Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hobbyvirksomhed: Hvad du bør vide

Har du nogensinde haft en hobby, som du var så passioneret omkring, at du overvejede at tjene penge på den? Hvis ja, så er begrebet “hobbyvirksomhed” noget for dig. I denne artikel vil vi udforske, hvad en hobbyvirksomhed egentlig er, de lovgivningsmæssige og skattemæssige aspekter man bør overveje, samt fordele og ulemper ved at forvandle sin hobby til en indtægtskilde. Målet med dette blogindlæg er at give dig en solid forståelse og de værktøjer, du har brug for, hvis du overvejer at omdanne din hobby til en mindre virksomhed.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en hobbyvirksomhed?

Når vi taler om en hobbyvirksomhed, refererer vi typisk til en lille virksomhed, der er startet ud fra en personlig interesse eller fritidsaktivitet. Hobbyvirksomheden er altså centreret om din personlige interesse snarere end et kommercielt fokus.

Eksempler på hobbyvirksomheder

 • Salg af hjemmelavede smykker, malerier eller strikvarer.
 • Freelance fotografering til mindre begivenheder eller salg af fotografier.
 • Salg af hjemmelavede kager, syltetøj eller andre delikatesser.
 • Salg af planter, blomster eller afgrøder, du selv har dyrket.
 • Opdræt af dyr, som f.eks. heste, kunde, høns mv. 
 • Salg af trøjer mv. du f.eks. selv strikker 

Hobbyvirksomheder giver en unik mulighed for at tjene lidt ekstra, mens man gør noget, man er passioneret omkring. Men før du tager springet, er der nogle vigtige regler og retningslinjer, du skal være opmærksom på.

Krav til en Hobbyvirksomhed

Når du overvejer at starte en hobbyvirksomhed, er der en række lovgivningsmæssige og skattemæssige forhold, du bør tage højde for. Det primære kriterium for en hobbyvirksomhed er, at det er baseret på din personlige interesse og ikke er en nødvendig indtægtskilde. Der er dog ingen krav om, hvor stor en omsætning man må have i hobbyvirksomheden.

Desuden må du kun trække de omkostninger fra, der har direkte indflydelse på din hobbyvirksomhed. Dette kunne f.eks. være garn og strikkepinde. Maling og lærreder kan også fratrækkes, men du kan f.eks. ikke fradrage udgifter til arbejdstøj.

En yderligere faktor at være opmærksom på er, at personlige skattefradrag ikke er en mulighed, hvis din hobbyvirksomhed ender med underskud. Dette skyldes, at virksomheden ikke betragtes som en erhvervsmæssig virksomhed.

For at undgå eventuelle komplikationer kan det være en god idé at søge professionel rådgivning, inden du starter din hobbyvirksomhed. Dette kan inkludere at tale med en revisor eller jurist, der kan hjælpe dig med at forstå de specifikke krav og forpligtelser, du har.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fordele ved en hobbyvirksomhed

At tage springet fra at have en hobby til at starte en hobbyvirksomhed kan være en spændende og givende oplevelse. Her er nogle af de fordele, du kan forvente:

 • Du slipper for at oprette et CVR-nummer
 • Du kan fratrække udgifter, som har at gøre med driften i din hobbyvirksomhed 
 • Du skal ikke indberette dit eventuelle underskud til Skattestyrelsen
 • Med en hobbyvirksomhed slipper du typisk for at bekymre dig om moms. Også selvom du kommer over den normale grænse på 50.000 kr.
 • Du betaler ikke AM-bidrag af indtægten, som ellers er normalt for lønmodtagere        
 • Skatteregnskabet for en hobbyvirksomhed er dejlig nemt. Du skal blot trække udgifter fra indtægter for at få overskuddet. Dit overskud skal så indberettes i din selvangivelse.
 • Med en hobbyvirksomhed er du din egen chef. Du kan arbejde, når det passer dig, hvilket giver dig mulighed for at tilpasse arbejdstiden til dine andre forpligtelser.

Dog er der også nogle ulemper og begrænsninger, som du skal være opmærksom på, hvis du vælger at tage skridtet fra hobby til hobbyvirksomhed. Vi vil dække disse i næste afsnit.

Ulemper ved en hobbyvirksomhed

Der er ikke særlig mange ulemper ved en hobbyvirksomhed, hvis dit formål selvfølgelig bare er at fokusere på din hobby og ikke at tjene penge. Med en hobbyvirksomhed er der blot nogle få ting, du lige skal være opmærksom på:

 • Du kan ikke få et personligt skattefradrag, hvis du har underskud i din hobbyvirksomhed
 • Du kan kun trække omkostninger fra, som har direkte indflydelse på din hobbyvirksomhed

Det kan altså både være en fordel og ulempe for dig, at du kun kan trække omkostninger fra, som har en direkte forbindelse til det, du sælger – alt efter hvordan du vælger at se på det.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Opsummering

At omdanne en hobby til en hobbyvirksomhed er en spændende rejse, der både kan være givende og udfordrende. Mens der er mange fordele, skal man også huske, at inddrage de mulige ulemper i sin overvejelse og beslutning.

Hvis du overvejer at tage springet, er det afgørende at sætte dig ind i de lovgivningsmæssige og skattemæssige krav, du skal opfylde. Det kan også være en god idé at søge professionel rådgivning for at undgå eventuelle faldgruber.

Hvis du er lidenskabelig omkring din hobby og er villig til at investere tid og ressourcer i at udvikle den, kan en hobbyvirksomhed være en fremragende mulighed for at supplere din indkomst og måske endda udvikle en fuldtidsbeskæftigelse med tiden.

FAQ om hobbyvirksomhed

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En hobbyvirksomhed er en forretning, der er fokuseret omkring din personlige interesse eller hobby. Det er ikke en primær indtægtskilde, men snarere en måde at omsætte produkter eller tjenester, som du er passioneret omkring.

I en hobbyvirksomhed kan du fratrække udgifter, der direkte relaterer sig til driften af virksomheden. Dette kunne være materialer som garn til strikning eller lærred og maling, hvis du maler. Arbejdstøj og personlige skattefradrag for underskud er ikke fradragsberettigede.

Der er ingen fastsat omsætningsgrænse for en hobbyvirksomhed. Dog kan Skattestyrelsen vælge at klassificere din hobby som en erhvervsmæssig virksomhed, hvis den vokser for meget, eller hvis formålet synes at være primært økonomisk.

Det er Skattestyrelsen, der træffer den endelige beslutning om, hvorvidt din virksomhed er en hobbyvirksomhed eller en erhvervsmæssig virksomhed. Dette baseres på faktorer som virksomhedens formål, omfang, og økonomiske situation.
5. Skal jeg betale moms og AM-bidrag i en hobbyvirksomhed?

Generelt set er hobbyvirksomheder undtaget fra moms, selv hvis omsætningen overgår den sædvanlige 50.000 kr. grænse. Du er heller ikke forpligtet til at betale AM-bidrag af indtægterne fra din hobbyvirksomhed.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: