Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Selskabsformer

Selskabsformer refererer til den specifikke kategori af virksomhed, du beslutter at etablere. Valget af selskabsform påvirker både ansvar og krav til kapitalindskud, hvilket varierer baseret på den valgte selskabsform.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Definering af en selskabsform

At vælge den rette selskabsform er et af de første og mest afgørende skridt, når du ønsker at etablere en ny virksomhed. Overvejer du at starte for dig selv med en enkeltmandsvirksomhed? Eller tænker du på at oprette et mere formelt selskab, såsom et anpartsselskab eller et iværksætterselskab? Dette valg er kritisk, da det bestemmer nøgleaspekter som det nødvendige kapitalindskud og din personlige økonomiske hæftelse i forhold til virksomhedens forpligtelser.

Er det muligt at ændre selskabsform?

Absolut, det er muligt. Hvis du oprindeligt har etableret en personligt ejet virksomhed, som for eksempel en enkeltmandsvirksomhed, kan du på et senere tidspunkt beslutte dig for at konvertere denne til en anden selskabsform, såsom et anpartsselskab eller aktieselskab. Dette er gennemførligt, forudsat at du opfylder de specifikke krav, der gælder for den nye selskabsform, inklusive, men ikke begrænset til, kapitalindskud.

Oversigt over selskabs- og virksomhedsformer

Der findes et mangfoldigt udvalg af selskabs- og virksomhedsformer, hver med deres karakteristika. En central forskel mellem disse former er, om de er personligt ejede, samt hvilke krav der stilles til kapitalindskuddet.

Detaljeret guide til selskabs- og virksomhedsformer i Danmark

Danmarks erhvervsliv tilbyder flere valgmuligheder for strukturering af din virksomhed, herunder personligt ejede virksomheder, selskaber, og foreninger. Nogle af de mest udbredte selskabs- og virksomhedsformer omfatter:

  • Personligt ejet mindre virksomhed (PMV)
  • Enkeltmandsvirksomhed
  • Interessentskab (I/S)
  • Aktieselskab (A/S)
  • Anpartsselskab (ApS)
  • Iværksætterselskab (IVS) – udfaset fra 2021
  • Andelsselskab
  • Selskab med begrænset ansvar (s.m.b.a.)
  • Andelsselskab med begrænset ansvar (a.m.b.a.)
  • Foreninger med begrænset ansvar (f.m.b.a.)
  • Kommanditselskab (K/S)
  • Partnerselskab (P/S)
  • Partrederi
  • Gensidigt selskab (G/S)
  • Selvejende Institution (S/I)

Disse er de primære selskabs- og virksomhedsformer, der anvendes i Danmark. Hvis du står overfor at skulle etablere en virksomhed, er det essentielt at forstå forskellene mellem disse former for at træffe det bedste valg for din virksomhed. For oprettelse af holdingselskaber er de mest almindelige valg typisk A/S eller ApS.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed karakteriseres ved at være en virksomhedsform med en enkelt ejer, hvilket gør den personligt ejet. Som ejer har du muligheden for at ansætte et ubegrænset antal medarbejdere, selvom ejerskabet forbliver udelukkende hos dig. En væsentlig faktor ved denne virksomhedsform er den personlige hæftelse, som indebærer, at du er personligt ansvarlig for virksomhedens forpligtelser. Interessant nok, kræver det ikke noget kapitalindskud at oprette en enkeltmandsvirksomhed, hvilket gør det til en økonomisk tilgængelig mulighed for mange. Dog indebærer det, at din personlige formue potentielt står som garanti for virksomhedens gæld.

Interessentskab - en introduktion

I et interessentskab er der krav om mindst to ejere, men antallet kan være højere. Disse ejere refereres til som interessenter. Når det kommer til ansvar, står hver enkelt interessent solidarisk ansvarlig med sin personlige formue for virksomhedens forpligtelser. En af de store fordele ved interessentskabet er, at det ikke kræver nogen kapitalindsprøjtning for at blive etableret. Dog er det stærkt anbefalet at formalisere ejerforholdene gennem en interessentskabsaftale, så der er klare retningslinjer for selskabsformens struktur og ejernes indbyrdes forhold.

Anpartsselskab (ApS)

Et anpartsselskab åbner for muligheden for at have enten én eller flere ejere, og det er essentielt, at der udpeges en direktion for virksomhedens daglige ledelse. For at etablere et ApS kræves et minimumsindskud på 40.000 kr. En betydelig fordel ved denne selskabsform er, at ejernes personlige formue er beskyttet, idet de ikke hæfter personligt for selskabets gæld, hvilket minimerer den personlige finansielle risiko.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Aktieselskab (A/S)

I et aktieselskab er der ligeledes rum for både en og flere ejere. Det skiller sig ud ved at være den selskabsform, der kræver det højeste indskud ved stiftelse, nemlig et minimum på 400.000 kr. Fordelen her er, at ejerne kun hæfter for det indskudte beløb, hvilket sikrer, at deres personlige formue forbliver uanfægtet af selskabets finansielle situation. Aktieselskaber er også forpligtede til at have både en direktion og en bestyrelse, som varetager hhv. den daglige og den overordnede ledelse.

Iværksætterselskab (IVS) - Udfaset

Vigtigt at notere er, at iværksætterselskaber ikke længere kan stiftes som følge af nye regler, hvilket betyder at eksisterende IVS’er skal omdannes til ApS eller afvikles inden en fastsat deadline, specifikt 15. april 2021.

Forhistorien til IVS angav, at det var muligt at stifte denne selskabsform med en kapital på så lidt som 1 kr. til 49.999 kr., med en forpligtelse om at geninvestere mindst 25% af overskuddet indtil kapitalkravet på 49.999 kr. var nået. Dette tilbød en lavrisikoindgang for iværksættere, med beskyttelse af personlig formue, da ejerne ikke hæftede personligt.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Selskabsformer

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Selskabsformer refererer til de forskellige juridiske strukturer, som virksomheder kan organiseres under i henhold til lovgivningen. Valget af selskabsform påvirker blandt andet ansvarsfordeling, skattepligt, kapitalkrav, og hvordan virksomheden kan drive sin forretning. De mest almindelige selskabsformer omfatter interessentskab (I/S), anpartsselskab (ApS), og aktieselskab (A/S), hver med deres egne specifikke krav til stiftelse, ejerstruktur, og ansvar. Valget af selskabsform er afgørende for virksomhedens operationelle, finansielle og juridiske rammer, og det er vigtigt at vælge en form, der passer til virksomhedens størrelse, ambitionsniveau og risikovillighed.

Ja, det er muligt at ændre din virksomheds selskabsform. Hvis du for eksempel starter med en enkeltmandsvirksomhed, kan du senere vælge at konvertere den til en anden form, såsom et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S). For at gøre dette skal du dog opfylde de krav, der er specificeret for den nye selskabsform, herunder krav om kapitalindskud.

Danmark tilbyder en række selskabs- og virksomhedsformer, fra personligt ejede enkeltmandsvirksomheder til aktieselskaber (A/S) og anpartsselskaber (ApS). Hovedforskellene ligger i ejerstruktur, kapitalkrav og ansvarsområde. Valget af form bør baseres på faktorer som risikovillighed, kapitalbehov og virksomhedens driftsstruktur.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: