Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Topskat udgør en betydelig del af det danske skattesystem og spiller en central rolle i finansieringen af det danske velfærdssystem. Hvis din årlige indkomst overstiger den fastsatte grænse for topskat, som i 2024 er sat til 588.900 kroner efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag, vil du være forpligtet til at betale topskat. I 2024 er skattesatsen for topskat fastlagt til 15%.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er topskat?

Danmark er kendt for sit progressive indkomstskattesystem, der er designet til at sikre, at alle borgere bidrager til finansieringen af det danske velfærdssystem. Et nøgleelement i dette system er topskat. Ikke alle borgere i Danmark er pålagt at betale topskat; det gælder kun for dem, hvis indkomst overstiger den fastsatte grænse for topskat.

Topskat er den ekstra skat, som man skal betale, hvis man tjener mere end 588.900 kr. om året efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag. Dette betyder, at danske borgere, der tjener under 588.900 kroner om året, ikke behøver at betale topskat. Før arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra, ligger topskattegrænsen i 2024 på 640.109 kroner.

Hvordan fungerer topskat?

Topskatten fungerer således, at når din indkomst overstiger den nævnte grænse, skal du betale en ekstra skat på 15% af den del af din indkomst, der ligger over grænsen. Dette er designet til at sikre, at de med højere indkomster bidrager relativt mere til statskassen. Denne mekanisme hjælper med at skabe et mere retfærdigt og lige samfund ved at omfordele midlerne fra de rigeste til finansiering af offentlige ydelser, som alle borgere nyder godt af.

Topskattegrænsen ændrer sig årligt for at tage højde for inflation og økonomiske forhold. For at illustrere, hvordan grænsen for topskat har udviklet sig de seneste år, kan vi se på følgende tal:

ÅrTopskattegrænse (efter AM-bidrag)
2024588.900 kr.
2023568.900 kr.
2022552.500 kr.
2021544.800 kr.
2020531.000 kr.
2019513.400 kr.
2018498.900 kr.
2017479.600 kr.

 

Hvad er princippet bag, hvornår betaler man topskat?

Topskattens grundprincip er, at de med højere indkomster bidrager mere til staten. Dette er en væsentlig faktor, når man diskuterer “hvornår betaler man topskat” i Danmark. For at besvare spørgsmålet om hvornår man betaler topskat, skal man altså se på sin årlige indkomst i forhold til den fastsatte topskattegrænse. Hvis din indkomst efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag overstiger 588.900 kroner i 2024, vil du blive pålagt topskat.

Hvornår betaler man topskat?

For at få klarhed over, hvornår du skal betale topskat, er det nødvendigt at kende de specifikke indkomstgrænser og skattesatser. Topskat pålægges, når din årlige indtjening efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag overstiger 588.900 kr. i 2024. Når din indkomst krydser denne grænse, skal du betale en topskat på 15% af det beløb, der ligger over grænsen. Det er vigtigt at forstå, at det kun er den del af din indkomst, der overstiger denne grænse, som er underlagt topskat, ikke hele din indkomst.

Der er også en øvre grænse for, hvor meget skat du maksimalt kan betale, kendt som det skrå skatteloft, som i 2024 er på 52,07%. Dette loft inkluderer både almindelig indkomstskat og topskat. Hvis din samlede skatteprocent overstiger dette loft, vil din topskat blive reduceret for at sikre, at den samlede skat ikke overskrider det tilladte maksimale niveau. Dette aspekt er centralt i forståelsen af, hvornår betaler man topskat, og hvor meget, der faktisk skal betales.

Hvad er topskattesatsen?

Topskatten på 15% kan variere fra år til år. I 2024 er skattesatsen for topskat som nævnt fastsat til 15%. Hvis din indtjening overstiger 588.900 kr., skal du derfor betale denne ekstra procentdel i skat. For eksempel, hvis du har en indtægt på 650.000 kr., vil du skulle betale topskat, fordi din indkomst overstiger topskattegrænsen med 61.100 kr. Det betyder, at du betaler almindelig skat på de første 588.900 kr., og derudover betaler du 15% i topskat på de resterende 61.100 kr.

Selvom topskatten er fastsat til 15%, er det sjældent, at nogen betaler hele dette beløb i topskat. Dette skyldes skatteloftet, som begrænser, hvor meget den enkelte kan betale i samlet skat. Skatteloftet sikrer, at den samlede skatteprocent for en person ikke overstiger 52,07%, hvilket inkluderer både almindelig skat og topskat. Hvis den samlede skatteprocent når dette loft, reduceres topskatten automatisk for at overholde dette maksimum.

Hvad er det skrå skatteloft, og hvordan påvirker det, hvornår man betaler topskat?

Det skrå skatteloft er en central mekanisme i det danske skattesystem, der har betydning for, hvornår og hvor meget man betaler i topskat. Indført i 1970, sætter dette loft en grænse for, hvor stor en procentdel af din indkomst der samlet kan beskattes. Selvom topskattesatsen i 2024 er 15%, medfører det skrå skatteloft ofte, at den effektive topskat, man faktisk betaler, er lavere end dette.

Skatteloftet specificerer den maksimale procentdel af din indkomst, der kan beskattes, når alle skattekomponenter, herunder bundskat, kommuneskat og topskat, er medregnet. I 2024 er denne grænse fastsat til 52,07%. Dette betyder, at ingen borgere i Danmark kan pålægges en samlet skatteprocent, der overstiger denne grænse.

Hvis din samlede skatteprocent skulle overstige dette loft, justeres din topskat nedad, således at den samlede skatteprocent ikke overskrider de 52,07%. 

For at illustrere, hvordan det skrå skatteloft fungerer, kan vi tage et eksempel. Lad os antage, at en person i teorien skulle betale 55% i samlet skat, når man inkluderer topskatten og andre skatter. I sådanne tilfælde vil det skrå skatteloft træde i kraft og begrænse den maksimale skattesats til 52,07%. De ekstra procenter, der overskrider denne grænse, vil blive fjernet, hvilket betyder, at personen kun skal betale 52,07% i samlet skat.

Er du klar over, hvordan du kan optimere din virksomheds skatteforhold? Vi forstår, at hver krone tæller i forretning. Derfor tilbyder Stadsrevisionen skatteoptimeringstjenester, der hjælper med at minimere din virksomheds skattebyrde gennem lovlige og effektive strategier. Lad os sammen finde vejen til en mere profitabel forretning. 

Har du brug for hjælp til at optimere din virksomheds skatteforhold?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvor mange betaler topskat?

Mens alle i Danmark bidrager til indkomstskatten, er det kun en mindre del af befolkningen, der betaler topskat. Den gradvise stigning i topskattegrænsen har resulteret i, at færre mennesker når op til denne grænse. I 2021 betalte omkring 435.000 danskere topskat. Dette tal repræsenterer et markant fald sammenlignet med 2008, hvor over 1 million borgere var topskatteydere.

Der er også en bemærkelsesværdig variation blandt forskellige aldersgrupper i forhold til, hvem der betaler topskat. Det er estimeret, at over en tredjedel af alle danskere vil betale topskat i mindst et år af deres liv, specielt i aldersgruppen 36-59 år. Denne statistik er væsentlig for at forstå, hvornår og hvor udbredt det er at betale topskat i forskellige livsfaser.

Topskat er derfor ikke kun relevant for en lille, konstant gruppe af højindkomsttagere, men påvirker mange danskere i løbet af deres arbejdsliv. Størrelsen af denne gruppe kan ændre sig over tid, afhængigt af ændringer i indkomstfordeling og politikker, der påvirker topskattegrænsen.

Hvilken indflydelse har kommuneskatten på, hvornår man betaler topskat?

Kommuneskatten kan have en betydelig indflydelse på, hvor meget man samlet set betaler i skat, inklusive topskat. I Danmark har hver kommune sin egen skattesats, og dette kan påvirke, hvor tæt du kommer på det nationale skatteloft. Har du eksempelvis en høj kommuneskat i din bopælskommune, kan det gøre en forskel i forhold til, hvor meget du skal betale i skat samlet set.

Alle danske borgere er underlagt et skatteloft, hvilket betyder, at der er en fast procentsats for, hvor meget skat du maksimalt kan betale af den sidst tjente krone. I 2024 ligger dette skatteloft på 52,07%, og det er ens for alle. Når du når dit skatteloft, hvilket inkluderer kommuneskat, bundskat og eventuel kirkeskat, kan du ikke komme til at betale mere end denne procentdel af din samlede indkomst i skat.

Dette skatteloft sikrer, at skatteyderne ikke betaler en uforholdsmæssig høj procentdel af deres indkomst i skat. For dem, der bor i kommuner med høj kommuneskat, betyder det, at en større del af deres skat går til kommunen, men at den samlede skattebyrde stadig holdes inden for de 52,07%.

Kan det undgås at betale topskat?

Det er muligt at undgå at betale topskat, især hvis din indkomst ligger tæt på topskattegrænsen. Men det er vigtigt at bemærke, at strategier for at undgå topskat ofte indebærer økonomiske kompromiser. For eksempel kan det kræve, at du reducerer din arbejdstid eller accepterer en lavere løn, hvilket sjældent er økonomisk fordelagtigt på lang sigt.

En effektiv metode til at undgå topskat involverer indbetaling til en rate- eller livsvarig pension. Ved at øge dine pensionsindbetalinger kan du opnå et skattemæssigt fradrag, der reducerer din skattepligtige indkomst. Dette kan potentielt bringe din indkomst under topskattegrænsen og dermed undgå, at du skal betale topskat. Pension er derfor ikke kun en måde at sikre fremtiden på, men også en mulighed for at optimere din skattepligtige indkomst her og nu.

For selvstændige erhvervsdrivende, der driver en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab (I/S), er virksomhedsskatteordningen en mulighed, der kan hjælpe med at undgå topskat. Denne ordning giver dig mulighed for at udjævne indkomsten over flere regnskabsår. Dette kan være særligt nyttigt i år med højere indkomster. Ved at opspare overskuddet til et fremtidigt regnskabsår kan du undgå at betale topskat i de mere profitable år. Det er dog afgørende at forstå og overholde de gældende regler, før du beslutter dig for at benytte virksomhedsskatteordningen.

Der er flere andre metoder, som kan overvejes for at undgå topskat, men de skal overvejes nøje, da de både kan have skattemæssige og økonomiske konsekvenser. For eksempel kan du også overveje at investere i skattebegunstigede opsparingsordninger eller foretage fradragsberettigede udgifter, som kan reducere din skattepligtige indkomst. 

Måder at optimere din virksomheds skatteforhold

Der findes bl.a. flere måder, at din virksomhed lovligt kan optimere sine skatteforhold i en skattefrivirksomhedsomdannelse, såfremt du lever op til visse betingelser. Fordelene ved en skattefri virksomhedsomdannelse er mange – bl.a. betydelige skattebesparelser på min. 16% på din skat op til topskattegrænsen og op til 30% efter. For at kvalificere sig til en skattefri virksomhedsomdannelse skal visse krav være opfyldt: Virksomheden skal have en egenkapital på mindst 40.000 kr, der må ikke være ulovlige aktionærlån, og der må ikke være gæld til det offentlige. 

Vi tilbyder i Stadsrevisionen en gratis vurdering af, om din virksomhed opfylder disse krav, og om en omdannelse kan være en fordel for dig. Kontakt os nedenfor!

Ønsker du at finde ud af, om din virksomhed lever op til kravene for at optimere sine skatteforhold og opnå en skattefri virksomhedsomdannelse?

Kontakt os – en af Danmarks bedst bedømte revisionsfirmaer – for specialiseret og certificeret hjælp.

Hvad betyder reform af personskatten for; hvornår betaler man topskat?

I december 2023 indgik regeringen en omfattende aftale om reform af personskatten, der skal implementeres frem mod 2026. Denne aftale indeholder flere væsentlige ændringer i det danske skattesystem, herunder en række forskellige skattemæssige tiltag. Ændringerne omfatter blandt andet:

  • Forhøjelse af det almene beskæftigelsesfradrag

  • Ekstra beskæftigelsesfradrag for seniorer

  • Højere topskattegrænse

  • Indførelse af en ny mellemskat og en top-topskat

  • Forhøjelse af det ekstra beskæftigelsesfradrag til enlige forsørgere

Tredeling af topskatten

En central del af reformen er indførelsen af en tredeling af topskatten. For indkomster i intervallet 618.370 til 750.000 kr. vil topskattesatsen blive halveret fra 15% til 7,5%, hvilket vil give en årlig skattelettelse på op til cirka 9.100 kr. for dem, der tjener i dette interval. Dette tiltag skal gøre skattesystemet mere retfærdigt og lette skattebyrden for mellemindkomster.

For indkomster mellem 750.000 kr. og 2,5 millioner kr. vil den nuværende topskattesats på 15% forblive uændret. For indkomster over 2,5 millioner kr. indføres en ny top-topskat på 20%. Denne marginalskattesats vil bringe den samlede marginalskat for disse højeste indkomster over 61%.

Personer, der skal betale top-topskat, vil dog først mærke denne ekstra skat ved en indkomst over cirka 2,7 millioner kr., da skattelettelsen af indkomsten i intervallet 618.370 til 750.000 kr. vil opveje den øgede beskatning for de første 200.000 kr. over 2,5 millioner kr. Alle beløb er angivet før arbejdsmarkedsbidrag og i 2023-niveau.

Hvad påvirker top-topskatten?

Skatteministeren oplyste tidligere på året til Folketingets Skatteudvalg, at cirka 8.600 personer vil blive berørt af den nye top-topskat. Af disse vil mange kunne undgå ekstraskatten helt eller delvist ved at omlægge deres indkomst. Det anslås, at dette tiltag skal indbringe staten 700 millioner kr., hvilket svarer til gennemsnitligt lidt over 100.000 kr. pr. berørt person.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om hvornår betaler man topskat?

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Du skal betale topskat, når din årlige indkomst efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) overstiger topskattegrænsen. I 2024 er denne grænse fastsat til 588.900 kr. Det betyder, at hvis din indkomst efter AM-bidrag overstiger dette beløb, skal du betale topskat på 15% af det overskydende beløb.

I 2024 betaler man topskat, når ens indkomst efter arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag) overstiger 588.900 kr. Topskatten på 15% pålægges kun den del af din indkomst, der overstiger denne grænse. Det er vigtigt at bemærke, at dette kun gælder for den del af din indkomst, der ligger over topskattegrænsen.

For at undgå top-topskat, som pålægges indkomster over 2,5 millioner kr. med en sats på 5%, kan du overveje flere strategier. En mulighed er at øge dine pensionsindbetalinger, da disse kan give fradrag, der reducerer din skattepligtige indkomst. Selvstændige kan bruge virksomhedsskatteordningen til at udjævne indkomsten over flere år, hvilket kan hjælpe med at holde indkomsten under grænsen for top-topskat. Hovedaktionærer kan vælge at reducere deres lønindkomst og i stedet trække udbytte, hvilket ofte er skattemæssigt mere fordelagtigt.

I 2024 er arbejdsmarkedsbidraget (AM-bidrag) fortsat 8%. Dette bidrag beregnes af din bruttoløn, før der beregnes skat. AM-bidraget er en obligatorisk del af det danske skattesystem og går til finansiering af forskellige sociale ydelser og arbejdsmarkedsrelaterede udgifter.

Hvis du tjener 50.000 kr. om måneden, vil din årlige indkomst være 600.000 kr. Først skal der beregnes AM-bidrag på 8%, hvilket svarer til 48.000 kr. Dette betyder, at din skattepligtige indkomst bliver 552.000 kr. Eftersom denne indkomst ligger under topskattegrænsen på 588.900 kr., skal du ikke betale topskat. Din skat vil i stedet bestå af bundskat, kommuneskat og eventuel kirkeskat, afhængigt af din bopælskommune og eventuelle fradrag, du er berettiget til.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: