Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Amortisationsplan

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad indebærer en amortisationsplan?

Når vi omtaler en amortisationsplan, refererer vi specifikt til processen med afbetaling af et lån. Denne plan præsenterer en klar tidsplan og de specifikke beløb, der skal betales. Gennem en amortisationsplan bliver det overskueligt at følge med i, hvordan renter og afdrag bliver afviklet over tid, hvilket leder til en gradvis reduktion af den samlede restgæld.

Udarbejdelse af en amortisationsplan

At lave en amortisationsplan er relativt enkelt og kan effektivt gennemføres i et regnearksprogram som Excel. En amortisationsplan kan illustreres med et eksempel, der ser således ud:

Terminer – Restgæld – Ydelse – Rente – Afdrag – Restgæld

1 – 100.000 – 23.261 – 5.000 – 18.261 – 81.739

2 – 81.739 – 23.261 – 4.087 – 19.174 – 62.565

3 – 62.565 – 23.261 – 3.128 – 20.133 – 42.432

4 – 42.432 – 23.261 – 2.122 – 21.139 – 21.293

5 – 21.293 – 23.261 – 1.065 – 22.196 – 0

I denne plan angives “Terminer” som antallet af betalingsperioder, eksempelvis måneder, kvartaler eller år, over hvilke gælden afdrages.

“Restgæld” i den første kolonne viser gældens størrelse ved begyndelsen af hver periode, mens “Restgæld” i den sidste kolonne viser den tilbageværende gæld efter hver betalingsperiode.

“Ydelse” repræsenterer det samlede beløb, der betales i hver periode.

“Rente” angiver renteomkostningerne for hver periode. I eksemplet anvendes en rentesats på 5%.

“Afdrag” er den del af ydelsen, der går til at nedbringe selve gælden, beregnet som ydelsen minus renterne.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvilket formål tjener en amortisationsplan?

Amortisationsplanen har flere nøgleformål og fordele, som vi tidligere har berørt. Dens primære formål er at gøre låneprocessen gennemskuelig, så låntageren præcist forstår hvert trin i afviklingen og alle relevante detaljer omkring lånet. 

Før man optager et lån, er det også almindeligt at undersøge en amortisationsplan. Denne praksis er yderst gavnlig, da forskellige finansinstitutter og banker har varierende rentesatser for deres lån. En detaljeret amortisationsplan afslører nøjagtigt, hvor meget af hver betaling der går til renter, og hvor meget der rent faktisk afdrager på gælden.

En yderligere fordel ved amortisationsplanen er muligheden for løbende at spore restgældens størrelse og nøjagtigt tidspunktet for, hvornår gælden er fuldt afviklet. Dette er især nyttigt for dem med flere lån eller dem, der overvejer at tage et nyt lån. Ved at opstille en amortisationsplan, kan man få et klart overblik over, hvornår det ville være mest fordelagtigt at optage et nyt lån.

Samlet set tilbyder en amortisationsplan en solid sikkerhed i form af et fuldstændigt overblik over lånets afvikling.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Fordele ved brug af amortisationsplan

En amortisationsplan er et uvurderligt redskab for dem, der skal tilbagebetale et lån eller gæld. Følgende er nogle af de vigtigste fordele ved at anvende en sådan plan:

  1. Klar tilbagebetaling struktur – En amortisationsplan tilbyder en tydelig og detaljeret oversigt over tilbagebetalingstid rammen, hvilket er essentielt for langsigtet økonomisk planlægning.
  2. Forudsigelighed i økonomien – Ved at følge planen kan man nøjagtigt forudse månedlige betalinger og afvikling tidspunktet for gælden, hvilket skaber økonomisk stabilitet og letter budgetlægningen.
  3. Mindre renteudgifter – Planen bidrager til at formindske de samlede renteudgifter, da hovedstolens afdrag reducerer den resterende gæld og dermed også fremtidige renteomkostninger.
  4. Effektiv gældsreduktion – Ved at sikre en regelmæssig afvikling af gælden over tid, hjælper planen med at mindske risikoen for langvarig gæld og formindsker den totale gældsbyrde.
  5. Optimeret økonomisk styring – Med en klar tilbagebetalingsplan kan låntageren mere effektivt styre sine finansielle ressourcer og undgå økonomisk overbelastning.
  6. Forbedret kreditprofil – Konsekvent tilbagebetaling i henhold til planen kan forbedre låntagerens kreditværdighed, da det demonstrerer ansvarlighed og pålidelighed over for långiveren, hvilket kan være til fordel ved fremtidige låneansøgninger og betingelser.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Amortisationsplan

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

En amortisationsplan er en detaljeret fremgangsmåde til at afbetale et lån. Denne plan hjælper med at skabe klarhed over processen for at indfri din gæld.

Hovedformålet med en amortisationsplan er at skabe gennemsigtighed i låneprocessen, så låntageren tydeligt forstår hvert skridt i tilbagebetalingen og detaljerne omkring lånet. Den hjælper også med at sammenligne lån fra forskellige udbydere og giver overblik over gældens afvikling.

En amortisationsplan tilbyder klare fordele såsom en struktureret tilbagebetalingsplan, forudsigelighed i økonomiske forpligtelser, reduktion af samlede renteudgifter, effektiv gældsreduktion, optimeret økonomisk styring, og forbedring af kreditværdigheden ved konsekvent tilbagebetaling.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: