Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Aktiver

Inden for regnskab er et aktiv en væsentlig post på en virksomheds balance. Det repræsenterer en ressource, som virksomheden besidder, hvilket kan variere fra en varevogn til en ejendom. På den anden side står vi med passiver, som udgør det, virksomheden er i gæld med.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af aktiver

Begrebet “aktiv” er en grundlæggende regnskabsterm, der er essentiel for dem, der ønsker at udarbejde eller tolke en virksomheds finansielle rapporter. En virksomhed ejer forskellige aktiver, som spænder fra køretøjer og bygninger til IT-udstyr og møbler. Disse elementer kvalificerer som aktiver. I regnskabssammenhænge diskuteres aktiver ofte i tandem med passiver, og til yderligere indsigt har vi ligeledes udarbejdet en artikel om passiver. Det er værd at notere, at ikke alle køb automatisk kategoriseres som aktiver; de skal opfylde bestemte værdikriterier for at blive anset som sådan.

Hvad er minimumsgrænsen for aktiver?

Når din virksomhed foretager større anskaffelser, som eksempelvis erhvervelsen af en ny firmabil eller opførelsen af et lager, er det klart, at disse køb klassificeres som aktiver. Mindre anskaffelser, såsom møbler eller IT-udstyr, kræver dog en nærmere vurdering af det totale indkøbsbeløb.

For anskaffelser under 33.100 kr. ekskl. moms i 2024, betragtes købet ikke som et aktiv, men snarere som småanskaffelser. Omvendt, hvis det samlede købsbeløb overstiger denne grænse, skal anskaffelsen registreres som et aktiv i virksomhedens bogføring.

Det afgørende kriterium er det kumulative købsbeløb for året, snarere end prisen for individuelle elementer af kontorudstyr. Er det årlige samlede indkøbsbeløb 33.100 kr. ekskl. moms eller derover, bør disse køb generelt indgå under aktiver i virksomhedens regnskab.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Findes der forskellige typer af aktiver?

Absolut, aktiver inddeles i to primære kategorier, hver med sine egne karakteristika og formål inden for virksomhedens regnskab:

  • Anlægsaktiver
  • Omsætningsaktiver

Anlægsaktiver uddybet

Anlægsaktiver repræsenterer de ressourcer i en virksomhed, som besidder en værdi over en længere periode, typisk med en anvendelsestid på mere end et år. Disse kan inkludere elementer som bygninger eller patenter. Der skelnes mellem tre hovedtyper af anlægsaktiver:

  • Materielle anlægsaktiver: Denne kategori er den mest udbredte og omfatter fysiske objekter, som en virksomhed ejer. Dette dækker over en bred vifte af ting, fra køretøjer til kontorudstyr og fast ejendom.
  • Immaterielle anlægsaktiver: Disse aktiver er ikke-fysiske og kan omfatte elementer som virksomhedens goodwill, varemærker eller patenter. Immaterielle aktiver repræsenterer ofte en væsentlig del af en virksomheds værdi, specielt i videnintensive sektorer.
  • Finansielle anlægsaktiver: Denne type omhandler virksomhedens investeringer i økonomiske værdipapirer såsom aktier, obligationer eller andele i andre virksomheder. Finansielle anlægsaktiver afspejler virksomhedens langsigtede finansielle interesser og engagementer.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Forståelse af omsætningsaktiver

Omsætningsaktiver, ofte også benævnt som kortfristede aktiver, karakteriseres ved deres korte anvendelsestid på under et år. Disse aktiver er dem, en virksomhed planlægger at forbruge, omsætte til kontanter, eller sælge inden for en kort periode. Deres primære formål er at understøtte den løbende drift og likviditet i virksomheden.

Typiske eksempler på omsætningsaktiver omfatter varelager, som virksomheden forventer at sælge; tilgodehavender fra kunder, som repræsenterer det beløb, kunder skylder for leverede varer eller ydelser; samt likvide midler på hånden eller på bankkontoen, som er nødvendige for daglige operationer.

Forståelsen af passiver i en virksomheds regnskab

Passiver udgør en afgørende del af en virksomheds finansielle struktur, idet de sammen med aktiverne skaber et fuldstændigt billede af virksomhedens økonomiske tilstand. Passiver repræsenterer de midler, der har finansieret virksomhedens aktiver. De består specifikt af virksomhedens egenkapital, hensatte forpligtelser samt gældsforpligtelser.

  • Virksomhedens egenkapital viser værdien af virksomheden, der tilhører ejerne eller aktionærerne, efter at alle forpligtelser er opgjort.
  • Hensatte forpligtelser refererer til reserverede beløb for fremtidige, potentielt usikre udgifter, som virksomheden forventer at have.
  • Gældsforpligtelser opdeles i kortfristet gæld, der skal betales inden for et år, og langfristet gæld, der strækker sig over længere tid.

Balancen mellem aktiver og passiver

Balancen mellem aktiver og passiver er fundamental i regnskabsføringen, hvilket skyldes principperne bag det dobbelte bogholderi. Hver transaktion registreres dobbelt for at sikre, at summen af aktiver altid matcher summen af passiver plus egenkapital. Denne balance indikerer, at virksomhedens regnskab er korrekt og fuldstændigt, og den viser, hvordan værdierne inden for virksomheden er finansieret. Kort sagt, aktiverne (virksomhedens ressourcer) er finansieret gennem passiverne (kilderne til finansiering), hvilket afspejler virksomhedens økonomiske struktur og sundhed.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Aktiver

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Aktiver udgør de ressourcer en virksomhed har til rådighed, og de spænder bredt fra transportmidler og fast ejendom til teknologisk udstyr og møblement. Disse elementer udgør det, vi refererer til som virksomhedens aktiver.

Immaterielle aktiver er de ressourcer, der ikke har en fysisk form, såsom virksomhedens varemærkeværdi (goodwill), rettigheder til opfindelser (patenter), og lignende immaterielle værdier.

Grunden til at aktiver og passiver nødvendigvis skal balancere, finder vi i principperne bag dobbelt bogføring, som dikterer, at den samlede værdi af aktiver altid skal matche den samlede værdi af passiver.

Finansielle aktiver dækker over alle typer af værdier i form af penge, herunder værdipapirer som aktier eller obligationer, og ejerandele i andre selskaber.

Et aktiv refererer til enhver ressource ejet af en virksomhed. Når man taler om samlede aktiver, refererer det til den totale sum af alle individuelle aktiver ejet af virksomheden.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: