Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Virksomhedsomdannelse

Virksomhedsomdannelse refererer til processen, hvor en virksomhedstype ændres til en anden, eksempelvis fra en A/S til en ApS eller fra en personligt ejet virksomhed til et selskab, hvor ejeren bliver kapitalejer. Vi giver dig et dybdegående indblik i virksomhedsomdannelsens forskellige aspekter, herunder de juridiske og skattemæssige konsekvenser ved at transformere en enkeltmandsvirksomhed til en selskabsform som ApS eller A/S. Du kan også lære om fordelene og ulemperne ved at vælge mellem en skattepligtig og en skattefri virksomhedsoverdragelse.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er en virksomhedsomdannelse

Når du er indehaver af en enkeltmandsvirksomhed, står du måske overfor at skulle træffe et vigtigt valg omkring din virksomheds fremtidige struktur. En mulighed er at omdanne din nuværende virksomhedsform til en mere formaliseret selskabsform, såsom et anpartsselskab. Dette skridt er kendt som en virksomhedsomdannelse. En sådan virksomhedsomdannelse kan også involvere ændring fra et anpartsselskab til et aktieselskab, afhængig af dine behov og ambitioner for virksomhedens vækst og udvikling. Processen og de juridiske krav til virksomhedsomdannelse er fastlagt i virksomhedsomdannelsesloven, som tilbyder en ramme for disse ændringer.

Beslutningen om virksomhedsomdannelse kan være drevet af flere forskellige årsager. For mange ejere af personligt ejede virksomheder er ønsket om at mindske personlig finansiel risiko et centralt element. Ved at omdanne til en selskabsform med begrænset ansvar, som et anpartsselskab eller aktieselskab, kan du reducere din personlige hæftelse. Desuden kan skattemæssige forhold spille en væsentlig rolle i beslutningsprocessen, da forskellige selskabsstrukturer tilbyder varierende skattemæssige fordele og ulemper.

En anden overvejelse bag en virksomhedsomdannelse kan være forberedelsen til et fremtidigt salg af virksomheden. En mere formaliseret selskabsstruktur kan ofte være mere tiltalende for potentielle købere eller investorer, da den fremstår mere stabil og klar til vækst.

Før du foretager den endelige beslutning om at omdanne din personligt ejede virksomhed til en anden selskabsform, er det afgørende, at du nøje overvejer alle implikationer. Det omfatter en vurdering af de juridiske, økonomiske og operationelle aspekter af en sådan virksomhedsomdannelse. Rådgivning fra en erfaren revisor eller advokat kan være uvurderlig i denne proces, da de kan give dig detaljeret indsigt i fordele og ulemper ved forskellige selskabsformer, samt vejlede dig igennem de nødvendige juridiske trin.

Gennemtænkt og korrekt implementeret, kan virksomhedsomdannelse være en katalysator for vækst og sikkerhed, der skaber en stærk platform for din virksomheds fremtidige succes.

Hvornår bør man overveje en virksomhedsomdannelse?

Der er flere grundlæggende faktorer, der kan motivere en virksomhedsejer til at overveje en virksomhedsomdannelse til en anden virksomhedstype. En sådan beslutning om virksomhedsomdannelse er ofte relevant for ejere af personligt ejede virksomheder, som på et tidspunkt ser fordele i at omdanne deres virksomhedsstruktur til en formel selskabsstruktur. Årsagerne til denne overgang kan være mangeartede og omfatter blandt andet:

Risikobegrænsning: Omdannelse til en selskabsform såsom et anpartsselskab eller aktieselskab kan reducere ejerens personlige finansielle risiko. I selskabsregi er ejeren ikke personligt hæftende for virksomhedens gæld og andre forpligtelser, hvilket er en væsentlig fordel i mange forretningsmæssige sammenhænge. Denne risikobegrænsning er ofte en afgørende faktor i beslutningen om virksomhedsomdannelse.

Generationsskifte: Ved et forestående generationsskifte kan en virksomhedsomdannelse tilbyde væsentlige skattemæssige fordele. Ved at strukturere virksomheden som et driftsselskab eller holdingselskab kan overgangen til den nye generation foregå mere glat, og de skattemæssige implikationer kan optimeres. Dette aspekt af virksomhedsomdannelse understøtter en effektiv og økonomisk fordelagtig overdragelse.

Flere ejere: Når en virksomhed vokser til at inkludere flere ejere, kan det være nødvendigt at skabe en mere fleksibel og formelt defineret selskabsstruktur. Virksomhedsomdannelse giver mulighed for klarere ejerforhold, ansvarsfordeling og beslutningstagning. Dette er særligt relevant i virksomheder, hvor en mere dynamisk og skalerbar selskabsstruktur kan understøtte forretningsmæssig vækst og udvikling.

En virksomhedsomdannelse kan derfor være en strategisk vigtig beslutning, der understøtter en virksomheds langsigtede stabilitet og vækst. Det er væsentligt, at virksomhedsejere nøje overvejer de juridiske, økonomiske og operationelle aspekter af en sådan omdannelse. Professionel rådgivning kan være afgørende i denne proces for at sikre, at alle potentielle fordele ved virksomhedsomdannelsen realiseres fuldt ud.

Lad Stadsrevisionen rådgive dig om de finansielle fordele og ulemper ved forskellige selskabsstrukturer. Alle vores revisorer har over 8 års erfaring.

Kontakt os mellem 8-21 alle ugens dage.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad skal man overveje inden en virksomhedsomdannelse?

Før du beslutter dig for at gennemføre en virksomhedsomdannelse, er der flere kritiske faktorer og skridt, der bør overvejes for at sikre en glat overgang og optimal udfald for din virksomhed. Processen med virksomhedsomdannelse kan være kompleks, og det er essentielt at forberede sig grundigt.

Rådgivning fra fagfolk

En af de første overvejelser ved en virksomhedsomdannelse er at søge professionel rådgivning. Det anbefales kraftigt at konsultere både en advokat og en revisor tidligt i processen. Disse fagpersoner kan tilbyde værdifuld indsigt i de juridiske og økonomiske implikationer af en virksomhedsomdannelse. En advokat vil kunne vejlede dig gennem de juridiske krav og hjælpe med at sikre, at alle juridiske aspekter håndteres korrekt, mens en revisor kan rådgive om de finansielle fordele og ulemper ved forskellige selskabsstrukturer.

Kontrakter med kunder og leverandører

Når du overvejer en virksomhedsomdannelse, er det essentielt at tage højde for dine eksisterende kontrakter med kunder og leverandører, især hvis du planlægger at omdanne din personligt ejede virksomhed til et aktieselskab eller et anpartsselskab. Det er vigtigt at undersøge, om eksisterende kontrakter kan overføres til det nye selskab uden problemer, eller om nogle skal opsiges eller genforhandles.

Kommunikér åbent med alle kontraktparter om den forestående virksomhedsomdannelse for at bevare gode forretningsrelationer og minimere misforståelser. Sørg også for at involvere dine kreditorer tidligt i processen, da det nye selskab overtager den tidligere personlige hæftelse. Få bistand og godkendelse fra en advokat eller økonomisk rådgiver for at sikre en problemfri overgang og overholdelse af alle juridiske krav.

En velovervejet og nøje planlagt virksomhedsomdannelse kan ikke alene forbedre din virksomheds strukturelle og operationelle fundament, men også optimere dens juridiske og økonomiske positionering. Ved at overveje disse aspekter nøje kan du sikre, at din virksomhedsomdannelse fører til succes og vækst i fremtiden.

Skal du beskattes ved virksomhedsomdannelse?

Når du planlægger en virksomhedsomdannelse fra en personligt ejet virksomhed til et aktieselskab eller et anpartsselskab, er det essentielt at forstå de skattemæssige konsekvenser. Der er primært to måder, hvorpå skatten kan håndteres i forbindelse med en virksomhedsomdannelse. For det første kan du stå over for en skattepligtig virksomhedsoverdragelse, hvor gevinster fra overdragelsen beskattes som indkomst. Alternativt kan du muligvis benytte dig af en skattefri virksomhedsoverdragelse, hvor overgangen til det nye selskabsform sker uden umiddelbar skattebyrde. Det er essentielt, at du grundigt vurderer, hvilken tilgang der bedst matcher din situation og de langsigtede mål for din virksomhedsomdannelse.

Skattepligtig virksomhedsoverdragelse

Når en virksomhedsomdannelse gennemføres som en skattepligtig overdragelse, indebærer det en række skattemæssige konsekvenser for ejeren af den personligt ejede virksomhed. I denne type virksomhedsomdannelse bliver du som ejer beskattet af værdier som goodwill og tidligere foretagne afskrivninger. Dette skridt er nødvendigt for at forhindre, at skattefordelene udnyttes dobbelt, hvilket gør overgangen skattepligtig.

Det er afgørende at forstå, at skattevæsenet behandler og beskatter denne type virksomhedsomdannelse på samme måde som en almindelig salgstransaktion til en tredjepart. Beskatningen afspejler derfor den reelle markedsværdi af virksomheden og inkluderer en eventuel fast ejendom, der er en del af virksomhedsoverdragelsen. Dette sikrer, at alle økonomiske aspekter af virksomhedsomdannelsen bliver vurderet og beskattet korrekt.

For ejere, der overvejer en virksomhedsomdannelse, er det vigtigt at nøje overveje disse skattemæssige implikationer. Korrekt rådgivning og forståelse af processen kan hjælpe med at sikre, at virksomhedsomdannelsen foretages på en finansielt fordelagtig måde.

Skattefri virksomhedsoverdragelse

Når du planlægger at omdanne din personligt ejede virksomhed til et aktieselskab eller et anpartsselskab gennem en skattefri virksomhedsoverdragelse, er der flere kriterier, der skal være opfyldt for at undgå personlig beskatning. Dette indebærer en nøje overholdelse af specifikke betingelser:

Grundlæggende krav til skattefri virksomhedsomdannelse:

Tidsfrister: Virksomhedsomdannelsen skal være fuldført inden for seks måneder efter afslutningen på det foregående indkomstår.

Selskabsform: Omdannelsen skal foregå til et nystiftet selskab eller et eksisterende skuffeselskab uden tidligere aktivitet.

Aktiebaseret vederlag: Vederlaget for virksomheden skal udelukkende bestå af aktier i det nye selskab.

I modsætning til skattepligtige virksomhedsoverdragelser, hvor elementer som goodwill og genvundne afskrivninger bliver personligt beskattet, overgår disse værdier i en skattefri model til selve selskabet, og ejeren bliver ikke umiddelbart beskattet.

Skattepligtig eller skattefri virksomhedsomdannelse?

Valget mellem en skattepligtig og en skattefri virksomhedsomdannelse afhænger i høj grad af den specifikke situation i din virksomhed. Der er både fordele og ulemper ved at vælge en skattefri virksomhedsomdannelse, som det er vigtigt at overveje nøje.

Fordele ved skattefri virksomhedsomdannelse

Udskydelse af realisationsbeskatning: Ved at vælge en skattefri virksomhedsomdannelse kan beskatningen af realiserede gevinster udskydes, hvilket kan være en økonomisk fordel.

Udskydelse af beskatning af opsparet overskud: Hvis din virksomhed er underlagt virksomhedsskatteordningen, tillader en skattefri virksomhedsomdannelse udskydelse af skatten på opsparet overskud, hvilket forbedrer likviditeten.

Forøget likviditet: Udskydelsen af skattebetalingen kan forbedre din virksomheds øjeblikkelige likviditet, da midlerne bliver i virksomheden længere.

Ulemper ved skattefri virksomhedsomdannelse

Reduceret afskrivningsgrundlag: I det nye selskab vil det reducerede afskrivningsgrundlag betyde højere skattebetaling i de kommende år.

Øget fremtidig avancebeskatning: Overførsel af aktiver til det nye selskab med originalt anskaffelsestidspunkt og pris kan føre til øget avancebeskatning senere.

Øget aktieavancebeskatning: Aktier eller anparter, der udstedes som del af virksomhedsomdannelsen, kan være underlagt højere aktieavancebeskatning på grund af en nedsat skattemæssig anskaffelsessum.

Uanset om du vælger en skattefri eller skattepligtig virksomhedsomdannelse, er det essentielt at planlægge processen i god tid. Omdannelsen af en personlig virksomhed til et selskab indebærer, at selskabet nu skal opfylde kravene i selskabsloven, inklusive eventuelle revisionskrav. Dette er især vigtigt, hvis virksomheden når en vis størrelse, da det kan medføre yderligere krav om revision af eksempelvis varelageret før omdannelsen.

En velplanlagt virksomhedsomdannelse kræver omhyggelig overvejelse af forskellige alternativer. Vi anbefaler, at du kontakter en revisor eller finansiel rådgiver for at diskutere, hvordan de forskellige muligheder for virksomhedsomdannelse passer bedst til din virksomheds specifikke situation og behov.

Vil du sikre, at din virksomhedsomdannelse fører til succes og vækst i fremtiden.

Kontakt os fra skræddersyet professionel støtte og rådgivning.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om virksomhedsomdannelse

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Virksomhedsomdannelse kan reducere personlig finansiel risiko, forbedre virksomhedens evne til at tiltrække investeringer, og optimere skattemæssige forhold.

Ja, det er muligt at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til et ApS. Dette kan være en strategisk beslutning for at opnå fordele såsom begrænset personlig hæftelse, bedre muligheder for kapitaltilførsel, og en mere formel virksomhedsstruktur, der kan appellere til potentielle investorer eller købere.

Virksomhedsomdannelsen kan føre til en skattepligtig eller skattefri overdragelse. Valget påvirker, hvordan gevinster og aktiver beskattes, og kræver omhyggelig planlægning og rådgivning.

Ja, der er flere juridiske krav, herunder minimumskrav til kapital, registrering af selskabet, og overholdelse af selskabslovens bestemmelser.

Det er vigtigt at vurdere virksomhedens nuværende og fremtidige finansielle situation, skattemæssige forhold og langsigtede mål for virksomheden for at vælge den mest fordelagtige form for omdannelse.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: