtte for at kunne færdiggøre deres uddannelse.

SU-fribeløb: Det bør du vide

SU-fribeløbet angiver det maksimale beløb, du må tjene ved siden af din SU, uden at det påvirker din ret til uddannelsesstøtte. At have et studiejob er helt acceptabelt, og det er lovligt at tjene penge ved siden af din SU. Men, din indkomst skal ikke overstige et bestemt beløb, da du ellers ikke længere vil blive anset for at være økonomisk trængende, hvilket kan resultere i, at du skal betale en del af din SU tilbage.

Maksimal indkomst ved siden af SU

Beløbet du må tjene, varierer alt efter din uddannelsestype. For studerende på ungdomsuddannelser er grænsen sat til 9.178 kr. om måneden før skat, mens den for studerende på videregående uddannelser er 13.876 kr. om måneden før skat. For at undgå at skulle betale SU tilbage, er det vigtigt at holde øje med disse grænser og justere din arbejdstid efter behov.

SU og feriepenge

Når det kommer til feriepenge, skal du holde fri for at modtage dem – det er ikke tilladt at arbejde samtidig med, at du modtager feriepenge. I forhold til SU, bliver feriepenge dog ikke trukket fra din uddannelsesstøtte. Det betyder, at du kan modtage både feriepenge og SU samtidig, uden at det påvirker din SU.

Tilbagebetaling af SU

Hvis det viser sig, at du har tjent for meget ved siden af din SU, eller hvis du har glemt at melde din SU fra efter at have afsluttet din uddannelse, skal du tilbagebetale de penge, du har modtaget uberettiget. Udbetaling Danmark vil sende dig en opkrævning, og du kan se en oversigt over eventuel studiegæld på borger.dk. Det er vigtigt at være opmærksom på disse regler for at undgå økonomiske overraskelser.

Ønsker du et SU-lån? Sådan fungerer det

Et SU-lån tilbyder studerende økonomisk fleksibilitet med fordelagtige vilkår. Dette lån er karakteriseret ved en lav rente og en tilbagebetalingsplan, der først påbegyndes efter uddannelsens afslutning. SU-lån er specielt designet til studerende, hvilket betyder, at du kun kan ansøge, hvis du er aktivt indskrevet på en SU-berettiget uddannelse.

For at ansøge om et SU-lån skal du besøge minSU. Herfra kan du nemt indgive din ansøgning om lån, mens du er under uddannelse.

Mulighed for tilbagevirkende lån

Det er også muligt at ansøge om SU-lån med tilbagevirkende kraft for de måneder, hvor du har modtaget SU og har været tilmeldt den samme uddannelse. Dette giver dig mulighed for at få adgang til yderligere midler for tidligere perioder i dit studie.

Udsættelse af tilbagebetaling

Bekymringer om lånetilbagebetaling mens du studerer er unødvendige, da du først skal begynde at tilbagebetale lånet efter din uddannelse er afsluttet. Du har endda mulighed for at udsætte tilbagebetalingen op til to år efter studiets afslutning.

Renter på SU-lån

SU-lån er underlagt en rentesats på fire procent årligt under studietiden. Efter endt uddannelse tilføjes et årligt procenttillæg til renten, som kan variere hvert år. I 2021 var dette tillæg eksempelvis på én procent oven i de grundlæggende fire procent.

Tilbagebetaling af SU-lån

Når det bliver tid til tilbagebetaling, vil Udbetaling Danmark kontakte dig med en betalingsplan for dit SU-lån. For yderligere information om tilbagebetaling, herunder planer og vilkår, er Udbetaling Danmark den rette instans at henvende sig til.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om SU

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Når du fylder 18 år og er indskrevet på en uddannelse, der kvalificerer til Statens Uddannelsesstøtte (SU), er du berettiget til at modtage denne støtte. Dette gælder for både ungdoms- og videregående uddannelser.

Som udeboende studerende på en videregående uddannelse har du mulighed for at modtage et månedligt beløb på 6.397 kr. før skat. Bor du derimod hjemme, kan du få 3.181 kr. før skat.

For studerende på ungdomsuddannelser er der en øvre grænse for, hvor meget du kan tjene ved siden af din SU, som er sat til 9.178 kr. om måneden før skat. På videregående uddannelser er denne grænse højere, her kan du tjene op til 13.876 kr. om måneden før skat.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: