Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fra gule plader til papegøjeplader: En guide til omregistrering

I Danmark støder flere bilister på beslutningen om at skifte fra gule plader til papegøjeplader. Men hvad indebærer dette egentlig? Og hvorfor overveje at gøre det? I dette blogindlæg dykker vi ned i processen bag omregistreringen, de økonomiske overvejelser, samt de fordele og ulemper ved papegøjeplader, du bør tage højde for. Uanset om du er erhvervsdrivende med et blandet kørselsbehov eller blot nysgerrig, vil denne guide give dig en klar forståelse af, hvad skiftet fra gule plader til papegøjeplader indebærer.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er gule plader?

I Danmark refererer gule plader til nummerpladerne på erhvervskøretøjer, som for eksempel varevogne og lastbiler. Køretøjer med gule plader er typisk underlagt forskellige regler og afgifter i forhold til personbiler, og der er restriktioner på, hvordan de kan anvendes i forhold til private formål.

Hvad er papegøjeplader?

Papegøjeplader, officielt kaldet “flexleasingplader”, er en type nummerplader, der gør det muligt for et køretøj at blive anvendt både erhvervsmæssigt og privat. Med papegøjeplader kan ejeren skifte mellem erhvervsmæssig og privat anvendelse, og der er særlige regler og afgifter, som gælder for disse køretøjer.

Hvorfor skifte fra gule plader til papegøjeplader?

Mens gule plader er designet til erhvervskøretøjer og dermed begrænser muligheden for privat brug, tilbyder papegøjeplader større fleksibilitet, da de er designet til både erhvervsmæssig og privat anvendelse. Med gule plader er der klare begrænsninger for, hvem der kan køre i bilen og i hvilke sammenhænge. Der er ingen sådanne restriktioner med papegøjeplader, hvilket giver ejeren mulighed for at anvende køretøjet som ønsket.

Fordelene ved at have papegøjeplader:

Den mest oplagte fordel ved papegøjeplader er den fleksibilitet, det medfører, da man frit kan skifte mellem privat og erhvervsmæssig brug uden at skulle omregistrere bilen eller skifte nummerplader.

I nogle tilfælde kan det også være mere økonomisk fordelagtigt at have et køretøj på papegøjeplader, især hvis bilen bruges næsten lige meget privat som erhvervsmæssigt.

Desuden slipper man med papegøjeplader for det bøvl, det kan være, hvis man hele tiden skulle skifte mellem gule og hvide plader, alt efter bilens anvendelse.

Hvilke overvejelser bør du gøre dig inden omregistrering til papegøjeplader?

Selvom der er klare fordele, kommer skiftet til papegøjeplader også med sine egne sæt af overvejelser, der kræver din opmærksomhed.

Potentielle omkostninger forbundet med omregistrering

Registreringsafgift: 

Afhængigt af bilens alder, værdi og type kan der være en afgift forbundet med omregistreringen. Denne afgift kan variere, så det er vigtigt at konsultere Motorstyrelsens vejledninger eller en bilforhandler for at få en nøjagtig pris.

Gebyr for nye nummerplader: 

Der kan være et gebyr for udskiftning til papegøjeplader.

Administrationsgebyr: 

I nogle tilfælde kan der også være et administrationsgebyr.

Skattemæssige implikationer og afgifter

Vægtafgift: 

Afgiften kan ændres baseret på bilens anvendelse. Vær sikker på at tjekke, om der er nogen forskelle i vægtafgiften for køretøjer med papegøjeplader.

Privat anvendelse: 

Hvis bilen bruges privat, skal ejeren betale skat af værdien af fri bil. Dette er vigtigt at huske, så man ikke står med uventede skatteregninger.

Moms: 

Momsreglerne kan variere afhængigt af, om bilen bruges til erhverv eller privat. Det er en god idé at konsultere en revisor eller bogholder for at forstå, hvordan moms vil blive påvirket af skiftet.

Andre vigtige overvejelser

Hvornår giver papegøjeplader mening?

Overvej nøje dit kørselsbehov. Tænk over, om der virkelig er et behov for at kunne skifte mellem erhvervsmæssig og privat brug af bilen. Økonomiske fordele og ulemper ved papegøjeplader skal også vurderes inden beslutningen. 

Pas på fejl ved omregistrering til papegøjeplader:

En ukorrekt omregistrering kan ikke kun føre til bøder, men kan også have skattemæssige følgevirkninger. Desuden kan det påvirke den forsikringsdækning, du har på bilen.

Trin-for-trin guide til omregistrering til papegøjeplader

Ønsker du at bruge din varebil med gule plader også privat, er omregistrering til papegøjeplader en oplagt løsning.

At ændre fra gule til papegøjeplader er ikke så komplekst, som mange tror. Den gode nyhed er, at skiftet til papegøjeplader ikke kræver nogen fysiske ændringer på din bil. Så uanset om du overvejer gule eller papegøjeplader, skal du overholde de samme regler for bilens indretning.

  • En omregistrering
  • Anskaffelse af nye nummerplader

Du kan gennemføre omregistreringen digitalt via Motorregistret eller ved personlig henvendelse hos en nummerpladeoperatør, f.eks. en bilforhandler eller synshal.

Omkostningen er 340 kr., og fremgangsmåden er som følger:

  1.     Besøg Skattestyrelsens website, og naviger til Borger → Motor → Gule Plader og Papegøjeplader → Papegøjeplader og klistermærker.
  1.     Klik på “Ændre anvendelse i Motorregistret”.
  1.     Log ind ved brug af dit NemID, MitID, TastSelv-kode eller autorisation.
  1.     Vælg “Motor” fra menuen.
  1.     Klik på “Motorregistret”.
  1.     Vælg “Registrering”.
  2.     Klik på “Skift anvendelse på vare- og lastbil”.
  1.     Lokaliser dit køretøj ved at indtaste enten registreringsnummer, stelnummer eller Køretøj-ID (KID).
  1.     Klik “Næste”.
  1. Bekræft dit køretøj enten med:

o   Kontroltal: Dette findes øverst til højre på den lille grønne registreringsattest.

o   RAK-koder: Relevant, hvis du har en nyere registreringsattest. RAK1 og RAK2 er placeret på registreringsattest del 1 og 2.

Såfremt du mangler kontroltal eller ikke er i besiddelse af RAK-koder, bør du kontakte Motorstyrelsen.

Efter ovenstående trin er du klar. For nye nummerplader er prisen 1.180 kr., som kan købes enten online via Motorstyrelsens hjemmeside eller hos en nummerpladeoperatør.

Vigtig information om privatbenyttelsesafgift ved overgang til papegøjeplader

Efter at have skiftet fra gule til papegøjeplader, er det nødvendigt at huske på privatbenyttelsesafgiften, som du nu skal betale.

Denne afgift opkræves årligt. Hvis bilen kun bruges delvist til private formål, vil afgiften være halv størrelse af det fulde beløb. Men hvis bilen udelukkende bruges til private ture, betales den fulde afgift.

Beløbet for afgiften varierer baseret på bilens totalvægt og dens første registreringsdato. Her er de gældende satser for 2023:

Bilens vægt

Bil registreret første gang mellem 2. juni 1998 – 24. april 2007

Bil registreret første gang fra 25. april 2007 og frem

 

0 – 2.000 kg

1.120  kr. årligt

 

6.250 kr. årligt

2.001 – 3.000 kg.

6.250 kr. årligt

6.250 kr. årligt

 

3.001 – 4.000 kg.

6.250 kr. årligt

18.560 kr. årligt

 

 

Foruden privatbenyttelsesafgiften, findes der yderligere nogle variationer mellem de to pladetyper. Det anbefales at sætte sig ind i disse forskelle, før man skifter fra gule til papegøjeplader.

For det første, med papegøjeplader, bør du være opmærksom på, at der ikke gives momsfradrag ved bilkøb. Leaser du bilen, vil du også opleve en reduceret momsfradragsret på leasingydelsen.

Yderligere, mens du kan fradrage momsen fra driftsomkostningerne, vil du ikke have mulighed for at fradrage selve udgiften ved biler på papegøjeplader.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om omregistrering til papegøjeplader

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Gule plader er designet primært til erhvervskøretøjer og begrænser muligheden for privat brug. På den anden side er papegøjeplader designet til både erhvervsmæssig og privat anvendelse, hvilket giver en større fleksibilitet. Med papegøjeplader er der ingen restriktioner for, hvem der kan køre bilen og i hvilke sammenhænge.

Omregistreringsprocessen fra gule til papegøjeplader er relativ enkel og kræver hovedsageligt en omregistrering og anskaffelse af nye nummerplader. Du kan gøre det digitalt via Motorregistret eller fysisk hos en nummerpladeoperatør. Efter registrering på Skattestyrelsens website er prisen for nye nummerplader 1.180 kr.

Efter overgangen til papegøjeplader skal der betales en årlig privatbenyttelsesafgift. Afgiftens størrelse afhænger af bilens vægt og første registreringsdato. Derudover gives der ikke momsfradrag ved direkte bilkøb med papegøjeplader, og hvis bilen lejes, vil der være en begrænset fradragsret for momsen på leasingydelsen.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her:

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder