Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Virksomhedskultur

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er virksomhedskultur?

Kernen i virksomhedskulturen er dens evne til at samle organisationen.

En virksomhed kan betragtes som en levende organisme, der er sammensat af individuelle mennesker, procedurer, systemer, strukturer, standarder, uskrevne regler, retningslinjer og lovgivning. Det er kulturen, der fungerer som et sammenbindende netværk, hvilket gør disse elementer meningsfulde og navigerbare for medarbejdere, ledere og bestyrelsen.

Kulturen er ofte beskrevet som “den måde, vi gør tingene på her i virksomheden.” Dette er en nøjagtig karakterisering. Virksomhedens kultur er i bund og grund en samlet betegnelse for de normer, værdier og handlinger, der definerer virksomheden.

Det fascinerende ved kultur er dens dynamiske natur. Virksomhedens kultur er i konstant udvikling, påvirket af medarbejderne, ledelsen, bestyrelsen og diverse eksterne faktorer. Dette er vital viden for enhver leder, der ønsker at implementere ændringer i virksomheden. Selvom direkte diktering af ændringer ikke er mulig, er det muligt at påvirke retningen for kulturens udvikling.

Hvor kan du se virksomhedskulturen?

Virksomhedskulturen – usynlig som vinden, men afgørende i sin tilstedeværelse.

Virksomhedens kultur er en abstrakt størrelse, bestående af værdier, normer og adfærd. På samme måde som vinden kun bliver synlig gennem dens påvirkning på omgivelserne, som når træer svinger, bliver virksomhedskulturen først mærkbar gennem handlinger.

Et af de første steder, hvor du kan observere kulturen, er gennem påklædning, indretningsstil og medarbejdernes adfærd. Der kan være markante forskelle i kulturen i en virksomhed, alt efter om medarbejderne bærer jakkesæt eller mere afslappet tøj. Men det er vigtigt at huske, når du observerer, at det ikke altid er dem i jakkesæt, der nødvendigvis udviser størst professionalisme. Symbolerne er altid afhængige af konteksten, og det er her, kvaliteten af en kulturanalyse skelner sig fra de overfladiske observationer.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvordan arbejder du med virksomhedskultur?

Forståelse og indsigt er nøglen til forandring

At forme eller omforme virksomhedskulturen kræver først og fremmest en dyb forståelse af virksomhedens nuværende ståsted. Det er også afgørende at kende formålet bag ønsket om at ændre kulturen.

Som tidligere anført, manifesterer kulturen sig gennem handlinger, systemer og værdier i virksomheden. Så, ønsker man at ændre kulturen, er det disse elementer, der fungerer som justeringsknapper. I sin essens er en ændring i virksomhedens kultur en ændring i adfærdsmønstre.

Fejlslagne forsøg på at ændre virksomhedskulturen skyldes ofte en overoptimistisk tilgang fra ledelsens side angående deres evne til at påvirke kulturen. I en forandringsproces, der centrerer om virksomhedskulturen, er der en delikat balance mellem lederen, der vejleder forandringen, og lederen, der forsøger at presse forandringen igennem.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Fordelene ved en stærk virksomhedskultur

Virksomhedskulturens rolle er afgørende og betydningsfuld. Her er tre områder, hvor en stærk virksomhedskultur gør en markant forskel:

  • Rekruttering:

En stærk virksomhedskultur skaber et positivt omdømme. Den slags ry, der spreder sig som en steppebrand blandt medarbejdere: “Det firma! Det er fantastisk at arbejde der.” Denne omtale tiltrækker talentfulde kandidater til din virksomhed.

En god kultur kan være afgørende for, om din virksomhed blot er et kort stop på karrierestigen eller det sted, hvor folk ønsker at engagere sig og blive længe.

  • Medarbejderloyalitet:

En solid kultur gør det ikke kun lettere at rekruttere, men også at holde på dygtige medarbejdere. Når arbejdspladsen er et sted, hvor medarbejderne føler sig engagerede og ser frem til at løse deres opgaver, styrker det loyaliteten.

  • Reduceret stress:

En stærk virksomhedskultur mindsker arbejdsrelateret stress. Dette har ikke kun en positiv effekt på virksomhedens økonomi, men frem for alt på medarbejdernes velbefindende.

Der er flere områder, hvor en stærk kultur har en positiv indvirkning – eksempelvis på medarbejdernes indsatsniveau, samarbejdet på tværs af organisationen og generel jobtilfredshed.

Konklusionen er klar: Det er en god investering at fokusere på og udvikle virksomhedens kultur.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

Fire tips til at skabe en effektiv virksomhedskultur

  1. Start hvor i står:

Uanset om din virksomhed har 5 eller 50 ansatte, er det bedste udgangspunkt at starte lige hvor I er. Engager jer i dialog med jeres medarbejdere for at forstå, hvad der gør jeres arbejdsplads unik. Lad medarbejderne med deres egne ord beskrive, hvad der kendetegner arbejdspladsen.

  1. Definer jeres grænser:

En effektiv virksomhedskultur skabes ikke af sig selv. Når I har opnået en grundig forståelse af, hvad der fungerer godt på arbejdspladsen, så bring jeres vision ind i spillet. Hvordan ønsker I, at medarbejderne oplever deres arbejdsdag? Hvad vil I gerne have, at jeres kunder siger om jer?

  1. Led med eksempel:

Ledere skal vise vejen gennem deres handlinger, ikke kun ord. Selvom virksomhedens mission, vision og værdier kan være skrevet på væggene eller på kaffekopper, så er det vigtigt at demonstrere, hvordan disse værdier opnås i praksis. Hvis integritet er en kerneværdi, så sørg for, at alle forstår, hvad det betyder at handle med integritet. Hvis transparens er vigtig, vis hvordan dette kan udtrykkes gennem konkrete handlinger. Husk, at hver interaktion med medarbejderne enten opbygger, ødelægger eller genopbygger tillid, så hver handling er vigtig.

  1. Mål og evaluerer fremskridt:

Selv de bedste intentioner sikrer ikke altid den ønskede medarbejder oplevelse. Derfor er det essentielt løbende at indsamle feedback. Medarbejderne deler ofte gerne deres tanker og forslag til forbedringer. Jo mere I spørger, desto mere engagerede bliver de i at bidrage til virksomhedens løbende forbedring. Ved at anvende en platform til medarbejderundersøgelser, som for eksempel EmprisingTM, kan I mere effektivt målrette jeres strategiske HR-beslutninger baseret på medarbejder feedback.

FAQ om Virksomhedskultur

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Virksomhedskultur er en samling af normer, værdier og handlinger, der definerer en virksomhed. Den fungerer som et sammenbindende netværk, der gør virksomhedens forskellige elementer, såsom mennesker, procedurer og systemer, meningsfulde og navigerbare. Den er dynamisk og påvirkes løbende af medarbejderne, ledelsen og eksterne faktorer, hvilket gør den afgørende for enhver leder, der ønsker at lede og udvikle organisationen.

At arbejde med virksomhedskultur kræver først og fremmest en dyb forståelse af virksomhedens aktuelle situation og formålet med ønsket om kulturændring. Effektive ændringer sker gennem justeringer i handlinger, systemer og værdier. Det er vigtigt at finde en balance mellem at guide forandringen og undgå at tvinge den igennem, da en overoptimistisk tilgang ofte fører til fejlslagne forsøg på kulturændringer.

En stærk virksomhedskultur bidrager væsentligt til virksomhedens succes. Den forbedrer rekruttering ved at tiltrække talentfulde kandidater gennem et positivt omdømme, øger medarbejderloyalitet ved at skabe et engagerende arbejdsmiljø, og reducerer arbejdsrelateret stress, hvilket gavner både medarbejderes velvære og virksomhedens økonomi. Overordnet set styrker en god virksomhedskultur også medarbejdernes indsats, tværfagligt samarbejde og jobtilfredshed.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: