Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Innovation

Kernen i innovation ligger i udviklingen og implementeringen af en ny idé, der påvirker vores tilgang til bestemte opgaver eller problemer, enten ved at forbedre dem betydeligt eller ændre dem helt. Det afgørende element er, at den erstatter en ældre metode med noget nyt og mere effektivt.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelsen af innovation uddybet

Innovation refererer til processen med at bringe en ny idé til liv gennem dens udvikling og implementering i det virkelige liv. Dette kan spænde vidt, fra innovative tekniske løsninger til revolutionerende produkter, der har potentialet til at omkalfatre vores opfattelser og tilføje frisk energi. Det absolut væsentlige ved innovation er realiseringen af en idé i praksis, hvilket skaber en målbar forandring.

Konceptet om innovation blev først fremhævet af Joseph A. Schumpeter, en østrigsk-amerikansk økonom. Schumpeter fremhævede innovation som en dobbeltsidig proces, hvor innovation ikke kun medfører vedvarende fornyelse, men også kan føre til, at ældre virksomheder bliver overflødige, erstattet af nye, mere innovative virksomheder.

Det er kritisk at forstå, at blot at have en ny idé ikke i sig selv kvalificerer som innovation. Innovation kræver, at man kan omsætte idéer til praktiske løsninger, der skaber værdi. Denne distinktion overses ofte af dem, der forhastet betragter sig selv som innovative, når de reelt kun er lidt kreative.

Inkrementel innovation forklaret

Forståelsen af innovation kan virke kompleks, men ved at dykke ned i begrebet inkrementel innovation, bliver det klarere. Inkrementel innovation handler om mindre justeringer eller forbedringer af eksisterende elementer eller produkter.

Et eksempel på inkrementel innovation ses hos Tuborg, hvor deres ølflasker engang bar sloganet: “Husk, øl er til tørst, ikke til trøst”. Dette slogan, udover at være fængende, illustrerer inkrementel innovation ved at anvende eksisterende sprog og referencerammer på en ny måde, hvilket skaber en fornyet betydning og perspektiv.

Radikal innovation forklaret

Radikal innovation repræsenterer et fuldstændigt brud med det eksisterende, hvor man introducerer en helt ny måde at anskue og udføre opgaver på. Det sker ved at bringe en idé eller vision til virkelighed, som ikke alene tilføjer værdi, men også gør tidligere løsninger forældede.

Joseph A. Schumpeter, den tidligere omtalte økonom, beskrev denne type innovation som en “kreativ destruktionsproces”. Denne beskrivelse understreger, at skabelsen af noget nyt uundgåeligt fører til afviklingen af noget eksisterende. Et eksempel på radikal innovation kunne være udviklingen af computeren, der gjorde skrivemaskinen forældet, eller CD’en, som erstattede kassettebåndet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Innovationshøjde forklaret

Når det kommer til innovation, er det også vigtigt at forstå konceptet om innovationshøjde. Innovationshøjden afspejler, hvor banebrydende en idé virkelig er. Hvis innovationsprocessen resulterer i en fundamentalt anderledes måde at gøre tingene på, taler man om en høj innovationshøjde.

For at blive indenfor det teknologiske felt kan eksemplet med smartphones illustrere dette; de har gjort den traditionelle fastnettelefon overflødig, og måden vi anvender telefoner på i dag, er radikalt forskellig fra blot et årti siden. De innovationer, der opnår en høj innovationshøjde, deler den fælles egenskab, at de har transformeret mange menneskers liv markant.

Innovationens skyggesider

Selvom innovation ofte ses som en positiv kraft, er det vigtigt at anerkende, at den også kan medføre negative konsekvenser. Dette kan inkludere en forringelse af servicekvaliteten og arbejdsforholdene over tid. Især for offentlige institutioner, som bærer et særligt etisk ansvar overfor borgere og samfund, er det essentielt, at både ledere og medarbejdere engagerer sig i løbende dialoger om etik samt de potentielle fordele og ulemper ved foreslåede innovationer, før disse iværksættes. Efter implementeringen er det også kritisk at evaluere innovationen for at afdække eventuelle værditab og nøje afveje fordele kontra ulemper.

Ledelsesdrevet strategisk innovation

Ledelsesdrevet strategisk innovation er anerkendt som en værdifuld og eftertragtet tilgang til offentlig innovation, med en særlig vægtning af større, banebrydende innovationer som det ultimative mål. Dette har skabt et skærpet fokus på lederes ansvar og deres rolle i innovationsprocessen, opfordrende til ambitiøs og innovativ tænkning. Ledere får hermed også beføjelser til at navigere i økonomiske og legitimitetsmæssige aspekter i forbindelse med udarbejdelsen og gennemførelsen af nye, innovative koncepter.

Dette fokus kan imidlertid utilsigtet overskygge de mindre åbenlyse former for innovation, såsom de hverdagsinnovationer, der finder sted gennem initiativer fra mellemledere, teamledere og almindelige medarbejdere, og som spiller en afgørende rolle i at drive forandring og forbedring på arbejdspladsen.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Upåagtede innovationer

Oversete innovationer udspringer ofte fra medarbejdernes og de lavere ledelsesniveauers daglige rutiner. Disse initiativer bliver sjældent klassificeret som innovationer af dem selv; de betragtes mere som en integreret del af det daglige arbejde, der bidrager til at gøre processerne lettere, mere effektive og til tider endda mere underholdende. Selvom disse innovationer kan virke små og afgrænsede, har de potentiale til at udvikle sig og i sidste ende spille en signifikant rolle for organisationens samlede innovationsevne.

Innovation versus forandring og kompetent udførelse

Innovation indbefatter ikke udelukkende de store, strategisk planlagte innovationer, der bevidst sættes i værk og ledes af en styringsgruppe. Det dækker også over de små, inkrementelle og ofte oversete initiativer, som tager udgangspunkt i organisationens yderste led. Forskellen mellem sådanne begrænsede, inkrementelle og oversete innovationer og almindelig forandring eller dygtig og engageret jobudførelse rejser betydningsfulde spørgsmål. Hvordan adskiller vi disse små innovationer fra simpel forandring eller fra den kompetente udførelse af daglige opgaver? Og hvorfor bør de betragtes som innovationer?

Disse spørgsmål repræsenterer en vedvarende udfordring inden for forskning i innovation samt i planlægningen og udnyttelsen af innovation. Den afgørende faktor, som adskiller innovation fra almindelig forandring eller kompetent arbejde, er innovationens evne til at bryde med tidligere praksisser og introducere noget nyt inden for organisationen, der skaber værdi i relation til de centrale opgaver. Det er denne skabelse af ny værdi, der kvalificerer en handling som værende innovativ.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Innovation

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Innovation indebærer at udvikle en idé, som revolutionerer vores tilgang til visse aktiviteter. At have en fremragende idé betragtes ikke som innovation; innovation opstår først, når idéen realiseres i praksis og medfører værdiskabelse.

Innovativ tænkning går ud over blot at generere interessante idéer. Det væsentlige er at transformere disse idéer til praktiske løsninger, der ultimativt leverer ægte værdi.

Innovation adskiller sig fra simpel forandring eller kompetent jobudførelse ved at introducere nye metoder eller idéer, der bryder med tidligere praksisser inden for en organisation. Det afgørende kendetegn ved innovation er, at den skaber ny værdi i forhold til organisationens kerneopgaver, hvilket gør den til mere end blot en ændring eller dygtig udførelse af arbejdet.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: