Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Guide til personfradrag og skatteplanlægning som pensionist

Personfradrag er et grundlæggende element i det danske skattesystem, et personligt skattefradrag, som alle skattepligtige personer har ret til. Det fungerer som et fradrag i din skattepligtige indkomst, hvilket betyder, at der er en del af din indkomst, du ikke skal betale skat af. Størrelsen på dette fradrag fastsættes årligt af Skattestyrelsen og det er designet til at sikre, at alle har et skattefrit grundbeløb at leve for.

For pensionister spiller personfradraget en særlig rolle, da det kan påvirke mængden af pension, de modtager, samt hvor meget de skal betale i skat af deres pension og eventuelle andre indkomster. Med overgangen til pensionistlivet kan der opstå mange spørgsmål om skat og indkomster, herunder hvordan man bedst udnytter sit personfradrag. Dette er afgørende, fordi korrekt forvaltning af personfradraget kan bidrage til en mere økonomisk sikker og behagelig pensionering.

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i konceptet af personfradrag og udforske, hvordan det specifikt anvendes og forvaltes af pensionister. Uanset om du allerede er pensionist eller blot forbereder dig på din pension, er det vigtigt at forstå, hvordan du kan maksimere dit personfradrag for at sikre, at du betaler den korrekte mængde i skat og modtager den pension, du er berettiget til.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et personfradrag?

Personfradrag er et skattefradrag, som alle skattepligtige i Danmark er berettigede til. Dette fradrag giver dig mulighed for at tjene en vis del af din indkomst, før skat, helt skattefrit. Formålet med personfradraget er at sikre, at alle har en basal indkomst, der ikke beskattes, hvilket hjælper med at sikre en grundlæggende levestandard.

Størrelsen på personfradrag og hvem der er berettigede

Størrelsen på personfradraget er fastsat af Skattestyrelsen og varierer år for år. Fradraget er ens for de fleste voksne, men der kan være variationer baseret på din alder og din bopælsstatus i Danmark. Alle, der er skattepligtige, er berettigede til personfradraget, det inkluderer både lønmodtagere, selvstændige og pensionister. Det er vigtigt at bemærke, at personfradragets størrelse kan justeres afhængigt af personens specifikke situation, som f.eks. ægteskabelig status og alder.

Særlige overvejelser for pensionister

For pensionister er personfradraget særligt vigtigt, da det direkte påvirker mængden af pension, der modtages efter skat. Som pensionist er du stadig berettiget til personfradraget, hvilket betyder, at en del af din pension er fritaget fra skat. Det er dog vigtigt, at pensionister forstår, hvordan deres pension og andre indkomstkilder påvirker deres samlede skattepligtige indkomst, og hvordan dette interagerer med personfradraget.

Pensionister skal være opmærksomme på, at selvom fradragets størrelse generelt er fast, kan den samlede skattepligtige indkomst variere afhængigt af andre indkomstkilder udover pensionen, såsom lejeindtægter, kapitalindkomster eller deltidsarbejde. Det er vigtigt at justere sin forskudsopgørelse korrekt og holde styr på alle indkomstkilder for at sikre, at man ikke ender med at betale for meget eller for lidt i skat.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Personfradrag for pensionister

Når du går fra at være lønmodtager til pensionist, sker der ændringer i din økonomiske situation, herunder hvordan dit personfradrag anvendes. Forståelse af disse ændringer er nøglen til at optimere din skattesituation og sikre, at du modtager den korrekte pensionsudbetaling.

Hvordan kan pensionister anvende deres personfradrag?

Som pensionist har du fortsat ret til et personfradrag, præcis som da du var i arbejde. Dette fradrag anvendes automatisk til at reducere det beløb af din pension, der er skattepligtigt. For eksempel, hvis din årlige pension er 200.000 kr., og dit personfradrag er 46.000 kr., vil kun de resterende 154.000 kr. blive beskattet. Dette betyder, at en del af din pension udbetales uden at blive beskattet, hvilket øger den disponible indkomst, du har til rådighed.

Det er vigtigt, at du som pensionist sikrer dig, at alle dine indtægts- og skatteoplysninger er korrekte og opdaterede, især hvis du modtager pension fra flere kilder eller har andre indkomster udover pensionen. Dette sikrer, at dit personfradrag anvendes korrekt, og at du ikke ender med en uventet skatteregning.

Forskelle i anvendelse af fradrag mellem pensionister og lønmodtagere

Mens grundprincippet bag personfradraget er det samme for både pensionister og lønmodtagere, er der visse forskelle i, hvordan det anvendes. For lønmodtagere trækkes personfradraget typisk direkte fra deres månedlige lønindkomst før skatteberegningen. For pensionister bliver deres personfradrag i stedet anvendt mod deres pension, som ofte udbetales fra forskellige kilder, herunder folkepension, privat pension, efterløn, osv.

En anden forskel ligger i indberetningen. Lønmodtagere får typisk deres personfradrag og andre skatteoplysninger indberettet automatisk af deres arbejdsgiver. Pensionister, derimod, skal ofte selv sørge for at indberette og justere deres forskudsopgørelse baseret på deres forventede indkomst og fradrag. Dette indebærer en aktiv forvaltning af pensionens forskudsopgørelse, især hvis der sker ændringer i indkomsten.

For pensionister er det også vigtigt at være opmærksom på, at deres samlede indkomst, inklusiv pensioner, renteindtægter og eventuel løn fra deltidsarbejde, kan påvirke størrelsen af deres personfradrag og den samlede skat, der skal betales. Derfor bør pensionister regelmæssigt tjekke deres skatteforhold og foretage de nødvendige justeringer for at undgå skattesmæk eller underudnyttelse af personfradraget.

Indkomst og skat ved pensionering

Når du træder ind i pensionisttilværelsen, ændrer din indkomstkilde sig typisk fra løn til pension. Denne overgang medfører vigtige skattemæssige overvejelser, især i forhold til din forskudsopgørelse.

Husk at rette din forskudsopgørelsen ved pensionering

Din forskudsopgørelse er en forudsigelse af din årlige indkomst og de skatter og fradrag, der er forbundet med den. Når du går på pension, ændrer din indkomst sig ofte både i type og størrelse, hvilket kan påvirke din skattesituation betydeligt. Det er derfor afgørende at rette din forskudsopgørelse for at afspejle disse ændringer. Dette indebærer at opdatere oplysningerne om din forventede pension, andre indkomstkilder og relevante fradrag. Korrekt justering sikrer, at du betaler den korrekte mængde i skat og undgår overraskelser i form af efterbetaling eller for meget udbetalt pension.

Hvad sker der, hvis du ikke retter din forskudsopgørelse?

At undlade at rette din forskudsopgørelse, når du går på pension, kan føre til flere negative konsekvenser. For det første kan du ende med at betale for meget i skat, fordi din indtægt måske er lavere end forventet, men skatten opkræves stadig baseret på en højere indtægtsforventning. For det andet kan du også risikere at betale for lidt i skat og derfor stå over for en uventet skatteregning ved årets udgang.

Desuden, hvis din forskudsopgørelse ikke afspejler din faktiske pension og andre indkomster korrekt, kan det påvirke udbetalingen af din pension. Pensioner, især folkepensionen, kan blive justeret baseret på din samlede indkomst. Fejl i din forskudsopgørelse kan således føre til uretmæssig udbetaling, som senere skal tilbagebetales.

Det er også vigtigt at overveje, at ændringer i din indkomst kan påvirke din berettigelse til forskellige offentlige ydelser og fradrag. Uden en opdateret forskudsopgørelse kan du gå glip af værdifulde fradrag eller betale mere i skat end nødvendigt.

Særlige overvejelser for pensionister

Håndtering af flere indkomstkilder (pension, løn osv.):

Som pensionist kan du modtage indkomst fra flere forskellige kilder, herunder folkepension, arbejdsmarkedspension, privat pension, og måske indtægt fra deltidsarbejde eller konsulentopgaver. Det er vigtigt at holde styr på hver af disse indkomstkilder for at sikre, at de alle bliver korrekt rapporteret i din skatteopgørelse. 

Desuden kan forskellige indkomstkilder blive beskattet på forskellige måder, så det er vigtigt at forstå de specifikke regler, der gælder for hver indkomsttype. Dette kan også påvirke, hvordan dit personfradrag anvendes og maksimeres over de forskellige indkomster.

Valget mellem hovedkort og bikort

Når du har flere indkomstkilder, er det afgørende at fordele dit personfradrag korrekt for at undgå over- eller underbetaling af skat. I Danmark anvendes et system med hovedkort og bikort for at hjælpe med denne fordeling:

  • Hovedkortet bruges til din primære indkomstkilde, hvor dit fulde personfradrag vil blive anvendt. Dette er typisk din største indkomstkilde, for eksempel din folkepension eller hovedpension.
  • Bikortet anvendes for sekundære indkomstkilder, og ingen personfradrag anvendes til disse indkomster gennem bikortet. Dette er relevant, hvis du for eksempel har et deltidsjob eller modtager yderligere pension fra andre kilder.

Det er vigtigt at anvende hovedkortet korrekt, da brug af flere hovedkort kan føre til, at du benytter dit personfradrag flere gange, hvilket resulterer i underbetaling af skat og efterfølgende restskatter. Omvendt, hvis du ikke udnytter dit fulde personfradrag, kan du ende med at betale for meget i skat. Tjek derfor altid, at du bruger dit hovedkort for din primære indkomstkilde og bikort for alle andre.

Ved korrekt at håndtere dine skattekort og indkomstkilder kan du sikre, at du betaler den rette mængde i skat, udnytter dit personfradrag optimalt og undgår uventede skatteregninger.

Rettelse af forskudsopgørelsen

Når du går på pension, ændrer din økonomiske situation sig oftest betydeligt. En af de vigtigste opgaver er derfor at sikre, at din forskudsopgørelse nøjagtigt afspejler din nye indkomst og fradrag. 

Her er en trin-for-trin vejledning og vigtige punkter, du bør være opmærksom på:

Vejledning til, hvordan man retter sin forskudsopgørelse ved pensionering

  1. Log ind på SKATs hjemmeside: Start med at logge ind på din profil via SKATs digitale platform. Her kan du tilgå din aktuelle forskudsopgørelse.
  2. Opdatér dine personlige oplysninger: Sørg for, at alle personlige oplysninger er opdaterede, herunder adresse, civilstatus og kontaktoplysninger.
  3. Tilpas din indkomst: Indtast dine forventede indkomster, herunder folkepension, privat pension og eventuelle andre indkomster, såsom løn fra deltidsarbejde. Husk at inkludere alle kilder for at få et korrekt skattegrundlag.
  4. Gennemgå og juster fradrag: Sørg for at ajourføre relevante fradrag. Dette kan omfatte standardfradrag for pensionister, fradrag for sundhedsudgifter, bidrag til pensionssparing og andre relevante fradrag.
  5. Bekræft oplysninger om hoved- og bikort: Kontroller, at du korrekt har tildelt din hovedindkomstkilde til dit hovedkort og sekundære indkomster til dit bikort.
  6. Indsend rettelser: Når alle informationer er opdateret og korrekte, indsend da dine rettelser. Det vil opdatere din forskudsopgørelse og sikre, at dine fremtidige skattebetalinger er så nøjagtige som muligt.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Specifikke fradrag og poster, der kræver opmærksomhed

  • Fradrag for medicinudgifter: Som pensionist kan du være berettiget til fradrag for store sundhedsudgifter, herunder medicin og behandlinger.
  • Fradrag for rejseudgifter til læge: Hvis du rejser for at modtage medicinsk behandling, kan disse udgifter også være fradragsberettigede.
  • Bidrag til pensionssparing: Selvom du er pensionist, kan du stadig indbetale til visse pensionsspareordninger og modtage fradrag for disse.
  • Kørselsfradrag: Hvis du stadig arbejder eller regelmæssigt kører lange afstande til lægebesøg, kan du være berettiget til kørselsfradrag.
  • Fradrag for ægtefælles indkomst: Hvis din ægtefælle også er pensionist eller har lav indkomst, kan dette påvirke din skattesituation og potentielle fradrag.

Ved at følge disse trin og være opmærksom på disse specifikke fradrag og poster kan du sikre, at din forskudsopgørelse nøjagtigt afspejler din finansielle situation som pensionist, hvilket hjælper med at minimere din skattebyrde og undgå overraskelser ved skatteopgørelsen.

Fradrag og pension

Som pensionist er der flere specifikke fradrag og finansielle aspekter, du skal være opmærksom på, for at optimere din økonomi og minimere din skattebyrde. Her er nogle nøgleområder, som kan påvirke din pension og skat:

Kørselsfradrag

Selv som pensionist kan du være berettiget til kørselsfradrag, hvis du fortsætter med at arbejde, eller hvis du har lange rejser til lægebesøg. Dette fradrag er beregnet ud fra antallet af kilometer, du rejser til og fra arbejde, med en minimumsafstand for at kvalificere. Det er vigtigt at opdatere din forskudsopgørelse med den korrekte rejseafstand og antal arbejdsdage, så du kan drage fordel af dette fradrag, hvis du er berettiget.

A-kasse og efterløn

Hvis du modtager efterløn, kan du være berettiget til fradrag for dine bidrag til a-kassen og efterlønsordningen. Selvom du er gået på pension, er det vigtigt at overveje, om du stadig betaler til disse, da det kan have indflydelse på dit samlede skattefradrag. Husk at justere dine fradrag i din forskudsopgørelse, hvis du stopper med at betale til a-kassen eller efterlønsordningen, da dette vil ændre din skattepligtige indkomst.

Fagforeningskontingent

Bidrag til fagforeninger kan også give ret til fradrag. Hvis du fortsat er medlem af en fagforening efter pensionering, bør du sikre, at disse udgifter er korrekt registreret på din forskudsopgørelse. Bemærk dog, at retten til fradrag for fagforeningskontingent kan ændre sig, når du går på pension, afhængigt af din specifikke situation og reglerne inden for din fagforening.

Pensionsopsparing og ændringer i privat pensionsindbetaling

Som pensionist kan din tilgang til pensionsopsparing ændre sig. Det er vigtigt at gennemgå og eventuelt justere beløbene relateret til din private pensionsopsparing. Hvis du fortsætter med at indbetale til en privat pensionsordning, kan disse bidrag være fradragsberettigede. Det er dog vigtigt at være opmærksom på grænserne for, hvor meget du kan indbetale med skattefordel, samt reglerne for udbetaling af pension.

Det er afgørende at holde sig informeret om disse fradrag og finansielle aspekter og regelmæssigt opdatere din forskudsopgørelse for at afspejle eventuelle ændringer i din økonomiske situation. Ved at gøre dette kan du sikre, at du ikke betaler mere i skat end nødvendigt, og at du udnytter alle de fradrag, du er berettiget til.

Andre relevante indkomster for pensionister

Mange pensionister nyder godt af forskellige indkomstkilder ud over deres grundlæggende pensionsydelser. Det er vigtigt at forstå, hvordan disse supplerende indkomster kan påvirke din skattepligt og hvad du kan gøre for at håndtere dem effektivt.

Råd om håndtering af private pensionsordninger og selvstændig virksomhed

Hvis du har en privat pensionsordning eller indkomst fra selvstændig virksomhed, er det vigtigt at holde styr på disse indkomster og forstå, hvordan de beskattes. For private pensionsordninger skal du sikre, at du overholder reglerne for udbetaling og skat. Det er også vigtigt at overveje timingen af udbetalingerne, da disse kan påvirke din samlede skattepligtige indkomst og potentielt din skattesats.

For dem, der driver selvstændig virksomhed ved siden af pensionen, er det afgørende at føre nøjagtige optegnelser over indtægter og udgifter. Dette inkluderer at holde styr på alle fradrag, du er berettiget til, som kan reducere din skattepligtige indkomst. Husk at indberette denne indkomst korrekt på din selvangivelse for at undgå problemer med skattemyndighederne.

Skattefrit arbejde og dets betydning for pensionister

I nogle tilfælde kan pensionister udføre visse typer arbejde skattefrit op til en vis grænse. Dette kan for eksempel omfatte småjobs, hobbybaseret arbejde, eller lejlighedsvis assistance. Grænserne og reglerne for, hvad der betragtes som skattefrit arbejde, kan variere, så det er vigtigt at kontrollere de aktuelle regler og grænser sat af skattemyndighederne.

For pensionister kan skattefrit arbejde tilbyde en mulighed for at supplere deres indkomst uden nødvendigvis at øge deres skattebyrde. Dette kan være en attraktiv mulighed for dem, der ønsker at forblive aktive og engagerede i arbejdsmarkedet uden de fulde finansielle konsekvenser af yderligere beskattede indtægter.

Det er dog afgørende at være opmærksom på grænserne for skattefrit arbejde og sikre, at al indkomst rapporteres korrekt til skattemyndighederne. Overskrider du grænsen for skattefrit arbejde, bliver du nødt til at betale skat af overskuddet, hvilket kan påvirke din samlede indkomst og skattesituation.

Hvor kan du finde yderligere information?

For yderligere information eller hjælp anbefaler vi at:

  • Kontakte skattemyndighederne for personlig vejledning og svar på specifikke spørgsmål. De kan tilbyde detaljerede oplysninger og rådgivning, der er skræddersyet til din unikke situation.
  • Besøge relevante hjemmesider, såsom SKATs officielle hjemmeside, hvor du kan finde opdateringer, vejledninger og værktøjer til at opdatere din forskudsopgørelse og lære mere om dine skatterettigheder og -forpligtelser som pensionist.

Husk, at holde dig informeret og proaktiv med hensyn til din skattesituation kan spare dig for både tid og penge. Tag ansvar for din økonomiske situation ved at sørge for, at alle relevante informationer er opdateret, og ved at planlægge fremad for din skat.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Personfradrag som Pensionist

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Personfradrag er et skattefradrag, som alle skattepligtige personer i Danmark har ret til. Det fungerer ved at reducere den skattepligtige indkomst, hvilket betyder, at en del af din indkomst er fritaget fra beskatning. Størrelsen på personfradraget fastsættes årligt af Skattestyrelsen.

Ja, som pensionist har du stadig ret til personfradrag. Dette gælder, uanset om du modtager folkepension, arbejdsmarkedspension eller anden form for pension. Dit personfradrag vil blive anvendt på din pension, hvilket reducerer den del af din indkomst, der er skattepligtig.

Grundlæggende er personfradraget det samme for både pensionister og lønmodtagere. Dog kan den samlede skattemæssige situation variere mellem en pensionist og en lønmodtager, især hvis pensionisten har flere indkomstkilder eller specifikke fradrag, der gælder.

Hvis du som pensionist har flere indkomstkilder, såsom pension, lejeindtægter eller løn fra deltidsarbejde, skal disse indkomster samlet set ikke overstige dit personfradrag for at undgå beskatning. Det er vigtigt at sikre, at alle indkomster er korrekt rapporteret, og at dit personfradrag anvendes effektivt, hvilket kan kræve justeringer af din forskudsopgørelse.

Hvis dine økonomiske forhold ændrer sig, for eksempel ved ændringer i din pensionsudbetaling, anden indkomst eller personlige forhold, bør du justere din forskudsopgørelse. Dette kan gøres online via SKATs hjemmeside, hvor du kan opdatere dine indtægts- og fradragsoplysninger for at sikre, at dit personfradrag er korrekt anvendt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: