Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

AM-bidrag

AM-bidrag står for arbejdsmarkedsbidrag, et afgift alle arbejdende danskere bidrager med til staten. Dette omfatter både folk i ansættelse og selvstændige erhvervsdrivende. Bidraget er fastsat til 8 % af enten din lønindkomst eller virksomhedens overskud.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er AM-bidrag

Hver gang du modtager din lønseddel via e-Boks, vil du bemærke et fradrag mærket som AM-bidrag. Dette repræsenterer dit bidrag til arbejdsmarkedet, en 8 % skat, som er obligatorisk for både ansatte og selvstændige for at aflevere til staten. Denne skat bliver trukket fra din bruttoindkomst, det vil sige din indtægt før fradrag af A-skat og anden skat

AM-bidraget pålægges ikke kun din løn, men også eventuelle feriepenge. Det er op til din arbejdsgiver at sørge for, at dette bidrag bliver korrekt fradraget fra din løn, så processen er fuldstændig bekymringsfri for dig. Dette sker automatisk og vil tydeligt fremgå af din lønseddel hver måned. Som indehaver af en enkeltmandsvirksomhed vil AM-bidraget blive opgjort i forbindelse med indberetning til din selvangivelse.

Den totale indkomst fra AM-bidrag til staten blev estimeret til at være omkring 105 milliarder kroner for finansåret 2020, ifølge den officielle Finanslov.

Beregning af dit AM-bidrag forklaret

På din månedlige lønseddel kan du se, hvad du modtager i løn, samt hvad du skal aflevere til staten i form af AM-bidrag og andre skatter. Det beløb, din arbejdsgiver udbetaler, matcher ikke nøjagtigt det beløb, du rent faktisk ser indgå på din konto. Ud over A-skat og eventuel B-skat, er der andre fradrag, der reducerer det beløb, du har til rådighed.

AM-bidraget beregnes af din fulde løn, hvilket betyder, at det først trækkes, efter pensionsbidrag og ATP er fradraget fra din løn. AM-bidraget skal trækkes, før skatten beregnes på det resterende beløb.

For at beregne AM-bidraget, afrundes din arbejdsmarkedsbidragspligtige indkomst først ned til det nærmeste beløb, der kan deles med 10. Denne afrunding er lig den metode, der anvendes ved beregning af A-skat på A-indkomst.

Efter A-skat og AM-bidrag er blevet udregnet, afrundes disse beløb op til det nærmeste hele krone tal, hvilket betyder, at de vises uden ører på lønsedlen.

For dem, der modtager sygedagpenge, er det vigtigt at bemærke, at der ikke skal betales AM-bidrag af disse. Selvom sygedagpenge betragtes som A-indkomst, undtages de fra både AM-bidrag og feriegodtgørelsesberegning.

Hvad går AM-bidrag til?

AM-bidraget er en vigtig afgift, der understøtter den danske statskasse og spiller en central rolle i finansieringen af velfærdssystemet. Midlerne fra AM-bidrag anvendes direkte til at finansiere overførselsindkomster såsom dagpenge og kontanthjælp, som ydes til de borgere i Danmark, der opfylder betingelserne for at modtage sådan støtte.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Baggrunden for AM-bidrag - Hvorfor betaler man det

AM-bidraget blev indført i Danmark tilbage i 1994 med det formål at skabe en kollektiv finansieringskilde, hvor lønmodtagere bidrager til dækning af statens udgifter, herunder dagpenge og omkostninger forbundet med aktiveringsprogrammer. Tanken var, at dette skulle være en midlertidig foranstaltning designet til at reducere arbejdsløshedstallene.

Selvom arbejdsløshedssituationen nu er væsentligt forandret sammenlignet med 1994, forbliver AM-bidraget en fast del af det danske skattesystem. Dette indikerer, at den oprindelige “midlertidige” skat har fundet en permanent plads i finansieringen af den offentlige sektor, uden tegn på nært forestående afskaffelse.

Betaling af AM-bidrag udført korrekt

Ansvaret for at indberette og betale AM-bidrag ligger hos arbejdsgiveren, der skal trække bidraget direkte fra medarbejderens løn sammen med A-skat og andre obligatoriske bidrag. For at følge op på dine bidragsbetalinger, kan du tjekke din Skattekonto på TastSelv Erhverv platformen.

Afhængigt af din situation og hvordan du indberetter, varierer processen for betaling af AM-bidrag:

  • Ved brug af eget lønsystem eller eIndkomst: Du har mulighed for at foretage betalingen via Nets eller din netbank.
  • Ved brug af LetLøn: Du bør tilmelde dig Nets’ Overførselsservice for at facilitere betalingerne.
  • Hvis en tredjepart håndterer din lønindberetning (f.eks., et lønbureau): Betalingen af dit AM-bidrag foregår automatisk som en del af deres service.

For selvstændige, som betaler B-skat af eksempelvis mindre B-indkomster eller modtager honorarer i form af engangsbeløb, er det nødvendigt selv at sørge for betaling af AM-bidrag. For dem med en fast B-indkomst, der er deklareret på forskudsopgørelsen, vil AM-bidraget automatisk blive inkluderet i beregningen af B-skatterater. Dette sikrer, at alle nødvendige bidrag bliver betalt korrekt til Skattestyrelsen.

Betaling af AM-bidrag via udenlandsk bankkonto

Når du skal betale AM-bidrag fra en bankkonto uden for Danmark, er det afgørende at inkludere dit SE-nummer i transaktionens kommentarfelt. Dette SE-nummer sikrer, at Skattestyrelsen kan identificere dig som afsender af betalingen.

Her er de relevante oplysninger for international overførsel:

  • IBAN-nummer: DK87 0216 4069 1633 94
  • Swift-kode (BIC): DABADKKK
  • Kontonummer: 02164069163394
  • Kontohaver: Skattestyrelsen
  • Kommentarfelt: Husk at angive det 8-cifrede SE-nummer

Ved at følge disse instruktioner sikrer du, at din betaling af AM-bidrag korrekt kan tilskrives din konto hos Skattestyrelsen, uanset hvor i verden din bankkonto befinder sig.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvem betaler mest?

AM-bidraget er et ensartet bidrag på 8 %, som alle lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende i Danmark skal betale af deres indkomst til staten. Dette gælder uanset indkomstniveau, hvilket betyder, at både høj- og lavtlønnede, timelønnede samt fastlønnede bidrager med den samme procentsats af deres indtjening.

For selvstændige er reglen den samme, med 8 % af virksomhedens overskud som bidrag. Skulle en selvstændig erhvervsdrivende opleve et år uden overskud, pålægges der ikke AM-bidrag, idet der ikke er nogen løn at beregne bidraget af.

Det er værd at bemærke, at selvom procentsatsen er ens for alle, vil de absolutte beløb, der betales i AM-bidrag, variere afhængigt af indkomstens størrelse. De med højere indkomster vil i kroner og ører bidrage mere til staten end de med lavere indkomster. Dog kan det argumenteres, at de ekstra 8 % har en større relativ betydning for dem med lavere indkomster, da en større del af deres disponible indkomst går til dette bidrag.

Kan jeg slippe for at betale AM-bidrag?

AM-bidraget er en bredt anvendt skat, der pålægges en lang række indtægter, herunder honorarer, værdien af fri bil, overskud fra selvstændig virksomhed, og andre former for personalegoder. Dette betyder, at langt de fleste former for indkomst fra arbejde er omfattet af bidraget.

Der er dog visse undtagelser, hvor man ikke er pålagt at betale AM-bidrag. Dette gælder indtægter såsom offentlig støtte, herunder studiestøtte (SU), pensioner, dagpenge, og kontanthjælp. Disse former for indkomst er fritaget fra AM-bidrag, da de enten anses for værende velfærdsydelser eller understøttelse i tilfælde af arbejdsløshed eller uddannelse.

Kort sagt, mens der er bred dækning af indtægter, der er underlagt AM-bidrag, er der specifikke undtagelser, der primært omhandler offentlig støtte og ydelser, hvilket afspejler en intention om ikke at beskatte indkomster, der har til formål at støtte borgere i særlige situationer.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om AM-bidrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

AM-bidrag, eller arbejdsmarkedsbidrag, er en 8 % skattepligt på indkomsten for enhver, der er aktiv på arbejdsmarkedet. Dette bidrag trækkes fra lønindkomsten af dem i arbejde.

Dette bidrag er specifikt øremærket til at dække statslige omkostninger forbundet med arbejdsmarkedet, såsom udbetaling af dagpenge, finansiering af efteruddannelse, og barselsdagpenge.

Dette bidrag er specifikt øremærket til at dække statslige omkostninger forbundet med arbejdsmarkedet, såsom udbetaling af dagpenge, finansiering af efteruddannelse, og barselsdagpenge.

Enhver der modtager en løn, samt selvstændigt erhvervsdrivende, er forpligtet til at bidrage med AM-bidrag. Det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at bidraget bliver korrekt fratrukket lønnen hver måned.

Bidraget beregnes som 8 % af den løn, du modtager, efter fradrag af ATP og eventuelle personlige pensionsbidrag.

AM-bidrag skal ligeledes betales af B-indkomst. Det er dit eget ansvar at indbetale AM-bidrag for B-indkomst, på samme måde som du selv er ansvarlig for at indbetale skat af denne indkomst.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: