Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Kapitalindkomst

Kapitalindkomst forstås som de penge, man tjener gennem investeringer, eksempelvis via aktieudbytte eller renteindtægter. Hvis dine investeringer i aktier genererer et udbytte, kategoriseres dette som kapitalindkomst. Ligeledes betragtes renteindtægter fra penge, der opbevares på en bankkonto, også som kapitalindkomst.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad betyder kapitalindkomst?

Hvis du har placeret nogle af dine midler i aktier, eller hvis du har opsparing i en bankkonto, er chancerne gode for, at du modtager en form for kapitalindkomst hvert år. 

Kapitalindkomst opstår, når dine bankindskud genererer renter, eller hvis du ejer investeringsbeviser baseret på obligationer. Når dine aktieinvesteringer leverer et afkast igennem året, falder dette oftest ind under kategorien aktieskat, men under visse omstændigheder kan det også betragtes som kapitalindkomst – for eksempel i tilfælde af aktier i investeringsfonde.

Det er vigtigt at understrege, at kapitalindkomst ikke relaterer sig til den lønindkomst, du modtager fra dit arbejde. Det er ikke en kompensation for arbejde udført, men derimod indtægter opnået gennem finansielle investeringer som aktier eller bankrenter.

Hvordan får jeg kapitalindkomst?

At opnå kapitalindkomst er muligt gennem to primære veje: ved at have dine penge i en bank med en fordelagtig rente, hvilket resulterer i renteindtægter, eller ved at investere dine midler i for eksempel aktier, hvorfra du kan modtage afkast. Med andre ord, kapitalindkomst genereres, når du opnår et økonomisk udbytte enten fra aktieafkast og/eller renteindtægter.

Kan man få fradrag?

I visse situationer er det faktisk muligt at opnå fradrag for din kapitalindkomst. Hvis du har haft specifikke udgifter relateret til erhvervelsen eller vedligeholdelsen af din kapitalindkomst, såsom investeringer, der fører til renteindtægter eller aktieafkast, kan disse omkostninger kvalificere til fradrag. For at være berettiget til disse fradrag er det en forudsætning, at du rent faktisk har haft udgifter direkte forbundet med at opnå eller opretholde din kapitalindkomst.

En anden situation, der kan udløse fradrag, er hvis du står med en negativ kapitalindkomst, som kan ske, hvis du oplever tab på dine aktieinvesteringer.

Når det kommer til at rapportere kapitalindkomst på din årlige skatteopgørelse, har teknologien gjort processen mere brugervenlig. I dagens digitale æra bliver det meste af informationen om kapitalindkomster automatisk indberettet til skattemyndighederne af bankerne og andre finansielle institutioner. Dette betyder, at du typisk ikke behøver at indberette disse oplysninger manuelt.

Det er dog stadig afgørende, at du gennemgår din skatteopgørelse nøje for at sikre, at alle oplysninger er korrekte og fuldstændige. Selvom automatisk indberetning er en stor hjælp, er ingen systemer fejlfri, og der kan opstå fejl.

Endelig er det vigtigt at huske på, at reglerne omkring kapitalindkomst og skattefradrag kan være komplekse og foranderlige. Det er klogt at sætte sig grundigt ind i disse regler eller søge vejledning hos en skatteekspert, især hvis du overvejer investeringer, der kan påvirke din skattesituation. At være velinformeret og opdateret med de seneste regler kan gøre en stor forskel for din økonomi og skatteforpligtelser.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beskatning af kapitalindkomst

Beskatningen af kapitalindkomst varierer baseret på, om din nettokapitalindkomst viser sig at være enten positiv eller negativ, og desuden, om den positive indkomst overstiger en specifik bundgrænse.

Din nettokapitalindkomst er 

Sådan beskattes du

Negativ

Du får et fradrag på ca. 25-33% afhængig af din skattesats. Du kan trække det fra i din kommune- og kirkeskat. 

Positiv

Du beskattes med 37-42%

Positiv (men under bundgrænsen) 

Du beskattes maksimalt med 37% samt kirkeskat

Den nævnte bundgrænse for nettokapitalindkomst er variabel og kan justeres over tid. Generelt gælder det, at grænsen for ægtepar er sat til det dobbelte af den for enlige. Dette betyder, at beskatningsreglerne tager højde for familiens samlede kapitalindkomst og justerer grænseværdierne derefter, hvilket potentielt kan medføre forskellige skatteimplikationer for individer baseret på deres civilstand og deres samlede nettokapitalindkomst.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Har kapitalindkomst indflydelse på topskat?

Ja, din kapitalindkomst kan faktisk påvirke, om du skal betale topskat. For indkomståret 2024 gælder det, at grænsen for kapitalindkomst, før det påvirker beregningen af topskat, er 50.500 kr. for enkeltpersoner og det dobbelte, altså 101.000 kr., for ægtepar. Det er først, når din nettokapitalindkomst overstiger disse beløb, at det har en direkte effekt på din topskat.

For topskatteydere betyder det, at kun det overskydende beløb over disse grænser bliver medregnet i beregningen af topskat. Alt under grænsen bliver beskattet til en lavere sats, typisk omkring 37% plus eventuel kirkeskat. Så for en enlig person med en kapitalindkomst på eksempelvis 55.000 kr., er det kun de 4.500 kr., der overstiger grænsen på 50.500 kr., som vil blive medregnet i grundlaget for topskat. Resten, i dette tilfælde 46.800 kr., vil være underlagt den lavere beskatning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Hvad er kapitalindkomst

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Kapitalindkomst repræsenterer de penge, du tjener fra dine aktieinvesteringer over et år. Dette omfatter også renteindtægter fra din bankkonto.

Negativ kapitalindkomst opstår, når du oplever økonomisk tab på dine aktier i løbet af et år, hvilket er det direkte modsatte af traditionel kapitalindkomst.

Hvordan din kapitalindkomst beskattes afhænger af, om den er positiv eller negativ, samt dine øvrige økonomiske forhold.

Beregningen af din kapitalindkomst er tæt knyttet til dine samlede økonomiske forhold, hvilket gør det udfordrende at angive en one-size-fits-all fremgangsmåde.

En positiv kapitalindkomst, eller simpelthen kapitalindkomst, er det beløb du tjener fra aktieejerskab og bankrenter igennem året.

For dybere indsigt i kapitalindkomstens verden og dets regler, anbefales det at besøge Skattestyrelsens hjemmeside for yderligere information.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: