Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beskæftigelsesfradrag

Beskæftigelsesfradraget er en skattemæssig fordel, som gives til borgere med en am-bidragspligtig løn. En af de største fordele ved dette fradrag er, at du ikke selv behøver at foretage dig noget. Det vil sige, at når du har en am-bidragspligtig løn, modtager du automatisk beskæftigelsesfradrag. Så du behøver ikke at søge om beskæftigelsesfradraget eller tilføje det til din forskudsopgørelse - det håndteres for dig. Dog er det vigtigt at understrege, at for at sikre korrekt beregning af beskæftigelsesfradrag, bør du tjekke, at indtægtsoplysningerne på din forskudsopgørelse er præcise. Beskæftigelsesfradraget beregnes nemlig ud fra disse oplysninger.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er beskæftigelsesfradrag, og hvordan påvirker det dig?

Beskæftigelsesfradraget er en skattemæssig fordel, som gives til borgere med en am-bidragspligtig løn. En af de største fordele ved dette fradrag er, at du ikke selv behøver at foretage dig noget. Det vil sige, at når du har en am-bidragspligtig løn, modtager du automatisk beskæftigelsesfradrag. Så du behøver ikke at søge om beskæftigelsesfradraget eller tilføje det til din forskudsopgørelse – det håndteres for dig.

Dog er det vigtigt at understrege, at for at sikre korrekt beregning af beskæftigelsesfradrag, bør du tjekke, at indtægtsoplysningerne på din forskudsopgørelse er præcise. Beskæftigelsesfradraget beregnes nemlig ud fra disse oplysninger.

Beskæftigelsesfradrag 2023: Hvad skal du vide?

I 2023 er satsen for beskæftigelsesfradrag fastsat til 10,65 %. Dette betyder, at du kan opnå et maksimalt fradrag på 45.600 kr. for dette år. Men for at kvalificere dig til dette maksimale beløb skal du have en indkomst på minimum 428.169 kr. Gennem tiden forventes det, at både satsen og indtjeningskravet vil stige en smule, men det vil sandsynligvis kun være med nogle få tusinde kroner.

Beregning af beskæftigelsesfradrag: Hvad er formålet?

Formålet med beskæftigelsesfradraget var at skabe en incitament for folk til at søge arbejde. For at være berettiget til dette fradrag, skal du betale arbejdsmarkedsbidrag. Når du opfylder dette krav, fratrækkes beskæftigelsesfradraget automatisk fra din personlige indkomst. Dette reducerer det samlede beløb, som du skal betale indkomstskat af.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Beskæftigelsesfradrag: Er der nogen administrative opgaver for dig?

Bekymringerne er små på dette område. SKAT tager sig af alle beregningerne vedrørende dit beskæftigelsesfradrag baseret på informationerne fra din forskudsopgørelse. Det er dog dit ansvar at sikre, at oplysningerne på forskudsopgørelsen er korrekte og repræsenterer din faktiske indkomst. En ukorrekt forskudsopgørelse kan føre til, at dit beskæftigelsesfradrag bliver for højt eller lavt. Dette kan medføre, at du ender med et skattekrav, når den endelige årsopgørelse offentliggøres af SKAT.

Så husk altid at holde øje med din forskudsopgørelse og de oplysninger, der er angivet, for at sikre, at du får det korrekte beskæftigelsesfradrag.

Hvem kan nyde godt af beskæftigelsesfradraget?

Beskæftigelsesfradraget er en skattelettelse, der er designet til at belønne beskæftigelse. For at være berettiget skal du betale arbejdsmarkedsbidrag. Arbejdsmarkedsbidrag betales automatisk, når du modtager løn fra enten et privat selskab eller fra en offentlig institution. Men det stopper ikke ved din grundløn. Der er flere typer indkomster, som kan påvirke dit beskæftigelsesfradrag, herunder:

  • Bonusudbetalinger fra dit job
  • Løntilskud
  • Honorarer, inklusiv dem fra bestyrelsesarbejde
  • Feriepenge
  • Gratialer
  • Forskellige personalegoder, som bil, kost, logi og mere
  • Indkomster hentet fra udlandet

Det er værd at bemærke, at denne liste ikke er udtømmende. Der kan være yderligere indkomster, der påvirker dit beskæftigelsesfradrag.

Beskæftigelsesfradrag for iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende

Hvis du driver en personlig virksomhed, som en enkeltmandsvirksomhed, og der er overskud, er du også berettiget til beskæftigelsesfradrag. Dog er det ikke tilrådeligt at oprette en virksomhed uden reel forretningsaktivitet udelukkende for at drage fordel af fradraget. 

Det bedste ved beskæftigelsesfradraget for selvstændige? Du behøver ikke selv at indberette det. Alt håndteres automatisk af SKAT. Så beskæftigelsesfradraget bliver en skattebonus, der gør, at du har færre skatter at betale.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Ekstra fordele med beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere

Er du en enlig forsørger? Så er der gode nyheder. Ud over det generelle beskæftigelsesfradrag har du ret til et ekstra beskæftigelsesfradrag. Betingelsen? Du skal være i arbejde. Men ligesom det almindelige beskæftigelsesfradrag, bliver dette også tilføjet automatisk og beregnes på samme måde.

Udbetaling Danmark informerer SKAT, når du opnår status som enlig forsørger. Derfor behøver du ikke selv at tage initiativ. Dit ekstra beskæftigelsesfradrag som enlig forsørger er 6,25 %, hvilket kan give et yderligere årligt fradrag på op til 24.400 kr. Dette beløb kan lægges oven i de 10,65 % fra det generelle beskæftigelsesfradrag. Alle disse tal er gældende for 2023.

Jobfradrag kontra beskæftigelsesfradrag: Hvordan adskiller de sig?

Selvom mange mennesker nogle gange bytter om på jobfradraget og beskæftigelsesfradraget, er det essentielt at skelne mellem disse to typer fradrag. 

Jobfradraget blev lanceret i 2004 og er tilgængeligt for alle, der er aktive på arbejdsmarkedet. I 2023 udgør dette fradrag 4,50% af en indkomst, der overgår 208.700 kr., men det kan højst beløbe sig til 2.700 kr. ligesom beskæftigelsesfradraget bliver jobfradraget også automatisk beregnet, så du behøver ikke at bekymre dig om manuelt at inkludere det på din forskudsopgørelse.

Beskæftigelsesfradrag i sammenligning med personfradrag: Hvordan varierer de?

Når det kommer til beskæftigelsesfradraget, er det afgørende at bemærke, at det udelukkende gives til personer, der er beskæftigede. Dette betyder, at hvis du modtager kontanthjælp, dagpenge eller SU, og ikke har nogen form for beskæftigelse ved siden af, vil du ikke være berettiget til beskæftigelsesfradrag. I kontrast hermed er personfradraget en ret, som alle danske borgere kan gøre krav på, uanset deres beskæftigelsesstatus.

Det er af yderste vigtighed at have fuldt overblik over dine fradrag, uanset om du er en enkelt person eller en virksomhed. Ved korrekt håndtering af dine fradrag kan du muligvis reducere, hvor meget du skal betale i SKAT betragteligt. Det er dog afgørende, at de fradrag, du hævder, faktisk gælder for din situation, da du ellers kan ende med at skulle betale et større beløb tilbage til SKAT. Med den rette indsigt i dine fradrag kan du eventuelt se frem til en tilbagebetaling.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Beskæftigelsesfradrag

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Beskæftigelsesfradrag er et fradrag, du automatisk modtager, hvis du har en am-bidragspligtig løn eller er selvstændig erhvervsdrivende med overskud i din virksomhed. Det beregnes automatisk af SKAT ud fra indtægtsoplysningerne i din forskudsopgørelse.

Beskæftigelsesfradraget er specifikt for dem i arbejde. I modsætning til personfradraget, kan du ikke modtage beskæftigelsesfradrag, hvis du f.eks. er på kontanthjælp, dagpenge eller SU uden sideløbende arbejde. Jobfradraget, derimod, blev indført i 2004 og kan opnås af alle erhvervsaktive.

Det er essentielt at sikre, at dine indtægtsoplysninger i din forskudsopgørelse er korrekte, da beskæftigelsesfradraget beregnes ud fra disse. Hvis der er en stor afvigelse mellem din forskudsopgørelse og din faktiske indkomst, kan du risikere enten at have modtaget for meget eller for lidt i fradrag, hvilket kan resultere i et skattekrav fra SKAT.

Ja, enlige forsørgere er berettiget til et ekstra beskæftigelsesfradrag. Dette beregnes automatisk ligesom det generelle beskæftigelsesfradrag, og du behøver ikke at gøre noget aktivt for at modtage det.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: