Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hjælp! Hvad kan jeg blive?

Er universitetet ikke din drøm? Eller kom du måske ikke ud af gymnasiet med det bedste snit? Bare rolig, der er masser af jobs, du kan få. Eller er du måske den fødte iværksætter? Som ung kan det føles overvældende at tage stilling til, hvad man ønsker at gøre med sit liv, især når man har fornemmelsen af, at alle omkring én tilsyneladende har styr på det hele. Men her er hemmeligheden: Det har de ikke. Mange går igennem livet og fortsætter med at stille sig selv det spørgsmål. Og det er helt okay.

Mulighederne er mange. Men hvordan finder man ud af, hvilken vej der er den rette? Det første skridt er at kende dine muligheder. Dette blogindlæg er til dig, der måske føler dig en smule forvirret og overvældet af alle de valg, du står overfor. Her vil vi gennemgå nogle af de muligheder, du har.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvordan finder jeg ud af, hvad jeg kan blive?

Det kan være utroligt svært at finde ud af, hvad man vil i fremtiden. Udvalget af jobs og uddannelser er enormt og kan til tider være svært at navigere i som ung.

Et godt tip er at sætte dig ned og tænke over, hvad der interesserer dig. Det kan være svært nok i sig selv, det ved vi. Men tænk over: “hvad kan jeg godt lide at lave?“, “hvad gør mig glad?”. Er der et område eller en aktivitet, som du finder spændende? Nogle gange kommer svaret ikke med det samme, og det er også helt okay. Det er en stor beslutning at tage. Husk på, at du altid kan prøve dig frem, og du vil ikke være fastlåst, hvis du fortryder din beslutning.

Synes du f.eks., det er sjovt at passe børn, kunne en jobmulighed som pædagog måske være noget for dig? Eller elsker du at gå op i mode og følge de forskellige modetrends? Så kunne modebranchen måske interessere dig. Husk, at der er rigtig mange forskellige jobs inden for de mange brancher.

I modebranchen er der f.eks. brug for både modeller, stylister, designere, fotografer, journalister, butiksansatte, influencere, indkøbere og marketingfolk.

Synes du matematik er spændende, og har du altid kunnet lide at have overblik over din økonomi? Måske var et job i finansbranchen noget for dig? Inden for finansbranchen kan du både arbejde som bankmand, med ejendomme, som revisor, økonom eller lignende.

Eller har du siden, du var lille, været helt vild med computere og måske endda prøvet kræfter med lidt kodning? Så kunne du måske være interesseret i at arbejde som programmør eller softwareudvikler eller finde en karriere inden for IT-sikkerhed.

Brug dit netværk og vær nysgerrig omkring hvad du kan blive

En rigtig god idé er at spørge de mennesker, du har omkring dig, om hvad de laver og arbejder med. Derudover kunne du også spørge dem, hvorfor de har valgt det job, de har. Ofte kan jobtitlen eller uddannelsen virke anderledes end selve jobbet. På den måde får du et mere konkret billede af, hvordan de forskellige jobs faktisk er.

Uddannelsestyper er der mange af – dine muligheder efter folkeskolen

Som sagt er der utroligt mange forskellige typer af uddannelser at vælge imellem. Nedenfor vil vi uddybe de forskellige typer.

Almene gymnasiale uddannelser

For mange er det en naturlig fortsættelse efter folkeskolen at starte på gymnasiet. Måske overvejer størstedelen af dine venner også gymnasiet? Gymnasiet er en god mulighed, der giver dig en bred almendannelse og forbereder dig til en videregående uddannelse. Du skal dog huske, at det ikke er den eneste form for ungdomsuddannelse, du kan tage. 

Lad os først se på de forskellige typer af gymnasiale uddannelser.

STX – Studentereksamen

STX er den traditionelle studentereksamen, der tilbyder en bred vifte af fag inden for humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. STX forbereder dig til næsten alle former for videregående uddannelser og varer 3 år.

HHX – Højere Handelseksamen

HHX fokuserer mere på økonomi, business, sprog og kultur og varer også 3 år. Her får du et godt indblik i virksomhedsdrift, international handel og økonomi generelt. Hvis du allerede nu ved, at du gerne vil tage en videregående uddannelse inden for handel, økonomi eller sprog, er HHX en god mulighed for dig.

HTX – Højere Teknisk Eksamen

HTX er den tekniske gymnasieuddannelse med fokus på teknologi, design og innovation. Her bliver du godt forberedt, hvis du overvejer at tage en teknisk eller naturvidenskabelig videregående uddannelse. HTX varer også 3 år.

HF – Højere Forberedelseseksamen

Med en HF får du en 2-årig gymnasial uddannelse på samme niveau som de andre gymnasiale uddannelser. Denne uddannelse indebærer mindre tid på skolebænken end de øvrige gymnasiale uddannelser. Den vil være en god mulighed for dig, hvis du føler, at en 2-årig uddannelse passer dig bedst.

EUD – Erhvervsuddannelser

Mens gymnasiale uddannelser ofte ses som springbrættet til en videregående uddannelse, er erhvervsuddannelserne skræddersyet til dem, der ønsker at specialisere sig inden for et specifikt fagområde og gå direkte ud på arbejdsmarkedet.

En erhvervsuddannelse kombinerer teoretisk undervisning med praktik i virksomheder, så du både lærer i klasseværelset og opnår praktisk erfaring i den virkelige verden.

Populære erhvervsuddannelser inkluderer bl.a. elektriker, frisør, tømrer, kok og mekaniker.

Efter afsluttet erhvervsuddannelse kan du enten træde direkte ind på arbejdsmarkedet, videreuddanne dig eller starte din egen virksomhed.

Erhvervsuddannelser tilbyder en unik kombination af teori og praksis, der forbereder studerende på det virkelige arbejdsliv. For mange er det en ideel vej til en meningsfuld og stabil karriere.

Du kan eventuelt tjekke https://hvadkanjegblive.dk ud!

EUX – Erhvervsuddannelse med gymnasial eksamen

EUX kombinerer erhvervsuddannelse med gymnasial uddannelse. EUX giver dig både en studentereksamen og praktisk erfaring. Hvis du på et tidspunkt ønsker at læse videre, f.eks. til ingeniør, har du den fordel, at du selv har arbejdet direkte med de materialer, som ingeniørarbejdet omhandler.

EUX tager typisk 4 år, da det kombinerer praktikforløb i virksomheder med skoleundervisning, hvilket giver en ideel kombination af praktisk erfaring og teoretisk viden.

EUX er en fremragende mulighed for dig, der måske er lidt træt af konstant at sidde på skolebænken og trænger til lidt afveksling, men som ikke vil give helt slip på den gymnasiale uddannelse. Efter en EUX kan du enten gå direkte ind på arbejdsmarkedet med den erhvervskompetence, du har opnået, eller vælge at fortsætte på en videregående uddannelse.

EUX tilbyder stor fleksibilitet for dem, der ikke ønsker at låse sig fast på en bestemt retning tidligt i livet. Det er for dem, der ønsker både praktiske færdigheder og muligheden for at fortsætte i det akademiske system.

Mulige fagretninger på EUX inkluderer bl.a. “El, byggeri og energi”, “Livsstil og sundhed”, “Mad og oplevelser”, og “It, web og medier”.

Videregående uddannelse – Så nu, så langt og hvad så?

Der er utrolig mange forskellige videregående uddannelser – både korte, mellem og lange. Nedenfor kan du læse om de forskellige typer.

Er universitetet mon noget for dig?

Mange vælger at fortsætte deres akademiske rejse på universitetet efter en gymnasial uddannelse. Universitetsuddannelser er karakteriseret ved deres dybdegående teoretiske tilgang og forskningsbaserede undervisning. Disse er, hvad man kalder, lange videregående uddannelser.

Struktur af universitetsuddannelser:

  1. Bachelor: En 3-årig grunduddannelse, hvor du får en bred indføring i dit fagområde.
  2. Kandidat (master): En 2-årig overbygningsuddannelse, hvor du specialiserer dig inden for et bestemt område af dit fag.
  3. Ph.d.: En 3-årig forskningsuddannelse, hvor du dykker dybt ned i et specifikt forskningsemne.

De 8 universiteter i Danmark

  1. Københavns Universitet (KU): Danmarks ældste og største universitet med en bred vifte af humanistiske, naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige uddannelser.
  2. Aarhus Universitet (AU): Kendt for sit stærke forskningsmiljø og en bred vifte af uddannelser inden for næsten alle fagområder.
  3. Syddansk Universitet (SDU): Har en stærk tværfaglig tilgang og er kendt for sin tekniske og sundhedsvidenskabelige forskning.
  4. Aalborg Universitet (AAU): Er især kendt for sin problembaserede læringsmodel, hvor studerende arbejder i grupper omkring reelle problemstillinger.
  5. Roskilde Universitet (RUC): Høj grad af gruppe- og procesarbejde 
  6. Danmarks Tekniske Universitet (DTU): Naturvidenskab og teknisk videnskab 
  7. Copenhagen Business School: Ligeledes mere fokus på virksomhedsorienterede studier
  8. IT-Universitetet i København: IT-uddannelser inden for spil, digitalt design, data science mv.

Eksempler på populære universitetsuddannelser:

  • Naturvidenskab: Biologi, kemi, fysik, geologi.
  • Humaniora: Historie, filosofi, sprogstudier, litteraturvidenskab.
  • Samfundsvidenskab: Sociologi, politologi, økonomi, jura.
  • Sundhedsvidenskab: Medicin, odontologi, farmaci, folkesundhedsvidenskab.
  • Teknologi og IT: Datalogi, softwareudvikling, ingeniøruddannelser.

Universitetsuddannelserne er designet til dem, der ønsker at dykke dybt ned i et fagområde og eventuelt beskæftige sig med forskning. Uddannelsen er krævende, men belønningen er en dyb forståelse og evnen til at bidrage til ny viden inden for dit felt.

Har du hørt om erhvervsakademiuddannelser?

Erhvervsakademiuddannelser er en form for kort videregående uddannelse, der typisk varer 2-2,5 år. Herefter kan du enten komme i praktik i en virksomhed eller videreuddanne dig på professionsbachelor- eller kandidatniveau.

Erhvervsakademiuddannelser kombinerer teoretisk viden med praksisorienterede kompetencer, og de er designet til at forberede studerende direkte til arbejdsmarkedet med erhvervsrettede færdigheder.

Nogle eksempler på erhvervsakademiuddannelser er markedsføringsøkonom, multimediedesigner, datamatiker og serviceøkonom.

Erhvervsakademiuddannelser tilbyder en attraktiv kombination af teori og praksis, der effektivt forbereder de studerende til det arbejdsmarked, de ønsker at bevæge sig ind i. De er ideelle for dig, der ønsker en direkte vej til beskæftigelse efter en relativt kort tid på skolebænken.

Hvad er en professionsbachelor nu lige for noget?

Professionsbacheloruddannelser er en form for mellemlang videregående uddannelse, der kombinerer teoretisk viden med praktiske færdigheder. De er designet til at forberede studerende til direkte professionelt arbejde inden for specifikke brancher eller fagområder. 

En professionsbacheloruddannelse varer typisk 3-4 år og inkluderer praktik som en integreret del. Dette giver studerende mulighed for at anvende deres teoretiske viden i praksis.

Eksempler på professionsbacheloruddannelser inkluderer sygeplejerske, lærer, pædagog og finansbachelor.

En professionsbachelor kan tages på forskellige institutioner, herunder:

  • Københavns Erhvervsakademi 
  • CPH Business 
  • Professionshøjskolen UCN
  • Erhvervsakademi Aarhus 
  • UC SYD

Professionsbacheloruddannelser er ideelle for dem, der ønsker en kombination af teoretisk viden og praktiske færdigheder med et klart jobfokus.

OBS: Du kan bygge videre på din erhvervsakademiuddannelse og blive professionsbachelor på 1,5 år.

Iværksætter: noget helt andet end skolebænken og de traditionelle uddannelser

For nogle unge er den traditionelle uddannelses- eller karrierevej ikke tiltalende. Måske drømmer du om at skabe noget selv, starte en virksomhed eller forfølge en passion. I så fald kan iværksætteri være vejen frem.

Iværksætteri handler om at starte og drive sin egen virksomhed, og det kan spænde over alt fra en lille onlinebutik til en større produktionsvirksomhed.

Der kan være mange fordele, ved at blive iværksætter, som f.eks.:

  • Selvstændighed: Som iværksætter bestemmer du selv over din tid, dine opgaver og din virksomhed.
  • Potentiel økonomisk gevinst: Hvis din virksomhed lykkes, kan der være store økonomiske fordele.
  • Personlig udvikling: Du lærer enormt meget om forretning, men også om dig selv og dine grænser.

Det er dog desværre sådan, at der også næsten altid følger udfordringer med, som f.eks.:

  • Usikkerhed: Der er ingen garanti for succes, og mange start-ups fejler.
  • Hårdt arbejde: Det kræver ofte lange arbejdsdage og stort engagement at få en virksomhed op at køre.
  • Finansiel risiko: At starte en virksomhed kan kræve investeringer, som du muligvis ikke får tilbage.

Men hvordan kommer du så bedst i gang som iværksætter?

Vi har nedenfor lavet en lille guide, til hvor det måske ville være en god ide at starte og så videre:

  1. Idéudvikling: Begynd med en ide. Hvad er det, du vil sælge eller tilbyde? Hvem er din målgruppe?
  1. Markedsundersøgelse: Undersøg, om der er efterspørgsel på dit produkt eller din service.
  1. Forretningsplan: Lav en detaljeret plan for, hvordan din virksomhed skal drives, hvordan du vil tjene penge, og hvordan du vil markedsføre dig.
  1. Finansiering: Overvej, hvor pengene til at starte virksomheden skal komme fra. Det kan være egne besparelser, lån, investorer eller crowdfunding.
  1. Netværk: Tal med andre iværksættere, meld dig ind i iværksætternetværk og søg råd og vejledning.

Vi er heldige i Danmark, da der findes mange ressourcer for unge, såsom start-up hubs og inkubatorer. Disse organisationer hjælper nye virksomheder med at komme i gang ved at tilbyde vejledning, kontorplads og adgang til netværk.

Desuden findes der mange kurser og endda uddannelser specifikt rettet mod iværksætteri. På disse kan man tilegne sig den teoretiske viden, der kan støtte i driften af en virksomhed.

Men husk på: At være iværksætter er ikke for alle. Det kræver mod, beslutsomhed og en masse hårdt arbejde. For dem med drømmen og viljen kan det dog være en utroligt givende karrierevej. Det er vigtigt at huske, at succes sjældent kommer natten over.

At finde sin vej i livet: Ressourcer og Værktøjer til dig

For mange unge kan det at træffe beslutninger om fremtidig uddannelse og karriere være en udfordring, især når man ikke er helt sikker på, hvad man vil. Heldigvis er der en række ressourcer og værktøjer, der kan hjælpe dig med at finde ud af hvad du kan blive:

  • Uddannelsesguiden.dk (ug.dk): Dette er den officielle portal for information om uddannelse og karriere i Danmark. Den tilbyder en omfattende oversigt over forskellige uddannelsesmuligheder i Danmark – fra grunduddannelser til videregående uddannelser. 
  • Karrierevejledning: Mange gymnasier og videregående uddannelsesinstitutioner tilbyder karrierevejledning, hvor man kan tale med en vejleder om ens interesser, styrker og mulige karriereveje.
  • Online karrieretests: Der findes mange online tests, der kan hjælpe med at identificere ens styrker, svagheder, interesser og potentielle karriereveje.
  • Praktik og jobskygning: At tilbringe tid i en bestemt branche eller rolle (selv for en kort periode) kan give dybdegående indsigt og hjælpe med at afgøre, om det er noget for dig.
  • Netværk: Taler med familie, venner og professionelle kontakter om deres egne erfaringer kan give værdifulde perspektiver og råd.
  • Bøger og podcasts: Der er mange ressourcer, der fokuserer på personlig og professionel udvikling. At læse bøger eller lytte til podcasts kan give indsigt og inspiration.
  • Messer og informationsaftener: Mange uddannelsesinstitutioner og brancher afholder informationsmøder eller messer, hvor man kan møde repræsentanter, stille spørgsmål og få en fornemmelse af de forskellige muligheder.

Held og lykke fra os!

Vi håber, at denne guide kan bringe dig et skridt tættere på at finde ud af, hvad du vil og hvad du kan blive. 

Uanset hvilken retning du vælger, er det vigtigste at huske på, at rejsen er lige så vigtig som destinationen. Det kan tage tid at finde ud af, hvad man virkelig vil, og det er okay at ændre mening undervejs.

Og husk: Vær nysgerrig, vær modig og frem for alt, vær åben for de mange muligheder, der venter!

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ omkring "Hjælp! Hvad kan jeg blive?”

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Der er blandet andet:

o   STX

o   HHX

o   HTX

o   HF

o   EUD

o   EUX

Der er blandt andet:

o   Erhvervsakademiuddannelser

o   Professionsbacheloruddannelser

o   Universitetsuddannelser

Du kan læse mere om hvad du kan blive på https://www.ug.dk

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her:

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder