Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Rejsefradrag

Rejsefradrag er en skattemæssig fordel, som giver dig mulighed for at fratrække udgifter til kost, logi og småfornødenheder, når du rejser i arbejdsøjemed, og din arbejdsgiver ikke dækker disse udgifter eller tilbyder skattefri godtgørelse.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et rejsefradrag?

Rejsefradrag er en skattemæssig fordel, som giver dig mulighed for at fratrække udgifter til kost, logi og småfornødenheder, når du rejser i arbejdsøjemed, og din arbejdsgiver ikke dækker disse udgifter eller tilbyder skattefri godtgørelse. 

Dette betyder, at hvis du har rejseudgifter, som du selv skal stå for, kan du gøre brug af enten de fastsatte standardsatser eller kræve fradrag for de faktiske udgifter, du kan dokumentere. Det effektive fradrag ligger omkring 26 %, så for eksempel hvis du har et rejsefradrag på 3.000 kr., vil du ende med at betale omkring 780 kr. mindre i skat. For indkomståret 2024 er det maksimale beløb for rejsefradrag sat til 31.600 kr., hvilket er en stigning fra 30.500 kr. i 2023, hvilket er vigtigt for dem, der rejser meget i forbindelse med arbejde.

Betingelser for at få rejsefradrag

For at kvalificere til rejsefradrag skal visse betingelser være opfyldt. Rejsen skal have en varighed på mindst 24 timer, og du skal overnatte et andet sted end dit hjem. Fradraget er kun relevant, hvis din arbejdsgiver ikke dækker dine rejseudgifter, uanset om det er gennem direkte udlæg, fri kost og logi eller en lavere skattefri godtgørelse end de godkendte standardsatser. Ydermere, hvis du udlejer din bolig i din fraværsperiode, kan du ikke benytte dig af rejsefradraget. Et vigtigt punkt er også, at arbejdsstedet skal betragtes som midlertidigt og afstanden samt arbejdet spiller en afgørende rolle.

Hvordan afstanden og arbejdet påvirker rejsefradraget

Afstanden mellem dit hjem og det midlertidige arbejdssted vurderes efter, om det er praktisk muligt at foretage daglig pendling, hvilket vil sige, om du kan køre frem og tilbage uden behov for overnatning. Hvis dette ikke er tilfældet, understøtter det berettigelsen til rejsefradrag.

Når det kommer til selve arbejdet, anses kortere opgaver ofte for at foregå på midlertidige arbejdssteder, hvilket kan kvalificere dig til fradraget. Arbejdets karakter spiller også ind; dette kan inkludere situationer, hvor du skal være tilkaldevagt tæt på arbejdsstedet, deltage i aftenaktiviteter med teambuilding, eller hvis du har lange eller skiftende arbejdstider, der gør det umuligt at vende hjem mellem arbejdsdage.

Det er vigtigt at forstå disse regler og betingelser for at kunne udnytte rejsefradraget fuldt ud og sikre, at du får det fradrag, du er berettiget til, hvilket kan medføre betydelige skattebesparelser for personer, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Personer som ikke (helt eller delvist) kan få rejsefradrag

Der er specifikke grupper af personer, der ikke er berettigede til at modtage rejsefradrag, helt eller delvis, på grund af deres arbejde eller deres status. Dette omfatter værnepligtige og frivilligt personale, som oftest ikke kan kræve fradraget, da deres rejseudgifter ofte er dækket af andre regler eller ordninger. Ligeledes er ulønnede bestyrelsesmedlemmer og medhjælpere, samt personer, der udfører frivilligt arbejde, udelukket fra at modtage rejsefradrag, da de ikke modtager en løn, hvoraf fradraget kan trækkes.

Turist- og langturschauffører, samt personer, der arbejder på luftfartøjer eller skibe, herunder fiskere, falder også uden for rammerne for rejsefradrag. Dette skyldes ofte, at deres arbejdsforhold og rejsemønstre ikke opfylder de fastsatte kriterier for rejsefradrag eller er dækket af særlige regler.

Derudover er personer udsendt af den danske stat, såsom diplomater eller visse konsulenter, normalt ikke berettigede til rejsefradrag, da deres rejse- og opholdsudgifter typisk dækkes af staten. Tilsvarende gælder for personer, der arbejder på fartøjer og i installationer anvendt i forbindelse med efterforskning og udnyttelse af naturressourcer, som ofte har særlige vilkår, der udelukker dem fra standard rejsefradrag.

Det er vigtigt for individer inden for disse grupper at være opmærksomme på disse specifikke regler og forstå, hvorfor de ikke kan gøre krav på rejsefradrag, samt at undersøge, om der findes andre former for skattelettelser eller godtgørelser, de måtte være berettigede til.

Satser for rejsefradrag

dine faktiske dokumenterede udgifter eller anvende de af Skat fastsatte standardsatser. Uanset hvilken metode du foretrækker, er det maksimale beløb, du kan fradrage for rejseudgifter i skatteåret 2024, sat til 31.600 kr., en mindre stigning fra 30.500 kr. i 2023. For rejser, der strækker sig over mere end et døgn, kan du beregne ekstra fradrag for kost ved at anvende 1/24 af de daglige satser for hver påbegyndt time ud over det første døgn. Logiudgifter kan fradrages for det fulde antal døgn, rejsen har varet.

Skulle du modtage en skattefri rejsegodtgørelse, der er lavere end de gældende satser, er du berettiget til at fradrage differencen. Denne forskel skal angives i rubrik 53 på din selvangivelse.

Standardsatser for 2023 og 2024

Standardsatserne varierer fra år til år og er specificeret som følger:

  • Logi: For 2024 er satsen fastsat til 246 kr. pr. døgn, op fra 238 kr. i 2023.
  • Kost og småfornødenheder for andre lønmodtagere: I 2024 er satsen 574 kr. pr. døgn, en stigning fra 555 kr. i 2023.
  • Kost for turistchauffører ved rejser i Danmark: Satsen forbliver uændret på 75 kr. pr. døgn.
  • Kost for turistchauffører ved rejser i udlandet: Satsen er ligeledes uændret på 150 kr. pr. døgn.

Specielle regler for selvstændige og B-indkomst

Selvstændige erhvervsdrivende kan nyde godt af en lidt anderledes tilgang: Der er ingen øvre grænse for fradrag for dokumenterede udgifter. Hvis du som selvstændig vælger at bruge standardsatserne, er du dog også begrænset af det maksimale fradrag på 31.600 kr. i 2024 (30.500 kr. i 2023).

For personer med B-indkomst, hvor skatten ikke automatisk bliver trukket, som f.eks. honorarmodtagere, er muligheden for at anvende standardsatserne ikke til stede. I stedet skal disse personer basere deres fradrag på de faktiske dokumenterede udgifter. Dette understreger vigtigheden af nøje at holde styr på rejseudgifter og bevare relevante kvitteringer og dokumentation.

Fradrag for småfornødenheder under rejse

Når du er på arbejdsrejse, og din arbejdsgiver ikke dækker udgifter til småfornødenheder som kaffe, aviser eller busbilletter, kan du gøre brug af et særligt fradrag. Dette fradrag tillader dig at trække 25 % af den fastsatte standardsats for kost fra din skattepligtige indkomst. For 2024 svarer dette til et fradrag på 143,50 kr. pr. døgn, en stigning fra 138,75 kr. i 2023. Dette gælder selv i tilfælde, hvor du har modtaget fri kost under din rejse.

Hvis din arbejdsgiver yder en delvis godtgørelse, der er mindre end 143,50 kr. pr. døgn, har du ret til at fratrække forskellen. For eksempel, hvis du modtager 80 kr. pr. døgn fra din arbejdsgiver, kan du kræve et yderligere fradrag på 63,50 kr. pr. døgn.

Begrænsninger for 25 % godtgørelsen

Visse betingelser begrænser dog muligheden for at modtage denne 25 % godtgørelse. Du er ikke berettiget til godtgørelsen, hvis du allerede har modtaget en skattefri rejsegodtgørelse baseret på de generelle standardsatser, eller hvis du arbejder som turistchauffør. Disse specifikke regler er sat for at undgå dobbelte fradrag og sikre, at fradragene anvendes korrekt.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Arbejde i udlandet og rejsefradrag

Når det kommer til arbejde i udlandet, er der særlige regler for, hvor meget du kan fratrække i forbindelse med dit rejsefradrag. Det samlede beløb, du kan fratrække, må ikke overstige den del af din udenlandske løn, som skal beskattes i Danmark. Dette beløb er desuden begrænset til 31.600 kr. i 2024, op fra 30.500 kr. i 2023. Denne regel sikrer, at dit rejsefradrag og andre relevante fradrag ikke overstiger den løn, du har tjent i udlandet, som er underlagt dansk beskatning.

Reduktion for fri kost under arbejdsrejser

Når du på dine arbejdsrejser modtager gratis måltider, betragtes dette som fri kost, og det påvirker størrelsen af dit rejsefradrag. De specifikke reduktioner er baseret på hvilke måltider, du modtager:

  • Fri morgenmad reducerer dit fradrag med 15 %.
  • Fri frokost reducerer dit fradrag med 30 %.
  • Fri aftensmad reducerer ligeledes dit fradrag med 30 %.

Selvom du får fri kost, har du stadig ret til et fradrag på 25 % af kostsatsen, som dækker småfornødenheder under rejsen.

Eksempel på et scenarie i 2024

Anna har været på en arbejdsrejse i 24 timer i 2024, hvor hun fik stillet gratis aftensmad til rådighed en gang og gratis morgenmad to gange. Her er hvordan hendes fradrag beregnes:

Fradrag for 24 timer (standardsatsen for kost er 574 kr.):

574,00 kr.

Da Anna har modtaget gratis morgenmad to gange, skal hun reducere:

Morgenmad (2 x 15 % af 574 = 2 x 86,10):

  • 172,20 kr.

Og for den gratis aftensmad:

Aftensmad (30 % af 574):

  • 172,20 kr.

Annas samlede fradrag efter reduktioner:

= 229,60 kr.

Eksempel på et scenarie i 2023

Peter har været på en arbejdsrejse i 24 timer i 2023 og modtog en gang gratis frokost samt gratis aftensmad. Hans fradrag vil se således ud:

Fradrag for 24 timer (standardsatsen for kost er 555 kr.):

555,00 kr.

For den gratis frokost:

Frokost (30 % af 555):

  • 166,50 kr.

Og for den gratis aftensmad:

Aftensmad (30 % af 555):

  • 166,50 kr.

Peters samlede fradrag efter reduktioner:

= 222,00 kr.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Rejsefradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Rejsefradrag er en skattemæssig fordel, som giver dig mulighed for at fratrække visse udgifter til kost, logi og småfornødenheder, når du rejser i forbindelse med dit arbejde, og disse udgifter er ikke dækket af din arbejdsgiver. Du kan vælge at anvende standardsatserne eller fradrage de faktiske dokumenterede udgifter. Det maksimale fradrag for rejseudgifter i 2024 er sat til 31.600 kr.

Visse grupper er udelukket fra at modtage rejsefradrag, herunder værnepligtige, frivilligt personel, ulønnede bestyrelsesmedlemmer, frivillige, turist- og langturschauffører, personer, der arbejder på luftfartøjer eller skibe, personer udsendt af den danske stat, samt personer beskæftiget med efterforskning og udnyttelse af naturressourcer.

Når du modtager fri kost under din arbejdsrejse, skal dit rejsefradrag reduceres med bestemte procentsatser: 15% for morgenmad og 30% for frokost eller aftensmad. Du kan dog stadig kræve et fradrag på 25% af kostsatsen til småfornødenheder, selv når du får fri kost.

For arbejde i udlandet skal det samlede fradrag, herunder rejsefradrag og andre relevante fradrag, ikke overstige den del af din udenlandske løn, der er underlagt dansk beskatning. Loftet for dette er sat til 31.600 kr. i 2024.

Selvstændige erhvervsdrivende har mulighed for at fratrække faktiske dokumenterede udgifter uden en øvre grænse, men hvis de vælger at anvende standardsatserne, gælder det samme loft som for lønmodtagere. Personer med B-indkomst kan ikke benytte standardsatserne og skal i stedet anvende deres faktiske dokumenterede udgifter til at beregne fradraget.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: