Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad koster det at starte et firma?

Når drømmen om egen virksomhed spirer, er et af de første spørgsmål ofte: "Hvad koster det at starte et firma?". Det er ikke kun en simpel nysgerrighed, men en afgørende forståelse, som kan forme din beslutning om at springe ud som iværksætter.

At kende omkostningerne forbundet med at opstarte en virksomhed i Danmark er essentielt for at sikre en stabil og succesfuld begyndelse på dit erhvervseventyr. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de forskellige aspekter af opstartsomkostninger, så du kan være bedst muligt forberedt. Fra de mest populære virksomhedstyper til skjulte omkostninger og finansieringsmuligheder - vi dækker det hele, så du får et klart billede af, hvad det faktisk vil sige økonomisk at realisere drømmen om egen virksomhed.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad koster det så egentlig at starte et firma?

Når man først beslutter sig for at tage springet som iværksætter, bliver det hurtigt aktuelt at få svar på det brændende spørgsmål: “Hvad koster det at starte et firma?“.

Prisen for at stifte de mest populære virksomhedstyper

For at besvare dette skal man først se på, hvilken type virksomhed man ønsker at starte. De mest populære virksomhedstyper i Danmark er enkeltmandsvirksomheder, personligt ejet mindre virksomheder (PMV) og anpartsselskaber (ApS).

  • Enkeltmandsvirksomhed: Dette er en forretningsstruktur, hvor én person bærer hele ansvaret. Med intet krav til startkapital kan du stifte en enkeltmandsvirksomhed uden udgifter.
  • Personligt ejet mindre virksomhed (PMV): PMV minder meget om enkeltmandsvirksomheden med den forskel, at den ikke må have ansatte eller omsætte for mere end 50.000 årligt. Oprettelse af en PMV er ligeledes gratis.
  • Anpartsselskab (ApS): Med mulighed for flere ejere kræver denne virksomhedstype en startkapital på 40.000 kroner. Der er flere krav og regler at tage hensyn til ved opstart af et anpartsselskab.

Vigtige regler og tilladelser ved start af firma

Foruden startomkostningerne er der regler og tilladelser at tage højde for. Alle danske virksomheder skal fx bogføre og føre regnskab. Og hvis du har planer om at sælge fødevarer eller alkohol, eller arbejde med forurenende kemikalier, vil der være specifikke regler og tilladelser at forholde sig til. 

Inden du tager beslutningen om, hvad det vil koste at starte dit specifikke firma, skal du derfor sørge for at have overblik over disse krav.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvordan udarbejdes et startbudget?

Udover at kende omkostningerne ved den specifikke virksomhedstype, er det essentielt at have et overordnet startbudget. Dette giver dig en klar idé om alle de øvrige udgifter, som kan være relevante ved opstarten. Fra lokaler til markedsføring – et veldokumenteret startbudget er din bedste ven i processen, når du skal finde ud af, hvad det koster at starte et firma.

De skjulte omkostninger ved at starte et firma

Selvom man kan få et overblik over de primære omkostninger, ved at starte et firma. Der findes dog også en række skjulte omkostninger, som mange nye iværksættere ikke tager med i betragtning.

Opstart af website og online markedsføring:

Selvom du har en fysisk forretning, er online tilstedeværelse blevet essentiel i den digitale tidsalder. At opbygge et professionelt website, optimere det for søgemaskiner og markedsføre det online kan hurtigt løbe op i ekstra omkostninger.

Forsikringer:

Afhængig af din virksomhedstype kan det være nødvendigt med diverse forsikringer. Undervurder ikke betydningen af at være godt dækket ind; skader, tyveri eller ansvarsforsikringer kan blive dyre, hvis man ikke er forsikret.

Kurser og uddannelse:

Verden og markederne ændrer sig konstant, og for at holde trit kan det blive nødvendigt at investere i kurser eller uddannelser. Dette er især vigtigt, hvis du ønsker at forblive konkurrencedygtig.

Uforudsete udgifter

Som med ethvert andet projekt er der altid uforudsete udgifter, når man starter op. Det kan være alt fra uventede reparationer til ændringer i regler og lovgivning, der kræver ekstra investering.

For at få et fuldstændigt svar på hvad det koster at starte et firma, er det essentielt at tage både de synlige og skjulte omkostninger i betragtning. Dette vil give dig det mest nøjagtige billede af de samlede omkostninger og sikre, at du ikke bliver fanget uforberedt.

Finansieringsmuligheder: Hvordan dækker du omkostningerne?

Når man har dannet sig et overblik over, hvad det koster at starte et firma, står man ofte over for den næste store udfordring: Hvordan finansieres disse omkostninger? Heldigvis findes der forskellige metoder, man kan overveje.

Egenkapital:

Den mest oplagte måde at finansiere opstarten af en virksomhed på er ved at bruge egne midler. Dette kan være besparelser, man har opbygget over tid. Fordelen ved at bruge egenkapital er, at du ikke er bundet af gæld eller forpligtelser over for eksterne investorer.

Banklån:

Traditionelt er banklån en af de mest populære metoder til finansiering. Dog er det vigtigt at huske, at banken vil se en solid forretningsplan og et overbevisende svar på hvad det koster at starte firmaet, inden de godkender lånet.

Investorer:

Der er mange, der søger muligheder for at investere i lovende start-ups. At finde en investor kan give den nødvendige kapital, men det kan også betyde, at man skal afgive en del af ejerskabet eller beslutningstagningen i virksomheden.

Crowdfunding:

Med platforme som Kickstarter og Indiegogo kan man præsentere sin ide til offentligheden og søge finansiering direkte fra potentielle kunder eller interessenter via crowdfunding.

Offentlige støtteordninger:

I Danmark findes der en række støtteordninger og initiativer, der har til formål at støtte op om iværksættere og nye virksomheder. Det kan være værd at undersøge, om din virksomhedsidé kunne kvalificere sig til en sådan støtte. 

Uanset hvilken metode du vælger, er det vigtigt at have en detaljeret forståelse af, hvad det præcis koster at starte et firma. Dette vil ikke kun hjælpe dig med at få den nødvendige finansiering, men også med at drive din virksomhed succesfuldt fremadrettet.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Når firmaet er startet op: De løbende omkostninger

Efter at have fundet ud af, hvad det koster at starte et firma og sikret finansieringen, træder du ind i en ny fase af virksomhedens livscyklus. Det er nu essentielt at forstå og planlægge for de løbende omkostninger, der kommer med at drive en virksomhed.

Driftsomkostninger:

Udover de engangsudgifter ved opstart, vil der være faste månedlige eller årlige udgifter. Dette kan inkludere leje af lokaler, lønninger, forsyninger som el og vand, og eventuelle licenser eller gebyrer.

Markedsføringsomkostninger:

Selvom du har et godt produkt eller service, skal folk kende til det. Budgettering for regelmæssig markedsføring, både online og offline, er afgørende for virksomhedens vækst.

Vedligeholdelse:

Uanset om det er dit website, dit fysiske lokale eller din maskinpark, vil der komme omkostninger ved vedligeholdelse og opdateringer.

Uforudsete udgifter:

Som tidligere nævnt kan der altid opstå uventede omkostninger. En god forretningsleder planlægger altid for det uforudsete ved at have en nødreserve.

Skat og afgifter:

At forstå og planlægge for skatter og afgifter er afgørende. En regelmæssig konsultation med en revisor kan hjælpe med at navigere i disse komplekse emner.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ omkring hvad det koster at starte et firma

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

De mest populære virksomhedstyper i Danmark er enkeltmandsvirksomheder, personligt ejet mindre virksomheder (PMV), og anpartsselskaber (ApS). Oprettelse af en enkeltmandsvirksomhed og PMV er som udgangspunkt gratis. For at stifte et anpartsselskab kræves en startkapital på 40.000 kroner.

Der er flere metoder til at dække opstartsomkostningerne. Disse inkluderer egenkapital, banklån, investorer, crowdfunding og offentlige støtteordninger. Valget af finansieringsmetode afhænger af din virksomheds behov og din personlige situation.

For at sikre virksomhedens langsigtede succes skal du budgettere for driftsomkostninger, markedsføringsomkostninger, vedligeholdelse, uforudsete udgifter samt skatter og afgifter. Det er også gavnligt at konsultere en revisor regelmæssigt for at navigere i skat og afgifter.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: