Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Låneaftale

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en låneaftale?

En låneaftale udgør et juridisk forpligtende aftaledokument mellem en långiver og en låntager, ofte omtalt som et gældsbrev. Dette dokument fastlægger nøgleelementer som lånebeløb, rentesatser, tilbagebetalingsfrist og yderligere vilkår afgørende for låneaftalens håndtering. Låneaftaler spænder bredt i anvendelse og kan omfatte alt fra monetære lån til udlån af fysiske objekter. En væsentlig fordel ved en officielt registreret låneaftale er, at Skattestyrelsen anerkender transaktionen som et lån frem for en gave, hvilket fjerner behovet for gaveafgift.

Hvad indeholder en låneaftale?

Inden for rammerne af en låneaftale præciseres de specifikke betingelser aftalt mellem långiver og låntager. Disse betingelser inkluderer typisk:

Afdrag: Betingelserne for tilbagebetaling af lånet. 

Forfaldsdato: Den aftalte dato for lånets fulde tilbagebetaling

Renter: Den rentesats, der påløber lånebeløbet. 

Opsigelse: Betingelserne for en eventuel opsigelse af aftalen. 

Håndtering af konkurs eller dødsfald: Hvad der sker med lånet under disse omstændigheder.

Tvangsfuldbyrdelse: En klausul baseret på § 478 i retsplejeloven, der omhandler procedurer ved misligholdelse af låneaftalen, inklusiv fogedrettens inddrivelse.

Yderligere oplysninger, såsom parternes fulde navne og CPR-numre, lånebeløbets størrelse, lånets oprettelses- og overførselsdato, samt vilkår for eventuelle afdrag, er også afgørende dele af en låneaftale. Det er vigtigt at sikre, at låneaftalen er klar og præcis for at forebygge misforståelser og konflikter. En fuldstændig og nøjagtig låneaftale er særligt vigtig i forbindelse med aktionærlån.

Sikring af låneaftalens gyldighed

For at gøre en låneaftale gyldig, kræves der ikke juridisk godkendelse fra en advokat. Det er tilstrækkeligt at udforme et juridisk bindende dokument, såsom et gældsbrev, og sikre, at både långiver og låntager underskriver dette.

Långiverens rettigheder ifølge en låneaftale

Låneaftalen beskytter långiverens interesser ved at tildele specifikke rettigheder. Disse inkluderer retten til sikkerhedsstillelse for lånet, forudsat dette er aftalt, samt retten til rettidig tilbagebetaling af lånet på den fastsatte forfaldsdato. Skulle låntageren undlade at opfylde tilbagebetalingsforpligtelserne til tiden, sikrer låneaftalen også långiverens ret til at opkræve forrentning af det udestående beløb.

Hvorfor er det nødvendigt med en låneaftale?

At formalisere et låneforhold gennem en skriftlig låneaftale er til gavn for både långiver og låntager af flere grunde:

Klarhed og konsensus: En skriftlig aftale fastlægger tydeligt lånets vilkår, som lånestørrelse, rentesatser og afbetalingsplan, hvilket sikrer en fælles forståelse.

Juridisk dokumentation: En aftale, underskrevet af begge parter, tjener som juridisk bevis i tilfælde af uoverensstemmelser.

Sikkerhed for långiver: Ved at inddrage kautionister kan långiver opnå yderligere sikkerhed for lånet.

Retlig håndhævelse: En dokumenteret aftale forenkler processen med juridisk indgreb, skulle tilbagebetaling udeblive.

Forebyggelse af konflikter: Selv i låneaftaler mellem venner og familie, hvor tillid er afgørende, kan en formel aftale forhindre fremtidige misforståelser og konflikter.

Klarhed og transparens i låneaftalens vilkår er kritisk for lånets sikkerhed og parternes forståelse.

Har du andre spørgsmål til låneaftale – f.eks. hvordan man skaber en juridisk bindende låneaftale? I Stadsrevisionen har vi branchebestemte revisorer, så det matcher dig og dit behov. 

Skal vi hjælpe dig med at forstå det vigtigste ved en låneaftale?

Kontakt os for skræddersyet, professionel hjælp.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad er en kommerciel aftale?

En kommerciel låneaftale er en type finansiel overenskomst, der anvendes i forretningsmæssige lånesituationer, hvor midler udlånes mellem enten individuelle parter eller mellem virksomheder. Dette dokument detaljerer lånevilkårene, herunder renter, tilbagebetalingsplaner og muligheden for at inddrage kautionister. En integreret del af sådan en aftale er ofte en amortisationstabel, der illustrerer afviklingsplanen over tid.

Regler for kommerciel låneaftale

Når det kommer til kommercielle låneaftaler, er de især relevante for virksomhedsejere, der ønsker at finansiere deres virksomhed. Det er dog vigtigt at være opmærksom på lovgivningen, som tydeligt udelukker muligheden for, at en virksomhed låner midler til sine ejere, et princip kendt som det ulovlige aktionærlån, som er fastsat i Selskabsloven.

Låntagerens forpligtelser i en låneaftale

Inden for rammerne af en låneaftale pålægges låntageren flere ansvarsområder:

Tilbagebetaling: Låntageren er forpligtet til at tilbagebetale lånebeløbet inden for den aftalte tidsramme.

Punktlighed: Forsinkelser i tilbagebetaling bør undgås, da dette kan lede til sanktioner fra långiverens side, herunder opkrævning af yderligere renter og gebyrer.

Økonomisk transparens: Låntageren skal holde långiveren informeret om eventuelle ændringer i sin økonomiske situation.

Undgåelse af betalingsudygtighed: Det er låntagerens ansvar at forebygge situationer, der kan hindre tilbagebetaling af lånet. Ved opståede problemer bør låntageren omgående kontakte långiveren.

Vigtige overvejelser ved udarbejdelse af låneaftaler

At udforme en låneaftale kræver nøje overvejelse af flere afgørende aspekter for at sikre, at aftalen er både retfærdig og juridisk bindende. Herunder finder du centrale punkter, der kræver din opmærksomhed:

Overholdelse af forældelsesfrister

Ved anfordringslån, en specifik lånetype, er det vigtigt at være opmærksom på forældelsesfristen. Sådan et lån ophører automatisk ti år efter det er blevet oprettet, medmindre låntager aktivt bekræfter låneaftalens fortsættelse. Hvis låntager vælger ikke at forny lånet, har långiver ret til at anmode om fuld tilbagebetaling. Sker der ikke en forlængelse af lånet, vil SKAT betragte låneaftalens udløb som en gave fra långiver til låntager, hvilket medfører beskatning af “gaven” som personlig indkomst.

Konsekvenser af långivers død

I tilfælde af at långiver afgår ved døden, kræver anfordringslån, at lånet øjeblikkeligt indfries til den afdødes bo. Dette skyldes nødvendigheden af at afvikle boet og fordele midlerne blandt arvingerne.

Indfrielse på kort varsel

Det er karakteristisk for denne type låneaftale, at långiver har mulighed for at anmode om indfrielse af lånet på et hvilket som helst tidspunkt. Dette giver långiver fleksibilitet til at kræve lånet tilbagebetalt efter behov.

Låneaftale inden for familien

I familierelationer, hvor der lånes penge, er det vigtigt altid at formalisere låneforholdet via en låneaftale. Uden en sådan aftale vil SKAT klassificere lånet som en gave, hvilket kan medføre beskatning, såfremt værdien overstiger det skattefrie gavebeløb.

Et såkaldt familielån er et lån uden eller med meget lav rente, typisk anvendt mellem nære relationer som familie og venner. Disse lån er ofte etableret med formålet om at støtte en nærstående person økonomisk uden forventning om et renteafkast. Et familielån kan være en værdifuld økonomisk hjælp, for eksempel til at støtte børn eller børnebørn i økonomiske undtagelser.

Fraskrivelse af ansvar: Denne artikel har udelukkende til formål at informere og skal ikke ses som juridisk rådgivning.

Der er mange ting at skulle have styr på ifm. en låneaftale. I Stadsrevisionen er vi certificeret og har specialiseret faglighed, og vi vil meget gerne hjælpe dig med at komme i mål.

Ønsker du professionel og skræddersyet hjælp?

Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte – for professionel hjælp.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om låneaftale

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En låneaftale skal klart angive lånebeløb, renter, tilbagebetalingsterminer, og hvad der sker, hvis lånet misligholdes. Den bør også indeholde oplysninger om långiver og låntager, datoen for låneaftalens oprettelse, samt underskrifter fra begge parter. For kommercielle låneaftaler kan yderligere detaljer såsom kautionister og en amortisationstabel være relevant.

Juridisk set er der ingen øvre grænse for, hvor meget man kan låne af sine forældre under en låneaftale. Det er dog vigtigt at formalisere lånet gennem en skriftlig låneaftale for at undgå misforståelser og sikre, at SKAT ikke betragter lånet som en gave, hvilket kan have skattemæssige konsekvenser.

Et familielån er en låneaftale mellem familiemedlemmer (eller venner), ofte karakteriseret ved lave eller ingen renter. Selvom lånet er mellem nære bekendte, anbefales det stadig at udarbejde en formel låneaftale for at dokumentere lånebetingelserne og undgå fremtidige finansielle uoverensstemmelser.

Ja, du kan låne penge til en ven. Det anbefales kraftigt at udarbejde en skriftlig låneaftale, der angiver lånebeløb, rentesatser, tilbagebetalingsplan og handling ved eventuel misligholdelse. En sådan aftale sikrer klarhed og forebygger potentielle konflikter. Husk, at en veludformet låneaftale tjener som juridisk dokumentation for lånet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: