Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

A-skat

A-skat refererer til den skat, der pålægges din hovedindtægt, såsom løn, dagpenge eller studiestøtte (SU). Det beløb, du er forpligtet til at afregne i A-skat, er direkte relateret til din årlige indkomst samt størrelsen på dine personlige fradrag.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af A-skat

A-skat betegner den skat, der opkræves af din hovedindkomst, kendt som A-indkomsten. Dette omfatter skat på løn og andre primære indtægter, og er også kendt under betegnelsen kildeskat, som blev implementeret i Danmark i 1970. Konceptet med A-skat, eller kildeskat, indebærer, at din arbejdsgiver fratrækker og rapporterer din A-skat direkte til SKAT. Dette system ændrede den tidligere model, hvor det var op til den enkelte borger selv at indberette og indbetale skat ved årets slutning. Med indførelsen af A-skat blev denne forpligtelse overført til arbejdsgiverne.

A-skat beregnes som en aconto-betaling baseret på indkomsten fra det foregående år, hvilket vil sige, at man betaler skatten i forskud.

Ved årets afslutning, når den personlige årsopgørelse foreligger, bliver det klart, om der er betalt for meget eller for lidt i A-skat gennem året. Afhængigt af resultatet, kan den enkelte enten modtage et tilbagebetalt beløb eller skulle betale yderligere skat, ofte omtalt som et “skattesmæk”.

Det er også muligt at overvåge sin A-skat løbende gennem oplysningerne på lønsedlen.

Indkomster underlagt A-skat

A-skat skal betales af forskellige former for indtægt, herunder:

  • Lønindkomst
  • Studiestøtte (SU)
  • Honorarer for udført arbejde
  • Udbetaling af feriepenge
  • Feriegodtgørelse
  • Dagpenge ved arbejdsløshed
  • Sygedagpenge

Disse indkomstkilder er alle underlagt A-skat, hvilket indebærer, at de skal indberettes og beskattes i overensstemmelse med gældende skattelovgivning.

Hvordan adskiller A-skat sig fra B-skat?

A-skat er den skat, der automatisk trækkes af lønnen af ens arbejdsgiver, i modsætning til B-skat, som er skatten for dem, der selv står for at indbetale den. Dette er ofte relevant for personer, der har sidebeskæftigelser, såsom at holde foredrag, eller for freelancere, der ikke er fast tilknyttet en enkelt arbejdsgiver og derfor modtager B-indkomst.

Når en arbejdsgiver benytter sig af en uafhængig konsulent, betales der normalt et honorar, hvoraf der ikke fratrækkes skat eller arbejdsmarkedsbidrag. Dette honorar betragtes som B-indkomst for konsulenten, som selv er ansvarlig for at indbetale B-skat af de modtagne beløb.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvor meget skal jeg betale i A-skat?

Størrelsen på den A-skat, du skal betale, er direkte knyttet til dit skattekort. I nutidens digitale æra, tilgår arbejdsgivere dit skattekort elektronisk gennem SKAT, kendt som et e-skattekort. Dette skattekort indeholder kritiske detaljer omkring din trækprocent samt dit personfradrag.

Betegnelser som hovedkort, bikort, eller frikort er alle udtryk, der anvendes om skattekortet.

Det nøjagtige beløb i A-skat, som hver enkelt person skal betale, varierer og er bestemt af individuelle faktorer, herunder indkomstniveau. Danmark anvender et progressivt skattesystem, hvilket indebærer, at skattebyrden øges med indkomsten. Dette system er designet til at følge princippet om, at “de, der har mest, skal bidrage mest”, hvilket er grundlaget for, hvordan A-skat beregnes og opkræves.

Hvor meget er du undtaget fra skattebetaling?

I Danmark er alle borgere tildelt et bundfradrag, ofte refereret til som personfradraget. Dette fradrag justeres årligt og varierer afhængigt af om man er voksen eller under 18 år. For personer over 18 år ligger bundfradraget i 2023 på 48.000 kr. om året, mens det for personer under 18 er på 38.400 kr. Disse beløb repræsenterer det, man kan tjene i løbet af et år, før skattepligten indtræder.

Ved anvendelse af et frikort nyder man godt af hele dette fradrag på én gang, hvorimod et hovedkort fordeler fradraget ligeligt over årets 12 måneder.

Hvorfor er det vigtigt at betale A-skat?

Betaling af A-skat, ligesom B-skat, er essentielt for at understøtte og opretholde det danske velfærdssamfund. Skattemidlerne finansierer en bred vifte af samfundsgoder, herunder uddannelsesinstitutioner, infrastruktur som veje og broer, sundhedsvæsenet, samt diverse sociale ydelser og støtteordninger.

Fra livets start til dets afslutning, spiller vi forskellige roller i samfundets økonomi; som børn og studerende repræsenterer vi en investering, gennem vores arbejdsliv bidrager vi aktivt til fællesskabet gennem skattebetaling, og som ældre kan vi igen blive modtagere af samfundets støtte.

Skattesystemet sikrer, at vi alle har adgang til vigtige offentlige services som sundhedspleje og uddannelse, uafhængigt af individuel formue eller indkomst. Det er også takket være skattefinansiering, at infrastrukturprojekter som Storebæltsbroen er mulige, ligesom det sikrer, at alle børn i Danmark har adgang til gratis skolegang. Skatten er fundamentet for et solidarisk samfund, hvor ressourcer deles for at sikre lige muligheder og støtte til alle.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvordan betaler man A-skat?

direkte til Skattestyrelsen. Dette gælder også for indkomster såsom pensioner eller SU, som udbetales af staten. Processen er designet til at være automatisk, hvilket betyder, at du ikke behøver at gøre noget aktivt for disse indkomster.

Skulle du have andre former for indkomst, som for eksempel renteindtægter eller kapitalindkomst, kræver det, at du selv aktivt indberetter disse på din selvangivelse. Dette er de tilfælde, hvor du skal tage direkte handling for at sikre korrekt beskatning af din samlede indkomst.

Betaling af A-skat i virksomheder – Hvad du skal vide

Når du driver en virksomhed med ansatte, er det dit ansvar at beregne og udbetale lønninger korrekt, hvilket inkluderer A-skat og arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) blandt andet. Det er afgørende at have en dyb forståelse af skatteregler og fradrag for at sikre, at alle parter bliver behandlet retfærdigt og i overensstemmelse med lovgivningen.

Fristerne for indberetning og betaling af A-skat varierer baseret på din virksomheds størrelse og registrering:

  • For små og mellemstore virksomheder (SMV’er), hvis A-skat er under 1 million kroner og/eller AM-bidrag er under 250.000 kroner årligt.
  • For store virksomheder, hvis A-skat overstiger 1 million kroner og/eller AM-bidrag overstiger 250.000 kroner årligt.

Det er vigtigt at notere, at du skal opfylde kravene for enten A-skat eller AM-bidrag for at blive kategoriseret som en stor virksomhed – det er ikke nødvendigt at overskride begge grænser. Denne distinktion er essentiel for at sikre korrekt indberetning og betaling i overensstemmelse med din virksomheds faktiske status.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om A-skat

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

A-skat er den skat, du afregner fra din hovedindtægt, som eksempelvis løn, dagpenge, og studieydelse (SU). I modsætning til dette, omfatter B-skat de skattepligtige indtægter, der ikke er din primære kilde, såsom indtægter fra freelance arbejde, udlejning via GoMore, eller Airbnb.

Typisk ligger A-skat på omkring 37%, men dette tal kan svinge baseret på faktorer som personlige fradrag, særlige fradrag, topskat, blandt andre elementer, der påvirker A-skatteprocenten.

Dertil, hvis du driver en virksomhed ved siden af dit faste arbejde, vil det forventede resultat af virksomheden også spille ind på procentdelen af A-skat, du betaler.

A-skat dækker over den skat, der betales af den indkomst, du modtager fra en arbejdsgiver eller som fast indkomst, mens B-skat gælder for indkomster, hvor skatten ikke automatisk trækkes, som for eksempel freelance honorarer eller overskud fra selvstændig virksomhed.

Sagt på en anden måde, A-skat relaterer sig til din primære indkomst eller A-indkomst, og B-skat gælder for din sekundære indkomst eller B-indkomst, hvilket inkluderer indtægter som honorarer og indtægter fra din egen virksomhed. For dem, der arbejder fuldtid i deres egen virksomhed, vil hele indkomsten blive betragtet som B-indkomst.

Årsagen til, at du betaler A-skat, er fordi din indtægt overstiger dit personfradrag, hvilket betyder, at du skal betale skat af beløbet, der ligger over dette fradrag.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: