Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

HR (Human Resources)

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er HR?

Medarbejderne udgør en fundamental ressource i enhver virksomhed, da det er dem, der driver virksomhedens succes. Dette understreger vigtigheden af HR, et område der i stigende grad har fået opmærksomhed. HR-afdelingen varetager ansvaret for virksomhedens personale, en funktion der historisk blev betegnet som personaleafdelingen. HR-specialister er desuden ansvarlige for at organisere og opfølge på undersøgelser vedrørende medarbejdertilfredshed.

Hvorfor hedder det HR?

Navnet HR, eller Human Resources, har sine rødder i arbejdet af den amerikanske psykolog George Elton Mayo, der opdagede betydningen af sociale relationer på arbejdspladsen for medarbejdernes produktivitet. Han påviste, at velvære og social interaktion på arbejdspladsen er essentielle for, at medarbejdere kan anvende deres personlige ressourcer optimalt, hvilket fører til højere effektivitet. Dette er grunden til, at området betegnes som Human Resources.

Kerneopgaven i HR-afdelingen

HR-afdelingens primære funktion er at styre virksomhedens menneskelige ressourcer, hvilket indebærer et direkte ansvar for organisationens medarbejdere. 

HR-feltets betydning kan ikke understreges nok, da medarbejdere udgør hjertet af enhver virksomhed og er nøglen til at opbygge en konkurrencekraftig forretning. 

HR’s essentielle rolle er derfor at rekruttere de bedst egnede medarbejdere og sikre, at disse medarbejdere ikke blot trives, men også udvikler sig og bliver i virksomheden over tid.

Disse ledelsesmæssige funktioner falder under paraplyen af Human Resource Management (HRM), som fokuserer på den strategiske og operationelle håndtering af medarbejderressourcer. 

Men hvad indebærer HRM præcist, og hvilke specifikke opgaver varetager en HR-afdeling?

HRM Forklaret

HRM, som står for Human Resource Management, involverer den strategiske og praktiske håndtering af en virksomheds medarbejdere samt rekrutteringen af nye talenter, alt sammen med fokus på optimering og effektivisering af arbejdsprocesserne.

Opgaverne inden for HRM kan overordnet opdeles i to primære kategorier:

  • Virksomhedens nuværende medarbejdere: Dette inkluderer alt fra udvikling, træning, og fastholdelse af medarbejdere til at sikre trivsel og høj produktivitet i arbejdsstyrken.
  • Rekruttering af nye medarbejdere: Dette fokusområde handler om at tiltrække og ansætte de rette kandidater, der kan bidrage positivt til virksomhedens mål og kultur.

HRM spiller en kritisk rolle i at skabe en stærk, effektiv og engageret arbejdsstyrke, der understøtter virksomhedens overordnede strategi og målsætninger.

Hvordan arbejder HR med virksomhedens medarbejdere?

HR-afdelingens indsats for at arbejde med virksomhedens medarbejdere centrerer sig om at bevare talent ved at fremme en positiv virksomhedskultur, der omfatter trivsel, motivation, og kompetenceudvikling. Dette opnås gennem fem hovedopgaver:

  1. Opbygning af en stærk virksomhedskultur: HR spiller en nøglerolle i at finde og integrere medarbejdere, der passer ind i virksomhedens kultur, både fagligt og personligt. Dette indebærer at sammensætte teams, der supplerer hinanden, samt at arrangere sociale begivenheder for at styrke det kollegiale sammenhold.
  2. Fremme af medarbejdermotivation: Ved at tildele arbejdsopgaver, der matcher medarbejdernes interesser og færdigheder, og ved at tilbyde muligheder for kompetenceudvikling, sikrer HR, at medarbejderne forbliver engagerede og motiverede.
  3. Sikring af god trivsel: HR har en vigtig rolle i at opretholde en høj trivsel blandt medarbejderne, hvilket inkluderer at gribe ind, når en medarbejder mistrives, og at tilbyde support, der kan forbedre deres arbejdsmiljø.
  4. Tilbydelse af fair vilkår: HR er ansvarlig for at udforme og formidle personalepolitiske retningslinjer, herunder ansættelseskontrakter og andre juridiske forhold, for at sikre retfærdige vilkår for alle medarbejdere.
  5. Skabelse af et optimalt arbejdsmiljø: Ansvaret for det fysiske arbejdsmiljø ligger også hos HR, som træffer beslutninger om kontorindretning og arbejdsområder for at fremme produktivitet og velvære.

HRs metoder til at ansætte nye medarbejdere

Rekrutteringsansvaret falder under HR-afdelingen, hvor nøgleopgaven er at sikre tilstrækkelig og kvalificeret personale.

En afgørende faktor er opbygningen af et positivt omdømme både indadtil og udadtil, hvilket gør virksomheden tiltrækkende for potentielle ansøgere. Dette udgør grundlaget for at tiltrække dygtige medarbejdere.

Ud over et stærkt brand, indebærer rekruttering en veldefineret proces for at identificere og ansætte nye talenter.

Rekrutteringsforløbet udgør det næste essentielle trin i at sikre, at virksomheden forbliver konkurrencedygtig gennem tilføjelse af nye, kvalificerede medarbejdere.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Den typiske rekrutteringsproces for ansættelse af nye medarbejdere

Rekrutteringsprocesser kan variere fra virksomhed til virksomhed, men generelt følger de et lignende mønster:

  • Udarbejdelse af stillingsopslag

Det første trin i rekrutteringen er at formulere et stillingsopslag. Dette er en kritisk fase, da opslaget skal fange de rette ansøgeres opmærksomhed.

Forud for oprettelsen af stillingsopslaget, foretager HR en dybdegående analyse af stillingen for at afdække, hvilke færdigheder, erfaringer og uddannelsesbaggrund den ideelle kandidat skal have, samt andre nøglekriterier, der definerer den perfekte medarbejder både fagligt og personligt.

  • Publicering af jobopslag

Valget af platforme til jobopslag varierer, men det er almindeligt at anvende jobdatabaser, LinkedIn, Facebook, og at sprede ordet gennem netværk.

  • Screening og udvælgelse af kandidater

Efter modtagelse af ansøgninger foretager HR en indledende vurdering baseret på kandidaternes kompetencer, erfaring og uddannelse, relateret til stillingens krav.

Typisk vil 5-6 kandidater blive inviteret til interviews, skønt dette antal kan variere.

  • Ansættelsessamtaler

Ansættelsessamtalerne foretages ofte af en HR-medarbejder sammen med en afdelingsleder.

Formålet med samtalerne er både at evaluere kandidaten og at give et positivt indtryk af virksomheden og dens ledelse.

Det er ikke usædvanligt, at kandidater bliver bedt om at løse en praktisk opgave, eller at de gennemgår personlighedstests eller IQ-tests for at vurdere deres egnethed til teamet og stillingen.

  • Valg af kandidat

Efter samtaler og eventuelle tests vælges den mest egnede kandidat. Referencer kan kontaktes for yderligere bekræftelse af kandidatens kvalifikationer.

  • Kontraktindgåelse

Den udvalgte kandidat, der accepterer jobtilbuddet, indgår derefter en kontrakt, hvor alle vilkår som løn, arbejdstid og andre juridiske aspekter er specificeret.

  • Onboarding af den nye medarbejder

Den nye medarbejders første dag indebærer introduktion til arbejdsopgaver og kolleger. En velorganiseret onboardingplan sikrer en glidende integration og effektiv start.

En veludført rekrutteringsproces øger sandsynligheden for, at den nye medarbejder vil trives og bidrage positivt, hvilket kan styrke virksomhedens kultur og konkurrenceevne.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvad er en HR-medarbejder?

En HR-medarbejder er en nøglefigur inden for en organisation, der håndterer et bredt spektrum af opgaver relateret til personaleledelse og -udvikling. De spiller en central rolle i at sikre, at virksomheden ikke kun tiltrækker, men også fastholder og udvikler sine medarbejdere effektivt.

For at kunne udføre deres opgaver succesfuldt, er det afgørende for en HR-medarbejder at have en dyb forståelse af organisationen og dens behov. Dette opnås gennem tæt samarbejde og dialog med afdelingsledere samt ved regelmæssigt at være fysisk til stede i de forskellige afdelinger for at få en fornemmelse af stemningen og arbejdsmiljøet.

Det er vigtigt, at HR-arbejdet ikke ses som et mål i sig selv, men som et middel til at fremme virksomhedens overordnede mål, herunder dens økonomiske succes. Dette kræver, at en HR-medarbejder ikke kun har kompetencer inden for HRM, men også besidder en solid forståelse for økonomi, således at alle HR-initiativer kan retfærdiggøres ud fra deres bidrag til virksomhedens bundlinje.

Opgaverne, som en HR-medarbejder står for, bliver defineret og guidet af HR-chefen, der sætter den strategiske retning for HR-afdelingen. Dette sikrer, at afdelingens arbejde er i overensstemmelse med virksomhedens samlede strategi og målsætninger.

Hvad er en HR-chef?

En HR-chef, også kendt som personalechef, indtager en ledende rolle inden for en virksomheds HR-afdeling og har det ultimative ansvar for alle HR-relaterede funktioner. Deres primære mål er at maksimere virksomhedens lønsomhed gennem effektiv udnyttelse og optimering af de menneskelige ressourcer. Dette indebærer en dybdegående fokusering på både de økonomiske og strategiske aspekter af HR-arbejdet.

Det økonomiske perspektiv er tæt knyttet til det strategiske, idet målet med HR-chefens strategi for de menneskelige ressourcer er at fremme virksomhedens vækst og sikre en konkurrencemæssig fordel. Dette kræver, at HR-initiativerne ikke kun understøtter, men er integrerede med virksomhedens overordnede forretningsstrategi.

For at opnå dette arbejder HR-chefen tæt sammen med andre ledere og direktionen for at sikre, at HR-strategien er i overensstemmelse med virksomhedens mål og behov. Dette kan inkludere:

  • Identifikation af fremtidige medarbejderbehov: Dette omfatter at forstå, hvilke kompetencer og typer af medarbejdere virksomheden vil have brug for for at opnå sine fremtidige mål.
  • Udvikling af rekrutteringsstrategier: Fastlæggelse af retningslinjer for, hvordan virksomheden tiltrækker og ansætter den rette talentmasse.
  • Optimering af organisatoriske processer: Dette indebærer udvikling og implementering af processer, der sikrer effektiv håndtering, udvikling, motivation og fastholdelse af talentfulde medarbejdere.

Når strategien er lagt, er det HR-medarbejdernes opgave at eksekvere de daglige opgaver, der realiserer disse strategiske mål. HR-chefens rolle er dermed både visionær og operationel, idet de både sætter den overordnede retning for HR-arbejdet og sikrer, at denne retning følges i praksis.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om HR

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

HR står for Human Resources og refererer til afdelingen, der har ansvar for virksomhedens personale. Dens rolle er afgørende for at sikre medarbejdertilfredshed og understøtte virksomhedens succes gennem effektiv håndtering og udvikling af medarbejderne.

Den primære opgave for HR-afdelingen er at styre og udvikle virksomhedens menneskelige ressourcer. Dette omfatter rekruttering af de bedst egnede medarbejdere, sikring af deres trivsel og udvikling, samt at fastholde dem i virksomheden. HR-afdelingen spiller en nøglerolle i at opbygge en konkurrencedygtig forretning gennem effektiv håndtering af medarbejderressourcer.

En HR-chef har det overordnede ansvar for ledelsen af HR-afdelingen, fokuserer på at maksimere virksomhedens lønsomhed gennem optimering af menneskelige ressourcer. De arbejder strategisk for at fremme virksomhedens vækst og konkurrenceevne, integrerer HR-initiativer med forretningsstrategier, og samarbejder med ledelsen for at identificere fremtidige medarbejderbehov, udvikle rekrutteringsstrategier og optimere organisatoriske processer.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: