Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Pensionsafkastbeskatningsloven

Pensionsafkastbeskatningsloven (PAL) er en dansk lov, der regulerer beskatningen af det afkast, som opnås fra pensionsopsparinger. Loven sikrer, at afkastet fra pensionsmidler, uanset om det er positivt eller negativt, beskattes ensartet med en fast sats. Dette gælder for pensionsopsparinger i banker, pensionsselskaber, og andre finansielle institutioner. Formålet med loven er at sikre en fair og stabil beskatning af pensionsafkast, der bidrager til statens indtægter og støtter en ordentlig forvaltning af pensionsmidler. Her kan du læse mere om pensionsafkastbeskatningsloven, som styrer hvordan pensionsafkast beskattes i Danmark. Læs blandt andet om, hvordan skatten beregnes, betales og rapporteres, samt hvilke særlige regler der gælder for dem der bor i udlandet.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et pensionsafkast?

Et pensionsafkast refererer til den indtjening eller fortjeneste, som genereres fra de investeringer, der er foretaget med midlerne i en pensionsopsparing. Når du sparer op til pension gennem et pensionsselskab eller en bank, placeres dine penge typisk i forskellige typer af investeringer som aktier, obligationer, ejendomme eller andre finansielle instrumenter. Formålet med disse investeringer er at øge værdien af pensionsopsparingen over tid.

Afkastet på en pensionsordning kan variere betydeligt fra år til år, afhængig af markedets tilstand og de specifikke investeringsvalg, der er foretaget. Positivt afkast betyder, at værdien af de investerede midler er steget, mens negativt afkast betyder, at værdien er faldet. Over tid er målet med disse investeringer at opbygge en tilstrækkelig stor kapital, så der kan udbetales et stabilt beløb til pensionisten under pensioneringen.

Pensionsafkast er en væsentlig del af pensionsplanlægningen, da det bidrager til at sikre, at der er tilstrækkelige midler tilgængelige, når man ikke længere har en indkomst fra arbejde. Afkastets størrelse kan have stor indflydelse på, hvor meget man har at leve for som pensionist.

Skat af pensionsafkast

Når du opbygger en pensionsopsparing gennem et pensionsselskab eller en bank, er det vigtigt at forstå, hvordan skatten på afkastet af din pensionsordning håndteres. Dette kaldes PAL-skat, hvilket står for pensionsafkastbeskatningsloven.

Pensionsafkastbeskatningsloven bestemmer, at afkastet på din pensionsopsparing beskattes med en fast sats på 15,3 %. Uanset om du oplever en værdistigning eller et tab på din pensionsordning, anvendes denne sats. Forståelsen af, hvordan pensionsafkastbeskatningsloven påvirker dig, er afgørende for en effektiv planlægning af din økonomi efter pensionering.

Dit pensionsselskab eller din bank spiller en nøglerolle i håndteringen af PAL-skatten. De er ansvarlige for både at indberette og betale skatten på dit vegne. Dette sikrer, at alle regler og regninger vedrørende pensionsafkastbeskatningsloven overholdes korrekt, uden at du selv skal bekymre dig om detaljerne.

Ved en værdistigning på din pensionsopsparing beregnes der en positiv PAL-skat, som skal betales. Skulle værdien af din pensionsordning falde, beregnes der en negativ skat. Denne negative skat kan modregnes i skattebetalingen i kommende år, hvilket kan være en fordel, da det mindsker den økonomiske belastning i dårlige investeringsår.

For danskere, der bor i udlandet, tilbyder pensionsafkastbeskatningsloven under visse omstændigheder muligheden for at blive fritaget for betaling af PAL-skat. Dette kan have stor betydning for din finansielle planlægning, hvis du vælger at bo uden for Danmarks grænser.

Forståelsen af pensionsafkastbeskatningsloven og dens implikationer er essentiel for alle med en pensionsopsparing. Det sikrer, at du kan planlægge din økonomi mest effektivt og opnå maksimalt udbytte af dine pensionsmidler.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?Vores erfarne team står klar til at hjælpe dig.

Kontakt os for professionel hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvem skal betale skat af pensionsafkast?

Hvis du har indrettet din pensionsopsparing gennem et pensionsselskab eller en bank, falder du ind under reglerne i pensionsafkastbeskatningsloven, som kræver, at du betaler skat af afkastet af din pensionsordning. Denne forpligtelse gælder, hvis du er fuldt skattepligtig i Danmark og ikke anses for at være hjemmehørende i et andet land eller på Færøerne ifølge en dobbeltbeskatningsoverenskomst. For borgere, der er bosat i Grønland og omfattet af dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Grønland, gælder samme regler om beskatning af pensionsafkast fra danske pensionsselskaber og banker.

Personer, der arbejder i udlandet og har pensionsordninger godkendt i henhold til pensionsbeskatningslovens § 15 D, er dog fritaget for beskatning af pensionsafkast.

Pensionsordninger for afkast beskattes

Pensionsafkastbeskatningsloven specificerer, at skat skal opkræves på afkastet fra en række forskellige pensionsordninger. Dette inkluderer pensionsordninger med løbende udbetalinger, som både kan være livsvarende og ophørende livrenter. Derudover omfatter loven ratepensionsordninger, kapitalpensionsordninger og alderspensioner. Loven gælder også for indeksordninger samt visse former for selvpensioneringskonti.

Desuden er der bestemmelser for pensioner, der er oprettet i udlandet og godkendt i henhold til pensionsbeskatningslovens § 15C. Dette gælder ligeledes for konti, der er omfattet af lovens § 42. Endvidere er pensionsordninger, der administreres af danske finansielle institutioner og reguleret under § 50 i pensionsbeskatningsloven, også inkluderet i denne skattepligt.

Dette lovgivningsmæssige framework sikrer, at alle disse forskellige typer af pensionsopsparinger bliver beskattet af deres afkast på en fair og ensartet måde.

Kan man blive fritaget for beskatning af pensionsafkast?

Borgere, der bor i udlandet, har under visse betingelser mulighed for at blive fritaget for at betale skat af pensionsafkast ifølge pensionsafkastbeskatningsloven.Du kan finde mere information om, hvordan man søger om fritagelse på skat.dk.

Det er vigtigt at bemærke, at denne fritagelse ikke gælder for personer, der bor i Grønland.

Gennem disse regler sikrer pensionsafkastbeskatningsloven, at der er en ensartet behandling af pensionsafkastskat, hvilket er centralt for både pensionsselskaber og individuelle sparere.

Hvilke afkast betales der skat af?

Alt afkast fra ordninger i banker og pengeinstitutter skal beskattes. Det dækker over mange typer indtægter, som for eksempel renter fra obligationer og andre lån, udbytter fra aktier, og gevinster eller tab fra handel med værdipapirer. Også kuponrenter og renter opnået gennem handel er skattepligtige. Endvidere er indtægter fra investeringsbeviser i investeringsforeninger også omfattet af denne skat.

For investeringer gennem livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde, er det typisk renteindtægterne fra dit investerede beløb, der beskattes. Pensionsafkastbeskatningsloven sørger også for, at du skal betale skat, hvis din pensionsordning ikke har betalt nok i omkostnings- eller risikopræmier i forhold til årets faktiske omkostninger. Hvis der ikke er nok opsparing fra tidligere år til at dække et underskud, skal dette underskud også beskattes.

Pensionsafkastbeskatningsloven er vigtig for at sikre, at alle typer af pensionsopsparinger bliver beskattet fair og ensartet, uanset hvor de er placeret eller hvordan de er investeret.

Har du spørgsmål om pensionsafkastbeskatning?

Vi leverer tydelige svar og skræddersyede løsninger. Kontakt os mellem 8-21 alle ugens dage.

Hvem beregner og indbetaler skatten?

Ifølge pensionsafkastbeskatningsloven er det dig som pensionskunde, der er skattepligtig, men det er faktisk din bank eller dit pensionsselskab, der står for at beregne og indbetale din skat til Skattestyrelsen på dine vegne. Dette sikrer en korrekt og rettidig håndtering af skattebetalinger relateret til pensionsafkast.

For pensionsordninger, der administreres af banker og pengeinstitutter, er den sidste rettidige betalingsdag for skatten den 22. januar. Det er vigtigt at bemærke, at banken eller pengeinstituttet skal hæve skattebeløbet fra din ordning en uge før denne frist for at sikre rettidig indbetaling.

I tilfælde af ordninger, der håndteres af livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde, falder den sidste rettidige betalingsdag på den 31. maj. Her skal skatten også hæves en uge før den endelige betalingsdag, så der er tid nok til at overføre midlerne til Skattestyrelsen.

Desuden er der krav om, at banker skal informere deres pensionskunder om det betalte skattebeløb senest 8 uger efter skatten er betalt. Livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde har til gengæld pligt til årligt at underrette deres kunder om den skat, der er betalt i forbindelse med pensionsafkast.

Disse regler, fastsat i pensionsafkastbeskatningsloven, sikrer gennemsigtighed og pålidelighed i administrationen af skat på pensionsafkast, hvilket hjælper både finansielle institutioner og kunder med at overholde skattelovgivningen effektivt.

Er det muligt at få en udspecificering af skatteberegningen?

Ifølge pensionsafkastbeskatningsloven kan du anmode om en detaljeret specifikation af, hvordan din skat på pensionsafkast er blevet beregnet. Denne information er ikke tilgængelig hos Skattestyrelsen, da de ikke håndterer opgørelsen eller beregningen af skatten på pensionsafkast. I stedet skal du henvende dig direkte til din bank eller dit pensionsselskab for at få de nødvendige detaljer.

Din bank eller dit pensionsselskab har den fulde oversigt over, hvordan skatten på dit pensionsafkast er beregnet, og de er de eneste kilder, der kan give dig en udspecificeret rapport om skatteberegningen.

Hvis du ophæver din pensionsordning

Hvis du beslutter at ophæve din pensionsordning inden for et indkomstår, er det fastlagt i pensionsafkastbeskatningsloven, at din bank eller dit pensionsselskab skal opgøre beskatningsgrundlaget. De skal beregne skatten fra den 1. januar og frem til det tidspunkt, hvor pensionsordningen ophæves. Derefter er det op til banken eller pensionsselskabet at hæve den pågældende skat fra kontoen og indbetale beløbet til Skattestyrelsen. Denne indbetaling skal ske senest 3 bankdage efter, at pengene er udbetalt fra pensionsordningen.

Hvad sker der, hvis der er negativ skat, når pensionsordningen bliver ophævet?

Hvis der er negativ skat ved ophævelsen af en pensionsordning, kan beløbet udbetales til pensionsordningen, hvis bestemte betingelser er opfyldt, også selvom det måske kun er en del af beløbet, der kan udbetales. Det er op til din bank eller dit pensionsselskab at vurdere, om betingelserne for udbetaling er opfyldt, beregne det beløb, der eventuelt kan udbetales, og anmode om tilbagebetaling fra Skattestyrelsen.

Når negativ skat skal udbetales, modtager din bank eller dit pensionsselskab først pengene fra Skattestyrelsen. Disse midler indsættes derefter på din pensionsordning. Før beløbet endeligt udbetales til dig, skal der, ligesom med andre indestående på ordningen, betales afgift eller indkomstskat af beløbet.

Dette system sikrer, at alle aspekter af ophævelse af pensionsordninger håndteres korrekt og retfærdigt i overensstemmelse med pensionsafkastbeskatningsloven, så både skattepligtige og skatteforvaltningen er beskyttet.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om pensionsafkastbeskatningsloven

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Pensionsafkastskatten, ofte refereret til som PAL-skat, er beskrevet i pensionsafkastbeskatningsloven som værende en fast sats på 15,3 %. Dette betyder, at uanset om afkastet på din pensionsordning er positivt eller negativt, så beskattes det med denne procentdel.

Pensionsafkast beskattes ifølge pensionsafkastbeskatningsloven, hvor skatten opkræves direkte af dit pensionsselskab eller din bank. De er ansvarlige for at beregne, opkræve og indbetale skatten til Skattestyrelsen på dine vegne. Beskatningen omfatter alle former for afkast fra pensionsopsparinger, inklusiv renteindtægter, udbytter fra aktier, gevinster eller tab på værdipapirer, og andre investeringsindtægter relateret til pensionsmidler. Hvis der opstår et tab, kan der beregnes en negativ skat, som kan modregnes i fremtidige skattebetalinger.

Ja, hvis du er bosat i udlandet, kan du under visse omstændigheder blive fritaget for at betale pensionsafkastskat. Det er vigtigt at kontrollere de specifikke betingelser og procedurer for fritagelse, som kan findes på Skattestyrelsens hjemmeside eller ved direkte henvendelse til dit pensionsselskab.

Hvis du ophæver din pensionsordning før tid, skal dit pensionsselskab eller bank opgøre og beregne skatten fra 1. januar til datoen for ophævelsen. Skatten skal indbetales til Skattestyrelsen senest tre bankdage efter, at beløbet er udbetalt fra din pensionsordning.

Din bank eller dit pensionsselskab er forpligtet til at informere dig om beløbet af den betalte pensionsafkastskat. Banker skal give denne information senest otte uger efter betalingen, mens livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde skal underrette deres kunder årligt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: