Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Betalingsevne

Betalingsevne er et økonomisk begreb, der definerer evnen til at afdrage på gæld, efter nødvendige udgifter og leveomkostninger er dækket. Dette gælder for både privatpersoner og virksomheder, hvor faktorer som indkomst, gældsforpligtelser og faste udgifter spiller en afgørende rolle. Udforsk forskellige aspekter af betalingsevne, herunder beregningen af betalingsevne, konsekvenserne af manglende betalingsevne, og strategier for forbedring af økonomisk sundhed. Læs også om vigtigheden af likviditetsbudgetter og likviditetsgradens rolle for virksomheders økonomiske stabilitet. Samlet giver dette dig en grundig indsigt i, hvordan betalingsevne påvirker både privatøkonomier og virksomhedsdrift.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er betalingsevne?

Betalingsevne er et centralt koncept i økonomi, der angiver en enheds kapacitet til at afdrage på sin gæld efter faste udgifter og nødvendige leveomkostninger er dækket. Dette gælder både for privatpersoner og virksomheder. Betalingsevnen bestemmer, hvor meget der sikkert kan afbetales på eksisterende gæld uden at påvirke den daglige drift eller levestandard.

Betalingsevne vurderes forskelligt baseret på en række faktorer, herunder indkomstniveau, eksisterende gældsforpligtelser og faste udgifter. For privatpersoner i Danmark, har staten fastsat et rådighedsbeløb som sikrer, at individer kan opretholde en rimelig levestandard. Disse beløb tilpasses efter personlige omstændigheder som alder og civilstatus. For eksempel, i 2024 er rådighedsbeløbet for en enlig person sat til 7.240 kr. om måneden, når alle andre udgifter er betalt. Dette beløb afspejler de minimumsressourcer, der forventes nødvendige for at opretholde en grundlæggende levestandard.

Manglende betalingsevne kan være en udfordring, især når det gælder om at opnå nye lån eller kreditter, da kreditorer søger at minimere risikoen for manglende tilbagebetaling. Kreditorer kan ikke lovligt kræve, at betalinger overstiger en enheds betalingsevne, hvilket hjælper med at beskytte mod overgæld.

For virksomheder spiller betalingsevnen en vigtig rolle i driftens fortsættelse og evnen til at udvide virksomhedsaktiviteterne. Det er afgørende for virksomhedernes finansielle sundhed og deres evne til at tiltrække investeringer. Virksomhedernes likviditet og indtjeningskraft analyseres ofte for at vurdere deres langsigtede betalingsevne.

Generelt set er betalingsevnen afgørende for enhver økonomisk beslutningstager, uanset om det er enkeltpersoner eller virksomheder. En præcis forståelse og beregning af betalingsevnen er nødvendig for at håndtere økonomiske forpligtelser effektivt og undgå finansielle problemer.

Betalingsevne for virksomheder: likviditetsgraden

Betalingsevne hos virksomheder er afgørende for deres evne til at dække månedlige og årlige udgifter. En central indikator for en virksomheds betalingsevne er likviditetsgraden, et nøgletal fra regnskabet, der vurderer evnen til at afbetale kortfristet gæld. En høj likviditetsgrad indikerer en robust betalingsevne, mens en lav likviditetsgrad signalerer det modsatte.

Denne grad er ikke kun et mål for økonomisk sundhed, men også et vigtigt element i vurderingen af virksomhedens samlede finansielle stabilitet og betalingsevne. En stærk betalingsevne kan påvirke flere aspekter af virksomhedens drift, herunder evnen til at tiltrække investorer, optage lån, og underleverandørers villighed til at tage risici, for eksempel i form af større leverancer.

Hvorfor er likviditetsbudgettet vigtigt?

Likviditetsbudgettet spiller en vigtig rolle for at sikre, at virksomheden kan opretholde sin betalingsevne. Det fungerer som et tidligt advarselssystem, der viser, hvis virksomhedens finansielle sundhed er i fare. Ved at holde øje med det månedlige kapitalflow sikrer budgettet, at der er tilstrækkelige midler til at dække alle igangværende udgifter.

Beregning af betalingsevnen

For nøjagtigt at bestemme betalingsevnen, skal virksomheden udarbejde et detaljeret likviditetsbudget. Dette budget skal inkludere forventede ind- og udbetalinger fra kunder og leverandører, samt faste udgifter og moms. Dette grundlag er essentielt for at opretholde en sund betalingsevne måned for måned.

Forbedring af en lav betalingsevne

Skulle en virksomheds betalingsevne falde markant, er der flere strategier for genopretning. Et direkte kapitalindskud, frasalg af aktiver, eller intensivering af indkrævninger fra dårlige betalere kan være nødvendige tiltag. Forebyggende strategier kan også omfatte mere stringente kreditvurderinger for at undgå dårlige betalere fra starten. Disse tiltag kan direkte forbedre virksomhedens likviditet og dermed dens betalingsevne.

Har du brug for professionel hjælp til at forbedre din virksomheds betalingsevne.

Kontakt Stadsrevisionen for professionel støtte og rådgivning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Formålet med at udregne betalingsevne

Formålet med at udregne betalingsevne er at bestemme, hvor meget en enhed – enten en  privatperson, en familie eller en virksomhed – kan og bør afdrage på sin gæld hver måned. Betalingsevnen fungerer som en nøgleindikator for kreditorer til at vurdere, om de vil tilbyde kredit, samt hvor store afbetalinger enheden økonomisk kan håndtere. For eksempel kan en kreditor bruge denne vurdering til at fastsætte månedlige afdrag til enten 10.000 kroner eller 5.000 kroner, baseret på den vurderede betalingsevne.

Det er vigtigt at notere, at kreditorer ikke lovligt kan forlange, at en låntager afdrager mere pr. måned end hvad deres betalingsevne tillader. Dette beskyttelsesprincip sikrer, at gældsforpligtelserne forbliver realistiske og overkommelige, tilpasset den økonomiske situation for både individer og virksomheder. I det følgende afsnit vil vi illustrere, hvordan en betalingsevne typisk bliver beregnet.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om betalingsevne

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Betalingsevne er evnen til at afdrage på gæld efter at nødvendige udgifter og leveomkostninger er dækket. Denne evne er vigtig for både privatpersoner og virksomheder og påvirkes af faktorer som indkomst, gældsforpligtelser og faste udgifter.

Beløbet man skal have at leve for varierer afhængigt af individuelle omstændigheder og geografiske faktorer. I Danmark har staten fastsat rådighedsbeløbet for en enlig person i 2024 til 7.240 kr. om måneden efter alle faste udgifter er betalt. Dette beløb anses for nødvendigt for at opretholde en grundlæggende levestandard.

Betalingsevnen for en virksomhed beregnes ved at vurdere likviditetsgraden og analysere et detaljeret likviditetsbudget, som inkluderer forventede ind- og udbetalinger samt faste udgifter og moms.

En lav betalingsevne kan begrænse låntagers evne til at opnå nye lån eller kreditter, da kreditorer vil minimere risikoen for manglende tilbagebetaling. Det kan også påvirke lånevilkår, herunder rentesatser og lånets varighed.

Faktorer som tab af indkomst, øgede udgifter, økonomisk recession eller personlige kriser som skilsmisse eller sygdom kan forringe en persons eller virksomheds betalingsevne.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: