Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Faktura uden moms

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Faktorer når du skal skrive faktura uden moms

Når du udsteder en faktura, er det vigtigt at forstå de specifikke omstændigheder, der påvirker, om moms skal opkræves. Faktureringens geografiske rækkevidde, det vil sige, om transaktionen foregår inden for eller uden for EU, spiller en central rolle i håndteringen af moms. Produkter og tjenester solgt inden for EU’s grænser er normalt underlagt moms, mens salg til lande uden for EU ofte er fritaget.

Forståelse af moms ift. faktura uden moms

Moms, eller merværdiafgift, er en skat der pålægges salg af varer og tjenester. I Danmark er standard momssatsen 25%, som er inkluderet i prisen for de fleste varer og tjenester. Denne afgift er afgørende for virksomheders fakturering, da den normalt opkræves af sælgeren gennem fakturaen og efterfølgende indbetales til SKAT. Det er vigtigt at notere, at varer og tjenester solgt til kunder uden for Danmark ikke er underlagt dansk moms.

Forståelse af faktura ift. faktura uden moms

En faktura er et dokument, der formaliserer en handelstransaktion mellem sælger og køber. Den nedskriver og laver detaljer ift. de vigtige elementer som mængde, pris, og betalingsvilkår. En elektronisk version af dette dokument betegnes som en elektronisk faktura. I de fleste tilfælde vil en faktura inkludere en opdeling af subtotal, momsbeløb, momssats, og det totale beløb kunden skal betale. Dette standardformat anvendes af de fleste virksomheder, der er momsregistrerede.

Situationer med faktura uden moms

Det er dog ikke alle virksomheder, der skal opkræve moms. For eksempel, hvis din virksomhed ikke er momsregistreret – typisk fordi din årlige omsætning ikke overstiger 50.000 kr. – skal der ikke inkluderes moms på dine fakturaer. Fjernelse af momsfelterne fra fakturaen undgår forvirring, da tilstedeværelsen af ‘moms’ på fakturaen ikke giver mening og kan skabe forvirring for både sælger og køber.

Når virksomheden ikke er momsregistreret

Hvis din virksomhed ligger under omsætningstærsklen for momsregistrering, og du derfor ikke er momsregistreret, bør din fakturering afspejle dette. Det betyder, at moms ikke skal opkræves eller fremgå af dine fakturaer. Dette forenkler både faktureringsprocessen og minimerer forvirring omkring betaling.

En korrekt håndtering af faktura uden moms er vigtig, ikke kun for at overholde lovgivningen, men også for at sikre klar kommunikation med dine kunder. Det er derfor vigtigt at forstå betydningen af, hvornår og hvordan man skal udstede en faktura uden moms, for at undgå juridiske fejltrin og sikre en smidig drift af din forretning. Ved at følge disse retningslinjer kan du sikre, at din fakturering er både professionel og i overensstemmelse med dansk lov.

Faktura uden moms inden for EU

Når du driver en momsregistreret virksomhed, der skal fakturere kunder i andre EU-lande, skal du være opmærksom på forskellige regler, der gælder for fakturering til virksomheder og privatpersoner. Disse forskelle er vigtige for korrekt momsbehandling og kræver nøje overvejelser.

Regler om faktura uden moms til virksomheder

Når du sælger produkter eller ydelser til en anden virksomhed i EU, er det afgørende at fastslå, om modtageren er momsregistreret. Hvis modtageren har et gyldigt EU-momsnummer, er der ikke behov for at opkræve moms. I stedet ligger ansvaret for at afregne moms hos kunden i henhold til deres lands specifikke momssatser. Dette princip kendes som omvendt momspligt, hvor det er kundens ansvar at beregne og indbetale den relevante moms.

Regler om faktura uden moms til privatpersoner

For fakturaer sendt til privatpersoner i EU skal du som sælger opkræve moms baseret på produktets eller ydelsens art. Hvis du sælger fysiske produkter, skal du normalt registreres i det relevante land og anvende dette lands momssats. Eksempelvis, hvis en kunde i Frankrig køber et produkt fra dig, kræver det, at du registrerer dig i Frankrig og anvender fransk moms.

Tilbyder du derimod ydelser, som telekommunikation, broadcasting eller elektroniske tjenester, skal du anvende kundens lokale momssats, uanset hvor din virksomhed er baseret.

Faktura uden moms uden for EU

Når du sælger produkter eller ydelser til kunder uden for EU, er det generelt ikke nødvendigt at opkræve moms. Men der kan være særlige tilfælde, hvor ydelser bruges inden for EU, og det pågældende EU-land kan vælge at opkræve moms. Selvom der ikke opkræves moms på selve salget, kan du ofte fratrække moms på omkostninger, der er direkte relateret til salget.

Denne omfattende tilgang til håndtering af faktura uden moms hjælper med at sikre, at din virksomhed overholder gældende love og regler på en effektiv og korrekt måde, samtidig med at den giver en klar vejledning i, hvordan internationale transaktioner skal håndteres moms-mæssigt.

Det kan være uoverskueligt at holde styr på alle fakta relateret til håndtering af faktura uden moms. Hos os i Stadsrevisionen har vi +23 revisorer, bogholdere og rådgivere, der er klar til at hjælpe dig med lige netop det, du har brug for. 

Er du klar til professionel hjælp til f.eks. en faktura uden moms?

Kontakt os for skræddersyet hjælp med tilfredshedsgaranti.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Bogføring af køb og faktura uden moms

Køb fra privatpersoner med faktura uden moms

Når du køber varer eller tjenester fra privatpersoner, er disse transaktioner ikke underlagt moms, da kun momsregistrerede virksomheder har behov til at opkræve denne afgift. Dette gælder uanset om sælgeren befinder sig i Danmark, et andet EU-land, eller et land udenfor EU. For at sikre korrekt dokumentation af sådanne køb, anbefales det at notere detaljer såsom varens art, pris og sælgerens information. Denne praksis er afgørende for at holde din dokumentation præcis og fuldstændig.

Køb fra momsfritaget virksomhed med faktura uden moms

Transaktioner med virksomheder, der ikke er momsregistrerede, indebærer ikke moms. Dette betyder, at fakturaerne du modtager fra disse virksomheder ikke vil have moms inkluderet, og du skal derfor ikke bogføre moms for disse køb. Det er vigtigt at have korrekt dokumentation, som understøtter momsfritagelsen.

Køb fra virksomhed i EU med faktura uden moms

Handler du med virksomheder inden for EU, som ikke opkræver moms på deres fakturaer, gælder reglerne for omvendt betalingspligt. Det indebærer, at du selv skal beregne den moms, der skulle have været opkrævet, og angive dette som både salgsmoms og købsmoms på din momsangivelse. Dette sikrer, at momsen neutraliseres i din regnskabsmæssige behandling, og dermed ikke påvirker den samlede moms, du skal afregne.

Køb fra virksomhed uden for EU med faktura uden moms

Køber du varer fra lande uden for EU, er der specifikke regler for, hvordan momsen skal håndteres. Hvis du importerer fysiske varer, skal du registrere dig som importør hos Erhvervsstyrelsen. Dette skridt er nødvendigt for at kunne bogføre importmoms korrekt, hvilket er afgørende for at overholde gældende love og regler.

Køb med omvendt betalingspligt

I visse tilfælde, som når du køber elektronisk udstyr fra andre virksomheder i Danmark, kan der være omvendt betalingspligt på fakturaen. Dette betyder, at du skal beregne og bogføre salgsmoms på købet og samtidig fratrække denne moms som købsmoms. 

Ved at følge disse retningslinjer for korrekt bogføring af køb eller en faktura uden moms sikrer du, at din virksomheds økonomi er både korrekt og transparent, hvilket er vigtigt for enhver virksomhed, der opererer i et internationalt miljø. I Stadsrevisionen har vi branchebestemte revisorer, der matcher dig og dine behov og kan hjælpe dig i processen!  

Ønsker du professionel hjælp i din proces med faktura uden moms?

Kontakt Stadsrevisionen for hjælp med certificeret og specialiseret faglighed.

Lovgivningen om faktura uden moms

Virksomheder uden momsregistrering

Virksomheder, som ikke er registreret for moms, er ikke berettiget til at opkræve eller angive moms på deres fakturaer. Dette er klart specificeret i Momsloven (ML) § 52 a, stk. 6. Typisk omfatter dette virksomheder med en årlig omsætning under 50.000 kr., som nævnt i ML § 48, eller virksomheder, der leverer ydelser, som er fritaget for moms ifølge ML § 13.

Overtrædelse af disse bestemmelser er strafbart i henhold til ML § 81. Skulle en virksomhed ved en fejl angive moms på en faktura, eller hvis fakturaen på anden måde antyder, at moms er inkluderet i beløbet, er virksomheden forpligtet til at indbetale det angivne momsbeløb til Skatteforvaltningen, jf. ML § 52 a, stk. 7. Der er dog mulighed for at undgå denne indbetaling, hvis fejlen rettes op ved at informere køberen om misforståelsen.

Regulering af købekontrakter og slutsedler

I henhold til momslovgivningen anerkendes købekontrakter og slutsedler ikke som gyldige fakturaer. Derfor kræver disse dokumenttyper, at der udstedes en faktura, der overholder de formelle krav i momsloven. Dette skridt sikrer, at alle transaktioner er dokumenteret korrekt i overensstemmelse med de gældende skatte- og momsregler.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om faktura uden moms

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Ja, du kan sende en faktura uden moms i visse situationer. Hvis din virksomhed ikke er momsregistreret, for eksempel fordi din årlige omsætning ikke overstiger den lovmæssige tærskel på 50.000 kr., skal fakturaer udstedes uden moms. Dette gælder også, hvis du sælger varer eller ydelser, der er fritaget for moms ifølge momslovgivningen.

Moms skal ikke påføres en faktura, når virksomheden er fritaget for momsregistrering, enten grundet lav omsætning eller fordi de leverede varer eller tjenester er momsfritagne. Desuden, i internationale handler, hvor varer eller tjenester eksporteres til kunder uden for EU, skal fakturaer ligeledes udstedes uden moms. Det er vigtigt at forstå disse regler for korrekt at kunne håndtere og udstede en faktura uden moms.

Ja, det er muligt at sælge varer eller ydelser uden at opkræve moms. Dette sker typisk, når transaktionen omfatter varer eller tjenester, der enten er eksporteret uden for EU, er solgt fra virksomheder, der ikke er momsregistreret, eller er specifikt fritaget under momslovgivningen. Det er afgørende for virksomheder at kende til disse undtagelser for korrekt fakturering uden moms.

Virksomheder kan købe varer eller tjenester uden moms, når de handler med leverandører, der enten ikke er momsregistreret eller når købet involverer momsfritagne varer og tjenester. Derudover, ved international handel, hvor varer indføres fra et ikke-EU land, kan virksomhederne ofte købe disse varer uden moms. Dette er især relevant i tilfælde, hvor omvendt betalingspligt gælder, og køberen er ansvarlig for momsafregningen i deres eget land.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: