Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Aktiebeskatning

Når du opnår fortjeneste fra handel med aktier, både danske og internationale, er det nødvendigt at dele en del af disse indtægter med SKAT. Omvendt, hvis dine investeringer resulterer i et tab, er det muligt at fratrække dette tab fra eventuelle andre aktiegevinster, du måtte have. Den skat, du skal betale, er direkte relateret til størrelsen af din fortjeneste.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af aktieskat

Aktieskat pålægges, når du realiserer en gevinst ved salg af aktier eller når du modtager udbytte fra disse aktier. Denne skat, som er obligatorisk, er kendt som aktieskat og adskiller sig fra den generelle indkomstskat, da den anvender en anden sats. Dette koncept vil blive uddybet yderligere i det følgende afsnit.

Aktieskatten beregnes på baggrund af din aktieindkomst, som defineres som forskellen mellem salgsprisen og købsprisen for aktierne samt det totale modtagne aktieudbytte.

Dermed refererer aktieindkomsten specifikt til den fortjeneste, du opnår, og ikke det samlede beløb indsat på din konto efter et salg af aktier. I tilfælde af udbytte, anses hele det udbetalte beløb dog som aktieindkomst.

Beregning af aktieskat

Mængden af aktieskat, du er forpligtet til at betale, varierer afhængigt af størrelsen på din aktieindkomst. En enkel regel er, at jo højere din aktieindkomst er, desto mere skat skal du af med. Det interessante ved aktieskat er, at selvom alle betaler den samme procentdel af deres aktieindkomst i skat, adskiller denne procentdel sig fra den, der anvendes på din regulære lønindkomst.

For aktieindkomster er der fastsat to forskellige skattesatser: 27% og 42%.

Hvis din aktieindkomst for året 2024 er op til 61.000 kr., vil denne indkomst blive beskattet til en sats på 27%. Hvis din indkomst fra aktier overstiger denne grænse, pålægges det overskydende beløb en skat på 42%. Det betyder, at de første 61.000 kr. af din aktieindkomst beskattes med 27%, mens alt derover beskattes med 42%, hvilket ligner principperne for topskat i Danmark.

Hvornår skal jeg betale aktieskat?

Aktieskat skal betales på det tidspunkt, hvor du faktisk realiserer en gevinst på dine aktier, hvilket betyder ved salget af disse. Efter at have solgt aktierne med fortjeneste, bliver skatten på disse gevinster normalt opkrævet som en del af din årsopgørelse, som offentliggøres i marts.

For at forhindre en uventet skatteregning, kan det være klogt at selv overvåge og beregne, hvor meget du skylder i skat fra dine aktiegevinster. Dette giver dig mulighed for at sætte det nødvendige beløb til side i forbindelse med aktiesalget. Dette råd hjælper med at forberede dig på aktie skattebetalingen, hvilket er et vigtigt aspekt af aktiebeskatning.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Fradrag for tab på aktier

Når du oplever tab på dine aktieinvesteringer, har du mulighed for at trække dette tab fra i eventuelle gevinster fra andre aktier eller modtaget udbytte. Dette betyder, at hvis du har haft et økonomisk tab på en aktie, men fortjeneste på en anden aktie eller har modtaget udbytte, kan du anvende tabet til at reducere den skattepligtige indkomst fra disse gevinster.

Dette fradrag for tab mindsker det samlede beløb, du er skyldig i skat af din aktieindkomst, hvilket kan være en fordel i din skatteplanlægning. For at gøre brug af et sådant tab, skal det rapporteres på din årsopgørelse. Efter indberetning vil SKAT automatisk anvende tabet til at nedjustere din skattepligtige aktieindkomst. Hvis du ikke har nogen anden positiv aktieindkomst i det pågældende år, eller hvis dit tab overstiger denne indkomst, kan tabet overføres og udnyttes i de følgende år. For gifte par tillader reglerne, at et tab hos den ene ægtefælle kan modregnes i den anden ægtefælles positive aktieindkomst. Dette koncept er et centralt element i strategien for aktiebeskatning, da det tilbyder en måde at optimere din skattebetaling på.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Hvilke værdipapirer beskattes som aktieindkomst?

Beskatningen af værdipapirer under aktieindkomst reglerne varierer baseret på værdipapirets art.

Det er afgørende at forstå forskellen mellem direkte aktieinvesteringer og investeringsbeviser, herunder deres strukturelle opbygning. Aktier, der er købt privat med egne midler, falder ind under kategorien for beskatning som aktieindkomst. For investeringsbeviser dikterer strukturen deres skattemæssige behandling. Hvis beviserne repræsenterer aktiebaserede investeringer, beskattes de som aktieindkomst. Omvendt, hvis de er baseret på obligationer, falder de ind under reglerne for kapitalindkomstbeskatning, hvilket også er tilfældet for aktier eller beviser i investeringsforeninger.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Aktiebeskatning

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Aktiebeskatning refererer til den skat, som investorer skal betale på indtægter opnået fra aktieinvesteringer, herunder kapitalgevinster ved salg af aktier og indtægter fra aktieudbytte. Skatten beregnes baseret på størrelsen af gevinsten eller udbyttet, og satserne varierer afhængigt af den samlede aktieindkomst. Aktiebeskatning er en del af det danske skattesystem og har til formål at beskatte fortjenester opnået gennem investeringer i aktiemarkedet.

Aktieskat i Danmark beregnes baseret på din aktieindkomst med to satser: 27% for indkomst op til 61.000 kr. i 2024, og 42% for beløb derover. Dette betyder, at jo højere din aktieindkomst er, desto højere er skatten du betaler, med en differentieret skattesats som reflekterer principperne for progressiv beskatning.

Du skal betale aktieskat, når du realiserer gevinst ved salg af dine aktier. Skatten opkræves normalt via din årsopgørelse i marts. For at undgå uforudsete skatteregninger anbefales det at overvåge og beregne din forventede skat på aktiegevinster løbende, så du kan reservere det nødvendige beløb til skattebetaling.

Ja, tab på aktieinvesteringer kan fratrækkes i eventuelle gevinster fra andre aktier eller modtaget udbytte, hvilket reducerer din skattepligtige aktieindkomst. For at udnytte et tab skal det rapporteres på din årsopgørelse, hvorefter SKAT automatisk justerer din skattepligtige indkomst nedad. Tab kan overføres til fremtidige år, hvis det overstiger den positive aktieindkomst i det pågældende år. For gifte par kan tab modregnes i ægtefællens positive aktieindkomst.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: