Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Girokort

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et girokort?

Et girokort er et værktøj til elektronisk betaling af regninger ved brug af et unikt kreditornummer, også kendt som et gironummer. Ofte refereret til som et indbetalingskort, fungerer girokortet som et bindeled mellem betaler og kreditor. Når en virksomhed eller en tjenesteudbyder udsteder en faktura, vil de typisk vedlægge et girokort. Dette kort indeholder kreditorens identifikationsnummer, hvilket sikrer, at betalingen kanaliseres korrekt.

Brugen af girokort forenkler betalingsprocessen markant. Det fjerner nødvendigheden af manuel indtastning af betalingsdata, hvilket reducerer risikoen for fejl og sikrer en præcis og hurtig behandling af betalingen. Således repræsenterer girokortet en både praktisk og effektiv løsning for både betalere og kreditorer.

Er der gebyrer forbundet med betaling via Girokort?

I de fleste tilfælde er det gratis at foretage betalinger med et girokort. Dog, afhængigt af kreditoren, kan der pålægges visse gebyrer. Disse gebyrer varierer og kan inkludere:

 • Faktureringsgebyr: Dette gebyr pålægges ofte af virksomheder som et incitament for kunderne til at tilmelde sig automatiserede betalingssystemer som Betalingsservice. Ved at tilmelde sig, kan kunderne undgå dette ekstra gebyr.
 • Administrationsgebyr: Dette dækker over omkostningerne ved at håndtere og sende regningen til kunden. Det omfatter udgifter relateret til udskrivning, forsendelse og administration af fakturaen.

Det er vigtigt for forbrugere at være opmærksomme på disse potentielle ekstra omkostninger, når de anvender girokort til betaling. Ved at forstå disse gebyrer kan man træffe mere informerede beslutninger omkring sine betalingsmetoder.

Muligheder for betaling med girokort

Girokort tilbyder fleksible betalingsmuligheder, så man kan vælge den metode, der passer bedst til ens behov. For at betale et girokort udstedt af en kreditor, findes der flere digitale og traditionelle metoder. De fleste af disse metoder kræver adgang til internettet, MitID og en kompatibel enhed som en computer, mobil eller tablet. Alternativt tilbyder Danske Bank en kuvertordning. Her er de tilgængelige muligheder:

 • Netbank
 • Mobilbank
 • Letbank
 • Danske Giro (kuvertordning)

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Sådan betaler du girokort gennem Netbank

For at betale et girokort via netbank, kan man følge denne simple guide:

 1. Log ind på netbank.
 2. Vælg “Betal og overfør” eller “Betalinger” i menuen.
 3. Vælg “Betal indbetalingskort”.
 4. Identificér korttypen (f.eks. 01, 04, 15, 71, 73, 75) fra BetalingsID på girokortet.
 5. Vælg den konto, pengene skal trækkes fra.
 6. Indtast regningens beløb.
 7. Vælg betalingsdato.
 8. Indtast kodelinjen.
 9. Godkend betalingen og bekræft med MitID.

Betaling med girokort i mobilbank

Med bankens mobilbank-app er det let at betale et girokort:

 1. Log ind på mobilbank-appen.
 2. Tryk på “Overfør”, “Betal”, eller lignende i menuen.
 3. Vælg “Betal regning”.
 4. Indtast regningens beløb.
 5. Vælg den konto, pengene skal trækkes fra.
 6. Tryk på “Betal til” og vælg korttype (f.eks. 01, 04, 15, 71, 73, 75) ud fra BetalingsID.
 7. Indtast girokortnummeret/kreditornummeret.
 8. Vælg en betalingsdato.
 9. Bekræft betalingen med MitID.

Betaling af girokort via Letbank

For kunder hos Danske Bank er Letbank en brugervenlig mulighed:

 1. Log ind på Letbank via Danske Bank.
 2. Vælg “Overfør penge”.
 3. Tryk på “Betal et girokort”.
 4. Vælg den konto, regningen skal betales fra.
 5. Indtast beløbet og vælg “fortsæt”.
 6. Vælg betalingsdato.
 7. Vælg korttypen og indtast kodelinjerne (girokortnummeret).
 8. Godkend betalingen med MitID.

Betaling med Danske Giro

For dem, der foretrækker ikke-digitale betalingsmetoder, tilbyder Danske Giro en praktisk løsning til betaling af girokort. Danske Giro er en kuvertordning, der muliggør postforsendelse af girokortet til banken. For at benytte denne ordning, følger du disse trin:

 1. Bestil kuverter: Start med at anmode om de specielle kuverter fra Danske Bank. Disse vil blive sendt til dig via posten inden for et par dage.
 2. Forbered girokortet: Når du modtager girokortet fra kreditoren, skal du først rive kvitteringsdelen af og gemme den. Skriv dernæst dit kontonummer på girokortet og underskriv det.
 3. Send via post: Anbring girokortet i den modtagne kuvert og send det til Danske Bank. Banken vil derefter foretage betalingen på dine vegne.

Det er vigtigt at notere, at du ikke behøver at være kunde hos Danske Bank for at bruge denne service.

Ændringer i betaling af girokort i banken

I dagens digitaliserede verden har muligheden for at betale girokort kontant i bankfilialer eller på posthuse ændret sig. Denne service er ikke længere tilgængelig. I stedet tilbydes alternative betalingsmetoder som netbank, mobilbank, Letbank og Danske Giro.

Danske Giro tilbyder en unik løsning, hvor kunderne kan betale deres regninger via en kuvertordning. Med denne metode tager banken sig af betalingen på vegne af kunden ved at modtage og behandle det indsendte girokort. Denne metode er ideel for dem, der søger en let og sikker måde at betale regninger på, uden at skulle benytte digitale platforme.

Overhold betalingsfristen på git girokort

Når du modtager en regning med et girokort, er det afgørende, at du overholder den sidste betalingsdato angivet på kortet. Betalingen anses som rettidig, hvis du foretager den inden denne dato, selvom selve overførslen til modtageren kan tage et par dage. For eksempel, hvis du betaler på en lørdag, vil transaktionen typisk blive behandlet den følgende bankdag, som oftest er mandagen.

Betalingsfristen varierer og fastsættes af kreditoren. Normalt får du nogle dage til at foretage betalingen. Hvis du overskrider denne frist, anses betalingen for at være forsinket. I tilfælde hvor der ikke er angivet en frist på regningen, skal betalingen ske inden 30 dage fra regningens afsendelsesdato. Dette gælder, selvom du modtager girokortet et par dage efter afsendelsen.

Hvis du ikke modtager en regning, som du forventer, er det dit ansvar at kontakte virksomheden for at sikre, at du modtager den og undgår rykkere.

Valg af korttype til girokort (71, 73 og 75)

Når en kreditor udsteder et girokort, skal de vælge mellem forskellige korttyper, afhængigt af de oplysninger de behøver fra kunden. De mest almindelige korttyper er 71, 73 og 75:

 • Korttype 71: Denne type gør det muligt for betalingen at blive bogført automatisk. Kortet indeholder et unikt kontrolciffer og en 14-cifret kodelinje, hvilket muliggør elektronisk aflæsning. Således kan kreditoren nemt identificere, hvilken kunde betalingen kommer fra.
 • Korttype 73: Bruges primært til manuel bogføring. Kortet tillader indførelse af kundens navn og adresse og et felt til en meddelelse fra kreditoren, ofte med fakturanummeret for nem identifikation.
 • Korttype 75: En kombination af de to ovenstående typer, hvor kortet både har et unikt 14-cifret betalings-ID og mulighed for at inkludere kundens navn, adresse og en personlig meddelelse.

Hver korttype er designet til at imødekomme forskellige behov i bogføringsprocessen, hvilket gør det muligt for kreditorer at vælge den mest effektive metode til at modtage og behandle betalinger via girokort.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Kreditornummeret

Et centralt element i elektroniske indbetalingskort, såsom girokort, er kreditornummeret. Dette 8-cifrede nummer findes som de sidste otte cifre i kodelinjen på kortet og er unikt knyttet til en specifik kreditor. Kreditornummeret fungerer som en identifikationskode, der gør det nemt for modtagere og deres regnskabssystemer at genkende afsenderen af betalingen.

For at få tildelt et kreditornummer, skal en virksomhed kontakte sin bank. Under denne proces vælges også den passende korttype til virksomhedens behov. Vigtigt at bemærke er, at kreditornummeret er knyttet til virksomheden og ikke banken. Det betyder, at virksomheden kan skifte bank og stadig beholde det samme kreditornummer.

På et modtaget indbetalingskort vil kreditornummeret ofte være synligt på flere steder, såsom under teksten “kreditornummer” og i kodelinjen, hvis en sådan findes.

Oprindelsen og udviklingen af girokortet

Girokort og FI-kort (Fælles Indbetalingskort) bruges ofte om hinanden, men teknisk set repræsenterer de forskellige systemer. Girokortet er det traditionelle indbetalingssystem med flere udformninger, mens FI-kortet er en mere moderne elektronisk version.

Den mest almindelige girokorttype er 04, men der findes også typer som 01 og 15. Disse kan betales gennem forskellige kanaler såsom netbank, mobilbank eller Danske Giros kuvertordning.

Girokontoer har en historisk baggrund, der oprindeligt var knyttet til Postgiro. Efter forskellige navneændringer og overtagelser, blev mange af Postgiros filialer en del af Danske Bank i 2007.

FI-kortet, derimod, er en samlet løsning brugt af alle danske pengeinstitutter. Det adskiller sig fra girokort ved at have korttyperne 71, 73 og 75. En fordel ved FI-kortet er dets brugervenlighed, da det ofte er forudfyldt elektronisk, hvilket sparer tid og reducerer risikoen for fejlindtastninger.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Girokort

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et girokort er et værktøj til elektronisk betaling af regninger, som bruger et unikt kreditornummer (eller gironummer) til at identificere kreditoren. Det bruges typisk som en del af en faktura og gør det nemt for betalere at overføre penge til den rette modtager uden manuel dataindtastning, hvilket sikrer nøjagtig og effektiv betaling.

Danske Giro er en kuvertordning, som tillader betaling af girokort via post. For at benytte denne service, skal man først bestille specielle kuverter fra Danske Bank. Når man modtager kuverten, skriver man sit kontonummer på girokortet, underskriver det, og sender det tilbage til banken, som derefter foretager betalingen på ens vegne.

En kreditor identificeres på et girokort ved hjælp af et 8-cifret kreditornummer, som er de sidste otte cifre i kodelinjen på kortet. Dette nummer er unikt for hver kreditor og gør det muligt for betalerens bank eller regnskabssystem at identificere, hvem betalingen går til.

Selvom girokort og FI-kort (Fælles Indbetalingskort) ofte bruges om hinanden, repræsenterer de forskellige systemer. Girokort er det traditionelle indbetalingssystem med varierende udformninger, mens FI-kort er en moderne, elektronisk version brugt af alle danske pengeinstitutter. FI-kort er typisk mere brugervenlige, da de ofte er forudfyldt elektronisk.

Kreditorer skal vælge mellem forskellige korttyper afhængigt af deres behov. For eksempel tillader korttype 71 automatisk bogføring med et unikt kontrolciffer og kodelinje, mens korttype 73 bruges til manuel bogføring med mulighed for at inkludere kundens navn og adresse. Korttype 75 kombinerer elementer af både type 71 og 73.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: