Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Internt regnskab

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et internt regnskab?

Internt regnskab,også kaldet ledelsesregnskab, indebærer en grundig proces, hvor virksomheder systematisk samler, dokumenterer og analyserer økonomiske data. Dette sker med henblik på at støtte ledelsen i deres beslutningstagning og fremadrettede planlægning. Til forskel fra det obligatoriske eksterne årsregnskab, som loven kræver til myndighedsrapportering, fokuserer internt regnskab på frivillig indsamling og brug af økonomiske informationer til interne formål. Dette interne system er skræddersyet til virksomhedens specifikke behov og er central for en effektiv økonomistyring.

Formålet ved internt regnskab i økonomistyringen

At udarbejde et internt regnskab kan være altafgørende for en virksomheds økonomiske sundhed og vækst. Dette værktøj giver ledelsen en detaljeret indsigt i finansielle forhold løbende, hvilket muliggør informerede beslutninger baseret på virksomhedens aktuelle økonomiske tilstand. Med et internt regnskab kan problemer som ineffektiviteter, overskridelser og underskud identificeres og adresseres hurtigere end ved blot at afvente det årlige eksterne regnskab. Det understøtter også vurderingen af enkelte projekters rentabilitet og effektivitet. Ved at anvende internt regnskab kan en virksomhed derfor reagere prompte og justere sin strategi og operationer efter behov, hvilket kan forhindre større økonomiske tilbageslag og fremme en sund økonomisk styring.

Indholdet i et internt regnskab

Et internt regnskab er sammensat af flere nøgleelementer, der bidrager til en omfattende økonomistyring. 

Disse inkluderer:

  • Omkostningsregnskab: Dette aspekt fokuserer på at beregne de faktiske omkostninger forbundet med produktionen, distributionen og salget af produkter eller tjenester. Det er afgørende for at opdage områder, hvor der kan opnås omkostningseffektivitet og implementeres besparelser.
  • Budgettering og budgetkontrol: Dette element indebærer at fastlægge økonomiske målsætninger og udvikle planer for at nå disse. Det omfatter også en løbende sammenligning mellem faktiske økonomiske resultater og de oprindeligt budgetterede tal, hvilket giver indsigt i eventuelle afvigelser.
  • Intern præstationsrapportering: Denne komponent giver ledelsen vigtig information om virksomhedens aktuelle præstationer i forhold til tidligere fastsatte nøglepræstationsindikatorer (KPI’er).
  • Investeringsanalyse: Dette handler om at evaluere potentielle investeringers rentabilitet og afgøre, hvilke der er fordelagtige for virksomhedens langsigtede vækst.
  • Likviditetsstyring: Dette område fokuserer på at overvåge og håndtere virksomhedens likviditetsniveau for at sikre, at der altid er tilstrækkelige midler tilgængelige til at dække de løbende driftsomkostninger.

Et internt regnskab integrerer typisk en række rapporter og analytiske værktøjer, herunder budgetrapporter, omkostningsanalyser, resultatopgørelser, balanceopgørelser og likviditetsprognoser. Dette værktøjssæt er afgørende for at understøtte ledelsen i den daglige drift og strategiske planlægning, sikre virksomhedens effektivitet og bidrage til at realisere dens målsætninger.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Omkostningsregnskab

Omkostningsregnskabet er en integreret del af en virksomheds interne regnskabspraksis og spiller en væsentlig rolle i økonomistyringen. Dette regnskab tilbyder detaljerede oplysninger om, hvordan ressourcerne forbruges inden for virksomheden, ved at kvantificere brugen både i volumen og i økonomiske termer. Ved at have indsigt i omkostningsregnskabet, får ledelsen en dybere forståelse for de finansielle aspekter ved at drive virksomheden, herunder hvilke specifikke omkostninger der er forbundet med virksomhedens drift. Dette er afgørende for at træffe informerede beslutninger og for effektivt at styre virksomhedens økonomi.

Ledelsesregnskab

På den anden side er ledelsesregnskabet et mere omfattende regnskab, som typisk indgår som en del af virksomhedens interne regnskabssystem. Det består af forskellige komponenter og analyser, der sammen giver en fuld oversigt over virksomhedens økonomiske og operationelle status. Et væsentligt mål med ledelsesregnskabet er at overvåge og justere virksomhedens budgetter samt at foretage dybdegående analyser af indtjeningen fra forskellige produkter eller tjenester. Ved hjælp af ledelsesregnskabet kan ledelsen ikke kun spore finansielle præstationer, men også identificere områder for forbedring og vækstmuligheder.

Andre regnskabstyper til intern anvendelse

Ud over det klassiske interne regnskab udvikler virksomheder ofte yderligere specifikke regnskaber til at understøtte intern ledelse og beslutningstagning. Disse regnskaber inkluderer:

Videnregnskab: Dette regnskab fokuserer på at støtte virksomhedens strategi inden for vidensledelse og -udvikling. Formålet er at optimere håndteringen og udnyttelsen af virksomhedens videnressourcer, hvilket kan lede til bedre innovation og konkurrenceevne.

Miljøregnskab: Med et miljøregnskab får virksomheden indblik i, hvordan dens aktiviteter påvirker miljøet. Dette inkluderer opfølgning på virksomhedens miljøinitiativer og de tilhørende omkostninger, hvilket styrker virksomhedens bæredygtighedsindsats og ansvarlighed.

Etisk regnskab: Dette regnskab har til formål at vurdere og rapportere, om virksomheden lever op til sine egne etiske standarder og værdier. Det er rettet mod at øge gennemsigtigheden og styrke tilliden blandt interessenter.

Socialt regnskab: Gennem et socialt regnskab evalueres og dokumenteres virksomhedens sociale ansvar og påvirkning, især med hensyn til medarbejdernes velfærd og bidrag til lokalsamfundet. Dette hjælper med at udvikle en robust social strategi og fremmer et positivt arbejdsmiljø.

Disse regnskaber er primært udviklet til intern brug, men en virksomhed kan også vælge at offentliggøre dem for at øge gennemsigtigheden og styrke sit ry blandt kunder, investorer og andre interessenter. Offentliggørelse sammen med årsregnskabet kan give en mere afrundet og ansvarlig præsentation af virksomhedens overordnede performance og værdier.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Internt regnskab vs. eksternt regnskab

Internt Regnskab:

  • Målgruppe: Primært for virksomhedens ledelse og interne interessenter.
  • Formål: At understøtte beslutningstagning, planlægning og interne kontrolprocesser. Det hjælper med at guide virksomhedens strategi, budgettering og performance management.
  • Krav: Der er ingen standardiserede formater eller regler; formatet og indholdet tilpasses virksomhedens specifikke behov.
  • Frekvens: Kan udarbejdes så ofte som nødvendigt, ofte månedligt eller kvartalsvis, for at imødekomme intern styring og kontrol.
  • Regnskabsprincipper: Ikke nødvendigvis bundet af generelt accepterede regnskabsprincipper (GAAP) eller andre eksterne standarder. Virksomheden kan vælge den metode, som bedst tjener dens interne styringsbehov.

Eksternt Regnskab:

  • Målgruppe: Eksterne interessenter såsom investorer, långivere, regulerende myndigheder og offentligheden.
  • Formål: At give en fair og præcis repræsentation af virksomhedens finansielle stilling og performance over et bestemt tidsrum. Dette regnskab tjener som grundlag for beskatning, investeringsbeslutninger og vurdering af kreditværdighed.
  • Krav: Skal overholde lovkrav og standarder såsom GAAP, International Financial Reporting Standards (IFRS) eller andre lokale regnskabsstandarder. Dette sikrer konsistens, sammenlignelighed og gennemsigtighed.
  • Frekvens: Normalt udarbejdes årligt, selvom halvårlige og kvartalsvise rapporter også kan være påkrævet for børsnoterede virksomheder.
  • Regnskabsprincipper: Skal overholde fastlagte regnskabsstandarder og principper, som sikrer, at regnskabet giver et retvisende billede af virksomhedens finansielle tilstand.

Den væsentligste forskel mellem internt og eksternt regnskab ligger i deres formål og målgruppe. Internt regnskab fokuserer på at give ledelsen den information, der er nødvendig for effektiv ledelse og beslutningstagning inden for virksomheden, mens eksternt regnskab tjener til at give et standardiseret og objektivt syn på virksomhedens økonomi til eksterne parter.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om internt regnskab

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Internt regnskab, også kendt som ledelsesregnskab, er processen, hvor en virksomhed indsamler, registrerer og analyserer økonomiske oplysninger for internt brug. Formålet er at støtte ledelsen i at træffe informerede beslutninger, planlægge fremtidige aktiviteter og styre virksomhedens daglige drift. Dette regnskab er ikke reguleret af eksterne standarder og er skræddersyet til at imødekomme de specifikke behov i virksomheden.

Internt regnskab fokuserer på at møde virksomhedens interne informationsbehov og er derfor fleksibelt og tilpasset til virksomhedens specifikke krav. Modsat er eksternt regnskab designet til at imødekomme behovene hos eksterne interessenter, såsom investorer og regulerende myndigheder, og skal overholde fastlagte regnskabsstandarder som GAAP eller IFRS.

Et internt regnskab kan inkludere omkostningsregnskab, budgettering og budgetopfølgning, intern præstationsrapportering, investeringsanalyse og likviditetsstyring. Disse komponenter hjælper med at spore og styre virksomhedens finansielle præstationer og ressourceudnyttelse.

Internt regnskab er vigtigt, fordi det giver ledelsen værdifuld indsigt i virksomhedens økonomi, hvilket gør det muligt at træffe velinformerede beslutninger, optimere ressourceforbruget og forbedre den samlede økonomiske præstation. Det er et afgørende værktøj for effektiv økonomistyring og strategisk planlægning.

Mens det primære formål med internt regnskab er til intern brug, kan en virksomhed vælge at dele visse dele af det med eksterne parter, såsom investorer eller kreditorer, for at fremvise sin forvaltning og økonomiske sundhed. Men typisk forbliver internt regnskab fortroligt og adskilt fra de finansielle rapporter, som offentliggøres eksternt.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: