Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beregning af moms

Er du erhvervsdrivende? Så ved du sikkert, at moms er en del af hverdagen. Det er ikke altid lige let at finde rundt i, men det er vigtigt at have styr på, for det handler om penge både ind og ud af kassen.

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på, hvad moms egentlig er, og hvordan du nemt kan beregne den i din forretning. Vi vil gå igennem det grundlæggende, så du ikke behøver at være ekspert for at følge med. Vi vil også give nogle tips til, hvordan du undgår de mest almindelige fejl.

Kort sagt: Vil du have styr på moms, uden at det skal være en hovedpine? Så læs med her.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er Moms?

Moms er kort sagt en skat på varer og tjenester. Når du sælger noget i din butik, på nettet eller leverer en service, skal der typisk lægges moms oveni prisen. Det er de ekstra penge, du indsamler, og som skal sendes videre til skattevæsenet. Det er altså ikke en indtjening for dig, men en ekstra omkostning for kunden. Omvendt kan du også trække moms fra, når du køber varer og tjenester til din virksomhed.

Det kan godt lyde besværligt, men det behøver det faktisk ikke at være. Det vigtigste er at holde styr på, hvor meget du har opkrævet i moms, og hvor meget du selv har betalt. Og så selvfølgelig at indberette det korrekt til skattevæsenet, når det er tid til det.

Hvordan beregner man moms?

Fra pris med moms til pris uden moms

Når du har en pris inkl. moms (ofte angivet som inkl. moms) og vil vide, hvad prisen er uden moms, skal du bruge division med tallet 1,25.

Tager vi udgangspunkt i produktet til 125 kr. med moms, så dividerer vi det beløb med 1,25. Det giver os 100 kr. uden moms. Forskellen mellem det oprindelige beløb og det nye, altså 125 kr. og 100 kr., er momsen, som i dette eksempel er 25 kr.

Fra pris uden moms til pris med moms

Når du sidder med en pris uden moms (ofte skrevet som ekskl. moms) og vil regne den om til en pris med moms, bruger du faktoren 1,25 i din beregning.

Tag for eksempel et produkt til 100 kr. uden moms. For at finde den totale pris med moms, skal du multiplicere 100 kr. med 1,25. Det giver dig 125 kr. inklusiv moms. Forskellen mellem de to beløb, altså 125 kr. og 100 kr., er selve momsen, der i dette tilfælde er 25 kr.

Fra pris uden moms til pris med moms i internationale markeder

Når du har en pris uden moms (almindeligvis skrevet som ekskl. moms) og vil beregne prisen med moms for et specifikt land, skal du multiplicere med 1 plus landets momssats. For eksempel, i Bulgarien er momsen 20%, så her vil faktoren være 1,20.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Vigtigheden af korrekt momsberegning

At få momsberegningen rigtig er afgørende af flere grunde. Fejl eller forsømmelser kan føre til bøder og renter, der kan belaste din virksomheds økonomi over tid. Ud over det økonomiske aspekt er der også risiko for lovgivningsmæssige komplikationer, som i værste fald kan resultere i retssager.

Desuden spiller korrekt håndtering af moms en vigtig rolle i din virksomheds cash flow. En præcis forståelse af, hvordan moms fungerer, er derfor ikke kun en lovmæssig nødvendighed; det er også en del af god forretningsskik. Så hvis du er i tvivl, er det altid klogt at søge professionel rådgivning fra en revisor eller skatterådgiver.

Potentielle faldgruber ved beregning af moms

Navigering i momsjunglen kan byde på mange faldgruber, som erhvervsdrivende skal være opmærksomme på.

En almindelig fejl er at anvende forkerte momssatser, især når det kommer til international handel, hvor momssatserne kan variere fra land til land. Derudover er manglende eller fejlagtig dokumentation i form af fakturaer og kvitteringer en anden klassisk fejl, der kan gøre det svært at retfærdiggøre dine momsangivelser over for skattevæsenet.

Forsinket indberetning kan også være en kilde til problemer, da det kan føre til både bøder og renter. Desuden er der situationer, hvor omvendt betalingspligt gælder, og modtageren af en vare eller tjeneste selv skal indberette og afregne moms; her er det vigtigt at kende reglerne for at undgå fejl.

Endelig er det en faldgrube ikke at benytte sig af momsfradrag på relevante virksomhedsudgifter, hvilket kan koste virksomheden unødige penge.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Nyttige tips fra os

Disse tips kan hjælpe dig med at navigere i momsjunglen og gøre din forretningsdrift en smule lettere.

Brug et regnskabsprogram: Overvej at bruge et regnskabsprogram, der automatisk beregner moms for dig. Det sparer tid og minimerer risikoen for fejl.

Kend momssatserne: Vær opmærksom på de forskellige momssatser, ikke kun i dit eget land, men også i de lande, du handler med. Satserne kan variere afhængigt af varetype og tjeneste.

Hold styr på fristen: Glem ikke at indberette og afregne moms til tiden. Forsinkelse kan resultere i bøder og renter.

Dokumentér alt: Gem alle fakturaer, både de du udsteder og de du modtager. De skal kunne fremvises som bevis for dine momstransaktioner.

Tjek momsnummer: Når du handler med andre virksomheder, især i udlandet, så tjek altid deres momsnummer for at sikre, at det er gyldigt.

Udnyt momsfradrag: Husk at du ofte kan trække indkøbsmoms fra, når du køber varer og tjenester, der skal bruges i virksomheden.

Vær opmærksom på momsgæld: Hvis du har ubetalt moms, kan det hurtigt akkumuleres. Hold et nøje øje med din momsgæld og afvikl den så hurtigt som muligt.

Forstå omvendt betalingspligt: I nogle tilfælde skal modtageren af en vare eller tjeneste selv indberette og betale moms. Kend reglerne for dette i de relevante situationer.

Konsulter en ekspert: Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at konsultere en revisor eller skatterådgiver, især når det kommer til international handel og moms.

Hold dig opdateret: Skattelove og momssatser kan ændre sig. Sørg for at holde dig opdateret for at undgå unødige fejl og bøder.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om beregning af moms

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

For at beregne prisen inkl. moms skal du gange prisen uden moms med 1 plus momssatsen i decimalform. I Danmark er momssatsen typisk 25%, så faktoren vil være 1,25.

Eksempel: 100 kr. ekskl. moms * 1,25 = 125 kr. inkl. moms.

For at finde prisen uden moms fra en pris med moms, skal du dividere det totale beløb med 1 plus momssatsen i decimalform. I Danmark vil dette tal være 1,25.

Eksempel: 125 kr. inkl. moms / 1,25 = 100 kr. ekskl. moms.

Ikke nødvendigvis. Du kan generelt trække moms fra på varer og tjenester, der bruges direkte i din virksomhed. Men der er visse undtagelser og begrænsninger, som f.eks. repræsentationsudgifter eller personalegoder. Det er en god idé at konsultere en revisor for at være sikker.

Momssatser og regler varierer fra land til land. Hvis du handler med virksomheder i andre lande, skal du kende de specifikke momssatser og regler for det pågældende land. Det kan også være relevant at kende til begreber som “omvendt betalingspligt” og indgående moms.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: