Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Splitmoms

Når din virksomheds indtægter kommer fra både aktiviteter, der er fritaget for moms, og dem der er momspligtige, er du berettiget til et delvist momsfradrag, ofte refereret til som splitmoms. Dette betyder, at dit momsfradrag bliver opdelt, således at du får mulighed for at trække moms fra på de omkostninger, som relaterer sig til begge typer af aktiviteter.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Forståelse af splitmoms

Splitmoms opstår i de situationer, hvor en virksomheds indtægter delvist er undtaget fra moms, og den resterende del er underlagt moms. Dette medfører, at du som virksomhedsejer kun kan gøre brug af delvist momsfradrag for visse udgifter. Specifikt gælder dette for virksomheder, der betaler lønsumsafgift og samtidig har momspligtige aktiviteter. Et delvist momsfradrag bliver aktuelt, når en virksomheds udgifter har forbindelse til både den momsfrie og den momspligtige del af forretningen. Dette inkluderer udgifter som:

  • Husleje
  • Vand
  • Varme
  • Elektricitet
  • Bogholderi og revision

I disse tilfælde kan du opnå fuldt momsfradrag, når en udgift udelukkende vedrører momspligtige salg. Omvendt er der intet momsfradrag tilgængeligt, hvis udgiften udelukkende er knyttet til aktiviteter, der er fritaget for moms.

Skattevejledning og regler for anvendelse af splitmoms

Det juridiske fundament for splitmoms og de tilhørende regler er tilgængeligt under dokumentnummer D.A.11.4.2.1 på Skattestyrelsens officielle hjemmeside, specifikt under sektionen “Generelt om indkøb der berører både momspligtige og momsfritagne aktiviteter”. 

Vigtigt i denne sammenhæng er momslovens §38, stk. 1, som klart definerer rammerne for splitmoms og præciserer, hvilke virksomhedstyper dette er relevant for. Herfra kan virksomheder også få indsigt i den indledende opgørelse af retten til delvis fradrag.

Skattestyrelsen beregner pro rata-satsen (fordelingsnøglen) på følgende måde:

Samlet årlig omsætning (uden moms) for transaktioner med fradragsret / Samlet årlig omsætning (uden moms) for transaktioner med og uden fradragsret

Når det kommer til transaktioner, der kvalificerer til fradrag, henvises der til artikel 168 og 169. Desuden bidrager eksportomsætninger, der er angivet med en 0-sats jævnfør momslovens §34, til både den momspligtige omsætning (uden moms) og den totale omsætning. 

Skulle den endelige udregning af splitmomsprocenten resultere i decimaltal, foreskriver momsbekendtgørelsens §17, at man afrunder til det nærmeste hele tal.

Guide til opgørelse og beregning af splitmoms ved hjælp af din fordelingsnøgle

For at beregne splitmoms korrekt, er det afgørende at anvende din fordelingsnøgle, som baseres på din totale omsætning opdelt mellem momspligtige og momsfrie indtægter. I det første driftsår vil fordelingsnøglen være et estimat, men som din virksomhed modnes, bør du anvende nøglen fra det foregående år, medmindre der har været væsentlige ændringer i din forretning.

Eksempelvis:

Lad os sige, at din samlede omsætning for året beløb sig til 200.000 kr., hvoraf 150.000 kr. var momspligtige indtægter. Det indikerer, at 75% af din omsætning er momspligtig, hvilket du kan trække i moms. Derfor bliver din fordelingsnøgle 75/25. 

Dernæst skal du evaluere købsmomsen, specielt hvis den dækker udgifter til både momspligtige og momsfrie aktiviteter, som f.eks. husleje, markedsføring, og kontorartikler. Dette beløb skal justeres i sin helhed gennem et finansbilag, hvilket reducerer den moms, du kan fratrække. 

For varer, der købes med henblik på videresalg med moms, er der ikke behov for regulering – disse omkostninger fjernes før beregningen. Til justering af købsmomsen anvendes din fordelingsnøgle for splitmoms, som i dette tilfælde ville være 75%, baseret på ovenstående eksempel.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Splitmoms i forbindelse med fast ejendom: En kompleks affære

Moms på fast ejendom adskiller sig væsentligt fra andre områder, og den almindelige fordelingsnøgle til beregning af splitmoms finder sjældent anvendelse her. Grundlæggende er udlejning og bortforpagtning af fast ejendom undtaget fra moms, hvilket også inkluderer ejendomsudlejerens levering af tjenester som varme, vand, og elektricitet i forbindelse med udlejningen. Der findes dog adskillige undtagelser, der er momspligtige.

Momspligtige undtagelser omfatter blandt andet:

  • Korttidsudlejning af værelser i en virksomhed for perioder under en måned
  • Udlejning af opbevaringsfaciliteter
  • Udlejning af parkeringspladser og reklameområder

Disse er eksempler på situationer, hvor udlejning ikke nyder godt af momsfritagelse. Mens handel med fast ejendom generelt er fritaget fra moms, gælder dette ikke for salg af byggegrunde og nye bygninger.

På grund af de mange specifikke undtagelser og komplekse vurderinger, der relaterer sig til fast ejendom og splitmoms, er det stærkt anbefalet at søge vejledning hos en ekspert inden for feltet før eventuelle beslutninger træffes – overvej at konsultere en lokal revisor.

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Splitmoms: Hvem skal være opmærksom?

Ikke alle typer af virksomheder, foreninger, og institutioner behøver at bekymre sig om splitmoms. Det er primært relevant for dem, der driver både momspligtige og momsfrie aktiviteter. Her er nogle eksempler på, hvem splitmoms kan være relevant for:

  • Fagforeninger, der udover momsfritagne medlemskontingenter og tilskud også tilbyder services som kantineordninger eller andre momspligtige ydelser.
  • Sportsklubber og velgørende foreninger, der udover deres almennyttige aktiviteter sælger sponsorater eller driver caféer.
  • Ejendomsmæglere, der formidler salg af fast ejendom og samtidig tjener momsfrie låneprovisioner.
  • Sundhedsbehandlere, der udover behandlinger også markedsfører bøger og udstyr.
  • Sundhedsprofessionelle som læger, tandlæger, og psykologer, der tilbyder momsfrie behandlinger samt sælger kurser, lægeerklæringer og konsulentydelser.
  • Virksomheder, der driver momspligtige aktiviteter men også udlejer fast ejendom på en momsfri basis.
  • Selvejende institutioner, der modtager tilskud og udfører diverse aktiviteter.
  • Foreninger og institutioner, der modtager projekttilskud og andre former for støtte uden nødvendigvis at levere modydelser til støttegiveren, hvad enten det er private eller offentlige instanser.

Disse eksempler illustrerer, at en bred vifte af organisationer skal være opmærksomme på splitmoms, hvilket kan komplicere momshåndteringen. Det er helt normalt at drive både momsfrie og momspligtige aktiviteter, selvom det medfører ekstra udfordringer i forbindelse med momsregnskabet. Hvis du er det mindste usikker, kan det være en god idé at søge professionel assistance for at sikre korrekt håndtering af splitmoms og lønsumsafgifter, da det ofte kræver et detaljeret kendskab til momslovgivningen.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Splitmoms

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Splitmoms, som også er kendt som delvist momsfradrag, involverer opdeling af momsbeløbet, således at kun en del af momsen på den samlede omsætning kan fratrækkes. For at bestemme hvor stor en andel af momsen, du ikke kan fratrække, skal du beregne en procentdel baseret på forholdet mellem din momsfrie omsætning og den samlede omsætning.

Beregningen af splitmoms foretages ved først at tage din momsfrie omsætning, derefter dividere denne med den samlede omsætning, og til sidst multiplicere resultatet med 100. Denne procent viser, hvilken andel af momsen, du ikke er berettiget til at fratrække. Den resterende del udgør din berettigelse til delvist momsfradrag.

For at fastslå din splitmoms præcist, udarbejder du en fordelingsnøgle. Denne nøgle giver et overblik over, i hvilket omfang du kan fratrække moms, og i hvilket omfang du ikke kan. Dette opnås ved at dividere din momspligtige omsætning med den samlede omsætning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: