Kontakt os

+45 70 60 40 04

4.6/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Personlig konkurs

At indgive begæring om personlig konkurs indebærer, at man opgiver kontrollen over ens værdier og ejendele, som eksempelvis køretøjer og ejendom. Dette trin bliver ofte nødvendigt, når en individ ikke længere er i stand til at afvikle sin gæld. Konsekvenserne af at blive erklæret konkurs, enten på egen anmodning eller af en kreditor, er vidtrækkende. Mange vælger at gå vejen mod gældssanering som en løsning, men det er vigtigt at forstå, at denne proces stiller høje krav og efterlader ikke nødvendigvis en gældfri. Der er en udbredt misforståelse om, at man automatisk bliver gældfri efter gældssanering.

Vi har hjulpet over 1200+ danske virksomheder

Hvad er og betyder personlig konkurs?

Begrebet personlig konkurs refererer til situationen, hvor en individuel bliver officielt erklæret konkurs, hvilket ikke er begrænset til virksomheder alene. Dette fænomen indtræffer også for privatpersoner, hvilket er kendt som personlig konkurs. Dette scenarie er særligt relevant for ejere af enkeltmandsvirksomheder, hvor ejeren personligt hæfter for virksomhedens gæld.

Bliver du insolvent, det vil sige ude af stand til at betale dine regninger, kan dine kreditorer anmode om at få dig erklæret personlig konkurs. For at gøre dette skal en kreditor dog deponere et beløb på 30.000 kroner til dækning af omkostningerne ved konkursen. Du har også muligheden for selv at indgive en konkursbegæring. Flere detaljer om dette findes i det efterfølgende afsnit.

At blive erklæret personlig konkurs anses ofte for at være den sidste udvej for både kreditorer og den gældsplagede. Det repræsenterer den mest drastiske foranstaltning kreditorer kan tage i brug for at inddrive skyldige beløb. 

At blive erklæret personlig konkurs kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte, hvilket du kan læse mere om i afsnittet “Konsekvenser ved personlig konkurs”. Det er vigtigt at understrege, at personlig konkurs ikke kan begæres, hvis den skyldige har midlerne til at betale sin gæld, men vælger ikke at gøre det. I sådanne tilfælde vil der i stedet blive tale om en inkassosag, som afgøres i fogedretten.

Det kan også have betydning for ægtefæller

At indgå i en personlig konkurs kan også have væsentlige konsekvenser for din ægtefælle, specielt i tilfælde af en skilsmisse. Uden en forudgående ægtepagt, som etablerer særeje, kan kreditorerne potentielt gøre krav på værdier, der tilhører din ægtefælle. Dette skyldes, at lovgivningen i mange jurisdiktioner opererer med en formuefællesskab mellem ægtefæller, hvilket tillader kreditorer at inddrage halvdelen af den samlede formue i konkursboet, uanset hvem af parterne der ejer værdierne.

For at beskytte ægtefællens økonomi under en personlig konkurs, kan en ægtepagt, der specificerer særeje, forhindre kreditorerne i at gøre krav på ægtefællens ejendele. Dette dokument er særlig vigtigt, da det sikrer, at ægtefællens formue forbliver uafhængig af den anden parts finansielle vanskeligheder.

Desuden har konkursboet ret til at annullere tidligere gaver givet til en ægtefælle eller samlever. Dette indebærer, at gaver skal returneres til konkursboet eller, hvis dette ikke er muligt, skal en sum svarende til gavens værdi betales til boet. Gaver kan omstødes, især hvis de er uforholdsmæssigt store i forhold til skyldnerens økonomiske situation på tidspunktet for gaven, og det påhviler skyldneren at bevise, at der var tilstrækkelige midler tilgængelige efterfølgende til at opfylde alle økonomiske forpligtelser og tilbagebetale gæld.

Kan man erklære sig selv personlig konkurs?

Ja, det er faktisk muligt at indgive en erklæring om personlig konkurs for dig selv. Processen involverer udfyldelsen af en specifik konkursbegæringsblanket, hvilket medfører et gebyr på 750 kroner, uafhængigt af om begæringen kommer fra dig eller dine kreditorer.

For at begæringen er gyldig, skal den være formuleret skriftligt og indsendes til skifteretten inden for den retskreds, hvor du bor. I tilfælde af at det drejer sig om en personligt ejet virksomhed, er det virksomhedens registrerede adresse, der bestemmer, hvilken retskreds dokumentationen skal sendes til. Dette krav gælder også for kreditorers indgivelse af konkursbegæringer mod dig.

Ved at erklære dig selv konkurs er du desuden forpligtet til at stille sikkerhed for samtlige omkostninger, der opstår i forbindelse med konkursbehandlingen, på samme måde som en kreditor er forpligtet til. Det estimerede beløb på cirka 30.000 kroner dækker typisk honoraret til en kurator, og dette beløb vil ikke blive fratrukket din eventuelle gæld til kreditorerne.

Hvilke konsekvenser er der ved personlig konkurs?

Virkningerne af en personlig konkurs kan være mere omfattende og langvarige, end mange forventer, og det er ikke nødvendigvis en garanti for en forbedret økonomisk situation. Når du erklæres personligt konkurs, indebærer det, at:

  • Din samlede personlige formue bliver inddraget i konkursboet.
  • Alle dine aktiver, herunder dem du allerede har solgt eller overdraget, kan blive solgt eller inddraget.
  • Du mister kontrollen over dine værdigenstande såsom bil, bolig og bankkonti under konkursprocessen.
  • Eventuel restgæld forbliver uændret selv efter konkursens afslutning.
  • Du vil blive registreret i RKI (Ribers Kredit Information) som dårlig betaler.
  • En del af din fremtidige indtægt kan blive beslaglagt.
  • Der kan blive tale om en eventuel konkurskarantæne, som forhindrer dig i at drive virksomhed.

Det er dog vigtigt at bemærke, at du ikke automatisk bliver tvunget til at forlade dit hjem i forbindelse med en personlig konkurs. Dette er på grund af trangsbeneficiet-princippet, som sikrer, at du og din husstand kan opretholde en basal levestandard og et beskedent hjem. Princippet beskytter typisk husstandens indbo og andre nødvendige aktiver for arbejde eller uddannelse, med en begrænsning på samlet værdi af disse ekstra aktiver til 3.000 kroner. Aktiver med særlig personlig værdi er også beskyttet op til en værdi af 5.000 kroner.

Din bolig er i udgangspunktet ikke beskyttet under trangsbeneficiet-princippet, hvilket betyder, at ejerboliger potentielt kan blive solgt for at dække gælden. Dog, hvis ejerboligen er finansieret gennem midler fra en personskadeerstatning eller er juridisk beskyttet mod salg, kan den stadig være undtaget. Andelsboliger falder ofte også ind under beskyttelsen fra trangsbeneficiet-princippet.

Har du nogle spørgsmål eller bare brug for hjælp?

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Hvad siger reglerne - og hvordan er processen?

Reglerne for at indgive konkursbegæring og selve processen for personlig konkurs er detaljerede og har væsentlige konsekvenser for den involverede person. Som nævnt, kan både kreditorer og du selv anmode om personlig konkurs, hvor der kræves en sikkerhedsstillelse på 30.000 kroner for at dække omkostningerne ved konkursbehandlingen. I forbindelse med dette kan den personlige skyldner få tildelt en advokat til at bistå under konkursbegæringen og behandlingen af konkursboet.

Det er muligt at ansøge om gældssanering parallelt med, at konkursen behandles, skønt det ikke er en mulighed for alle. Når skifteretten modtager en konkursbegæring, vil de vurdere, om der er grundlag for at erklære personen konkurs gennem et konkursdekret. Dette dekret indebærer, at den konkursramte ikke længere må modtage betalinger, overdrage eller afgive ejendele.

Under konkursprocessen er der specifikke regler, som den konkursramte skal følge:

  • Kurator eller bobestyrer sammen med skifteretten skal have adgang til alle relevante oplysninger.
  • Tilladelse fra skifteretten er nødvendig for at forlade landet.
  • Ændring af bopæl eller fast opholdssted kræver notifikation til skifteretten.
  • Den konkursramte har ret til at deltage i alle skiftesamlinger.

Når en person er erklæret konkurs, overgår alle aktiver til konkursboet, og det er bobestyreren eller kuratoren, der overtager råderetten og varetager salget eller afviklingen af aktiver for at nedbringe gælden. Kommunikation som breve og forsendelser kan omdirigeres til kurator ved nødvendighed.

Afslutningsvis gennemføres konkursboet, når kurator eller bobestyrer har udarbejdet et afsluttende regnskab, og midlerne er fordelt blandt kreditorerne efter en endelig skiftesamling i skifteretten. Det er dog ikke altid, at der er tilstrækkelige midler til at dække kreditorernes krav, og ofte er det kun omkostningerne ved konkursens administration, der bliver dækket.

Kreditorerne prioriteres i følgende rækkefølge under udbetaling fra konkursboet:

  • Kurator eller bobestyrer for deres arbejde og omkostninger.
  • Retsafgifter forbundet med konkursbehandlingen.
  • Eventuelle ansatte i den konkursramtes virksomhed for udestående løn.
  • Virksomhedens leverandører for varer eller tjenester leveret.
  • Øvrige kreditorer.

Denne prioriterede rækkefølge, kendt som konkursordenen, afspejler, at større beløb skal være involveret, før det kan betale sig for kreditorer at anmode om personlig konkurs, da det ikke er garanteret, at alle kreditorer får dækket deres krav.

Hvor længe varer en personlig konkurs?

Behandlingstiden for en personlig konkurs varierer og afhænger stærkt af de specifikke omstændigheder i hver enkelt sag, herunder antallet af kreditorer og mængden af aktiver involveret.

I tilfælde hvor der kun er få kreditorer og en begrænset mængde af værdier, kan processen med konkursbehandling ofte afsluttes hurtigt. Omvendt, i situationer med et større antal aktiver, som kan være komplekse at vurdere og likvidere, kan det forlænge perioden, det tager at afslutte en personlig konkurs.

Under en personlig konkurs, hvilket rådighedsbeløb kan man forvente?

I forbindelse med personlig konkurs er der ikke fastlagte regler eller minimumskrav til rådighedsbeløb ud over det, som er bestemt af trangsbeneficiet-princippet. Specifikke beløbsgrænser er ikke defineret indenfor dette princip, med det er den generelle samfundsudvikling, der afgør, hvad der anses for at være et “beskedent hjem”.

I denne sammenhæng ses husstanden som en helhed, hvilket betyder, at indkomsten fra andre i husstanden kan tages i betragtning ved vurderingen af husstandens samlede behov, hvilket kan gøre, at visse aktiver ikke nødvendigvis behøver at blive frigjort.

I modsætning hertil, ved gældssanering, er du berettiget til et bestemt rådighedsbeløb, som varierer alt efter din livssituation – om du lever alene, med en partner eller har børn. Dette rådighedsbeløb er designet til at dække de løbende leveomkostninger og sikre en stabil levestandard gennem gældssaneringsperioden. Detaljerne omkring de præcise satser for rådighedsbeløb under gældssanering vil blive udfoldet i det efterfølgende afsnit.

Gældssanering er ikke mulig for alle

Gældssanering, hvor gæld reduceres eller annulleres, er ikke en mulighed for enhver. Faktisk opnår kun cirka en tredjedel af ansøgerne gældssanering. For at kvalificere sig kræves det, at ansøgere fremlægger årsopgørelser for de seneste tre år, forskudsopgørelser for de to foregående år, og dokumentation for indkomst i de sidste tre måneder, som for eksempel lønsedler. Dokumentation for en ægtefælles eller samlevers økonomi skal ligeledes indsendes.

Det er udelukkende enkeltpersoner, der kan ansøge om gældssanering, hvilket ofte ses som en mulighed efter personlig konkurs. Siden 2006 har det været tilladt at ansøge om gældssanering i forbindelse med en konkursbehandling. Det er dog afgørende at forstå, at gældssanering ikke nødvendigvis indebærer fuldstændig gældsfrihed, en misforståelse mange har.

For at være berettiget til gældssanering skal følgende kriterier være opfyldt:

  • Din gæld kan ikke afbetales nu eller i den nærmeste fremtid.
  • Gældssanering vil føre til en varig forbedring af dine økonomiske forhold.

Skifteretten vurderer gældens størrelse og din evne til afbetaling. Ansøgning om gældssanering er gratis, men eventuelle udgifter til rådgivning skal du selv dække.

Stabile indkomst- og boligforhold er ofte afgørende, og du skal typisk sælge værdier som en ejerbolig for at kvalificere dig. Har du været igennem en personlig konkurs, er denne proces allerede fuldført.

Gældssanering er normalt ikke en option, hvis du:

  • Har handlet uansvarligt økonomisk.
  • Har uafklarede økonomiske forhold, såsom arbejdsløshed eller studier.
  • Har indrettet dig med henblik på at opnå gældssanering.
  • Har optaget ny gæld efter ansøgning om gældssanering.
  • Ikke har betalt af på gæld, når du har haft muligheden for det.

Uansvarlighed omfatter situationer, hvor ny gæld er optaget trods eksisterende ubetalt gæld, eller hvis gælden primært stammer fra risikofyldte økonomiske beslutninger eller forbrug.

For mere detaljeret information om kravene til gældssanering, besøg domstol.dk.

Ansøgning om gældssanering i kølvandet på en personlig konkurs tilbydes under mere fleksible vilkår.

For at indlede denne proces, er det nødvendigt at indsende ansøgningen til skifteretten før den endelige skiftesamling i konkursboet arrangeres. Vejledninger og nødvendige blanketter for ansøgningen kan findes på domstol.dk.

Ved personlig konkurs kan man blive tildelt gældssanering under mere lempelige betingelser sammenlignet med almindelige omstændigheder. En forudsætning herfor er, at gælden primært må være opstået som følge af virksomhedsdrift eller som kautionist for et selskabs gæld.

I modsætning til standardproceduren for gældssanering, stilles der ikke krav om fast indkomst eller boligforhold. Det forudsættes dog, at de økonomiske udfordringer direkte skyldes konkursen, eksempelvis et tvungent boligsalg.

Gældssanering efter personlig konkurs er særligt relevant, hvis du står med restgæld fra en virksomhed, der er lukket, eller hvis du har kautioneret for en virksomheds gæld, der er blevet erklæret konkurs. I disse tilfælde kræves det typisk, at gælden afdrages over en periode på tre år, i modsætning til de sædvanlige fem år.

Det er et nøglekrav, at virksomheden skal have været drevet ansvarligt. Ansøgninger kan blive afvist, hvis det antages, at der er taget overdrevne risici eller foretaget uforsvarlig forretningsførelse. Hvis du er uenig i skifterettens afgørelse, er der mulighed for at appellere (indgive klage).

Er du klar til professionel hjælp?

Kontakt os for skræddersyet professionel hjælp.

Personlig konkurs og skat

Når det kommer til forholdet mellem personlig konkurs og skatteregler, er det vigtigt at adskille begreberne konkursindkomst og almindelig indkomst. Dette skyldes, at de skattemæssige konsekvenser for disse to typer indkomster adskiller sig under en personlig konkurs.

  • Konkursindkomst refererer til de indtægter og udgifter, der opstår direkte fra administrationen af konkursboets aktiver og passiver. Denne form for indkomst anses generelt ikke for at være skattepligtig ifølge skattereglerne for fysiske personer i konkurs. Det indebærer, at indtægter og udgifter, der opstår fra starten af det indkomstår, hvor konkursbehandlingen indledes, og indtil konkursbehandlingen er afsluttet, betragtes som konkursindkomst. Dette omfatter også 70% af aktieindkomsten (både overskud og underskud) for hvert indkomstår under konkursen. Dog kan Skattestyrelsen i visse tilfælde beslutte, at konkursindkomsten skal være skattepligtig.
  • Almindelig indkomst dækker over de indtægter, man typisk ville have, såsom A-indkomst eller indkomst fra en ægtefælles virksomhed. Denne type indkomst er underlagt de normale skatteregler og er derfor skattepligtig. Dette betyder, at hvis skyldneren modtager løn fra konkursboet eller får adgang til at benytte fast ejendom som bolig, vil disse beløb være skattepligtige. For eksempel vil det skattepligtige beløb for anvendelsen af fast ejendom svare til ejendomsværdiskatten.

Det er essentielt for både skyldnere og kuratorer at være opmærksomme på disse skattemæssige distinktioner under en konkursbehandling, for at sikre at skattepligten håndteres korrekt i henhold til gældende lovgivning.

Om håndtering af skattegæld

Skulle Skattestyrelsen ikke have succes med at inddrive skyldige beløb fra dig, er det muligt, at de vil rette kravet mod din ægtefælle. Dette repræsenterer en af de få situationer, hvor en ægtefælles gæld kan overføres til den anden.

Når det kommer til skattegæld relateret til enkeltmandsvirksomheder eller virksomheder, hvor ejeren personligt hæfter, kan det ofte være en udfordring at få gælden annulleret. I tilfælde hvor du ejer en virksomhed med personlig skattegæld, kan din ægtefælle blive holdt ansvarlig for bestemte skatteforpligtelser, dog undtaget moms og afgifter. Solidarisk hæftelse kan ligeledes opstå i et interessentskab.

For virksomheder organiseret med begrænset ansvar, vil eventuel skattegæld typisk indgå i konkursboet. Dette indebærer, at gælden enten vil blive afviklet eller bortfaldet, baseret på de tilgængelige aktivers værdi i boet.

Beslutninger i Danmark

Hvert år ses der en betydelig mængde af både almindelige og personlige konkursager. For dem, der ønsker at udforske specifikke danske retsafgørelser, domme, og kendelser, er skat.dk et fremragende udgangspunkt. På denne hjemmeside er det muligt at finde information om juridiske aspekter vedrørende konkurs samt specifikke vilkår for konkurs.

Desuden har Skattestyrelsen udarbejdet en oversigt over relevante retsafgørelser inden for feltet. Denne oversigt indeholder links til de enkelte afgørelser samt en kort resumé af dem.

Livet efter personlig konkurs

Eksistensen efter en personlig konkurs bør understreges som en ny begyndelse. På trods af at gæld ofte stadig er en del af ligningen, rapporterer mange om en følelse af lettelse og reduceret stress, som om en betydelig byrde er fjernet fra deres skuldre.

En personlig konkurs kan nødvendiggøre salg af hjemmet og udelukke muligheden for at have et Dankort, men det medfører samtidig en ordning og kontrol over den samlede økonomiske situation. Dertil baner det vejen for muligheden for gældssanering, særligt hvis den personlige konkurs primært er forårsaget af erhvervsmæssig gæld.

Salg af virksomhed, opkøb & fusioner

Få en gratis vurderingsberetning af din virksomhed.

FAQ om Personlig konkurs

Vi har samlet en række spørgsmål på siden her, så du kan få hurtigt svar. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål, kan du kontakte os på tlf. eller E-mail.

Personlig konkurs opstår, når en individuel ikke længere er i stand til at afvikle sine gældsforpligtelser, hvilket indikerer insolvens. Dette sker, når personens udgifter overstiger indtægter, og vedkommende dermed ikke kan opfylde sine betalingskrav.

Definitionen af personlig konkurs dækker over en situation, hvor en person er ude af stand til at dække sine økonomiske forpligtelser. Det vil sige, at der er flere udgifter end der er indkomst, hvilket fører til insolvens.

I tilfælde af personlig konkurs kræves det, at man deltager i et møde ved skifteretten. Her vil en kurator eller bobestyrer udarbejde en liste over gæld og aktiver. Under konkursbehandlingen fratages man kontrollen over sin økonomi, inklusive adgang til bankkonti og ejendom.

En personlig konkurs medfører væsentlige negative konsekvenser, som bør tages i betragtning.

4.8/5 af 60+ tilfredsstillede kunder 

Del den her: