Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Bundfradrag

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er et bundfradrag?

Et bundfradrag er det beløb, som du ikke skal betale skat af. Alle skattepligtige personer i Danmark har et bundfradrag. Det er ligeledes kendt som et personfradrag. Dette fradrag betyder, at en del af din indkomst er skattefri. 

Bundfradraget bliver automatisk indregnet af Skattestyrelsen, når din skat beregnes, og fradraget fordeles over hele året. Hver måned slipper du derfor for at betale skat af en bestemt del af din løn eller indkomst.

Bundfradragets størrelse justeres årligt og varierer afhængigt af bestemte regler. For at opnå bundfradrag er det nødvendigt, at du enten har fast bopæl i Danmark eller arbejder i landet og har en væsentlig del af din indkomst herfra.

Denne regel sikrer, at skattepligtige borgere har et minimumsbeløb, der er fritaget for beskatning, hvilket reducerer den samlede skattebyrde.

Hvad er satsen for bundfradraget/personfradrag i Danmark?

Bundfradrag fra Skattestyrelsen varierer typisk fra år til år. Satsen for det personlige bundfradrag/personfradrag var før 2023 delt op i, hvorvidt man over eller under 18. Bundfradraget er dog ikke betinget af alderen længere. 

Du kan nedenunder læse se en oversigt over bundfradraget i Danmark siden 2018. Du kan flere års bundfradrag i flere år på Skat’s hjemmeside her

År

Bundfradrag (fyldt 18)

Bundfradrag (under 18)

2024

49.700 kr

49.700 kr

2023

48.000 kr.

48.000 kr.

2022

46.600 kr.

37.300 kr.

2021

46.700 kr.

36.900 kr.

2020

46.500 kr.

36.100 kr.

2019

46.200 kr.

35.300 kr.

2018

46.000 kr.

34.500 kr.

Hvad er kriterierne for at få et bundfradrag?

Bundfradrag er en skattefri rettighed for de fleste personer med tilknytning til Danmark. For at være berettiget til bundfradrag skal du opfylde bestemte krav. Du skal enten have fast bopæl i Danmark eller have arbejdet i landet i en længere periode. Det er også afgørende, at en betydelig del af din indkomst stammer fra Danmark. Hvis du er fuldt skattepligtig i Danmark, vil Skattestyrelsen automatisk indregne dit bundfradrag, så det er fratrukket, inden din skat beregnes.

Eksempel på bundfradrag ved løn

Lad os tage et nyt eksempel: Thomas, en 30-årig elektriker, har en timeløn på 250 kr. og arbejder 37 timer om ugen. Det giver Thomas en månedlig indkomst på cirka 37.000 kr. Da han er over 18 år, har Thomas ret til et årligt bundfradrag på 49.700 kr., hvilket svarer til et skattefrit beløb på 4.141 kr. om måneden.

Thomas skal derfor kun betale skat af 32.859 kr. om måneden, efter hans bundfradrag er trukket fra. Dette gør det muligt for ham at beholde en del af sin indkomst skattefrit, hvilket kan være en økonomisk fordel i hans samlede indkomstberegning.

Ønsker du også at finde ud af, om din virksomhed går glip af skattemæssige fordele? Det kan vi hjælpe dig med i Stadsrevisionen. Hos Stadsrevisionen får du ikke blot en revisor – du får en partner med over 8 års erfaring, der er specialiseret i skat – med både national og international erfaring. 

Ønsker du at opnå skattemæssige fordele til din virksomhed?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Har det betydning for bundfradraget, om man er gift eller ej?

Ægtepar kan drage fordel af bundfradrag på en særlig måde, da uudnyttede bundfradrag ikke går tabt ved årets udgang. Dette er en stor fordel, især hvis den ene ægtefælle har en høj indkomst, mens den anden har en lav eller ingen indkomst. Hvis I er gift ved indkomstårets afslutning, vil din ægtefælles uudnyttede bundfradrag automatisk blive overført til dig, og det samme gælder omvendt, hvis du har et ubrugt bundfradrag.

Denne automatiske overførsel af bundfradrag kan medføre en skattebesparelse, som afhænger af den skatteprocent, der gælder i din kommune. Derudover kan ægtefæller også overføre underskud mellem sig, hvilket giver ekstra fleksibilitet i forhold til skatteoptimering.

Hvordan fungerer boafgift og bundfradrag?

Bundfradrag spiller en afgørende rolle i forbindelse med boafgift, som er den skat, der skal betales ved arv. Hvor meget boafgift, der skal betales, afhænger af både arvens størrelse og arvingens relation til afdøde. I 2024 er bundfradraget for boafgift fastsat til 331.100 kr. pr. bo, hvilket betyder, at arvingerne kan modtage en del af arven skattefrit. Hvis du overvejer at give arveforskud, er det vigtigt at være opmærksom på de gældende beløbsgrænser, da gaveafgift kan blive aktuel, hvis grænserne overskrides.

I ethvert dødsbo gælder et bundfradrag. Ved dødsfald skal man ikke betale 15% afgift af de første 331.100 kr. (2024). For arv, der overstiger dette beløb, skal der betales 15% afgift.

Hvis arvinger er underlagt tillægsboafgift, skal de betale 25% af hele arven plus 15% af den del, der overstiger bundfradraget.

I tilfælde, hvor afdøde sad i uskiftet bo, vil der være to bundfradrag – ét fra førstafdøde og ét fra sidstafdøde. Dette betyder, at der ikke skal betales 15% boafgift af op til 662.200 kr. (2024), hvilket giver arvingerne en større skattefri del af arven.

Ligesom der er mange regler relateret til arveloven, findes der ligeledes mange regler i bl.a. Årsregnskabsloven, som kan være svære at navigere i. Det kan vi hjælpe dig med i Stadsrevisionen!

Der overtager vi processen med dit årsregnskab fra A – Z, så du kan fokusere på det, du er god til – at drive din forretning! Vi er stolte af at være en af Danmarks bedst bedømte og hurtigst voksende revisionsfirmaer, understøttet af over 1200 tilfredse klienter og samarbejdspartnere, der stoler på vores ekspertise hver dag.

Er du klar til professionel hjælp med bl.a. dit årsregnskab?

Kontakt Stadsrevisionen for skræddersyet hjælp med specialiseret og certificeret faglighed.

Hvad er reglerne for bundfradrag ift. boligjudlejning?

Bundfradrag er det beløb, du ikke skal betale skat af, og det gælder også, når du udlejer din bolig. Størrelsen af bundfradraget afhænger af to forskellige regelsæt:

  1. Korttidsudlejning – hvis du udlejer din bolig i under 4 sammenhængende måneder.

  2. Langtidsudlejning – hvis du udlejer din bolig i 4 måneder eller længere.

 

Din udlejningsperiode, enten kort- eller langtidsudlejning, afgør størrelsen på dit bundfradrag. Hvis du fx udlejer din bolig i kortere perioder, som f.eks. 4 uger ad gangen flere gange om året, er der tale om korttidsudlejning i alle tilfælde, da hver periode er under 4 måneder. Udlejer du derimod din bolig til samme person i 4 måneder eller længere, er det langtidsudlejning. Hvis du både har korttids- og langtidsudlejninger, kan du vælge at anvende reglerne for korttidsudlejning for alle udlejninger.

Hvad er reglerne for bundfradrag ift. sommerhusejere?

Som sommerhusejer, der udlejer sin ejendom, har du valget mellem at anvende et bundfradrag eller et regnskabsmæssigt fradrag. Vælger du bundfradrag, kan du ikke trække de faktiske udgifter ved udlejning fra. Til gengæld får du en skattefri lejeindtægt på op til 12.200 kr. ved privat udlejning og 44.500 kr. ved udlejning gennem et bureau i 2023. Dette bundfradrag gælder pr. sommerhus, hvilket betyder, at du kan benytte bundfradrag individuelt for hvert sommerhus, du ejer.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Bundfradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Et bundfradrag er det beløb, som en skattepligtig person kan tjene, uden at skulle betale skat af denne del af indkomsten. Bundfradraget fungerer som en skattefri del af din samlede indkomst, hvilket betyder, at du kun betaler skat af beløb, der overstiger bundfradraget. Bundfradrag anvendes i flere sammenhænge, herunder ved arv, udlejning af bolig og som en del af det generelle skattesystem.

Bundfradragets størrelse varierer afhængigt af hvilken type indkomst, det drejer sig om. For eksempel er bundfradraget for boafgift i 2024 sat til 331.100 kr., mens andre bundfradrag, som f.eks. ved udlejning af sommerhuse, har deres egne beløbsgrænser. Det er vigtigt at kende det aktuelle bundfradrag for den specifikke situation, du befinder dig i.

Bundfradrag og personfradrag er begge skattefradrag, men de anvendes i forskellige sammenhænge. Et personfradrag er et fast årligt fradrag, som alle skattepligtige personer har ret til, og det betyder, at en del af din indkomst er skattefri. Bundfradrag refererer derimod ofte til specifikke situationer, såsom ved arv, boligudlejning eller udgifter, og kan variere i størrelse og anvendelse.

 

Den skattefri bundgrænse refererer til det beløb, du kan tjene eller modtage uden at skulle betale skat. Bundfradraget udgør en del af denne skattefri bundgrænse, og sikrer, at en del af din indkomst eller arv ikke bliver beskattet, så længe det holdes under de fastsatte grænser.

 

Bundfradrag kan benyttes af alle skattepligtige personer, der opfylder betingelserne for det specifikke bundfradrag. Dette inkluderer eksempelvis personer, der arver, udlejer ejendom, eller modtager gaver. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke typer bundfradrag der er relevante for din specifikke situation, da forskellige regler gælder for forskellige typer af indkomst eller aktiver.

 

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: